Kezdőlap > Blog, Frogster, Offtopic > Luke, I’m your father…

Luke, I’m your father…

Egy órája jött a hír, mely végre értelmes magyarázatot ad arra, hogy mi is történt az elmúlt időszakban. Mind a hivatalos csatornákon keresztül, mind pedig fű alatt a CM-ektől azt hallgattuk az elmúlt időszakban, hogy a nagy csúszás hátterében egy az egész céget alapjaiban megreformáló átalakítás áll, ami miatt az egyes területeket folyamatosan át kell szervezni a cégben. Két éve tudjuk, hogy a Gameforge 60%-ban bevásárolt a Frogsterbe, most ennek legjelentősebb lépéseként a két cég végérvényesen összeolvadt és a két főhadiszállás egyenrangú szintre kerül. Ennek eredményeként a Frogster hivatalosan is felveszi az anyacég – Gameforge – nevet, továbbá a jelenleg üzemeltetett Frogster játékok mellett megkapják mind a 19 Gameforge játék egyenrangú üzemeltetési feladatait is.

Mit jelent mindez ránk és legfőképpen a TERA-ra nézve? Egy cég életében mindig komoly kihívást jelent egy nagyobb átszervezés, szolgáltatások/SLA-k torzulnak/csorbulnak. Ráadásul a legtöbb esetben az ilyen átszervezések nem az ügyfelek érdekében történnek, hanem az operatív költségek csökkentése a fő cél. Egy dolog biztos: A bejelentés minden bizonnyal a hosszúra nyúlt folyamat végét jelenti. Ami eddig történt azt volt a döcögős kezdeményezés, ami innentől jön az lesz a ‘trend’. Hogy ez most jó vagy rossz? Jobb lesz ettől nekünk, vagy még ennél is rosszabb? Majd ez elválik.

Egy dolog viszont biztos, amit nyilván nem vertek nagy dobra a közleményben és nyilván ezt én sem írhatnám ide ki nektek, de hol kéne hogy érdekeljen ez engem? A múlthéten két napot töltött a BHS több fontos kulcsfigurája is a Frogsternél. Bár konkrétumokat nem tudtunk meg a találkozóról, de a mostani közlemény végre ad némi magyarázatot. Ha a BHS-t meg tudták győzni arról, hogy az átszervezés és a sok baki után végre jó kezekben lesz az EU terjesztés, akkor azt kell mondjam részemről nyitott vagyok a továbbiakra. Majd meglátjuk…


 1. Csenky
  július 3, 2012 - 2:06 du.

  Olyan szempontból szimpatikus ez a dolog, hogy a BHS körbenézett errefelé, és hogy talán a nagy bejelentés után tényleg lesz idejük letenni valamit az asztalra. Ellenben az egy kicsit elbizonytalanít, hogy ennél szerintem nem tudtak volna elszabottabb időszakot találni a nagy szervezkedésre, és hogy egy rakás másik játékra is koncentrálniuk kell.

 2. Philosophy
  július 3, 2012 - 2:12 du.

  Nem érdek ehhez, de a hideg futkos a hátamon, mikor visszagondolok, hogy Aion is akkor lett F2P (azaz pay to win) mikor átvette a Gameforge… nem szeretném, hogy tera f2p legyen, még nem.

  • július 3, 2012 - 2:18 du.

   Én egyáltalán nem szeretném, hogy f2p legyen! Azzal nagyon nagyot bukna a játék maga a szememben. Arról nem is beszélve, hogy akkor már “hivatalosan” is használhatnák azt a szöveget amit a League of Legends-et üzemeltető RIOT is állandóan mond amikor a nép elégetlenkedik:

   “Ez egy ingyenes játék! Örülj neki, hogy egyáltalán van!”

  • Quendra
   július 3, 2012 - 4:38 du.

   Az aion nem azért lett f2p, mert átvette a gameforge, inkább fordítva. Ebből nem vonnék le önmagában messzemenő következtetéseket.
   Majd meglátjuk… Legrosszabb esetben is max átvonulok NA-ra

 3. Cori
  július 3, 2012 - 2:27 du.

  Szvsz a support SLA-kat eddig sem hozták, de ez más tészta. Ami számomra érdekes információ lenne, hogy ez mennyiben érinti majd a TERA körül legyeskedő emberek számát cégen belül, már ha egyáltalán érinti..

  • július 3, 2012 - 3:32 du.

   Érdekes tapasztalatokat sikerült ezzel kapcsolatban gyűjtenem az elmúlt egy hétben, még kicsit kínzom őket, de szerintem lesz erről egy post hamarosan.

