Kezdőlap > Blog, Frogster, Game Mechanism, TERA ENG, TERA Hungary, TERA Online > CBT#3 helyzetjelentés – GvG hadinapló

CBT#3 helyzetjelentés – GvG hadinapló

Érdekes fordulatot vett az EU CBT#3. Köszönhetően annak, hogy az előző teszten még szinte egyetlen guildnek sem volt lehetősége kipróbálni a GvG-t az elhalasztott patch miatt, továbbá köszönhetően a rögtönzött csütörtöki functional testnek (és persze megannyi egyéb dolognak), a játékosok igen nagy része szinte a start után egy-két órával már el is érte az új lvlcapet. Mivel az új lvlcaphez nem tartozik újabb instance mi mást lehetne csinálni egy PVP szerveren, mint egymást gyilkolászni a vad sztyeppéken. A legtöbb guild most először jutott a GvG lehetőség közelébe ezért egész péntek kora este csak úgy pattogtak a kihívások. Az első 24 órában a Variance guild potom 8 kihívást szedett össze. Najó az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ebből hármat mi kezdeményeztünk és persze az is igaz, hogy a többit sem azért kaptuk mert annyira szimpatikus volt a nevünk, a korábbi CBT-ken rendesen rádolgoztunk a kétes hírnevünkre.

A kihívások egy részét a szerver prominens PVP állat guildjeitől kaptuk, így igazán izgalmasnak indult az első 24 óra, különösen azoknak akik új karaktert kezdtek vagy picit elmaradtak a szintezéssel. A hétvége pozitív fordulata talán szorosan össze függhet az intenzív Guild vs. Guild teszteléssel, ugyanis az Essenia már péntek este is a normálisnak nevezhető populációt és ezzel együtt az elviselhető (kb fél órás) queue-t érte el, ami szombat délutánra már csak az 5-6 perces ‘warm-up’ queue-ra csökkent. Nopersze ennek másik okaként elképzelhető a szintén már említett: aktuális szinthatárhoz kapcsolódó instance content hiánya és ezzel az általános érdeklődés némileg alább hagyása.

Mindenesetre nekünk az első 24 óra leginkább abból állt, hogy a mindenfelé heverő hullákon átgázolva próbáltunk érvényesülni a nyolc párhuzamosan futó openworld GvG csatában. Nyilván egy free-inviteos béta guild esetében nehéz lenne komolyabb szerveződésről beszélni és ennyi szimultán csata kezelése amúgy is túlzottan ambiciózus lenne, de így az első hat GvG után azt kell mondjam meg vagyok elégedve az eredménnyel: 3 győzelem és 3 vereség. Mindehhez potom 300 ellenfelet kellett eltennünk láb alól. (Ebből több mint 120-at a szerver egyik legerősebb PVP guildje ellen, akik nem űztek abból sportot, hogy a safe spotokból kimozdulva próbáljanak csak behúzni egy-egy kill-t.)

Bár látszólag a GvG egy teljesen felesleges funkció és mondhatni csak fun célokat szolgál, ennek ellenére a GvG által megteremtett játékkörülmény igencsak penetrális hatást gyakorol az érintett játékosokra. Különösen komoly szerepet kap pl. a bajtárs halálának megbosszulása, hiszen ha valaki elbukik azzal rontja az GvG státuszt. Jelentősen felértékelődik a csapatban mozgás és egyéb taktikai megmozdulások is. Mivel a közeljövőben nem igazán várható, hogy béta guildünk népszerűsége alább fog hagyni, ezért erősen javasoljuk, hogy a lagoktól és queuetól megtépázott Essenia szerveren létrehozott guildünket tényleg csak azok használják aktívan akik valóban a keménymagos PVP-re vágynak és nem okoz nekik különösebb lelki törést, ha pl a szintezés rögös útján lezúzza őket egy-két jótét lélek ‘This is war!‘ felkiáltással.

Ezúton köszönném meg mindenkinek a Guild vs Guild összecsapásokban való részvételét (akár azt, hogy aprította az ellenfelet, akár azt, hogy nem hagyta magát értelmetlenül legyilkolni egy ellenfél guild által) A tovább után néhány kép a nagycsoportos vadászatról…


