Kezdőlap > Blog, Bluehole, En Masse, TERA ENG, TERA Hungary > A homonkulusoknak márpedig annyi!

A homonkulusoknak márpedig annyi!

Érdekes hír reppent fel a minap. A történet valahol ott kezdődött, hogy még a GDC utolsó napján Patrick Wyatt (EnMasse Üzemeltetési igazgató) adott egy interjút a TERA multjáról és jövőjéről és többek között olyan dolgok is elhangzottak az interjún, mint pl: hogy a nyugati kiadásból törölni fogják a pet/homonkulus rendszert és hogy jelentős átalakítások várhatók a a boe/bop lootok rendszerénél a BAM-ok esetén.

Első nekifutásra egy erős WTF!-et tudtam hogy ezekre mondani, hiszen ez mindkettő egy nagyon komoly lépésként értékelhető a koreai és a nyugati kliens elszakadásának útjába. De mit is jelentenek pontosan ezek a változások:

A pet rendszer (korábbi nevén: homonkulus) a nevével ellentétben semmilyen kapcsolatban nincs sem a hagyományos MMOkban megszokott pet/companion rendszerrel, és nem is a mystic summonokról van ezesetben szó; hanem a játékba eredetileg implementált ‘Private Store’ rendszert fedi. Azt tudni kell, hogy az eredeti TERA-ban (KCBT#2 előtt) nem volt Aukciós Ház rendszer, helyette a homonkulusok voltak elképzelve erre a funkcióra. Az NA FGT#1 után (2009 dec) az EnMasse elintézte, hogy legyen a játékban Aukciós Ház is, mely be is került a játékba és így két párhuzamos piactér keletketett: A homonkulusok (Private Store) és az Aukciós Ház. Az előbbi igen népszerű a keleti MMOk esetén, az utóbbi pedig alapkövetelmény egy nyugati MMO esetén.

Most, hogy már tudjuk mi is ez a pet rendszer lássuk miért is született az a döntés, hogy a nyugati kiadásból eltávolítják ezeket az aranyos kis apróságokat:

 • A Private Store lényegesen kötetlenebbé teszi az ingame kereskedelmet, sőt jó alapot szolgálhat a visszaélésekre is a figyelmetlen felhasználók esetén,. hiszen alap esetben csak egy összeget és egy ikont látsz a megnyíló trade ablakban. Ráadásul az sem feltétlenül egyértelmű első látásra, hogy az adott homonkulus veszi vagy eladja az adott itemet.
 • Mindezek mellet a homonkulus jó eszköze lehet az ingame gold sellingnek/real money tradingnek, hiszen az azon keresztül folytatott tranzakció nehezebben követhetők/felaprózhatók.
 • A homonkulusok pl a városokban, instance bejáratoknál falvak főterén nagy tömegben rakhatók le, ráadásul a játékos közben nyugodtan tud másfelé kalandozni és csak időnként kell visszanézni hogy ‘feltöltse a duracel nyuszit’. A nagy tömegű animált modell a gyengébb gépek esetén komoly terhelést okozhat, ami rendszerint grafikai szaggatás formájában jelenik meg.
 • Mindezek mellett (ahogy azt jeleztük már korábban is), a T4-es patchnek köszönhetően az Aukciós Ház jelentős fejlesztéseken esett át, melyek szintén szükségtelenné teszik a homonkulusokat. (milyen fejlesztések? pl: 50 itemet tudsz regisztrálni egy időben, különböző filterek a kereséseknél, a rendszer megjegyzi a legutóbbi kereséseidet és azokat bármikor újra tudod futtatni, stb.)

