Human, Velika

.

Book of Arborea (TERA Lore) :: Fajok :: Human/Ember faj és fővárosuk: Velika

.

Az emberek erősek és bátrak, kétség kívül, hiszen emberek… Hajthatatlanok, békét és stabilitást hoznak a viszályokkal teli sivár életbe. Napjainkban úgy tartják az emberek állíthatják majd vissza Arborea korábbi dicsőségét.

De nem volt ez így mindig. Az emberek nyitottsága fontos szerepet töltött be abban, hogy a fajok idővel képes lettek egymás mellett élni. Azonban a fajra oly jellemző kapzsiság komoly mércét szabott a nyitottságuknak. A Emberek múltja bizony nem makulátlan, etnikai tisztogatások, faji alapú polgárháború, faji alapú kitoloncolás…

Mára azonban ezek megszűntek. A felszínen a Valkyon Föderáció összefogása dicsőíti a fajt, míg a Velika sikátoraiban valamilyen teljesen más ‘hatalom’ kezd kibontakozni.

Velika – A Kerekek Városa

Az emberek városa, Velika uralja Arun déli részét és szolgál a Valkyon Szövetség politikai, gazdasági és kulturális központjaként. Meglehet a város messze van az Argon csatatértől, mégis az Argonok elleni háború nem hagyja nyugodni Velika lakóit. Bár a város építészetileg pompázatos, de a pompás építmények között ott található a Kerekek Városának sötét oldala is; az ellátmány folyamatos hiánya jó alapot teremt a bűnözésre.

A háború iránti aggodalom ellenére a város határtalan élet ereje ragályos, sokaknak kik meglátogatják Velikát, nehezükre esik visszatérni Dél-Arun  fakitermelő és földműves életet élő falvaiba.

Velik Kereke, egy 500 láb magas fogaskerék a város középpontjában mutatja az idő múlását. A óra problémamentesen működik mióta -500 éve – Velik istennő elindította. A középső kerék mágikus erővel látja el a várost, ellátva elég energiával Velika iparának nagy részét. A város másik híressége a szobrászat, Velik istennő megszentelt követőit megtestesítő kő-sólymok betöltik az egész várost, és persze ott van az istennőnek állított 100 láb magas szobor is, mely teljes harci díszében ábrázolja a Kerekek Városának védszentjét.

Történelem

A halandó fajok közül az emberek az egyetlenek, akik sosem építettek városokat vagy létesítettek birodalmat. Egy átok ült rajtuk, melyet saját alkotójuk Gidd erőszakolt rájuk, nomádként kellett vándorolniuk húsz évszázadon keresztül. Amikor a vándorlás korának vége szakadt, kerestek egy helyet, hol sem másik nemzet vagy faj nem járt még.

Eközben Velik, a vadászisten belefáradva az Istenek közötti Szent Háborúba, épített egy palotát az Arun déli részén lévő síkságra. Ezután kihirdette a “háború és fosztogatás végét” a sólymoknak, melyek az ablakokon ücsörögtek, belépett a palotájába és becsukta maga mögött a kapuit.

Egy békés szándék vezérelte istennő hallatán az emberek egybegyűltek Velik palotája körül. Egy évszázadon belül egy kezdetleges város kezdett felemelkedni. Először álcázva, később valódi alakjában Velik járta az utcákat és segített az alkotásban, végül megalkotta Velik Kerekét, mely napjainkig forog.

Velika hírneve könnyedén elterjedt Arun-on és Sharan, köszönhetően békés mivoltának, a háborús menekültek ideutaztak, hogy új életet kezdjenek a Kerekek Városában. Az új lakók azonban vészesen megterhelték Velika élelmezési és lakhatási képességeit, emiatt feszültség kezdett kialakulni a régen itt lakók és az újonnan érkezettek között. A faji különbségek felbőszítették a környéket, hiszen a legtöbb új betelepülő ereiben nem az ‘ősi’ ember vér csörgedezett.

Forradalom

A krízis akkor érte el a tetőpontját, mikor Velika arisztokratái – az első betelepült emberi klánok patriarchái – megpróbálták kitanácsolni az összes nem emberi fajt a városból. Az újonnan betelepülők vezette lázadás erőszakot szült mindkét oldalon. Egyes helyeken az emberi arisztokraták felügyelői meneteltek az utcán és letartóztatták, vagy megölték valamennyi másfajút, akiket találtak. Máshol, a más-fajúak csoportja kerekedett felül, kifosztva és feldúlva az emberek otthonait.

