Kezdőlap > Frogster, Game Mechanism > Enchanting exploit… Csak ez kellett~

Enchanting exploit… Csak ez kellett~

május 22, 2012

Kevés rosszabb dolog történetet egy fizetős mmorpg játékkal, minthogy egy olyan exploit kerüljön elő, amely alapjaiban befolyásolja a karakterek fejlődését. A kiadást megelőző westernizációs versenyfutásban alaposan átalakították az enchanting rendszert, amelybe úgy néz ki csak belecsuszott egy komolyabb hiba. A hiba nem friss, gyakorlatilag az obt óta benne van a játékban és ki tudja ki mióta ismeri. A hiba ma érte el a csúcsát, mondhatni közismert lett, aminek köszönhetően most már csak az nem futkározik +9-re enchantolt full gearben, aki nem akarta kihasználni az exportot. Az exploit részleteit nem írnám le, de nem túl nehéz rájönni, hiszen hivatalos közlemény is született az EU siteon. Fontos azonban tudni, hogy a közlemény szerint, aki ezt kihasználja, arra retorzió vár. Bár ennek ellenére egész délután szinte minden pillanatban jött a szerver oldali info arról, hogy valakinek meglett a +9. Az Essenian már 200 gold alatt nincs t12-es fehér gear alapanyag… A magasabb gradü cuccokért pedig mar a 2-3000 gold sem ‘sok’.
A javításához újabb patch kell, addig a kiadó kézeben kevés eszköz van. Talán a teljes leállás vagy a rollback lenne a megoldás? Előbbi a játék teljes megsemmisülését jelentené, utóbbinál pedig kérdés, hogy mégis meddig kéne rollbackelni? Ma délutánig, vagy egy héttel ezelőttig? Tartok tőle, hogy a kiadó már választott: fenyegetnek a bannal és közben ignorálják a problémát. Kérdés, hoy egy ilyen exploit után hogyan tovább a ’tisztességes’, vagy inkább nem annyira talpraesett játékosoknak?

Update#1: Nemtudom mennyire válik az alábbi kép, de ha igen, akkor csak találtak valamilyen megoldás feleséget… Egyrészt ez szerint tudjak a szerver logokból csekkolni, hogy ki exploitolt és ki nem. Az előbbi kategóriára komolyabb rollback vár:

Update#2: közben kiderült, hogy a kép vagy eleve fake, vagy azóta rájöttek, hogy ez így nem fog menni. Szóval marad továbbra is a bizonytalanság és a csodára várás. Egyébként a hiba nem csak Eu szintű, ugyanúgy érintettek az amcsi szerverek is.


Kategóriák:Frogster, Game Mechanism Címke: , ,
 1. nanael
  május 22, 2012 - 9:47 du.

  Még 60as enchantolni való geart sem birtam szerezni, másokat meg már +9-ről kell rollbackelni 😀

 2. május 22, 2012 - 10:10 du.

  “Kérdés, hoy egy ilyen exploit után hogyan tovább a ’tisztességes’, vagy inkább nem annyira talpraesett játékosoknak?”
  Elég sajnálatos, hogy összemosódik a tisztességesség a kevésbé talpraesettséggel. Persze a mai magyar valóságban, ahol sikk adót csalni, nem tudom mit is vártam.

  • május 22, 2012 - 10:43 du.

   Valahogy éreztem, hogy lesz valaki aki ebbe is beleköt. A legkevésbé sem lepett meg, hogy pont te voltál az Pocak. Nyilván össze vethető egy ingame -mindenféle retorziók nélküli- exploit kérdése az adócsalással. És nyilván Egy ilyen kijelentés után máris rám huzható a magyar mentalitás kérdése mindezt úgy hogy nem is ismersz. Gratulálok barátom, ezzel a fantasztikus comingouttal csak magad minősíted.

   • május 23, 2012 - 6:19 de.

    Sajnálatos, ha ennyire magadra vetted. Nem hiszem, hogy bármi személyeskedő volt benne. De ha úgy érezted, az a te dolgod. Általános jellegű megfogalmazás volt, és hosszasan magyarázhanám, hogy miért is így fogalmaztam. Mint ahogy elemezhető az általam kritizált mondat is. (miért is nem fordítva an benne a két jerlző, stb.)