 1. Picitank
  március 19, 2012 - 10:43 de.

  Grat a guildnek,

  jó lesz ez a játék. Pvpbe sajna igazából még nem tudtam belekapcsolódni, el voltam foglalva a szintezéssel. 2-3 * bevertek a földbe lvl 32 ellenek / én lvl 25 voltam / de a guildtársak egyből jöttek segíteni / köszi/.
  Tegnap már én is kaptam pár duellt, lvl 28-on/ asszem eddig is jutottam/ már tudtam is mit kezdeni lvl 30 -as karik ellen / priest, wari/.Tetszik a Lancer Pve-ben Brutál def., block, pvpben “kevés dmg”, de túlélő tipus vagyok / Tempi-Aion/, kivárással ( Block) sokat elé lehet érni :).
  Észrevétel :
  1: szó szerint Qva sokat jelent a Szett-Gear !!!. lvl 25-26-ön/ lvl 22-es szettel/ már kemény volt akár mobokat is farmolni,questelni, összegyüjtöttem pár lvl 27-es / “Zöd”-kék/ cuccot utánna viszont mint kés a vajon, úgy mentem át akár BAM-okon is szolóban.
  2. Essencia GvG pvp: nem akartam hozzászólni chaten, de a ” fanyalgóknak”: ez 1 pvp szeró: ha véletlenül elkapnak, legyilkolnak mert az ellen/,-ek/ már+lvl 2-3 erőssebb + jobb a gearje , ne mérgelődj és szidd a játékot, pvp-t, hanem szólj a társaknak , hidd el segítenek.,(általában engem is 2-3 támadott egyszerre,kari húzás közben) EZ A PVP !!!!
  Ezeket a statisztikákat / főleg a low lvl kill-t, pontokat értem ez alatt/ remélem a játék azért “reálisan is” számolja. 🙂

 2. Picitank
  március 19, 2012 - 10:44 de.

  *el

  • ReverzZ
   március 19, 2012 - 3:20 du.

   hát amint láttuk legtöbbször Fearless-esek támadtak rád.. és ez felettébb bosszantó amikor a low lvl karikat ölik és velünk nem harcolnak… én egyedül stormblade ellen 1v1-eztem le is győztem, de utánna 2v2 őt már nem mertek jönni nyufikával, csalódtam bennük, mondjuk nem is lehetett mást várni…

 3. Magyarfeka
  március 19, 2012 - 2:31 du.

  Kipróbáltam, Jó játék de azért az agyamat nemdobtam el tőlle. 🙂

 4. xruu
  március 19, 2012 - 2:52 du.

  A mostani hétvége egyik fontos tanulsága szerintem, hogy a szerverválasztásnál sok embernek érdemes nagyon jól átgondolnia, kell e neki a pvp szerver. Vannak játékok ahol nem túl sok a különbség a pvp és a pve szerver között, simán tudsz szintezni úgy hogy alig találkozol ellenséggel, vagy ami még rosszabb találkozol és békésen farmoltok egymás mellett és még az van leb*szva aki elkezd gyilkolászni. Itt viszont teljesen megváltoztatja a játék képet ha épp valami komoly klánnal megy a GvG.

  A guild chat-et olvasva a hétvégén úgy látszott, több játékosnak ez az első frakció nélküli pvp játéka, ahol nincs természetes szövetségesed open world, hanem bárki lehet ellenség aki szembejön és az ilyen game-ekben bizony előfordulhat hogy akár órákra megakadsz mert nem tudod folytatni a küldizést.
  Bár nem olyan kemény mint egy eve online pl ahol volt hogy egy klán beköltözött abba a rendszerbe ahol több cuccom tároltam, és 2 napig vártam a megfelelő időpontot hogy kimenekíthessem az értékeim (ott ha kilőnek, buktad a cuccaidat is, a rakományod is) de azért ha valakinek eddig csak a szokásos 2 frakciós játékokhoz volt szerencséje, újdonságot jelenthet hogy nem mindig ott és akkor ténykedsz ahol és amikor akarod. Aki számára ez komolyabb stesszt jelent annál, mint amit egy káromkodással le tud vezetni vagy nem szeret guild chat-en segítséget kérni (mert ez a másik fontos elem, hétvégén azt se tudom hányszor mentünk valahova Koutával segíteni leölni a bam-ot mert valami pk-s beleszólt) az mindenképp válasszon PvE szervert.

  Tera Online-ban már most látni: hatalmas különbség lesz PvE és PvP szerveren játékélményben, senki ne menjen pvp szerverre csak azért mert trendi (ez soha nem értettem amúgy, mégis tény hogy számolatlanul mennek más játékokban is pvp szerverre olyanok is akik aztán anyáznak hogy minek ölik meg a kicsiket, minek támadnak túlerőben, miért camp-elnek, miért nem hagynak mobozni stbstb) töménytelen sírás amit egyetlen döntéssel megúszhatnának akik ezt nem szeretik, mégse teszik. Itt tegyék meg. Komolyan.

