Kezdőlap > Bluehole, Game Mechanism, Gyorstalpaló, Nexus rendszer, TERA Hungary, TERA KOR > Nexus – Az Argonok legújabb csodafegyvere

Nexus – Az Argonok legújabb csodafegyvere

A Nexus rendszer tökéletesen kiegészíti és egyben megkoronázza a daily questing és a reputation rendszereket, melyek szintén az Argon Queen part#1 patch hozományai. A Nexus a TERA casual/solo endgame tartalmaként aposztrofálható. Ennek a funkciónak köszönhetően még azon játékosok is belekóstolhatnak a végjátékba, akiknek nincs ütőképes csapata a HC instanceokhoz vagy éppen a battlegroundokhoz. A kombinált funkció (reputációs rendszer és a Nexus) nem csak a végjáték élményét, de annak jutalmazását is megadja a casual játékosok számára. A legmagasabb kategória belépő szintű (tier 13) felszereléseit szerezheti meg az, aki kitartó munkával rendszeresen oda teszi magát a Nexus eventek során. Na de mi is ez a Nexus és mit is ad ez pontosan hozzá a játékhoz? Részletek a tovább után


(Lore): A Nexus lényegében egy openworld PVE tartalom. Az Arboreán dúló Argon háború patthelyzetbe került, egyik fél sem képes lényegesen előrébb mozdítani a harcot. Az Argon faj újabb szintre emeli a csatát és technikai fölényét fitogtatva időről időre réseket nyit az Argon anyaföld (Ogaia) és Arborea között, mely réseken keresztül Argon utánpótlást küld. A Valkyon föderáció elkeseredett csatát vív, hogy tartani tudja a pozícióit ezért az újoncokat biztatja, hogy tegyenek meg mindent a Nexusokon keresztül áramló Argon utánpótlás visszaverése és a rések bezárása érdekében. A föderáció természetesen nagy elismeréssel és értékes jutalmak ígéretével kecsegteti a kalandorokat.

(Időzítés): Ennyit a történeti háttérről. A Nexusok minden nap fixen délután kettő és este 10 között nyíltak meg (koreai idő szerint) két óránként az event bevezetésekor. Mivel a Nexust már bőven a t13-as content után rakták be a K-TERA-ba, ezért a hanyatló érdeklődés miatt később ebből heti 4x 2-3 alkalom lett. Egyelőre tippünk sincs arról, hogy az EU-ban milyen időzítéssel lesznek a Nexus eventek. Az event kerek 1 óráig tart, az után bezáródnak a rések. A rések Argonea, Granarkus és Khanovar Front zónákban érhetők el. Legalább lvl59-esnek kell lenned, hogy részt vehess az eventen. Egyszerre párhuzamosan kb 10-15 rés nyílik meg. Azonban ha sikerül nagyon hamar bezárni egy rést, akkor előfordulhat, hogy még az adott cikluson belül az újra megnyílik. Mielőtt részletesebben belemennénk a működésébe, íme egy videó, hogy miként is néz ki ez a gyakorlatban:

A videó két különböző nexus eventet tartalmaz összemixelve. A kb 10 perces videó a gyakorlatban nagyjából 20 percet vett igénybe. Az első nexusnál teljes takarítás volt (mindhárom fázis) a másodiknál pedig a 2-es fázistól vettem részt.

(Fázisok): A létszámtól függően egy-egy rés bezárása kb 10-20 percet vesz igénybe. A bezárás egy Public Quest elvű event. Aki játszott Warhammer Onlinenal, annak számára a rendszer ismerős lehet. Három fázisa van a bezárásnak.  Az aktuális fázist egy vizuális indikátor mutatja. A fázisok:

 1. Normál mobok jönnek, amiket 2-3 ütésből meg lehet ölni. Kb 50-60 mob spawnol.
 2. Outdoor BAMokból kapunk 3-4 db-ot és néha minionok is spawnolnak.
 3. Egy medium lvl boss (instance bossnak fele meg)  jön, aminek nehézsége kb azonos az instanceolt párjával, viszont nagyságrendekkel több HP-ja van. A nagy boss mellett a Nexus pereme felől folyamatosan áramlanak befelé a kisebb mobok is a boss irányába. (Ez függ a boss típusától, van ahol nem kicsi mobok áramlanak, hanem mindjárt két bosst is kapunk)