    Hogy magamat minősítem?
    Igen, amennyiben kissé bántónak és lekezelőnek érzem azt, hogy: 1, nem hallottam a csalásról-, 2, ha hallottam volna sem tettem volna, így hát kevésbé vagyok talpraesett. Mondhatnánk luzer vagyok, mert nem csalok. Valóban inkább vagyok “luzer” egyesek szemében, mint “menő” csaló!

    Csak érdekesség képpen, így máris kicsit más a jelentése:

    “Kérdés, hogy egy ilyen exploit után hogyan tovább a nem annyira talpraesett, vagy inkább tisztességes játékosoknak?”

    Egyébként moderálj ki és annyi! :O

   • május 23, 2012 - 7:58 de.

    Nincs igazad, Pocak! Mivel saját gondolatmenete volt menonak, ezért egyértelműen neki szólt a mondandód, akkor is, ha általánosítani szerettél volna. Általánosításodnak pedig semmi köze a hírhez, akkor vágna témába, ha a hír arról szólna, hogy exploitolnak a magyarok… De nem (csak) a magyarok közül használták ki a bugot, ahogy az adócsalás sem magyar sajátosság.
    Vagy jobban gondold át mit írsz, vagy vállald fel véleményed, avagy tévedésed, ha benézted!

  • május 23, 2012 - 1:02 du.

   Ok öntsünk tiszta vizet a pohárba… ha a pálinka unicum akkor az adócsalás is az … expert level advice … tanulhatnak tőlünk nagyon sok civilizált országBAN — sajnos

 3. dzsi911
  május 22, 2012 - 10:22 du.

  Csak tier12 érvényes ez “bug” vagy lejjebb is? Mert próbáltam +7ről 8ra t11el nem engedi sima porral
  *** szerk: szerencsére ezek szerint te azok köze tartozol, akik nem értik ennek a bugnak a lényeget és lusták utána nézni. Maradjon is ez így. A blogon NEM szeretnem, ha bárki is exploit tanácsadást tartana!

 4. Zmarci
  május 22, 2012 - 10:29 du.

  Hát ez nem hangzik jól… remélem mihamarább megoldják

 5. Zmarci
  május 22, 2012 - 11:45 du.

  “Please be aware that if you use this exploit this can lead to a temporary account block!
  We will investigate all accounts involved in the use of this exploit and remove any benefits gained as a result of its use.”

  Aki csalt, ideiglenes bann-t kap, és visszaállitanak mindent ami ennek a bug-nak a következményeképpen történt…

  • nithaex
   május 23, 2012 - 12:06 de.

   Tetszik a hozzáállásuk ehhez 🙂 Az exploit meg nem is érdekel, aki ilyeneket kihasznál az csak magát minősíti. Értem én hogy könnyebb, de akkor mi fogja a játékban tartani ha mindent így oldana meg?

   • Zmarci
    május 23, 2012 - 1:08 de.

    Szerinted egy kinyaltseggü 13éves végiggondolja felelöségteljesen és éretten, hogy milyen következményei lesznek annak, hogyha ezt a bugot használja?

 6. Ayumi-chan
  május 23, 2012 - 12:08 de.

  Sziasztok,

  Most értem haza délutános műszakból, sajnos nem értem. Akkor most mindenki kapott Account Block-ot és most vizsgálat folyik?
  Csak azért mert nem tudom elindítani a játékot mert kiírja, hogy:
  “Error: 0112:0194 Account not found / session expired”.
  A honlapon viszont, ha bejelentkezek látom hogy az Accountom aktív.

  Köszi a segítséget.

  • május 23, 2012 - 12:11 de.

   Indítsd ujra a launchert, csak lejárt a session.