Mindezek fényében (és természetesen különösen a gold selling elleni harc miatt) az a döntés született, hogy a nyugati kliensből száműzik az eredeti pet/homonkulus rendszert. Bár én személy szerint sajnálom, mert volt azért benne fantázia, ráadásul bizonyos esetekben igen hasznosak voltak is (pl. az insta bejárat előtt letámasztott homonkulus aki árulta a questitemet, meg a rez scrollt/HP potit; vagy pl. a political system election fázisában, amik a fővárosokon kívül nincs is AH)

A változtatáshoz kapcsolódik az is, hogy a BAM-okból és bossokból potyogó lootokat az EME jelentősen átalakította Melynek köszönhetően az ilyen mobok jellemzően inkább BoP-os nem pedig BoE-s itemeket fognak dobálni. (Előbbi: Bind on Pickup: Azonnal hozzád kötődik ha kilootolod, Utóbbi: Bind of Equip: Csak akkor kötődik hozzád, ha fel is veszed magadra az adott itemet).

Ezen változás is azt a célt szolgálja, hogy csökkenjen a játékban a gold és az item trading igény, és inkább meg kelljen küzdeni a cuccokért, minthogy a jól kifarmolt (esetleg ebayen megvett) goldból jusson hozzá a játékos.

Mindkét változtatással kapcsolatban megjelent a hivatalos EU nyilatkozat is, mely szerint ezen változtatások természetesen érintik az EU klienst is.


 1. GabohuN
  március 14, 2012 - 3:55 du.

  na akkor most lesz a baj, hogyha valaki nem állítja class rollra.. és elviszi FFA-ba a lootot.. akkor baszhatja:D

 2. március 14, 2012 - 4:02 du.

  Én sajnálom a pet rendszert, szerintem teljesen szükségtelen volt a törlése. Ezzel lehetett megkerülni az adót amit az Ah kiszabott és néha sokkal olcsóbban lehetett homonkulusban találni cuccokat.

  • március 14, 2012 - 4:10 du.

   Erre azt tudom mondani, hogy kifizetem az cucc adóját, csak ne kelljen érte 100-200 homonkulust átnézni. Lehet egyedül vagyok ezzel, de inkább játszok és nem kutatok… Amíg megtalálom azt a 10-20%-al esetleg olcsóbb cuccot, addig összeszedek 20-30%al több goldot/aranyat/kinaht xD az alatt az idő alatt. Az AH-ban pedig sokkal könnyebb olcsó, lényegesen ár alatt berakott itemre/potira/bármire bukkani mint 10.000 homonkulusban.
   De ha ezen kívül van indokod miért maradjon, azt meghallgatom.

 3. szuszu
  március 14, 2012 - 4:06 du.

  A Private Store törlésével egyetértek, a városban egyébként is átláthatatlan volt az egész és csak a laggot növelte. Ha egy normális AH lesz, akkor semmi gond.

  • március 14, 2012 - 4:12 du.

   Normális AH az most is van, csak meg kell gondolni mi az amit be szeretnél rakni 🙂 Remélem az 50-es limitet nem növelik, mert az még elég jónak tűnik és nem lesznek AH-t felvásárló multimilliárdos karakterek akik más kárára srófolják fel egyes tárgyak árát…

 4. Ditto
  március 14, 2012 - 4:42 du.

  Tény, hogy átláthatatlan a rengeteg pet egy helyen főleg ha a felirataik is csupa nagybetűt és/vagy ismétlődő karaktert tartalmaz a figyelem felkeltés miatt. De annak is megvan a hangulata amikor unalmas óráidban (miközben pl TSen dumálsz haverokkal) csak úgy nézelődsz véletlenszerűen az árusok között (ha meg találsz is valamit az mégjobb érzés). Ehhez mondjuk persze kellene az is, hogy AHba és Petekbe is pakol cuccot.
  Csinálhattak volna mondjuk egy bazár részleget/bolhapiacot a nagyvárosokban, hogy csak ott legyen elhelyezhető a pet és akkor csak az megy oda aki akar.

 5. Zorbo
  március 14, 2012 - 4:48 du.

  “On Thursday, March 15th 2012, we’ll run another functional.