 4. rekotye
  július 3, 2012 - 2:27 du.

  Miért kell állandóan a legrosszabbra gondolni?? Máris mennek az összeesküvés elméletek…

  Én remélem hogy miután lenyugodtak a dolgok a cégnél, tudnak ránk is kicsit koncentrálni.. 🙂

 5. Nyerk
  július 3, 2012 - 4:06 du.

  Hát bocs ,de a Gameforge is the biggest fail ever.. Szóval nem tudom az összeolvadás miért lenne pozitív.. Megszülethet a megafail nagyon jó.. Mondjuk mostmár kikövetkeztethető 3.0-át Aion EU miért húzzák.. (tudom kicsit off ,de failforge-é az aion is..)

  Menorel van link esetleg erről a bejelentésről?

 6. Nyerk
  július 3, 2012 - 4:19 du.

  Közben megleltem szóval tárgytalan a kérdés. A szokásos blabla ,de látom megláttad menorel te is ,hogy gyanús ez ,mint az állat..

 7. július 3, 2012 - 4:24 du.

  @Nyerk: Látod pont ezek azok a magas röptű commentek ami miatt annyira várom már a jövőheti szülinapi eventet…

  • Nyerk
   július 3, 2012 - 4:29 du.

   Remélem ez most nem sértés volt.. Azt hittem mutyiba ment fű alatt..Bocsi mégegyszer. :3

 8. meridian
  július 3, 2012 - 4:43 du.

  Annyit emlegetitek azt hogy f2p, hogy na. Mondjuk mikor a haveromnak mutogattam videókat a TERA-ról, amiket csináltam (youtubre sajnos nem ment fel mert kifogásolta azt hogy túl hosszú – 25 perc), első reakciója az volt, hogy ennek olyan a grafikája mint egy f2p játéknak, amire a reakcióm az volt, hogy te hülye, ne a questhub helyszínének garfikáját nézd (ezek tényleg gagyin néznek ki – minden máshoz képest a játékban), hanema többit 🙂

  Mondjuk a véleményén az sem javított, hogy a gyönyörű világ csak annyiból állt, hogy van egy kurva nagy és szép környezet és mindez tele van hintve mobokkal, de semmi több…

  • július 3, 2012 - 6:50 du.

   Azért ez így szerintem kicsit sarkítás, nyilván vannak kivételek, de a legtöbb mmora igaz ugyanez a szintező zónákban. Nyilván persze vannak kivételek. Viszont, ha a questekbe valaki bele is olvas, akkor lényegesen kiszínesedik a történet. Gondolok itt pl a freeholds quest chainre, vagy pl a poporia questre,ahol halucinogén növényekből kell drogot csinálni az egyik elin hercegnőnek, hogy eláruljon valamit, amit a narkó nélkül nem akar. (pegi12 🙂 ) Nyilván aki csak rohan előre az annyit lát, hogy össze kell szedni 5 növényt, leadni, majd beszélni a princessel és hoppá már kész is a quest. Igen sok vicces történet van a quetek között.

 9. Des
  július 3, 2012 - 4:58 du.

  Undorító egy cég a Gameforge. 4 évig eleget szívtam miattuk.

  • Kouta
   július 3, 2012 - 5:36 du.

   ablak törő, keres a férjed!

  • Alcca
   július 3, 2012 - 5:38 du.

   hát ha 4 évig kibírtad, annyira nem lehet rossz…

   • Des
    július 4, 2012 - 11:03 de.

    Az ember szerinted szívesen otthagyja azt a karakterét amivel több évig játszott? 🙂

 10. x3rb
  július 3, 2012 - 5:40 du.

  Hm . Én a hétvégén cancelezem az az accom .
  Ha látok valami javulást természetesen meghosszabbítom .
  Addig meg irl dolgok .
  Remélem hamarosan lesz motiváció újra fizetni .
  Azért hogy pl altokat húzzak nincs nagy kedvem. 😐

 11. július 3, 2012 - 9:08 du.