 7. május 23, 2012 - 7:24 de.

  attyspocak :

  Sajnálatos, ha ennyire magadra vetted. Nem hiszem, hogy bármi személyeskedő volt benne. De ha úgy érezted, az a te dolgod. Általános jellegű megfogalmazás volt, és hosszasan magyarázhanám, […]

  Ez az igazán igazi lol… Kiragadsz a környezetből egy mondatot,majd belekötsz egy szakaszba, amire rahuzod a magyar mentalitást és azt, hogy ezen nem is csodálkozol, ha mar egyszer adócsalás is sikk errefelé. Ezek után azzal jössz, hogy ezt nem nekem szántad, hanem csak általánosságban. Bocs, de a kérdéses mondatot én írtam, és annak alanyai nem a magyarok, hanem a teljes eu játékos bázis… Szóval mit is kellett. Volna ebben általánosnak és nem személyesnek vennék? Mondanám, hogy vilagositsal mar fel erre az anomáliára, de inkább ne tedd, már az előző commentedben is csak magyarázkodsz.

  Ha leoltasz, akkor legalább vállalt fel a véleményed és ne viszakozz az első kontránál.

  Egyébként moderálj ki és annyi! :O

  Köszönöm az értékes tanácsot.

  • attyspocak
   május 23, 2012 - 7:45 de.

   Most ki ragadott ki mondatot? Kár, hogy a “magyarázkodásom” közepére nem reagáltál. Mert ugye nincs is jelentésbeli különbség pl. a kérdéses mondat általad írt és általam írt változata között és ugye ha van is csak jelentéktelen. :O

   Kár, hogy sokkal inkább érzelmi alapon közelítetted meg a dolgot, mint sem “szerkesztőként”, de nyilván ez is engem minősít. :O

   Kitérhettem volna arra is, hogy vajon mit tettem veled, hogy eleve nem lepett meg, hogy én írtam a számodra oly sértő kritikát?!? De ugye nyilván már korábban is szét trollkodtam a blogot önérdekből, vagy csak azért mert ilyen vagyok. De eszerint ellentétben azzal, hogy én nem ismerlek, te engem ismersz. :O

   Részemről befejezve a “magyarázkodás”.

   • május 23, 2012 - 8:12 de.

    Kívülállóként mondom, hogy nincs igazad (lásd feljebb), csak szokás szerint homokba dugod a fejed és a saját igazad mondogatod… Ezt észrevettem korábban is, makacsul ragaszkodsz a hülyeséghez is, egészen míg rád nem hagyják.

   • május 23, 2012 - 8:42 de.

    Látom te is azok köze tartozol, akik nem tudjak beismerni, hogy nincs igazuk, meg akkor sem, ha mindez homlok egyenest ellentétben van a száraz – leírt – tényekkel. És amikor mar elfogynak az értelmes tények, akkor jon a személyeskedés és az , hogy szerinted nekem hogyan kene viselkednek. részemről a téma túl tárgyalta, büdös bunkó adócsaló magyar vagyok aki szamara a tisztesség mar csak egy képzavar. Nyugodtan szurd még ide az utolsó kommentet, hiszen Te minden bizonnyal azok köze tartozol, akik szamara lételem az utolsó mondat.

 8. Sagrath
  május 23, 2012 - 8:52 de.

  en erre a sajnalatos esemenyre csak siman hardwer serial number lock-kal valaszolnek,akkor azok akik a tissztessegtelen utat valasztottak elgondolkozhotnanak azon hopgy megerte e egy uj vasat venni a jatek ala (,;,,;,) nem vagyok gonosz nem am (en alaplapi serialt blokkolnam mert ez is lehetseges napjainkban onnantol erbe vago kerdes a dolog)…
  Mindenki elott le a kalappal akik nem az exploiter utat valasztottak…

 9. május 23, 2012 - 9:14 de.

  Vissza a témához ismét, egy szavazás:

  https://forum.tera-europe.com/showthread.php?t=91819&page=3

  Nyilván nem a valós helyzetet tükrözi a szavazás, mivel az emberek akkor szeretnek véleményt nyilvánítani általában, ha gondjuk van, illetve mindenkiben ott a rage… Azonban a helyzet súlyosságát jól tükrözi az állás és a szavazók száma, kíváncsi vagyok mit lép a BHS (állítólag koreában is létezik az exploit) és legfőképp milyen gyorsan…

 10. akarkijoe
  május 23, 2012 - 9:23 de.

