Kezdőlap > Blog, Bluehole, En Masse, Frogster, Offtopic, TERA ENG, TERA KOR, TERA Online > Szaggatunk ezerrel előre~

Szaggatunk ezerrel előre~

Inkább elhagynám a jövőben a “Breaking the Silence ” előtagot, úgyis tudja mindenki, hogy a blog be van zárva, de azért időnként ha nagyon rájön az ihlet, akkor csak produkálok egy postot. Akinek úgy tetszik, az tekintse úgy, hogy nem bírok elszakadni a blogtól, akinek meg máshogy, az gondolja úgy, hogy a blog végül is újra nyitva van, csak éppen a korábbi fényének halovány emlékeként pislákol.

Itt az augusztus közepe. Van akinek úgy telnek ezek a hetek, hogy atomra issza az agya helyét és fesztiválról fesztiválra teleportál, vagy aki a melóba temetkezik és siratja azon ábrándját, hogy ez talán egy nyugis nyár lesz és persze megint vannak mások akik a legtikkasztóbb melegben is odakucorodnak a gép elé és szénné kockulják magukat. Jómagam mindennek egy különös ömlesztett állapotát élvezem. Amikor lehetőségem engedi jól berúgok, hogy elfelejtsem a szeptember elejére datált munka befejezését ami felé egyre jobban közeledve csak azt vagyok képes konstatálni, hogy: ‘ez bizony nem lesz meg…‘, józan pillanataimban meg megpróbálom megmagyarázni magamnak, hogy na akkor most miért is nem játszom. Ez van, ezt kell szerezni.

Na, de lássuk miből élünk, hiszen aki még ide vetődik eme ördögszekerektől tarkított poros hodályba, mi másért is tenné ezt, mint a TERA hírekért. Mivel az előző postban már jól ellőttük, hogy jön ide nyugatra is az Argon Queen patch, ezért mostanra lényegében mindösszesen egy dologgal vagyok még adós: A héten végre a Frogster (helyett Gameforge… de nehéz lesz ezt megszokni…) is nyilatkozott a témában és megerősítették, hogy terveik szerint még augusztusban landolni fog az EU szervereken is az Argon Queen patch. Nagyon helyes, itt van a nyakunkon a GW2 megjelenése. Alig két hét és itt a nagy rivális (már akinek az…), addigra érdemes lenne levillantani a patchet. Apropó… nem szeretném, ha újra a commentek a GW2-ről szólnálnak itt a blogon, ezért röviden csak annyit mondanék, hogy én speciel már nagyon várom a GW2 megjelenését és tényleg nagyon komoly reményeket táplálok a játék iránt. Leginkább azért, mert onnantól végre megszűnik a TERA LFG chaten a folyamatos rinyálás a GW2 mellett és ellen. Végre a rajongók megkapják az régóta várt játékukat és eltűnnek a TERA világából, melynek köszönhetően végre csend és nyugalom fog ránk köszönteni és játszhatunk (főleg, hogy lesz bőven mivel).

Ilyen lesz a 15v15 Battleground...

Apropó mivel? Azért az eheti patch nem kicsit megkavarta az állóvizet. Személy szerint eddig sem éreztem különösképpen problémásnak a TERA droprate-jét, de amit a mostani patch hozott be az valami frenetikus. A patch előtt pofátlan módon szénnél alkudozva a teljes piacot 3800 goldért jutottam hozzá a T13-as zsinagógás scepteremhez. Erre a patch után egy nappal már 1500-ért próbálták az ember után dobálni. Nyilván a patch utáni első hard-mode runon kiesett hozzá a cloth ruha is. Eddig sem volt nagyon pénzem mivel sikeresen felechantoltam két karakternek is a full nexusos T12-es setet, majd belekezdtem a scepterbe  is… Hogy ezen után hogyan fogom felenchantolni még a synagogue ruhát is… Na arról elképzelésem sincs.

Mindenesetre azt már tisztán látom, hogy az elkövetkező content patch igen komoly akadályokat fog elém gördíteni… különösképpen ingame anyagi szempontokból. Pedig alig két hete még közel 20k gold birtokosaként azt gondoltam, hogy nincs már min aggódnom. Nos úgy néz ki tévedtem. Az anyagi problémákat félre söpörve két általánosabb megállapítás:

 • Az előző postban fejtegettem annak az okát, hogy vajon miért szerepelt “ten-man raid” a Nexus instance mellett, amikor az valójában 20 fős instance. Azóta már az EnMasse is korrigálta magát és jelezte, hogy ez valójában 20 fős content.
 • Koreában a battlegroundok – mint az közismert – time-window alapon működnek, azaz nem lehet 0-24-ben BG-zni, hanem csak napi 6-8 órában. Jogosan jön a kérdés, hogy vajon nálunk mi lesz ezzel a helyzet? Minea (EME CM) jelezte, hogy nálunk a 0-24 van tervben, de ez még igényel némi finomhangolást. Reméljük összejön. Nincs is jobb egy hajnal 3 órás BG-nél.
Ilyen lesz a Nexus Raid...

