Kezdőlap > Bluehole, En Masse, Frogster, Game Mechanism, TERA ENG, TERA Hungary > TERA: Rising (F2P) patch notes

TERA: Rising (F2P) patch notes

Megérkezett a várva-várta NA F2P patch notes, amit ugye egyben tekinthetünk az EU patch notesnak is, hiszen közös buildet ad ki a két kiadó. Néhány héttel ezelőtt már jeleztem, hogy a koreai kiadó egy igen méretes és sok hasznos dologgal telepakolt patchcsel lepte meg a friss játékosokat az ottani F2P váltás kapcsán. Nos, sajnos az a patch még nem ért el hozzánk, de így is bőven volt mit behoznia a nyugati kiadóknak, hiszen végre megkapjuk a Koreában tavaly november és december közepe óta megjelent patcheket egyben. Magáról a patch tartalmáról már nagyon sok szó esett itt a blogon ezért nem fogok neki nulláról lefordítani az egészet. Helyette itt egy -link- az érdeklődőknek és emlékeztetőül azért röviden összefoglalom a fontosabb momentumokat:

 • Nexus változások (no nem az, amiről mostanában postoltam sokat, tehát itt még nem lesz aktív a 120 fős questlimit… erre sajnos még várnunk kell egy kicsit) -> már hét főtől be lehet menni (eddig is be lehetett kis trükközéssel), viszont ha 7-nél többen mentek be akkor a raid méret buffot kap, ami közvetlenül hatással lesz a lootra.
 • 3vs3 Aréna jellegű BG-> ELO rendszer (personal point alapján) -> A végleges neve: Champions’ Skyring. Frakció név: Killing Spree
 • Két új reputációs frakció t14-es starter gearrel és t14-es olcsó fodderekkel: Jax Trust (Cutthroat Harbor) és Unified Theory Institute (Allemantheia)
 • +20% gold minden daily questből.
 • Crucible of Flame: A neve az új trial típusú ranked PvE instancenak.
 • Class balance változások -> a Lockon skillek nerfet kaptak függően a tömegtőn akiken használok. Archer és Warrior buff. Priest nerf.
 • Glyph változások -> Kikerült a játékban az összes menekülő skill cooldown elimináló glyph, helyette legtöbb esetben CD csökkentő glyph került be: bye-bye 6-8 teleportos hiperugrás. Jelentősebb Mystic selfrez buff. Slayer nerf. Backstab használóknak nerf -> no moar eliminate cooldown.
 • Enchantment -> bekerül a már említett enchanting esély növelés ha az előző enchant kísérlet nem sikerült. Az 58-60 instanceokban növelik a Masterwork alkahest drop ratejét, ezzel együtt a masterwork alkahest és a spellbind kikerül a Specialty Storeból.
 • Masterwork -> Innentől lesz rá esély, hogy az enchantolható/masterworkölhető itemek a dungeonökből eleve masterworkölve fognak esni.
 • Endgame item setek: Visionmaker PVP statjai nerfet kaptak, Conjunct set alap statjai buffot kaptak (ideje volt már… vicc volt hogy… bele sem kezdek inkább), Conjunct fegyver attack-from-behind statja szintén buffot kapott, Victor set innentől tradelhető -> tehát altnak szabadon kiszedhető és akár eladható is.
 • Bekerülnek újabb erősebb outdoor BAMok, akik ráadásul össze is rántják a környék normál mobjait, ha be tudják ordibálni azokat. Persze a reward megfelelően kompenzál az extra fáradalomért.
 • Chat channelek: lvl20-ig kuss van global channelen, lowbiek használják az area channelt… amit persze szintén nem tudnak lvl5-ig használni. Óooo szegény “wowfirstmmo” és barátai kénytelenek lesznek kicsit szintezni és mi lesz a sok “GW2 best” és satöbbi szerencsétlenekkel? Mire felszintezik magukat lvl20-ig lehet rájönnek, hogy nem is annyira best…

 1. Fecó
  február 2, 2013 - 10:08 de.

  Egy kérdésem lenne a classokat érintő változások kapcsán: a sorciknál ez pontosan mit jelent ?
  1: Mindblast and Time Gyre now have 50% duration if they hit two enemies and 25% duration if they hit three enemies.
  2:Void Pulse’s reaction has been removed.
  Ha két ellenfélre teszem, akor 50 %-kal tovább tart a cast time, ha 3-ra akkor 25 %-kal ? Jól értelmezem ? A Void Pulse-sal kapcsolatban ,meg pontosan mit remove-oltak ?
  3: Ugyebár a sorcinak van még egy lock-on skillje a Flaming Barrage.A linken nem volt szó, hogy ezt is érinti a nerf. Tehát akkor ezzel mi a helyzet , ha több ellenfélen használom ?
  Köszönöm !