  Szerintem meg teljesen félre értettétek Pocak -ot. És maradjunk is ebben. 🙂
  Én pl nem tudtam a bugról, azt pedig hogy mit jelent az “exploit” csak a google fordító tudta megmondani nekem, ettől még nem vagyok “kevésbé talpra esett játékos”. Egyszerűen rosszul van megfogalmazva a blog bejegyzésben a mondat. Az még egy fokozatot ront a dolgon, hogy “tisztességes, vagy inkább nem annyira talpra esett” (ebben ki nem veszi észre a hibát?), magyarán a kettő közé egyenlőség jel való?! Én nem hinném. 🙂
  A vitátok meg egy teljesen felesleges egymás mellett elbeszélés.

  • május 23, 2012 - 9:40 de.

   Igen, lehetne úgy is fogalmazni, hogy a tisztességes, a nem annyira talpra esett, a bugról nem tudó, az olvasni nem tudó, az offline, a játékkal egyáltalán nem játszó játékosok. Jah és az adócsalók!! 😀
   Seriously… ejtsük már a témát.

  • május 23, 2012 - 1:10 du.

   Join! Szerintem semmi beszólás nem volt. A magyarok meg tényleg csalók…
   Mellesleg. Az ÉLETben nem vettem volna észre hogy bugos. Fehérpor nemmegy.. nem variálok.. aki variál… azt meg nem szabad szerintem büntetni. EULA benne van, vagy nincs benne a dolog, hogy nem variálhatsz. Akkor szabad… az egy másik dolog hogy kiadtak egy közleményt… tegyék az EULA-ba és korrekt, amúgy csak fórum ugatás versus jogi szabályozás…

 11. pepe
  május 23, 2012 - 9:33 de.

  De jó, megy itt az acsarkodás és nem a játékkal foglalkoztok igazán.
  A fórumot senki nem olvassa ?
  Írtam, hogy jó lenne összefoglalni pár mondatban az instance-okat, akár ide a Kódexbe vagy a FAQ-ba egy külön menüpontot megérdemelne.
  Ezt az energiát talán ide is lehetne összpontosítani.
  Menorel,Szergely ha ráértek csináltok egy kis összefoglalót ? Sokaknak segítenétek a “trükkös” instáknál.Köszönöm !

  • május 23, 2012 - 9:48 de.

   Én soloban farmolom az instákat és szeretném megtartani magamnak a trükköket és titkokat, sooorry!

  • május 23, 2012 - 10:27 de.

   A trükkös instance alatt pontosan melyiket/melyikeket érted? Az összes lowlvl instance kb lineáris. Ha nehány mondat érdekel csak az instanceokról, akkor használd a kereső funkciót, a legtöbb instanceről volt meg kisebb- nagyobb összefoglaló meg a ktera tapasztalatok alapján. Ha valamelyik instance konkrétan érdekel, vagy van olyan része amit nem értesz, kene hozza help, akkor azt írd le. Amikor éppen nem a fórumon/ blogon tépjünk egymást akkor mi is inkább játszunk… De ha konkrét kérdés van akkor szívesen válaszolunk.

   • pepe
    május 23, 2012 - 11:54 de.

    Kösz Menorel !
    Használtam a kereső funkciót, de nem találtam erről semmit.
    A trükkös instance-nál ahogy a fórumon is írtam, pl. Kaprima-t értem, akár az első boss, akár a lancer boss, stb.
    Tulajdonképpen a lvl58-60-as instákról van szó (LOT,Ebon,Kaprima, Balders Temple), az alacsonyabb szintű insták sztem nem okoznak gondot a játékosoknak..
    Köszönöm.

 12. Kenwoolf
  május 23, 2012 - 9:40 de.

  Nem tudom miért fújják fel az emberek ezt a dologot annyira… akár mennyire is kint volt a játék koreában stb. nálunk még új, új üzemeletetők, kis változások… még lesz bug bőven. Minden egyes apró hibánál a közösség fele azzal fenyegetőzik, hogy abbahagyja… egyszerűen már engem fáraszt… miért hasonlítgatnak egy mmot olyanokhoz amit már 6+ éve csiszolgatnak… a kettő összehasonlíthatatlan. Azt se értem miért ilyen nagy baj, hogy sokan felhúztak a t12-t +9re. Főleg, hogy ahogy hallottam elég kis esélyel volt hajlandó feljebb menni, bár ebből nem tudom mi igaz mi nem. Nekem annó rendes porral 2-3 sárga húzott egy pontot +6 felett, de lehet csak szerencsés voltam. Viszont hallottam olyanról aki az összes sárgáját betörte most és semmi. 😀 Csak nem tudom milyen közösség gyűlt itt terában össze de minden apróságért úgy fel vannak háborodva mintha vége lenne a világnak… ez valszeg csak az én véleményen, de jobban zavarnak ők mint az összes bug együtt… azok ki lesznek javítva, ők viszont maradnak.