A külső palotájában levő békés Veliket felbőszítette a ‘vendégei’ pimaszsága és a lázadás során kiömlött megannyi vér látványa.Ahogy a nap utolsó sugara is eltűnt, Velik kiment az utcákra és válogatás nélkül végzett mindenkivel aki az útjába került, ezzel megszegve saját tanait. Ezrek haltak meg – mint emberek, mind más fajok képviselői – a “Fekete nyilak estjén”.
A következő napon – mintha semmi nem történt volna – a lázongó csőcselék ott folytatták, ahol előző nap abbahagyták. Újra leszállt az este és Velik nyilai szintén lecsaptak a városra. A kereskedők konklávéja gyorsan összegyűlt a korábbi semleges faji kérdéseket megvitatni, esetlegesen támogatni a más-fajúak lehetőségeit. Az egész konklávé egy színjáték volt, a rivalizáló nemesi családok kapzsisága és keményfejűsége valószínűsítette  a szavazás kimenetelés. Még az este előtt több száz karaván őr támogatásával a más-fajúak kiutasításra kerültek a városból. Remélve, hogy ezzel a viszály tüzét kioltva nekiálltak újra felépíteni a várost. Mindenki visszatartott lélegzettel várt, mikor aznap újra leszállt az est. Velikhez imádkoztak, remélve, hogy észreveszi a csata végét és abbahagyja a vérontást. Velik az nap este a palotájában maradt, amit az emberek és a más-fajúak néma beleegyezéssel fogadtak. Feszült hónapok következtek, feszült találkozók zajlottak, amíg Velika oligarchiai rendszere demokráciává alakult. Gallian, a filozófus – akit nevét elf anyjától és ember apájától kapta – lett a város első vezetője.

Mint két kultúra gyermeke, Gallian nagyon jól vezette a világ első összeolvadt társadalmát. Gallion elfogadta a elf felmenői törvény szabályozását – azt a törvényt, mely elindította a demokratikus (nem pedig a zsarnoki) folyamatot. Gallion átvette az emberek egalitárius megközelítését: Velikában senkinek se volt jogosultsága hozzájáruláshoz és irányításhoz, fajtól és vallásól függetlenül. Gallion útmutatása alatt Velika feltámadva hamvaiból képes volt szinte az összes polgári felkelést irányítása alá vonni Dél-Arunban.

Velika napjainkban

Öt évszázaddal később, hogy az első emberek letelepültek közel Velik palotájához , Velika a Valkyon föderáció fővárosaként áll. A legnagyobb város Arun kontinensén és a világ legfontosabb kulcspontja az utazók és kereskedők számára. Ezrek gyűlnek össze a délkeleti agorákon, ahol Gallion legendás “Én vagyok Arun gyermeke” beszédét hallhatták.

A legtöbb látogató Velikába az északi és nyugati kereskedő kapukon át érkeznek, de a gazdag és befolyásos emberek Pegazust használnak. Sokan megállnak a réz címer alatt, hogy megtekintsék a “Welcome Dome” feliratot, mielőtt felfedeznék Velika kanyon szerű utcáit.

Habár Velika távol van a harcvonaltól, mégis háborús alapokon áll. A Valkyon föderáció új toborzásai gyakran zajlottak a Hadi Légió déli udvarán, valamint a legfontosabb hadászati tervezések is itt a helyőrségi parancsnokságon történnek a mai napig. A nagy kézműves bazár, a Creator’s Workshop, jelenleg több kardot készít, mint ekét. A polgároknak lényegesen elégedettebbek a fejadag kapcsán, de ez közel se jelenti azt, hogy nem panaszkodhatnak.

Az Argon háború kétség kívül komoly hatással van Velikára, a város utcáin egykor folyamatosan járőröző és a polgári rendet fenntartó ‘Sólyomsisakos Őrség’ nélkül a város valahogy nem a régi, elvesztett valami egyedit valami különlegest. A Valkyon föderáció elküldte a város elit védőit Észak-Shara frontjára. Mostanra bizonyos sötét sikátorok bűnözőket rejtenek és lehet, talán még veszélyesebb dolgokat is.

Velika – fotóalbum

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Credit: A dokumentum a hivatalos oldalon (tera-online.com) megjelent azonos post fordítása alapján készült. A fordítás oroszlánrészét MuDao, Xhator és Kasya készítette.


  1. rekotye
    október 18, 2010 - 8:28 du.

    Itt egy vidi az emberek városáról:

  1. szeptember 7, 2010 - 3:11 du.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s