 2. Qzzi
  február 2, 2013 - 10:27 de.

  Slayer nerf-ről lehet vmi pontosabbat tudni vagy van valami linketek róla?

 3. Chiccoo
  február 2, 2013 - 10:33 de.

  Slayer nerf:

  Slayer: In Cold Blood increases your damage by 10%.

  Slayer glyphek:

  Overpower—glyph of sap (chance to add stun effect) changed to glyph of boost (increases skill power by 10% for next attack).

  Evasive Roll—glyph of opportunity (chance to clear the cooldown of Backstab) changed to glyph of powerlink (increases damage by 25% for the next chain skill: Backstab).

  Distant Blade—glyph of numbing now has a chance to decrease opponent’s attack speed by 15% (down from 30%).

  forrás: http://tera.enmasse.com/news/patch-notes/tera-rising-patch-190402

 4. Chiccoo
  február 2, 2013 - 10:37 de.

  Hol van a priest nerf???? az, hogy az instant self heal kevesebb cast time-al rendelkezik? 😀

  szegény sorciknak elvették az atom damage növelést multiple targeten :S sztem inkább sorcerer nerfet kellett volna említened Meno 😀

 5. nomiss
  február 2, 2013 - 10:38 de.

  ezen változások nagy része benne volt a koreai patchben is , lehet akkor itt is minden benne lesz , meglátjuk

 6. Manwe
  február 2, 2013 - 10:45 de.

  Quote from the EM Community Manager.

  Originally Posted by Minea
  What we published today is our TERA: Rising build, and it is not the same as what KTERA had for their transition build, so yeah, the patch notes will be different.

  Nem is láttam priestnél az a radikális mana költség emelést, a Guardian Sanctuary’s nál is csak Cd csökkentés van.

  • február 2, 2013 - 11:06 de.

   A patch notes class balance részét úgy felejtsétek el ahogy van, ugyanis tele van hülyeségekkel. Gondolok itt arra pl, hogy állítólag levették a Void Pulse knockdown effektjét, amit ugye mi meg sem kaptunk eddig még, tehát mi is veszek el? Egyszerűen fogták a legutolsó K-TERA balance patchet és azt lefordították…
   Tehát helyesen értelmezve: most megkapjuk a 11/01 óta történt változásokat egyben class balance terén. Ergo a Guardian Sanctuary nem úgy megy le 60sec-ről 40sec-re, hogy továbbra is 30secig tart…

 7. február 2, 2013 - 11:09 de.

  Félreértések elkerülése véget tisztáznám, hogy a TERA class balancához egyedül a BHS nyúlhat hozzá, van erre egy külön team ott. A nyugati kiadók mindösszesen javasolhatnak módosításokat community feedback alapján amit vagy elfogad, vagy elvet a BHS balance csapata. Tehát olyanról szó sincs, hogy nálunk más lenne a balance. Az hogy az idióta CM-ek mit beszélnek azt meg nem kell figyelembe venni… számtalanszor bizonyították már, hogy fogalmuk sincs a kiadók közötti folyamatokról>

 8. február 2, 2013 - 12:56 du.

  “What we published today is our TERA: Rising build, and it is not the same as what KTERA had for their transition build, so yeah, the patch notes will be different. :)” khmm HA!4! ez a része igaz akkor már lehetséges hogy maga a bullshit patch is igaz. no way… 😦 bár az a smiley ge*i trollface módon van ott lehet csak poénnak szánta a CM? bár nincs Április 1 szóval a fene tudja de ha egy ilyet megengedhet magának a CM… érdekes…. meg maga a cég egy ilyen patch note ad ki hát nem tudom így mellé lőni. Nagyon ürölnék ha jönne valami megerősítése hogy mi nem ezt a trágyalét kapjuk. A fórumok már lángban állank, nép lánzong. Kivácsi vagyok hogy húzza ki magát az enmass.

  • Kouta
   február 2, 2013 - 1:18 du.

   ha a gameforgnak sikerül, akkor nekik miért ne menne? :Đ

  • február 2, 2013 - 1:56 du.

   hát ha egy cégnek eleve rossz a hírneve(bár ez most valóban javuló tendenciát mutat) természetesebbnek veszed a tőle a negatív dolgokat mint aminek jóvalta jobb hírneve és a hozzáállása a szolgáltatásaihoz, másfelöl ha lenne alternatíva itt európában hogy enmassa helyi szerverein játszhass időzona negatívuma és nagy ping nélkül hidd el nekem nem GF szerverein tolonganának az emberek.

   • Kouta
    február 2, 2013 - 6:03 du.

    nagy ping? :))))

 9. február 2, 2013 - 2:11 du.