  • mz
   május 23, 2012 - 11:24 de.

   +

 13. Endrosz
  május 23, 2012 - 9:52 de.

  “thank you for your PATIENS”?!?!? ez fake, nem hiszem el, hogy egy community manager ne lenne képes betűzni azt, hogy PATIENCE. Vagy ha mégis igazi, cseréljék le sürgősen…

  • május 23, 2012 - 10:04 de.

   Persze, hogy fake. Állítólag a CM-eknek van vmi kis speckó szimbólum a nevük mellett (még nem láttam/figyeltem), de ha valamire, akkor a helyesírásra kivétel nélkül figyelni szoktak. Ha mással nem is, de a hiányos nyelvtudással elárulják magukat a scammerek.

  • mz
   május 23, 2012 - 11:27 de.

   Ha gm ír az a képernyő közepén megjelenik aszzem sárgával, a többi az fake.!

 14. május 23, 2012 - 9:59 de.

  “ez valszeg csak az én véleményen, de jobban zavarnak ők mint az összes bug együtt… azok ki lesznek javítva, ők viszont maradnak.”

  Nem vagy egyedül a véleményeddel. Szerencsére én még nem találkoztam ezekkel a vérszemesebb játékosokkal és mindenki készséges és segítő volt a játékban akárkivel is hozott össze a sors. Mondjuk én PVE szerveren játszom…

  Nekem a legnagyobb gondom jelenleg, hogy eldöntsem, hogy a Sorcerert vagy a Berzerkert (mindkettő 40) karakteremet folytassam tovább amennyiben a PVP (arena/bg) tekintem elsősorban célpontnak némi PVE-vel megtolva…

  Hm~ Főleg, hogy most fogják kicsit a berzerkert rendberakni elviekben, habár tudtommal csak sebzést fognak növelni rajta, új skillt nem kap.

  Ti mit gondoltok?

  • mz
   május 23, 2012 - 11:28 de.

   Húzd ki mind2őt nem nagy cucc .) De egyenlőre sorci.

 15. Cori
  május 23, 2012 - 10:01 de.

  kamu a kép, pontosítok…a csalót “elkapták” és a BHS erre is fog egy hotfixet kiadni, legalábbis ezt mondta nekem Anna 😉

  • mz
   május 23, 2012 - 11:30 de.

   Nem volt nehéz “elkapni” az előző sorban ott a neve, a space-es sor-eltoló trükköt alkalmazták ami itt is működik mint a ionban.

 16. mz
  május 23, 2012 - 12:10 du.

  Ám aki a trükköket beveszi az gz .) keljen fel előbb. Az Exploitról meg az a véleményem h hülye aki nem használja ki, csak mert nem lehet, amikor a szerver nagy része használja. Ezt nem tartom csítnek, nem jutsz behozhatatlan előnyhöz mint a csítprogramokkal, nem használsz külső progit. Csak könnyebben előrébb lépsz az enchantban ami amúgy sem igazságos, az egyiknek felmegy 2 itemből a másiknak 50ből. Ráadásul mindenkinek egyenlően van rá lehetősége. Sztem aki sírdogál az csak simán irigy. Csak kihasználsz egy lehetőséget amit a deveknek kell kezelniük nem pedig nekem! A tisztességről meg annyit h nem itt kezdődik hanem h embertársaidat hogy károsítod meg és itt ilyen nem történt. Erkölcsi kérdést szerintem a bolondok csinálnak ilyenekből és meg is érdemlik. Jah és annyit h lehet egy szar senki vagyok de én pl még nem fogadtam el soha csúszópénzt pedig próbálnak kenni, tudom, hogy hülye vagyok és mo.n nagyon kevesek közé tartozom de én ilyen vok. Egy szemét alak aki kihasznál egy virtuális szarban egy exploitot lol :DD De most komolyan elgondolkodtam h a tisztességet mint olyat kitörlöm a szótáramból.!
  A gameforgról meg annyit h lehet bűntetgetni, de ha nem olyan megoldást találnak ami nekem is megfelel, nekem nem kötelező befizetni a pénzt, szóval most kössék föl a gatyát és tegyenek a kedvemre, ha kell a della!
  Amúgy sztem a megoldás h nexus-ig benne hagyni h mindenki kedvére enchatolhasson aztán a tier13-as settel javítani és akkor mindenki egyenlő és egyenlően indul.
  Szólottam. UFFF.