  The test will run from 14:00 / 2 pm CET/ GMT +1 to 16:00/ 4 pm CET/ GMT +1. This means you’ll be able to play with your existing characters, there will be no wipe before or after this test.”

  Holnap munkaszüneti nap. 🙂

 6. március 14, 2012 - 5:30 du.

  Szerintem is jó hír. Én laptopról játszom és habár egész pöpec gépem van, azért a sok “kéretlen árus” a főtéren már gondolkodóba ejtette a grafikus kártyát… (és megtömte a ram pocakját ahogy azt kell)

 7. kacsa
  március 14, 2012 - 5:59 du.

  Akik azzal érvelnek, hogy ” mert a városban laggol tőlük” “nem látnak tőlük”,”nemkicsitvagyokzsidómégaspaccelisspórolok” annak azt tudom mondani, hogy JESUS CHRIST.D Biztos vakok vagytok és akkor elnézést, hogy nem jutottatok el az ” OPSÖNSZ” feliratú gombig, mert:
  1.betudod állítani, hogy ne látszódjanak ezek az aranyos kis homonkulusok…..
  2. betudod állítani, hogy hány playert szeretnél látni egyszerre.
  3. betudod állítani, hogy a játék tegyen ellene ha azt érzékeli, hogy sokan lennének.
  4. betudod állítani, hogy a játékból kivegye az összes fényhülyeséget, ezzel is kb. csak +20fps-t adva,
  5. Zsidó aranyadat nem kell féltened, mert abból vontál le következtetést amit itt láttál cbt-ken:) szerinted ha elindul a játék lesz olyan vki aki megfogja venni 2kk-ért az arany fegyvert lvl27-re?:D Are you fck kidding me?(skin miatt csak..D max lvl-en..)
  6.jesus-.-‘
  7. Sajnálom, hogy AH-t tettek, be és nem úgy csinálták, meg hogy az adott városban lévő összes homonkuluszban tudsz keresni és ha nem találsz itt vmi akkor átmész a másik városba.. ezzel 1várost úgymond kereskedővárossá tettek volna ahol az fps-ed minuszba menne és versenyeket rendeznének, hogy ki tud a másik oldalra kifagyás nélkül eljutni, de ezt a megoldást, hogy törlik:(sadpanda:(sadkacsa:(( R.I.P)

  u.i.: Akik támogatják azok bizony butusok 🙂 A játékból kivesznek valami olyat ami hasznos volt csak azért mert sok a buta ember akik nem látnak-.-‘

  u.u.i.:csak, hogy tudjátok ti is most adtatok igazat a gyilkos enmass nak: ( R.I.P
  [img]http://tera.zam.com/Im/width=250/170302[\img]

  • március 14, 2012 - 7:04 du.

   Nem Kacsa, neked nem jár az img tag, azt nem osztogatjuk mindenféle útszéli ketrecgágogónak.
   A homonkulus egy jó funkció volt a játékban. Sok pénzt lehetett vele keresni, semmi gond nem volt kiszúrni akár 30 homonkulus körül sem, hogy melyik árulja azt amire nekem szükségem van (lévén hogy az értelmes eladó beleírja ezt a pet feje feletti bubiba…); sőt sorolhatnám a homonkulus érdemeit napestig. Teszem ezt anélkül hogy zsidóznék meg másokat faszlámáznék. Szerintem te is megpróbálkozhatnál ezzel a megközelítéssel.

   Egyébként a postba bár szándékosan nem írtam bele, de az egyik legnyilvánvalóbb indok a Homonkulus kiszedésére (szerintem), pont az a kép amit te is – megpróbáltál – berakni. Kvázi itt arról van szó, hogy te mint player dolgoztatsz kisállatokat hogy pénzt keressenek neked. Ezzel nyilván nincs is nagy gond, egészen addig amíg nem egy kislányt (darling model) dolgoztatsz. Ez nyilván arrafelé kivágja a biztosítékot. Ezt természetesen sehol nem erősítették meg, csak spekuláció a részemről…

   Ez amúgy nem egy támogatom/nem támogatom dolog. Alea iacta est. Max csak nyafogni lehet érte, mint az elinek bugyijáért. Még két hétig téma aztán releasere már csak halván emléke lesz amikor berohansz Velikába, hogy na itt ezen a téren mintha régebben egy csomó kis szar lóbált volna valamit.

