Kezdőlap > Blog, Frogster, TERA ENG, TERA Hungary, TERA Online > Betekintés az EU itemshopba

Betekintés az EU itemshopba

Végre kaptunk némi információt az EU kiadótól a F2P modell váltás kapcsán bekerülő itemshopról. Az eddig napvilágot látott információk alapján a Gameforge nem kíván lényegében hozzányúlni a koreai F2P modellhez, szinte változtatás nélkül fogjuk azt egy az egyben megkapni. A kapott információt kiegészítettem a K-TERA kliensből már kinyert részletekkel és ebből összeraktam egy kisebb okfejtést arról, hogy mit is várhatunk a F2P után a TERA gazdasági életében. Lássuk a konkrétumokat:

 • Hasonlóan az NA-TERA-ban már kihirdetett részletekhez nálunk is elérhetők lesznek a Dungeon Bonus Rewardok, amikre a TERA Club tagok duplázást kapnak.  
 • Bekerülnek a korábban már jelzett boost itemek. Ezekből fix havi mennyiséget fognak kapni a TERA Club tagok, ha ennél több kell nekik, akkor ezekből további darabok vásárolhatók az ItemShopban. A Boost itemek a következőkre vannak hatással: XP, gold drop és reputáció gyűjtés.  Emlékeim szerint a boost nem szignifikáns, de ezt majd kikukázom a K-TERA kliensből valamikor.  (Most ugye nagyon sok szabadidőm lesz, hiszen Ozirisz miatt nem Nexusozunk egy hétig 🙂 )
 • Lehet majd várásolni NPC summon scrollokat (megidézhető general vagy crystal vendor vagy akár AH broker, postás/bankos). A TERA Club előfizetők szintén kapnak az előfizetésük mellé néhány darabot havonta.
 • Potionök és egyéb consumablek is bekerülnek az ItemShopba. A K-TERA kliens alapján amit eddig láttam ezek közül: Veteran és Instance Reset Scroll, random poti boxok (pl: panacea, mana poti, stb.)
 • Különleges ruha festékek
 • Permium Services: név, nem, faj és kinézet változtatáshoz szükséges voucherek megvásárlására szintén lesz lehetőség
 • Csak a kinézetet megváltoztató itemek (szemüvegek, fejdíszek, outfit és egyéb kellékek).
 • Különleges – korábban csak eventekből megszerezhető – mountok: Sleiphir és Night Mare
 • A korábbi rémhírekkel ellentétben a Common Enigmatic Scroll és a Refined Alkahest bent marad a játékban és megvehető továbbra is a megfelelő vendoroktól.
 • A Masterwork alkahest instance dropként továbbra is létezni fog a játékban és a K-TERA kliens alapján a BG creditekből is megvásárolható marad. Viszont a Special Vendortól elköltözik. Megjelenik viszont az item dungeon dropként az új instanceokban (pl. Crucible’s Flame-ben ez már eleve benne volt).
 • A magas szintű upgrade kellékek továbbra is tradelhetők lesznek és ingame goldért megvásárolhatók maradnak AH-n keresztül. Emellett bekerülnek pl. a battleground winner/loser boxokba is. (K-TERA-s információk alapján ezek extrába kerülnek a boxokba. Tehát nem az lesz, hogy vagy 1 emerald vagy 10 masterwork alkahest, hanem is-is). A pontos mennyiségeket még nem tudom, de majd a héten valamikor megtesztelem ezt is.)

INNENTŐL SPEKULÁCIÓ, TESSÉK IS ÚGY KEZELNI:

Ami nincs leírva a közleményben, de a korábban már elszórt információk alapján egyértelműen kijelenthető még:

 • Bármit vásárolsz a (NEM INGAME)  shopban (beleértve a TERA Club tagságot is),  azért a konkrétan megvásárolt szolgáltatás mellett kapni fogsz bizonyos mennyiségű “TERA Thaler”-t, ez egy másodlagos ingame fizetőeszköz lesz.
 • Az ingame itemshopban ez a bizonyos TERA Thaler lesz a fizetőeszköz. Ezért cserébe tudod megvenni pl. a fentebbi felsorolt itemshop cuccokat is.
 • Ezt a tallér izét egyébként nem csak azok tudják megszerezni, akik itemshopból vásárolnak, vagy Club tagok; ugyanis egy ügyes csavarral a BHS ezt beépítette a játék ingame gazdaságába. Egészen pontosan arról van szó, hogy amikor beraksz valamit Brókerhez, akkor nem csak azt tudod megadni, hogy mennyi annak a gold ára, hanem azt is hogy mennyibe kerül, ha a vásárló azt TERA Tallérból akarja megvenni.

