Aman, Kaiator

.

Book of Arborea (TERA Lore) :: Fajok :: Aman faj és fővárosuk: Kaiator

.

A barbár Amanok az idő kezdete óta háborúznak. Szolgasorsukból felszabadítva magukat megtanulták megfékezni primitív ösztöneiket és most a békéért küzdenek. Napjainkban az Aman egy nemes és tisztességes nép, kik a béke és az önfeláldozás hírnökei. Nyers erejükkel és páncélos testükkel önmagukat illetve szövetségeseiket védelmezik.

Kaiator: Észak vas erődje

Kaiatorban a háború örökké jelen van. Velika napsütéses utcáin, kerek terein járva a háború felejthető, Kaiatorban ez viszont soha nem fordulhat elő. Többfajta szépség létezik a világon: Velika klasszikus romantikája, Allemantheia nemesen égbe nyúló építményei. Aman népe pörköltes lábosnak hívja Velikát, míg Allemantheiát borospohárnak, ám számukra Kaiator egy olvasztótégely.

Csak úgy, mint az Amaniknál, Kaiator szépsége is könyörtelen erejében mutatkozik meg, izmos acél keretekkel, kivilágított tornyokkal, és magmatikus áramlásokkal, melyek energiául szolgálnak a gigantikus kohóknak, megtöltve egy dómot, melyet az égieknek ajánlottak. Messze a magasban, a város istennőjének és védelmezőjének, Kaiának hatalmas szobrai izzanak a sötétségben. Az Óriások mágikus elnyomásának millenniuma után, az Amani nép számára nincs becsesebb a szabadságnál, melyért harcolni és meghalni érdemes – mint ahogy sok Amani tette már.

Történelem

Mikor az Embereket elátkozta istenük, az Amani és a Deva birodalom összecsapott az azelőtt emberek birtokolta földekért egy háborúban, mely mindkét oldalt meggyengítette. Az Aman nép szerencsétlenségére a hatalmas erejű Óriások úgy találták, hogy harcosaik hasznosnak bizonyulhatnak számukra. Hatalmuk alá hajtották az egész fajt, s az Engedelmesség Pecsétjével kötötték meg őket, biztosítva hűségüket.

Ezer évig az Amanik harcoltak az Óriások háborúiban, s hajtották végre a piszkos, veszélyes feladatokat. Az Óriások az erejük miatt tartották az Amanikat. Miért is ne, ha egyszer hűségüket oly erő garantálja, melyen lehetetlen felülkerekedni? Az Óriások meghökkentő arroganciája sértette az isteneket, akik egy napon elpusztították Szent Birodalmukat. Ám pusztán az istenek haragja nem volt elég az Amanik szabadságához. Ezrek égtek hamuvá gyűlölt mestereik védelmében. A túlélők menekülni kényszerültek, Észak-Shara fagyos földjei felé.

Mikor az Óriások nekikezdtek birodalmuk újjáépítésének, az Amanik szabadságért imádkoztak. Saját istenük réges-rég elhagyta őket, ám Kaia sajnálattal nézett rájuk, s megkérte Lokot, hogy járjon közben az érdekükben. Lok és az ő mesteremberei nem bírtak ellenállni a lehetőségnek, hogy feltörhetnek egy feltörhetetlen pecsétet. Háromévnyi munka után Lok az Amaniknak adta szabadságuk kulcsát. Az Óriások csakhamar felismerhették, milyen tehetséges harcosokat alkottak – fürgék, erősek, intelligensek és tapasztaltak. Az Amanik elüldözték az Óriásokat, lerombolták építményeiket, s egy új várost emeltek fel a romokból, melyet megmentőjükről neveztek el Kaiatornak.

Az Ostrom

Kaiator városa, mely kősziklaként áll a hullámverésben, testesíti meg mindazt, melyre az Aman nép felesküdött: hogy soha többé nem verik őket láncra. Az argon invázió elpusztította az apró, törékeny északi királyságokat. Borzalmas háborús gépezeteket ontott magából a föld, s erejük minden eddig ismert hatalmat felülmúlt. Hamarosan a menekültek délre indultak, hogy az erdőkben és a földeken húzzák meg magukat. A hatalmas erőd ellenállt volna akár évszázadokon át is, Kaiator bezárhatta volna óriási kapuit, nem törődve a menekültek sorsával. Ehelyett menedéket biztosított mindenkinek, ki képes volt harcolni, vagy legalább meg tudta fizetni az ellátást, a többieknek pedig tiszta ivóvizet, napi fejadagot, s egy biztonságos utat ajánlott délre, amíg azt Kaiator meg tudja tartani. Ez a nagylelkű, igazságos és praktikus hozzáállás még több ellenállásra kész polgárt gyűjtött a falak védelméhez, és az Argon ostromhoz.