(Public Questing): A fázisok elején automatikusan megkapja mindenki az adott fázishoz kapcsolódó questet. Ha egy Nexushoz csak akkor érsz oda, amikor már éppen folyik a második fázis, akkor is megkapod a második és a harmadik fázis questjét is. A questekkel semmit nem kell csinálni, automatikusan felveszi azokat a rendszer és a fázis végén automatikusan megkapod a jutalmat is. Ez utóbbit annyival egészíteném ki, hogy egy áprilisi K-TERA patchben fixálták a slacker problémát (nevezetesen hogy a fél szerver beállt a nexushoz és csak várták, hogy leöljék nekik a mobokat). Ha jól emlékszek, akkor 10-20 mp inaktivitás után a public quest automatikusan canceleződik. Szóval ha már ott van, akkor csinálnod is kell a dolgod.

A jutalom az egyes fázisok végén:

 • phase 1: 10 gold, 15 reputációs pont az Agnitor frakcióhoz és 5 token,
 • phase 2: 10 gold, 35 reputációs pont az Agnitor frakcióhoz és 12 token,
 • phase 3: 12 gold, 80 reputációs pont az Agnitor frakcióhoz és 28 token.

Tehát ha ügyes vagy és egy egyetlen Nexus ciklusban elballagsz 4 réshez is, és mindenhol végig csinálod az összes fázist, akkor ~130 golddal, majd 520 repu ponttal és 180 tokennel lehetsz egyetlen óra alatt gazdagabb.

(Auto party machmaking): Mint azt fentebb is írtam a Nexus casual endgame content, tehát nem kell csapatban lenned, ahogy odaérsz az első nexus közelébe akkor a rendszer automatikusan felajánlja, hogy szervez neked egy csapatot. Az elfogadás után bekerülsz egy csapatba.  Háromszor volt lehetőségem kipróbálni ezt a funkció, mindhárom esetben ideális csapatot rakott össze a rendszer, volt benne vegyesen meele, ranged DPS és healer is. Tehát lehet rá számítani, hogy nem csak randomban összedobál 5 embert a rendszer.

Itt hívnám fel a figyelmet arra az apróságra, hogy a Nexus nem 20 fős raid content. Volt ezzel kapcsolatban néhány korábbi félreértelmezhető kijelentés, amiket már visszahallottam olyan formában, hogy “A Nexus a TERA 20 fős raid contentje”, szó sincs erről. A kérdéses szakasz a patch notesban mindösszesen csak annyit jelöl, hogy A Nexusok akár már 20 fővel is bezárhatók.

(Nexus debuffok): A Nexusból kiáramló mobok nem különösebben veszélyesek, azokban azért nem árt odafigyelni, kétszer sikerült azért elhasalnom nekem is. A mobok támadása mellett a Nexus folyamatosan lüktet, ami különböző debuffok és folyamatos bejövő sebzés formájában érinti a játékosokat.A debuffok ráadásul folyamatosan stackelődnek. Éppen ezért soloban leginkább csak a phase 1-ben lehet érvényesülni. A magasabb fázisokban már kell ezért egy normális csapat.

(Nexusok lokalizálása): A Nexusok fellelése nem különösebben okoz komoly fejtörést. Azok lokációja pontosan követhető a térképen. Háromféle ikon jelöli a Nexus pontos állapotát: szürke, amikor még nem nyílt meg, de hamarosan megfog; kék: amikor megnyílt, de még nincs érdemi előrehaladás a bezárásában; és piros, amikor már túl van a Nexus az első fázison.

Sikeres Nexus bezárás után, valamint az egyes fázisok végén bizonyos mennyiségű szürke gömböcske hullhat a földre. Ezek gyöngyök, amik a Nexus eszenciáját tartalmazzák és a rés megnyitásakor jönnek létre. A föderáció kutatói számára nagyon értékesek ezek a gyöngyök, hiszen ezeken keresztül tudják tanulmányozni a Nexus pontos működését és esetleg ennek segítségével tudnak valamilyen hatékonyabb fegyvert kifejleszteni annak bezárására. Kétféle gyöngyöt találhatsz a Nexus körül. A kisebb méretűért automatikusan 1 reputációs tokent kapsz, a nagyobb méretűért pedig hármat. Volt olyan nexus, ahol a csata végén 7-8 kisebb méretű gyöngyöt is össze tudtam kapkodni.