Nade hogyan fog beáramlani a TERA világába az a sok-sok TERA Tallér? Na az az a pont, amivel kapcsolatban még nem nyilatkozott az Gameforge. Itt két lehetőség látszik nyitottnak:

 1. Más Free2Play játékokhoz hasonlóan vásárolni lehet majd nem ingame shopból úgynevezett credit csomagokat, amiket beváltva bizonyos mennyiségű tallért kapunk. (Ez a jellemző egyébként a nyugati F2P világban… gem card… diamond card, stb.)
 2. Marad itt is ugyanaz a modell ami jelenleg már működik a K-TERA-ban. Nevezetesen: A premium előfizetők (TERA Club tagok) az online töltött idő után kapnak bizonyos mennyiségű creditet (ez koreában: 80 T-Cat coin/óra de max 400/nap). Ez a modell egy egyenleges monetarizációt garantál a TERA gazdaságában, hiszen nem lehetséges hirtelen kiugró mennyiségű fizetőeszközt bevonni a játékba.

Ha a Gameforge az 1. utat választja és ezt leszámítva teljes egészében implementálja a fentebb már leírtakat (beleértve a K-TERA spec.  szakaszt is) akkor ezen nincs mit kertelni: Az EU TERA pay-2-win módba kapcsol februártól, hiszen onnantól bárki megteheti, hogy temérdek real moneyért megvásárolja a credit kuponokat, beváltja egy tonna TERA Thalersra ezek után pedig kiveszi AH-ból az aktuális top +12-re enchantolt geart tallérból… ezzel beborítva egy nagy halom creditet a játék gazdaságába.)

Ha viszont a második mellett döntenek, akkor ezzel a metódussal egy élvezhető free2play modellt hoznak létre, ami a játékosok nagy hányada számára egy fair játékélményt nyújt.


 1. Reyi
  január 23, 2013 - 7:48 du.

  Hát…. ha a Gameforge a második tehát K-Terás megoldást választja akkor nagy *clap clap clap* jár neki, mert tényl. figyelnek a játékra. De félő, hogy móhó módon az első megoldást választják. =/

 2. Szmutyi
  január 23, 2013 - 7:49 du.

  Márpedig Failforge-t ismerve, ők az első opciót fogják választani. Egyszerű, ez a publisher mindig is egy rakás teveürülék volt mind1 milyen játékról beszélünk. Vegyél Coint hú ! Új itemek a patchel hú ! Earn-olni coinokat meg nem tudsz mert vagy bugos fos az egész vagy egyszerűen csak üres az oldal 😀 Talán az AH-s megoldás megkönnyíti ezt, mert pl a no-life emberkék akik naphosszat farmolnak ebből meg tudnának lenni. De gazdag tagok mindig lesznek, akik valamilyen úton-módon (ha sok rőzsével is) de fel fogják borítani az egész rendszert. Erről meg majd jönnek a Fórum cry threadok tömérdek érvvel (mint ahogy a cenzúrázásnál volt, még az offtopic is erről szólt tele karikatúrákkal) hogy mit tett a publisher ezzel a “Next-gen” MMO-val. Ha ez lessz a sorsa (amit persze, hogy nem szeretnék) akkor kidobtam az ablakon 20k-t anno. Egy új kabát vázz 😀

 3. Rengar
  január 23, 2013 - 8:25 du.

  Lesz aionhoz hasonló gold pack?

  • Wranack
   január 24, 2013 - 3:27 de.

   Hát szerintem nem lesz gold pack szerű dolog ,pont ezért. Pay to winnél tesznek a gold packra a pay to winerek fognak tejelni.

   • január 24, 2013 - 9:01 de.

    Az egyik legutóbbi közleményben egyértelműen jelezték, hogy a TERA club tagságot csak valós pénzért lehet megvenni, tehát nem lesz goldpack vagy ahhoz hasonló.

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s