Csak egyszer sikerült az Argonoknak beszivárogni a városba. Kaia istennő már régóta tartott háborús tanfolyamot a fiatal Amaniknak a városközpontban levő nyitott téren. Tanítványai itt gyakorolhattak távol a külső falaktól, s így a harcosokat sem akadályozták. Mikor az Argon fúrógép átlyukasztotta a tér burkolóköveit, a diákok hideg fejjel reagáltak rá. A jó futók a barakkokhoz rohantak, egész úton az új híreket ordítva. Amint tanáruk fellépett a fúróból kiözönlő Argonok ellen, a tanítványok könnyedén bekerítették őket. Mikor a munkások megérkeztek a közeli öntödékből, a fúró egy kékes-fekete gáz olajos felhőjét böfögte fel, mely elterült a földön, akár a víz, villámgyorsan beterítve az egész udvart. Ez az argonok hazájában lévő atmoszféra sűrítménye volt, mely felhólyagosította a bőrt s égette a tüdőt. A munkások harcba szálltak Kaiator védelmében, míg egytől-egyig vérző szemekkel hátra nem hanyatlottak, vagy csak egyszerűen össze nem estek.

Ám a diákok kitartottak. A felhő szívében eldugaszolták a fúró gáznyílásait a testükkel vagy rongyos ruhákat tömködtek a csövekbe, hogy eltömítsék őket, mindezt városuk, s szabadságuk védelmében tették. Néhány ezer munkás és tanítvány halt meg a téren. Ezer harcos lelte végzetét a város alatt levő járatokban, ám elüldözték az Argonokat, mielőtt még több fúró megjelenhetett volna. Csak öt diák élte túl a Rést.

A jelen

A Rés története bizonyára komoly szerepet játszott abban, hogy Velika Gallianja egy egyesült védelmi stratégiát vezetett be az Argonok ellen. Ma a Valkyon lándzsa hegye Kaiator, Észak-Shara legnagyobb városa, s forrása a legtökéletesebb páncéloknak, s fegyvereknek, melyeket halandó készíteni képes.

A masszív vaskapuk és a jól őrzött pegazus-útvonal védelmezik a régió ellátását jelentő karavánokat és az érkező harci egységeket. Harcosok nyüzsögnek az utcákon, ám kézműveseket és kereskedőket is látni. Az utcákat járva talán észreveszel egy-két fiatal Amanit rohanni, amint vizet visz a kohókhoz; vagy egyszerűen, elmerengve csodálja mindazt, amit számára Kaitor jelent. Ők azok, akik kiérdemelték a jogot, hogy Kaiától tanulhassanak, ki a mai napig gondoskodik diákjairól.

Kaiator az utolsó állomása a harcosoknak, harc előtt, de különösen harc után. A hősök, kik életüket vesztették a csatában, a legnagyobb öntödében, az Olvasztótégelyben kerülnek elhamvasztásra. Ez a hagyomány azokkal vette kezdetét, kik a Rés alatt haltak meg. Ezen hamvasztottak neveit boltívekre vésik, vagy a kolosszális falakra, oszlopokra szegecselik. A Rés óta megannyi Castanic, Popori, Ember, sőt még Elf név is felkerült a listára, ám csupán két Baraka részesült ebben a megtiszteltetésben: Kulmar és Bororu, egy házaspár, kik az öntödében dolgoztak a Rés napján. Figyelemre méltó, hogy az Óriásokkal való rokonságuk ellenére nevük örök életűvé lehetett e falakon.

Kaiatorban a jó élet azt jelenti, ahogy egy Amani él: harcolva a szabadságodért, s úgy védve szomszédjaidat, mint ahogy saját magadat. A megfélemlítést nem tolerálják. Hatalmat hűséggel és tehetséggel nyerhetsz, vagy sehogy másképp. Ez egy engesztelhetetlen hely, ám ha az igazságosság útján jársz, bajtársiasság fogad s a lehetőségek megnyílnak előtted. Tolvajnak lenni Kaiatorban rendkívül veszélyes vállalkozás, bár itt is hallani róluk. Nem szégyenletes kamatoztatni a ravaszságot, ám a lopás a bizalom megsértése, s mélységes becstelenség. Bármely fajt szívesen látnak, bár a Barakákra ferde szemmel néznek. Az emberek többnyire azért mennek Kaiatorba, hogy tökéletesítsék harctudásukat. Mennek, hogy megvédjék a szeretteiket. Mennek, hogy felszereljék magukat. Azok, akik maradnak, a szabadság végett teszik, s azért, mert megértették, hogy a méltóság, a becsület és a jólét sokkal többet jelent, ha együtt küzdhetnek meg értük.

(a fordításért nagy köszönet Ayanak!)


  1. Xedo
    november 12, 2010 - 6:09 du.

    Ez igen ! lenyűgöző fordítás 😀 asszem majd “keveset járok Kaitorba” mivel Baraka leszek 😀

  1. november 11, 2010 - 6:06 de.
  2. július 1, 2011 - 5:29 du.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s