 

(Agnitor frackió és tokenek): Mire jó az Agnitor frakció és a tokenek? A frakció a legkülönlegesebb használati tárgyakkal látja el azokat, akik részt vállalnak a Nexusok bezárásával. Már Neutral reputációs szinttől lehet vásárolni apróságokat; de magasabb szinten jönnek az igazi meglepetések:

 • Neutral: Combat scrollok 105 tokenért és Safe Heaven 140 tokenért.
 • Favorable:
  • Master Enigmatic Scroll 1050 tokenért és Intricate Identification scroll 525 tokenért.
  • T12-es arany enigmatic ruhák és fegyverek. (ruha: 1750 token, kesztyű: 1400 token, cipő: 1400 token, fegyver: 2100 token)
 • Friendly:
  • Crystal Ore: Egy darab random enhancement crystal-t tartalmazhat. Akármi lehet benne, akár zöld (accessories) crystal is. (200 token)
  • PVP def és PVP attack zyrkek (fehér: 700 token , zöld: 2100 token)
  • T13-as normal kék itemek. (ruha: 2100 token, cipő: 1750 token, kesztyű: 1750 token, fegyver: 2450 token)
 • Revered:
  • Nexus Warhorse riding skill (280-as speed) – 6000 token
  • Eldricht Leather (quest item – ha jól rémlik akkor a Black Pantherhez) – 3500 token
  • Fire-Kissed Ruby – craft material – 3150 token
  • T13-as enigmatic arany ruhák és fegyverek. (ruha: 5250 token, kesztyű: 3850 token, cipő: 3850 token, fegyver: 6000 token)

A token cap az Agnitor frakciónál: 6000 token. Tehát bőven van mit vásárolni, mire eléred a Revered szintet a frakciónál és rástartolhatsz a t13-as enigmatic cuccokra.


 1. yusukee
  március 22, 2012 - 9:22 de.

  Nagyon jól hangzik 😀

 2. március 22, 2012 - 9:39 de.

  Részemről nagyon nagy csalódás.

  Ha nem kerül be a játékba rendes lage scale PVE end content akkor sokan ott fogják hagyni ezt a játékot, vagy el sem kezdik.

  5 fős insta kevés PVE end contentnek.

  • március 22, 2012 - 10:09 de.

   ??? Mi ez ha nem large scale PVE? Adott egy event, aminek végén egy olyan baromi erős boss van, aminek a leöléséhez kell legalább 20 ember. (Volt, hogy kb 40 fővel kb 20 percig öltük, mivel a kis addok folyamatosan visszahelelték.)

   Ennél large scalebb PVE nem nagyon van szerintem.

   • március 22, 2012 - 11:37 de.

    Largenak large, de nem biztos, hogy meg tudod akadályozni, hogy ha kihívást keresel 40 klántársaddal, hogy még 30-an melléd csapódjanak és tegyék túlságosan könnyűvé számotokra a harcot.
    Remélem lesz PK-ra lehetőség és akkor a probléma megoldva.

   • Traktor
    március 22, 2012 - 11:40 du.

    Neki nem tetszik na ez van. Xhator szerintem menj vissza WoW-ozni 🙂

    na jó troll off XD

    Menorel a boss dob valamit? Erről valami infó?

   • március 23, 2012 - 10:32 de.

    Okés indulok, kell az accountom? 😉

 3. MooN
  március 22, 2012 - 9:41 de.

  Én meg kezdtem félni, hogy ha haladunk a nagyobb szint felé ellustul a játék (saját megítélésem volt), de ismét mellé fogtam XD

 4. Magyarfeka
  május 28, 2012 - 11:13 de.

  Hmmm, Nem azért de ez erősen úgy hangzik mintha rift-ből vették volna át. Csak annyi különbséggel hogy itt megvan adva hogy milyen időközönként nyílik meg, Rift-ben pedig bárhol bármikor.

 1. május 25, 2012 - 1:46 du.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s