  @krush: Te pontosan annyira értetted félre Threeshark szavait, mind ahogy ő félre értette azokért akiknek ezt válaszolta. A fórumon framelők:
  – Azért problémáznak, mert az EnMasse által kiadott patch notesnak köze sincs ahhoz amit valójában kapnunk kellett volna, hiszen a K-TERA-ban három patch is megjelent tavaly dec közepéig; ehhez képest viszont CSAK a legutolsó patchnoteból írták ki a class blance infókat aminek köszönhetően tele van a felsorolás hülyeségekkel (pl. olyan effektek elvételéről szól amit nálunk még meg sem kapott az adott skill, vagy pl olyan skillnél jelez 350MP-re való csökkentést, ami nálunk még csak 100MP-be kerül stb.
  – Ehhez képest Threeshark: azt kezdte el magyarázni, hogy ez a patch nem azonos a koreai f2p váltó (transition) patchcsel… ami viszont senki számára nem is volt kérdés, hiszen ez már rögtön az elején kiderült.

  Remélem így tiszta, feleslegesen ne akarjatok olyasmit kiolvasni a szövegből ami nincs is ott.

  • február 2, 2013 - 3:01 du.

   http://tera-forums.enmasse.com/forums/general-discussion/topics/Patch-notes-missing-much?page=1#post-733497 láttom te értettél félre valamit.nem Threeshark tól idéztem és nem is ezért háborog 90% az mebereknek mert olyan változtatások vannak benne mint amit felsoroltál hanem teljesen más végett a balance végett amit próbálnak letoltni a torkunkon hozzá tenném a forumozók szerint mondhatni a nagy része álítja azt hogy olyasmiket próbálnak bevezetni amit kterában megsem léptek teljesen más irányba terelve a balancet persze az eddigi commentjeim a postban erre alapozva irom kiemelve azt hogy nem jártam utánna hogy ez mennyire fedi a valóságot de pl míg itt azt mondják kiveszik pl sorc FB multi taget sebzést addig kterában ezt passivan beimplementálták a magába az FBbe.Másfelöl idézetemben CM nem azt taglalja mennyire külömbözik a patch note hanem azt hogy maga a BUILD külömbözik és ebből kifolyólag patch note is…… Pont ez az amit nem lehet félre érteni csak ha nem tud az ember angolul. Az már megint máskérdés hogy a CM szarul fogalmaz ,de lényegtelen ilyet egy CM nem engedhet meg magának.

   • február 2, 2013 - 3:27 du.

    Krush: egymástól teljesen eltérő dolgokat mosol össze. Az a mondat, amit idézel az pontosan azt jelenti amit fentebb is leírtam, minden más csak belemagyarázás. Az hogy a népek oda meg vissza vannak a balance változásokért ahhoz meg annyit, hogy amit az EME kiírt azok a valós változásoknak kb a 10-20%-a mivel az EME cseszett rá, hogy rendesen lefordítsa az összes változást. Az általam hivatkozott topicok erről szólnak.

    Ha valaki ezekből az infókból von le bármit is a változások terén azzal nehezen lehet bármit is kezdeni. De mindenesetre sok sikert. A témát magam részéről lezártam mivel látványosan write-only módban megy a téma kapcsán a kommunikáció.

 10. február 2, 2013 - 4:59 du.

  Össze mosok eltérő dolgokat ? Aligha , Belemagyarázok ? Talán, de csak úgy mond “félelmeimet” írtam le a dologgal kapcsolatban …. Ott van a koreai patch notes , ott van Az usa patch note , ott van CM írása(Minea). Ezeket léte tény mint ahogy az is hogy ez egy témában ergo nem értelek az össze mosással meg a belemagyarázásal.Tény hiányzik a nagy része vannak benne elferdítések rosszul megfogalmazott mondatok, ha összevetjük a koreai és az US patch notot ezért háborognak sokan tény.Az ember logikusan gondolná hogy ezt azért megse fogják meglépni így ahogy van. Viszont hivatalos közeleményben ahol patch note van sehol nem jelzik hogy hiányos lenne ergo mivel hivatalos us kiadó közleményként adta ki az ember már csak szándékosnak gondolja. A fordításod Threeshark re vonatkozik .(mellékesen sehol nem találtam a figura megnyílvánulását).Nem fejtette ki hogy melyik patchről beszélt pontosan dátummal, sem azt hogy itt több patchet foglal össze ez az update ami jön bár erről hivatalos forrásból sehol nem láttam kijelentést csak hogy többi patch contentje lesz egy patchbe belerakva de azt konkrétbe sehol hogy szőrüstül bőröstől és ezt ezt arcon is vágta a hivatalos patchnote közlemény.Lehetséges hogy lustaságból nem rakták bele meg azt is megmerem kockáztatni hogy lustaságból nem fogalmaznak értelmesen de azt már hogy kiadják így ahogy van azon nézek.