  • május 23, 2012 - 1:29 du.

   Hmm.. A megoldás, amúgy teljesen egyértelmű… Ha kell a Tier 14 et betenni.. mobokra dobni 10 % hardot… és a tier 12 elpárolgott XD XD XD

 17. krisztian922
  május 23, 2012 - 12:24 du.

  De hát ez hülyeség, most akkor egy időre amíg ki tudja mikor jön vissza a nexus egyszerűen vegyük el az értelmét az enchantnak és aki kihasznált egy exploitot az legyen szépen elhanyagolva? Persze ez nem egy nagy erkölcsi kérdés, de attól függetlenül még egy zavaró dolog, hogy csak mert létezik egy bug remélhetőleg ideiglenesen, akkor azt használjuk ki amíg csak lehet. Ezzel leszarod a játékot, leszarod azt aki beleöli az idejét és energiáját, hogy a normális úton szerezze meg a +9et (már aki megtehette, persze most szar, hogy nincs special merchant). szvsz szerintem ennyire nem kéne könnyelműen kezelni, valóban nem egy hűdenagy dolog mivel mint írtad nexus idején jönnek jobb dolgok, de pillanatnyilag azok kerülnek előnybe akik exploitot használtak, ami nem jó és kész :/

  • mz
   május 23, 2012 - 1:50 du.

   Leszarom mert engem ezek nem érdekelnek én maxos geart akarok es pvp-t, az oda vezető útra szarok, nekem az nyűg.

  • mz
   május 23, 2012 - 1:51 du.

   ÉS, mindenki használhatja!

 18. Zalethel
  május 23, 2012 - 1:25 du.

  Megint nincs szerver?

  • Agiido
   május 23, 2012 - 1:30 du.

   Úgy tűnik

  • Alcca
   május 23, 2012 - 1:36 du.

   All servers are now offline while we hotfix an enchantment exploit. We expect to see the server online again at 15:30 CEST. ~Silv

   Twitterről

 19. elpy445
  május 23, 2012 - 1:34 du.

  OFF:
  Sorry az off-ért, de nincs valakinek fölös TAF-je? Kösz.

 20. május 23, 2012 - 1:41 du.

  Nagyon jó lesz a rollback, főleg ha minden karaktert rollbackolnak, tegnap kezdtem a játékot, alig aludtam, és még mindig csak 12-nél vagyok (igen, igen amatőr vagyok)… Ha most nem lesz karakterem én megőrülök…

 21. krisztian922
  május 23, 2012 - 1:59 du.

  Rollback nem lesz elvileg, gondolom hasonló okokból amit fentebb írtak, hogy macerásabb lenne személyenként. Noha ha mégis lesz akkor én mint írtam lehet hagyom az egészet a picsába, mivel én az utolsó 10 szintet húztam le az elmúlt 2 napban és nagyon nincs kedvem újracsinálni rögtön.

 22. május 23, 2012 - 2:04 du.

  A blog nem helye az erkölcsi és morális mérce firtatásának. Eleve vicc volt már felhozni is, de folytatni még inkább. Mindenkinek saját maga előtt kell elszámolnia, hogy neki mi fér bele és mi nem. Nem gondolom, hogy itt kéne ezt megvitatni. Mivel a – eredeti – intopic téma fejleménye tovább él az újabb postban, ezért ezt most – rendhagyó módon – lezárom…

 1. No trackbacks yet.
Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.