Na de bulvárkodjunk egy kicsit. Azt hallottátok, hogy vége lett az NCSoft és az EnMasse közötti pernek? Akinek nem rémlene, hogy miről van szó: Az NCSoft még januárban beperelte az EnMasse-t, hivatkozva az anyacégek (NCSoft Korea és Bluehole Studio)  közötti perre, és a bíróságtól azt kérte, hogy akadályozza meg a TERA nyugati kiadását az addig is hatalmasra nőtt szellemi tulajdon elbitorlásból származó kárát enyhítve. (Részletek itt, EnMasse reakció pedig itt). Potom 8 hónapos bírósági időhúzás után a napokban jött a bejelentés, hogy a per lezárult ‘bíróságon kívüli megegyezéssel’. Nyilvánvaló volt, hogy az EnMasse ezt az utat fogja választani végszükségletben, hiszen egy elmarasztaló bírósági döntés függetlenül a megjelenési dátumtól is hatalmas kárt okozott volna. A megegyezésről természetesen semmi részlet nem látott napvilágot, de az biztos, hogy az NCSoft rendesen belenyúlt az EnMasse zsebébe. A bejelentéssel párhuzamosan látott napvilágot a hír mely szerint az EnMasse leépítést kezdett el. Nyilván nem kell hozzá nagy ész, hogy az ember összerakja: van összefüggés az események között. Bár ezzel kapcsolatban sem látott napvilágot több részlet, mint a leépítés ténye, azonban egyes források szerint a cég egy-negyedét kényszerültek elbocsátani. (közel 20 főt)

Drááágaszág’

Az EnMasse kommentárja szerint az leépítés nem érinti negatívan sem a jelenlegi sem a jövőbeli fejlesztéseket/kiadásokat. Az elbocsájtás főleg azokat a kollegákat érintette egyes információk szerint akik inkább a megjelenés korai fázisában jutottak nagyobb szerephez (pl. a community csapat egyik vezéralakja: Scapes, akit konkrétan szerintem senki nem sirat, ő viszont agyon sírta a twittert azzal, hogy a csúnya és gonosz EME ki merte rúgni). Természetesen a cégek közötti megállapodás és az elbocsájtás kapcsán egyből szárnyra keltek a pletykák a TERA F2P átalakításával kapcsolatban, a pletykákat természetesen azonban cáfolták a hivatalos szervek és a játék jelenlegi állapota alapján nem is nagyon látom, hogy mi oka lenne az EnMassenek ezen gondolkodni, hiszen négy szerverük a mai napig High Populationön van. Nyilván persze sokan örülnének egy F2P iránynak, de a TERA üzleti modellje nagyon más irányt vett, innen nem lesz könnyű F2P irányba lépni (gondolok itt a chronoscrollra, amiből már igen sokat megvettek a játékosok és komoly forgalmat generálnak AH-n keresztül). Mindenesetre az biztosan állítható, hogy addig nem lesz itt F2P (USA-ban…) amíg árulják a chronoscrollokat. Az EU piac persze más tészta… Itt a Gameforge még bármit kitalálhat. De ez már egy másik történet.

Ilyen lesz az új Temple of Temerity...

Na de keressünk valami érdekesebb témát. Meglepetésemre még múlthét kedden a FrogsterGamefore egy olyan levelet küldött a közösségnek, aminek egyrészt volt is értelme és még nekünk is szólt. (Ezen a téren volt néhány mellényúlása utóbbi időben a kiadónknak). A levélnek már a címe is kecsegtető: “Egy hónap tele történésekkel“. A tartalma arra hívja fel a figyelmünket, hogy ebben a hónapban három különböző történés is vár ránk. A Thelvor vadászat már egy ideje folyamatban van, játékidőt és miegymást lehet nyerni vele. Ahogy néztem az első körnek már meg is volt az eredményhirdetése. De lesz itt még két egyéb event is. Egyrészt szegény alvajáró poporikra kell vadászni majd Velikában és megmenteni őket a szörnyű végtől mielőtt még lepottyannának valamelyik háztetőről, másrészt feladatunkul fogjuk kapni, hogy hősiesen nyújtsunk védelmet. Hogy kinek és minek az kicsit még zavaros, lényeg az, hogy a Föderáció azon ügyködik, hogy biztosítsa a világ néhány pontját ahol az emberek nyugalomban élhetik le mindennapjaikat anélkül, hogy rettegniük kellene a támadásoktól, azonban egy – ezeddig ismeretlen – támadó a béke szigeteinek felforgatásán ügyködik. Feladatunk az lesz, hogy ezt megakadályozzuk.


 1. Gregi
  augusztus 13, 2012 - 8:29 du.

  A chronoscrollokat itt is szívesen látnám, Egy hónapja úgy hallottam US-ben olyan mennyiségben árulták AH-ban őket (gondolom az EnMasse nem kis örömére), hogy 1200g körül volt az ára. Most nem tudom, egy ott játszó kolléga kisegíthetne ilyen téren, mert én is kíváncsi vagyok hogy alakult.

 2. nyomi
  augusztus 14, 2012 - 6:21 de.

  engem konkrétan az érdekelne hogy ahoz a berzi figurához hol lehet hozzájutni 😀

  • Gregi
   augusztus 14, 2012 - 7:16 de.
  • augusztus 14, 2012 - 8:35 de.

   200 dollárba fájt a kicsike, jelenleg még postázása alatt van, de ha megjön akkor lesz róla néhány fénykép. Egyébként akinek megvan hozzá a kézügyessége az vehet aszem 50 dollárért olyat ami nincs kifestve.

 3. Chiccoo
  augusztus 14, 2012 - 8:37 de.

  Argon Queen NA-ban augusztus 22-én + jutalmak:

  http://tera.enmasse.com/news/posts/ding-60-and-earn-exclusive-rewards

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s