  NEXUS … amúgy meg bárki bármit mond, nehéz ez a játék, belépek egy random partyba (FOK HARD), a +6-+7 full rebirth settel, viszonylag jó éxerekkel, erre kibasznak. Már nem is morgok, ki kell érdemelni… nomeg mire meglesz +9 en az sem lesz sikk, de sikk lesz a +9 es synagoge… tehát majd akkor is kibasznak XD, aztán megszerzem azt is oszt leszólozom… ezzel van itt a baj de nagyon …. a limitált agyakkal min gear = min gear + 15

 12. IceSkull
  július 3, 2012 - 9:33 du.

  Brother, nem azért a 20-asért, de FoK HM-be a +6-+7 rebirth és a ‘viszonylag jó ékszerek” nos az bizony rohadt kevés. +8-+9-es fegyver minimum. Pláne, hogy mostanra már az emberek többsége (legalábbis Essenia-n) minimum +9-be rohangál.

  • Kouta
   július 3, 2012 - 11:30 du.

   rohangálni max instába, oda meg pont lefosom mi van rajta, a probléma az, hogy ahol kéne (outdoor) ott nem rohangál kb senki…

   • mz
    július 4, 2012 - 1:53 de.

    Azért Kanstira előtt mindig megtalálhatod a pvpdet ha akarod.

   • július 4, 2012 - 9:36 de.

    Nem tudom, hogy hol ‘kéne’ rohangálniuk, de bastionnál, mismoor Islandon és kanstria előtt fixen találhatsz magadnak playert bármikor.

 13. Kouta
  július 4, 2012 - 10:48 de.

  mz :
  Azért Kanstira előtt mindig megtalálhatod a pvpdet ha akarod.

  Kacsának is elmondtam a safezoneban való duelezgetés már Aionban sem volt PvP itt sem az.

 14. Kouta
  július 4, 2012 - 10:55 de.

  menorel :
  Nem tudom, hogy hol ‘kéne’ rohangálniuk, de bastionnál, mismoor Islandon és kanstria előtt fixen találhatsz magadnak playert bármikor.

  Outdoor bárhol? De még a dailys zonákban is elszorva van 1-2 ember csak. Hatalmas outdoor hely van és még a t13 as +12 es itemes emberek is az instákban campelnek.

  Kanstria elött a safe zoneban duelezgetnek, mistmoornál meg vagy az insta bejáratánál áll a tömeg (ismét safe zone) vagy hébe hoba 1-1 ember fut az instába. (ismerös helyek.)

  Tehát A, vagy kevés ember játszik a játékkal. (ami lehetséges).
  vagy B, mindenki akkora carebear, hogy az instából kisem mászik. Mert, hogy open worldben nem nagyon vannak emberek ez FIX. (mindegy hogy reggel 8 kor vagy este 8 kor vagyok és keringek mint gólyafos a levegőben, egyszerűen nem fun 10 perceket futkározni azért, hogy 1-1 embert ha megis csipek, és mákom van a kasztjával akkor megfogom, ha éppen olyan kaszt akkor meg a fél mappon keresztül fut úgy, hogy a nyomát se látom. Aion ebből a szempontból azért volt jobb, mert volt egy “endgame” map, és mindenki ott volt, ennek ellenére, volt olyan élet azon az 1 mapon mint itt a hármon.

  Kicsit rossz szembesülni vele nap mint nap, hogy az emberek inkább a PvE irányában vannak, valamint az instanceolt pvp/Duelekkel vannak el mintsem az Open Worldében, ha már ilyen NAGY (mert kiscinek nem nevezhető) helyünk van.

  • Quendra
   július 4, 2012 - 12:32 du.

   Ez a helyzet (amivel egyébként egyetértek) pontosan a nagy helynek köszönhető. Nyílván a trialos horda elvonulása után lényegesen kevesebb játékos flangál a mapen, azok is szépen szétszóródva pláne ilyen melegben, amikor bevallom nekem is nehéz néha rávenni magam, hogy leüljek kicsit süttetni a lábam a gép mellé.
   Egyébként elvileg mindenki vén MMO-s róka errefelé, ha emlékeim nem csalnak eddig minden játékban uborkaszezon volt a nyár…
   Majd szépen mindenki visszaszivárog, mert a Terának egyszerűen nincs nagy vetélytársa a maga kategóriájában, amit még a Failforge sem tud elvenni 🙂

   • Kouta
    július 4, 2012 - 1:18 du.

    lehet uborka szezon nem tagadtam sose, de hogy az emberek száma 0 fele közelit kb (ha körbe futkosod a mapot és feszt azt csinálod, és ugy sincsen csak 1-2 ember az azt jelenti, hogy a mapon nincs senki) igy elveszti valamilyen szinten az mmo hatását, hogy más is van rajtad kivül. Az, hogy nincs vetélytársa lehetséges, de láttunk már játékot eltünni a süllyesztőben egy sz*r kiadó által, nevezetesen az a kiadó üzemelteti most a mi vetélytárs elleni mmonkat is. (ha pedig már a konkurenciánál tartunk, csak idő kérdése.) Mindenesetre, a meleg miatt nekem sem sok kedvem van, de mikor ide ülök is egyre kevesebb kedvem van egyedül/1-2 haverral futkosni a semmiért.
    Reméljük a helyzet változni fog, bár erre nem látok sok esélyt hisz ahogy Csenky írta, ninsc mi ki terelje az embereket, és inkább mindenki az instákat tolja. Mert az éri meg.