  Részemről is lezártnak tekintem látván nem értjük meg egymás mondani valóját a jelek szerint.

 11. Majin
  február 2, 2013 - 5:05 du.

  Az lenne a kérdésem, hogy a TERA Codexen kívül van e bármilyen más lexikon jellegű tudástár a játékhoz kapcsolódóan? Most pl. eszembe jutott, hogy megnézném a két új frakciótól szerezhető t14-es tárgyakat, mert, ha olyanok, akkor nem költök pénzt a Discord itemekre. A TERA Codex sok esetben jó, de nagyon hiányosnak vélem (egyébként regisztrálni sem tudok rá valamiért). Vagy az ember körbenéz interneten aztán ha talál valami használhatót örül? A reputáció farmról is nekiálltam keresgélni. Rewardok, küldik, frakciók… meglátjuk mi lesz. A masterworkos változtatásnak örülök, a többire pedig nemigen van egyelőre rálátásom. nagyon nagyon nagyon remélem, hogy a Nexus lagtalanítással nem várnak sokat, mert minden nap van egy 2-3 órás intervallum, amikor a játék gyakorlatilag játszhatatlan. Márpedig itt a 0.5-1mp-es delayek igen sokat számítanak tankolásnál.

  • krushwarok
   február 2, 2013 - 5:20 du.

   Van még egy oldal ,de sajnos ez nem fog rajtad segíteni ilyen szempontból http://www.teratome.com itt ott különbözik a 2 oldal ,de a teracodex-t javaslom.

   • Majin
    február 2, 2013 - 6:21 du.

    Furcsa, hogy a community nem szorgoskodik ezen a téren. A WoW egyik legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag nincs olyan dolog, amit ne tudnál meglelni interneten. wowhead.com-on ami nincs fent az nem is létezik. teracodexen meg sehol egy comment, sehol egy screenshot. Azért is akartam regisztrálni, hogy legalább amit én tapasztalok egy karakter 60-ra húzása közben azokat meg tudjam osztani, de még regisztrálni sem enged. Kicsit offra sikerültem, elnézést. TERA Enmasse oldalon viszont nagyon szépen le van írva a repuzásról minden. Jó az az oldal nagyon, csak bővíteni kéne ilyen item database-szel. Meg persze tovább írni a dungeon guideokat.

   • krushwarok
    február 2, 2013 - 8:00 du.

    A teratome a wowhead sémára épül, ZAM networkbe tartozik ahogy a wowhead ,de alig fejlesztik.

 12. Droras
  február 2, 2013 - 6:44 du.

  Hali! Nem igazán ide tartozik, de hogy működik a servertransfer pve és pvp szerver között?

 13. nomiss
  február 2, 2013 - 7:32 du.

  ha jól látom a patch notes-ot lehet transferelni majd ráadásul pvpről-pvere is.. ?

 14. február 3, 2013 - 8:51 du.

  Kérdésem lenne hozzátok, illetve talán tud valaki segíteni. A kérdésem az lenne, hogy ha kiveszik az alkahest itemet a shopokból akkor esetleg érdemes lehet-e bevásárolni belőle? A konkrét kérdés az lenne, hogy ahol már bevezették a változásokat ott volt-e valami olyan változás ami miatt a felvásárolt matikat nem lehetett használni (pl átírták a nevét és a patch előtt felvásárolt mennyiséget nem lehetett a névváltás miatt használni)
  Ha nincs ilyen csavar szerintetek érdemes lehet-e beraktározni belőle ipari mennyiségben, vagy könnyű lesz hozzájutni és nem érdemes raktározni.
  Köszi

 15. február 4, 2013 - 8:56 du.

  Eddig 1 sor aminek van értlme számomra ami a karik változásáról szolórészre tér ki
  “Different glyph setups can now be created and saved.”

 16. dzsi911
  február 4, 2013 - 8:58 du.

  Még is + marad az a teleportálás csak kisebb lesz az esélye

 17. dzsi911
  február 4, 2013 - 9:07 du.

  Optimised the performance of TERA when a huge number of players are displayed.

  Ez majd holnap kiderül

 18. Thisnoall
  február 10, 2013 - 5:59 du.

  Hali! Meg tudná mondani valaki pontosan mekkora a patch mérete? Sajnos egyenlőre csak mobilnetem van és nem tudok letölteni nagy adatot! Köszi

  • február 10, 2013 - 6:10 du.

   Ha a legutolsó -F2P/Rising – patchre gondolsz akkor az cirka 1 Gb.

 19. Thisnoall
  február 10, 2013 - 6:16 du.

  igen arra, kb 1,5 hete nem játszottam. gondolom a renegade ből is kiraktak mert új voltam 😀 sajnos. akkor lehet bepróbálom köszi szépen

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s