 8. szuszu
  március 14, 2012 - 8:14 du.

  Azért ez Kacsa túl erős volt, sőt …
  Az ilyen kommenteket moderálni kellene

 9. kacsa
  március 14, 2012 - 9:38 du.

  Sajnos az élet is ilyen 🙂 Azonban az írásomban nem neveztem meg senkit hanem a az adott témához hozzászólta, illetve elmondtam a véleményemet. Írtam még egy hozzászólást csak a spam filter felfogta és a moderátor még nem engedte át. Leírom még egyszer Kinek nem inge ne vegye magára. Nem moderátor segítségét kell kérni, hanem fejts ki nekem bővebben létszíves , hogy neked városban hol okozott olyan dolog laggot amit Option-on belül kitudsz kapcsolni?awaw úgy néz ki nem tudok barátságosan hozzá szólni

  • március 14, 2012 - 10:05 du.

   Sem a profanity filter sem a spam filter nem fogott meg más hozzászólást, ergo nem teljesen értem, hogy milyen másik hozzászólást hiányolsz. Azonban mindettől függetlenül továbbra is értetlenül állok az előtt, hogy miért lovagolsz egy olyan dolgon, amin – szemmel láthatólag – rajtad kivül lényegében mindenki átsiklott. Volt szerencsém használni nem egyszer a homonkulusokat mind mind vevő, mind mint eladó, szép pénzt termeltek nekem a koreai szerveren, ahol az nagyon jól jött nekem. Viszont az is tény, hogy pont az miatt kellett a homonkulusokat használni, mert az AH alapvetően használhatatlan volt Koreában. Teljesen igazad van, tényleg az optionön keresztül szinte észrevétlenné lehet tenni a homonkulusok jelenlétét, ehhez mindösszesen csak le kell venni a grafikát egy közepes szintre, kikapcsolni az árnyékokat, kikapcsolni az élsimítást, kikapcsolni a spell effekteket, betudod állítani sőt még sokminden mást is be tudsz állítani, de mindez mit sem számít, mivel egy A4-es oldalnyi postból te kiragadtál egyetlen sort és azon lovagolsz már második comment óta. Az indokokat nem a seggemből rángattam ki, ezeket a hivatalos közleményben jelezte az egy FOG CM.

   Elmondjam, hogy mi lenne ha benne hagynák az EU/NA kliensben a homonkulusokat? Tudod mit… inkább megmutatom… Kell hozzá néhány perc, szerintem ha teheted türelmesen várd meg…

  • attyspocak
   március 14, 2012 - 10:33 du.

   Az egyáltalán nem burkolt zsidózás frankó volt kacsa! “Gratulálok!” :/

 10. március 14, 2012 - 10:18 du.

  Na meg is van:

  klikkre nagyobb….

  Ez kérlek szépen Chebika főtere ha jól emlékszem akkor az KOBT záró napján. Azért chebika, mivel a lvl38-as cap és az így egyedül elérhető Cultists’ Refuge instance miatt mindenki ugye itt volt. Később folyamatosan, ahogy nőtt a content, ez áthelyeződött ugye Allemantheiába, majd végülis Kaiatorba és napjainkban, főleg a fővárosokban van szétkenve ez a homonkulus tömeg.
  Azt gondolom a látvány már magában is eléggé elrettentőnek kéne lennie, de mint szólnál ha az összes (vagy csak a felénél?) homonkulus feje felé olyasmi lenne irva, hogy: buy cheap gold on http://www.fuckinggoldfarmer.com és hasonlók.

  • március 15, 2012 - 8:46 de.