   • Kouta
    július 4, 2012 - 1:21 du.

    ide még beszurnám (most ugrott be) sok ember arra hivatkozik azért nem megy OWPvP zni mert nincs reward. Hát bassza meg a fun a reward, az hogy játszik végre az ember és élvezi. De neem megvárják BG-t ahol majd kap kis geart béluka, meg józsika azért hogy fáradozott… Az ilyen gondolkodás öli meg az egész open world pvp-t. És ahogy elnézem, egyre kevesebben vagyunk akik még szeretik/élveznék ezt a fajta harcot. A mai emberek nagyrésze viszont jobban szereti a Battle Ground tipusú pvp-t, amiért reward is jár. Legalábbis az utobbi pár évben ugy látszik (akár Aiont is nézve, akár AoCot és sorolhatnánk). Mindenesetre, Reméljük szeptember fele ezek a gondok már nem lesznek gondok.

  • Csenky
   július 4, 2012 - 12:33 du.

   Ez eléggé öngerjesztő folyamat lehet: nagy terület -> ritkán találni embert -> egyre kevesebben keresnek egyáltalán.

   Valszeg lennének többen akik kijárnának, ha lenne kit keresni kint. Aionban is ez volt, ahogy tűntek el az emberek az open zónákból, úgy lett egyre kevésbé fun a riftelés. De ebben semmi meglepő nincs szvsz, semmi open world event nincs, ami pvp-re sarkallná az embereket. Se egy olyan boss, aminek érdemes lenne küzdeni a lootjáért, se siege/territory/guild hall amit meg lehetne szerezni/védeni, ellenben számtalan kicsi védett questhub, ahova bárki bárhonnan be tud szaladni ha megtámadják. Igazából az egész openworld egy hatalmas safe zone, ha egy kicsit is óvatosan játszik az ember. De még ez sem lenne baj, igazából ezt kevesen vennék észre, ha bent lenne már az instance-olt pve mellett az instance-olt pvp is…

   Meg aztán, aki akar, az tud szervezni magának pvp-t. Nekem pl tetszik a bid rendszer DM-ben, csak kell két értelmes fél, akik össze tudnak szervezni egy fair fightot. (nem lehet bonyolult közepesen aktív guildeknél sem) És elég sok érdekes hely van a harc színesítésére, akár lehet úgy is, hogy mindkét fél behúz egy bamot a poén kedvéért, vagy valami world boss lába alatt egy jó kis 10v10, én befizetnék valami hasonlóra. 🙂

   • július 4, 2012 - 12:37 du.

    Dehogy nincs ösztönző erő outdoor action-re, hisz a BAM-ok már dobálnak t13 matikat! Jah mégsem, az NA-ban van…

   • Csenky
    július 4, 2012 - 12:53 du.

    Sagrath, hagyd Szergi nevét már, elég troll Ő egymagában is. ^^

 15. Sagrath
  július 4, 2012 - 7:46 du.

  Csenky :
  Sagrath, hagyd Szergi nevét már, elég troll Ő egymagában is. ^^

  az szergi volt nem en,viszont en ket kommentem nem latok itt????Why????Vagzy ez megint az itthoni geprol nem latszik a bentirol meg de igen bar ott is csak eggett latott delutan.Vagy PERSONA NON GRATA lettem es DELETED a kommentjeim 😉 csak mondjatok harag nincs lol

  • július 4, 2012 - 8:50 du.

   Nem tudom hogy milyen commenteket hiányolsz, de pliiiz egy hétig még bírd ki az összeesküvések nélkül ha kérhetem. Ha itt valaki persona non grata rangot nyer el azt nem onnan szokta észrevenni, hogy eltűnnek a commentjei ennél sokkal hathatósabb eszközeink vannak a tudatosításra.

 16. Sagrath
  július 4, 2012 - 11:42 du.

  @meno nem osszeeskuvok csak ket komment tenyleg eltunt vagy csak idehaza nem latom mindegy nem irom ujra, es igerem meno kibirom 😉

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s