  Itt rengeteg olyan dolog lesz pvp szerveren amit el kell viselni, van ami pl nekem se ment könnyen, a full hp-ra töltő leves amit 30sec-enként tudtak spam-elni és mindig megúszta 5% hp-n az ellen, akár hányszor dps-elted le aztán szépen megölt…na az picit már kikezdte az idegeim, dehát ezt is el kell fogadni 🙂

  A másik tanulság számomra, amit már CPE óta éreztem, hogy ez a játék nagyon sok lehetőséget biztosít a tanulásra/fejlődésre azok számára akiket ez vonz, és nagyon megbünteti akik nem akarnak gyakorolni. Többször éreztem azt a hétvégén, hogy rosszabbul játszom, mint azt magamról korábban elképzeltem, ez engem nagyon motivál, próbálok jobb lenni, ott lenni a pvp megmozdulásokon akkor is ha sokáig ki se tudunk lépni a táborból, próbálgatni a karit és javulni. Ha valaki azt hogy leölték elintézi annyival hogy többen voltak vagy épp rákrit-eltek, vagy épp OP az egyik class és azért vert meg, ha soha nem próbálja magában is keresni a hibát és fejlődni annak az élete nagyon stresszes lesz pvp szerveren.
  Őszintén remélem hogy open béta annyira open lesz hogy aki csak akar tényleg kipróbálhatja a játékot, mert próba nélkül senkinek nem javaslom hogy pvp szerverre jöjjön. Ez nem egy wow/rift/war/swtor stb, itt tényleg lesz különbség a szerverek közt, komoly különbség amit nagyon jól át kell gondolni. Elképesztő módon megváltozott a játék cbt2 óta ahol még nem volt GvG, amit én nagyon imádok de elhiszem/elfogadom ha valakinek ez nem jön be.

  – kis lábjegyzet: szombaton rengetegen úgy gondolták (és ezt nem voltak restek chat-en többször nyomatékosítani) hogy az egész durvulás csak azért van merthogy túl sok klánt hívtunk ki. Nem. Összesen hármat hívtunk ki, azokat akiknek meg kellett mutatni hol a helyük a táplálékláncban, mindenki más minket warolt be, nyilván a gyűjtő klán jelleg és az ígéretesen sok könnyebb préda reményében, ez természetes, én is így csináltam volna a helyükben. Szóval ami szombaton volt az nem valami nagyon extrém eset volt szerintem, hanem az éles szerveren is könnyen megtörténhet hogy több a piros ellenség mint amennyit még ki tud rajzolni a vidkártyád. Tehát ha valaki esetleg úgy gondolja hogy kevesebb pvp-vel és nyugisabban meg lehet majd úszni éles startnál, az véleményem szerint csalódni fog, mivel ott még durvábban túl lehet szintezni a másikat egy jól kivett szabadsággal, még keményebb lesz a fejlődés ha valakinek épp munka/vizsgák/stb miatt start-kor kevesebb ideje lesz játszani.

 5. IceSkull
  március 19, 2012 - 3:22 du.

  Tökéletesen egyetértek xruu-val és Picitankkal, mindent leírtak amit gondolok erről és szépen meg is foglamazták. 🙂

 6. Zorbo
  március 19, 2012 - 3:53 du.

  Nos igen, kicsit furcsa először hogy miért piroslik a mező, aztán kiderült hogy ez ellenségtől.
  Szokatlan volt nekem az elején ez a tömeges world pvp, wow-ban megszoktam hogy elvétve egy két piros betű szaladgál.
  Szombat este viszont nagyon élveztem, úgy érzem hogy a pvp útján ami a Terában van, sokkal jobban össze tud kovácsolódni egy guild, vagy csapat.
  Először furcsa volt, de aztán ráéreztem, elfogadtam, óvatosabb voltam, csapatban mozogtam, és ez nagyon tetszett. 🙂

 7. Kakadu
  március 19, 2012 - 7:44 du.

  Ezen a héten, tehát 23.-án jön a következő zárt béta. A facebook-on most tették közzé.
  Ezért a jó hírért amit elhoztam nektek, járna egy key 😀

  • xruu
   március 19, 2012 - 9:16 du.

   Szerintem te kevered az eu és az us bétát. Persze lehet csak én vagyok vak és nem látom a hírt az eu-s twitteren.

  • attyspocak
   március 19, 2012 - 10:14 du.

   Tera EU kapcsán ilyen hír nincs a facen. An Enmasse tett közzé erről hírt, de ők az észak amerikai terjesztők.

 8. Chiccoo
  március 19, 2012 - 9:22 du.

  ha belinkeled lehet, hogy kapsz egyet. Bár nekem nincs, Meno nevében pedig nem beszélek, de az esély megvan rá, hogy kapsz valakitől egyet. 🙂 de a linket nyomjad lécci mer nem vágom miről beszélsz :S

 9. március 19, 2012 - 9:27 du.

  Egy pillanatra én is megörültem, de ez sajnos us beta

 10. Kakadu
  március 20, 2012 - 6:37 de.

  Akkor bocsi, hogy borzoltam a kedélyeket! Elnéztem! 😉

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s