Kezdőlap > Blog, TERA Online > Ultimate Gear Guide – Hasznos tudnivalók az itemekről

Ultimate Gear Guide – Hasznos tudnivalók az itemekről

Deioth, Az Atra Astrum nemzetközi guild vezetője nagy fába vágta a fejszéjét, amikor belekezdett az itemizáció teljes tárházát bemutató post megírásába. A rengeteg összegyűjtendő információ mellett megannyi mítoszt és félreértést is tisztáznia kellett az anyag elkészítéséhez. Összességében egy nagyon kellemes összefoglaló készült, ami minden TERA geek számára kötelező olvasmány. Az AA guild egyik magyar tagja (Xlancer/Lunarion) vette a fáradtságot és lefordította az egész guide-ot, így az már azok számára is elérhető, akik hadilábon állnak az angol szövegek értelmezésével. Köszönhetően mind Deioth, mind Lunarion munkájának a következő fejezetekre bontva ismerkedhettek meg az itemizáció rejtelmeivel:

 1. Általános ismertető: Az itemizáció alapjai. Mit jelent az Enigmatic előtag, hogyan lehet azonosítani egy enigmatikus tárgyat, milyen jellemző különbségek vannak a PVE és  PVP tárgyak között, hogyan kell enchantolni. Az item osztályzás (tier) alapjai. És további hasznos alapok.
 2. Felszerelések tulajdonságai: Az egyes felszerelési tárgyakon (legyen az akár fegyver, páncél, vagy kiegészítő) megannyi stat jelenhet meg. Ezek a (zöld) statok, bizonyos tulajdonságokat erősítenek bizonyos esetben. Pl. nagyobb sebzés, ha az ellenfél a földön fekszik; nagyobb sebzés, ha az ellenfél játékos (PvP), stb. Bár sok átfedés van a Felszerelési tulajdonságok és a kék/piros enhancement crystalok között, de ezeket nem szabad összekeverni. Ez a fejezet pontosan bemutatja, hogy az egyes item kategóriákon belül milyen statokkal rendelkezhetnek a felszerelési tárgyak.
 3. Ajánlott tulajdonságok: Mivel az előző fejezetben már megismerkedhettünk a lehetséges statokkal, itt az ideje, hogy megtudjuk melyik class számára melyik stat igazán hasznos. Érdemes tudni, hogy a TERA-ban nincs túlbonyolítva az alap stat rendszer. Az Erő(Strength) stat pl. míg a berserkernél a fizikai erőt reprezentálja, addig a sorcerer classnál a mágikus erőt. Éppen ezért nem kell csodálkozni, amikor pl. egy caster classnál látszólag hasztalannak tűnő statok. Ez a fejezet külön kitér a nemrégiben implementált ‘class specifikus’ tárgyak témakörre is.
 4. Azonosítás és Enigmatizálás: Kérdőjeles itemeket találtál a játékban? Nem teljesen tiszta, hogy mit is tudsz ezekkel csinálni? Megéri újra enigmatizálni egy tárgyat? Mit jelent amikor egy item stat neve mellett egy kis kör ikon található? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekben nyújt segítséget ez a fejezet.
 5. Luxolás: Az igazán szívedhez közel álló felszerelési tárgyaid esetén meg van a lehetőséged rá, hogy megpróbáld az Luxolni. Ha sikerül és megfelelő statokat kapsz, akkor egy igazán különleges és egyedülálló tárgyhoz jutsz, amit az egyébkénti +9-es enchantolási lehetőségen túl egészen +12-ig tudsz fejleszteni. De nem csak ez teszi igazán egyedivé a Luxolt fegyvert, hiszen annak alap statjai is erősödnek minden egyes enchant szinten.
 6. Enchantolás: Ha sikerült előállítanod magadnak a tökéletes statokkal rendelkező fegyvert, akkor itt az ideje, hogy nekiállj azt fejleszteni; ebben segít az enchantolás. Milyen alkahesteket használj az enchantoláshoz? Milyen szinten milyen alapanyag tárgyakat érdemes használni? Mi a ‘legjobb gyakorlat’? Ezekre a kérdésekre ad választ ez a fejezet. Hasznos részleteket tudhatsz meg továbbá az item tierekről és a fegyver glow effektekről is.

 1. Kova
  március 6, 2012 - 6:02 du.

  Ez nagyon jó ! Köszönjük !

 2. attyspocak
  március 6, 2012 - 6:12 du.

  Köszönjük!
  Sok még nyitott kérdésre máris választ kapunk.

 3. Petya
  március 6, 2012 - 6:37 du.

  Köszönöm 😀

 4. Chiccoo
  március 6, 2012 - 7:32 du.

  Kösz a postot meg a fordítást is Xlancer! 🙂

 5. pluhi
  március 6, 2012 - 7:40 du.

  Kicsit mélyebb elemzés, csak mysticről. Itt már befigyelnek chartok is:

  http://www.nightside.fr/en/en-guide-mystic.html

  • DrSorin
   március 6, 2012 - 11:57 du.

   huuu ezt majd atnezem..

  • Szergely
   március 7, 2012 - 8:05 de.

   Not bad, de egy évvel ezelőtt volt az utolsó update, 50 feletti skillek és változások már nincsenek benne.

 6. március 7, 2012 - 12:46 de.

  Aki esetleg elolvasta már és csodálkozik mi az a Lux, úgy néz ki másképp lett fordítva és Masterwork lett a véglegesített neve a dolognak.

 7. Szergely
  március 7, 2012 - 8:04 de.

  Ez már tényleg nem semmi guide, átnyálazom én is!

 8. március 7, 2012 - 8:49 de.

  Most akkor mit is jelent, amikor egy item stat neve mellett egy kis kör ikon található? Mert átnyálaztama az egészet, de erre nem találtam választ. BTW ez az egész itemizáció nekem nagyon tetszik, jól el lehet vele lenni majd magas szinten.

  • március 7, 2012 - 10:23 de.

   Azt jelenti, hogy amennyiben az adott itemet enigmatizálod, akkor azok a statok is random fognak változni. Ez azért fontos, mert bár az alap fegyvereken rendszerint csak az enchant bonus statok változnak enigmatizálásnál; de később lesz több olyan item is (főleg endgameben), amin a fegyveren lévő apa statok közül is 1-2 randomizálható. Ebből lehet kihozni pl. az olyan fegyvereket amiken 2 db +8%-os ASPD is van. (Lásd a következő postban ahol belinkeltem az éppen aktuális kardomat).

 9. március 7, 2012 - 2:07 du.

  Aha, köszi meno, így már világos. Azért érdekelt, mer CBT2 alatt esett nekem egy ilyen kis zöld kör ikonos fegyó és senki nem tudta mit jelent. BTW jó kis fegyó upgraded lesz. 🙂 Mondjuk nem enchantolható.

 10. TeddySnow
  március 7, 2012 - 5:07 du.

  OMFG Lancer is megy Terázni ?!?!?!?!? 😀
  ❤ (L)

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s