   Pontosan ezért nem szeretem a “pet” rendszert. Amúgy köszönöm Kacsa a felvilágosítást az opciók terén, de jómagam is képes voltam turkálni a játék beállításai között és igény szerint megformáltam a kinézet minőségét, de tekintve, hogy egyszerűen IMÁDOK kereskedni, figyelni az ármozgásokat és értékeket a “petek kikapcsolása” nem lehetőség nálam.

   Továbbá szerényen megjegyzem, hogy a laptopom jelenleg egy-két dolgot leszámítva, mindent “tökig felhúzva”, maximum grafikán, full hd-n futattja a TERA-t 40-60 fps-el.
   Röviden? Nem “spóroltam a spacel-el.”

   u.i.: Azért gondolom, hogy elsősorban nekem szólt a dolog, mert egyedül én említettem meg, hogy laptopon játszom a post-ban, továbbá a játékosok 90%-a akinek nem rendelkeznek kisebb fúziós atomerőművel az otthonukban biztosan első lépésként beállítják a játék grafikáját, hogy ne legyen gondjuk vele később.

   • szuszu
    március 15, 2012 - 9:04 de.

    Megkérdezhetem milyen a laptopod, épp vásárlás előtt állok , jó lenne ha tényleg szépen futna.Kösz.

 11. Lacci
  március 14, 2012 - 11:05 du.

  A petes rést megértem, viszont azt, hogy egy BAMból eső itemet sem lehet tradelni,azt kicsit talán túlzásnak érzem, hisz azok aki már nem akarnak encsizni adott szinten, azok a hajukra kenik, az adott itemet? vagy ha nem esik arany item hozzám, akkor nem encsizek mert venni sem tudok?Ha rosszul gondolom világosítsatok már fel.

  • Nero
   március 15, 2012 - 1:44 de.

   Egyetértek veled nekem kezd ncsoft -os érzetem lenni nem hinném,hogy ez a módosítás szükséges lett volna,a homunkulosok meg nem fognak hiányozni 😉 :).

 12. március 15, 2012 - 4:16 de.

  Akkor mi értelme lesz a pénznek? Vehetsz belőle potit meg enchantport? Magasabb szinten semmit nem fog érni a pénz. Hisz akkor mi is lesz az ahban?

 13. Sunke
  március 15, 2012 - 6:15 de.

  A petektől hányingerem volt. Örülök, hogy az egyetlen dolgot ami nem tetszett kiveszik. Nem csak a tömeges reklámfelület miatt, hanem mert emészthetetlen az összes figura.

 14. március 15, 2012 - 11:37 de.

  szuszu :
  Megkérdezhetem milyen a laptopod, épp vásárlás előtt állok , jó lenne ha tényleg szépen futna.Kösz.

  Szívesen segítek, de nem szeretném össze-vissza postokat vágni a témakörbe. ( úgy, hogy még oda sem illik)

  Esetleg el tudlak valamilyen privát módon érni? E-mail pl?

  • szuszu
   március 15, 2012 - 1:40 du.

   kár, hogy itt nincs PM funkció, azaz nem láttam : email: szuszu70@gmail.com
   Kösz !

   • március 15, 2012 - 3:19 du.

    Ment egy kövér e-mail. Várom a választ és véleményed.

   • Monster
    március 15, 2012 - 8:43 du.

    nobody dobhatnál egy mailt nekem is a configodról!Szuszu én irtam neked gmailes címről.

 15. március 15, 2012 - 9:19 du.

  Minden további nélkül, de először kérlek ad meg az elérhetőségedet.

 16. március 15, 2012 - 9:42 du.

  Srácok/lányok: A blog nem ezt a célt szolgálja. Ha privátban akartok cseverészni, akkor javasolnám használni erre a célja a fórumot. Egyrészt van direkt hardware rovat, sok-sok hasznos információval, másrészt meg van PM funkció és akkor nem kell egy nyílt blogon megosztanotok a fél világgal az email címeteket. Köszönöm.,

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s