Kezdőlap > Blog, Bluehole, En Masse, TERA ENG, TERA KOR > Napi Bulvár (F2P, Merge, több Nexus és miegymás…)

Napi Bulvár (F2P, Merge, több Nexus és miegymás…)

Mivel éppen maintenance folyik kb fél délig ezért gondoltam röviden megemlékeznék azokról a témákról, amikről a világ MMO közössége csámcsog a TERA kapcsán:

 • Talán emlékeztek még, hogy valamikor júliusban a NHN (koreai kiadó) teszt jelleggel beindított egy F2P szervert komolyabb restrikciókkal. Nos a saját bevallásuk szerint igen sikeres akció hatására úgy döntöttek, hogy a kérdéses szervert az egy hónapos teszt periódus után is megtartják, és ezt követően is elérhető marad permanensen. A ‘szaksajtó’ máris felkapta az ügyet és F2P TERA-t kiált, holott azért megvan ez mögött is a jól felfogott üzleti érték. Az F2P szerverhez nem társul semmilyen egyéb üzleti modell, nincs cash shop, nincs pay2win, stb. Ami viszont van cserében: max lvl szint: 58, kétszeres XP szorzó és emelt gold drop VALAMINT minden karakterre egyszeri ingyenes transfer egy fizetős szerverre. Ergo hogy is néz ki a modell: letöltöd a játékot (merthogy az ugye ingyenes ott), kipróbálod azt a F2P szerveren, majd ha elérted a lvl58-at, akkor dönthetsz, hogy maradsz ezen a szinten avagy belekóstolnál az endgamebe… amit viszont már csak egy fizetős szerveren tehetsz meg. Pofon egyszerű modell, simán működhetett volna/működhetne nálunk is.
 • A K-TERA F2P modell vélt vagy valós sikerére reagálva úgy néz ki, hogy az EnMasse is elkezdett valami hasonló dolgon gondolkodni, aminek keretei között már meg is tette az első lépéseket, sőt ezen post tanulsága szerint végeztek bizonyos számításokat ami alapján úgy látják, hogy jót tenne egy hasonló modell nyugaton is.
 • Közeledik a szeptember, ami újabb változtatásokat, tartalmakat fog jelenteni a nyugati kiadásokban is. Azt már tudjuk a K-TERA patch notesokból, hogy a berzerker további finomhangolásokat kap, és azt is tudjuk, hogy a Mayana’s Core instanceből is kapunk egy lightos verziót, viszont mostanra azt is kiderült, hogy több egyéb finomsággal is készül az NA kiadó (és reméljük hamarosan követve őt az EU kiadó is) egyrészt nőni fog a Nexusok száma, ami igen jó hír, hiszen az új Nexus itemek ára csillagászati a jelenlegi heti kb 6-7k incominghoz képest. Másrészt megtudtuk azt is, hogy számos játékos központú eventet is szerveznek még a hónap vége előtt.
 • További érdekesség, hogy visszahozzák a Working Order rendszer a craft fejlesztéshez. Saját tapasztalatból tudom, hogy a jelenlegi rendszerrel kb 3-4k goldból lehet felhúzni egy craftot, ami az alacsonyabb populációjú szervereken akár lényegesen több is lehet; ehhez képest a working order rendszer komolyabb időráfordítás mellett garantálja az olcsóbb végkimenetet. Mivel az új kiegészítőben lényegében minden komolyabb craft termék souldboundos ezért igen fontos lesz, hogy mindenki mihamarabb megbarátkozzon a crafting rendszerrel.
 • Frissen melegében jött a hír reagálva az első két sorra, hogy az EnMasse rászánta magát a dologra és szeptember 28-án végrehajtja az első lépést: Szerver konszolidáció. Ennek apropóján a jelenlegi 10 szerverből csinálnak hármat, lesz egy PVP egy PVE és megmarad az önálló RP szerver. Az EnMasse véleménye szerint az összevont szerverek igen komoly economy és game experience boostot kapnak ezen lépés által. A Szerver konszilidációval egy időben várhatók a fentebbi változtatások életbe léptetése is.
 • Az is megtudtuk, hogy a szerver merge után indul az igazi event élet, hiszen jön a halloween és jönnek az ünnepek is. Már nagyon várjuk, különösen ha úgy készülnek ezekre mint tavaly a K-TERA-ban.
 • Talán most a legnagyobb whine azon megy, hogy mi is lesz a névütközésekkel, az EnMasse álláspontja a ‘First come first serve’ elv, mely szerint azé az ütköző név, aki a merge után először lép be. Ez nyilván kiborítja a kisiskolás Naruto, Songoku és Optimus.Prime név tulajdonosokat, amiket persze meg is lehet érteni, bár amikor egyesek már az alkotmány első kiegészítésére hivatkozva hadakoznak vagy éppen a PreOrder névelőfoglalási jogát veszik elő, nos az már kezd egy picit déjà vu érzést kelteni, mintha ugyanezt átéltük volna anno Aionban is és mi lett annak a vége? Minden idők legszánalmasabb server merge policyje, remélem itt nem jutnak el idáig.
 • Hogy a szerver konszolidációt fogja-e követni az F2P szerver nyugaton is? Erről egyelőre nem csicseregtek a madarak ahogy arról sem, hogy lesz-e hasonló akció EU-ban is. Úgy ezekről később 🙂

 1. mz
  szeptember 4, 2012 - 9:47 de.

  Jólhangzik a free szerver. A carft-tal meg kár, hogy végzek mire behozzák a work ordert. 😛

 2. Yusukee
  szeptember 4, 2012 - 1:49 du.

  Memo Manaya’s Core az most hogy van? Olvastam fórumon, hogy K-Tera-ba 3 verzió volt, először egy “Original”, utána jött Normal és Hard mode az original helyett. EU fórumon azt írták, hogy NA a hardot, mi meg az original verziót kaptuk csak meg. Ez igaz?

  • nanael
   szeptember 4, 2012 - 7:41 du.

   EU és NA is KR originalt kapta meg. NA-sok félrebeszélnek.

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s