Kezdőlap > Blog, Game Mechanism, TERA ENG, TERA Hungary, TERA Online > Mythbuster: MMO Trinity in TERA?

Mythbuster: MMO Trinity in TERA?

Azon olvasóink, akik már a TERA előttről is követték az MMO blogging ‘karrieremet’, azok talán emlékezhetnek rá, hogy anno az Aion blogon igen sűrű visszatérő volt a Mythbuster rovat. A TERA is elért arra a szintre, hogy már az érdeklődők nagy részének lehetősége van kipróbálni azt, így a temérdek információ zuhan a játékosokra. Egy MMORPG játéknál a látványos játékmechanizmusok mögött számtalan háttér logika húzódik meg, melyeket megismerve a játékosok hatékonyabban képes a játékban érvényesülni. Ezen logikák azonban sok esetben megannyi randommal és egyéb olyan függőségekkel vannak felruházva, ami sok esetben akár téves következtetésekhez vezethetnek. Ezekből keletkeznek a mítoszok, melyek aztán futótűzként terjednek és később igen nehéz a játékosok agyából kitörölni a téves berögződést. A TERAban sincs ez másképp, így a jövőben a TERA blogon is elindítom a Mythbuster rovatot és megpróbálok tisztázni bizonyos kétes kérdéseket, mítoszokat.

Kezdjük mindjárt a legérdekesebbel: Vajon a TERA-ban fennáll a szokásos MMO trinity szindróma? Avagy minden instance run esetén létfontosságú a tank, damage dealer, healer felállás biztosítása?

Elnézve a CPE#2 LFG csatornákát az ember ösztönösen is rávágja a fenti kérdésre, hogy ‘igen’, hiszen majd minden sorban a következő látszik: “LFG lancer SM last spot” és hasonlók. A szituációt tovább színesíti a guild chaten időnként megjelenő azon hozzászólás, amiben a játékostársak pl. az órák óta keresett lancereket hiányolja.

A helyzet azonban koránt sem ennyire durva. Tény, hogy az MMO trinity megléte esetén az instanceok könnyen teljesíthető, azonban megfelelő odafigyeléssel teljes mértékben helyettesíthető a lancer a csapatból. Aki korábban is követte már a blogot, az pontosan tudja, hogy a koreai szerveren kis csapatunk az endgame instanceokat is sikeresen teljesítette lancer nélkül. Pedig mi is csak átlagos MMO játékosok vagyunk, sem jobb, sem rosszabb mint a többi tucat player. Sőt a koreai kliensnek köszönhetően igen vicces történeteket mesélhetnénk az endgameben feleszmélt pillanatokról, amikor kiderült, hogy egy-egy must have skillről azt sem tudtuk hogy mi az pedig nagyon jól jött volna.

Ez talán a TERA egyik legfontosabb sajátossága, ahogy egy outdoor boss-t (BAM) szólózni lehet, úgy az instance bossok esetében sincs szükség a lancerre. Az összes meele class tud valamilyen szinten tankolni. A warrior és a slayer evasion tankingra képes, míg a berserker igen szépen tudja blockolni a bejövő sebzéseket. Mindezt vegyítve a TERA action combat rendszerével = win.

Mi a helyzet a healer spottal? Ahogy a hagyományos tank classt is csak a Lancer személyesíti meg, úgy a ‘pure’ healer spotra is csak a priest jut. Persze a priest mellett ott van a mystic class is. Meglepő módon – saját tapasztalataim alapján – a lancer nélküli partyk sokkal hatékonyabbak a mystickel. A mystic support jellege sokkal jobban kiteljesedik, ha a csapat nem a hagyományos tank-n-spank jelleggel áll hozzá az adott instancehoz.

Mindezek fényében kellő magabiztossággal állíthatom, hogy a TERA esetében a szintezési közben látogatható instanceok esetében simán lehet az instanceokat lancer és priest nélkül teljesíteni. Némi kreativitás, helyzetfelismerés és megfelelő reflexek persze nem ártanak, no meg persze a gyakorlás sem. Ráadásul nem utolsó szempont a csapat dps növekedése sem, amennyiben pl. a lancer helyett berserker van a csapatban, míg a priest helyett mystic.

Csak hogy a szavaim mögött tett is legyen, tegnap rávettem a guildben néhány tagot, hogy lancer nélkül menjünk végig Sinesteral Manoron. A healer spotra random priest jött, akit a második körben mystic követett, majd további két körben újabb két random priestet hoztunk be. Leszámítva az első körben elszenvedett DC miatti várakozást, az összes körben probléma és legfőképpen wipe nélkül mentünk végig az instanceon.


 1. GabohuN
  március 4, 2012 - 2:40 de.

  😀 amennyiben kép kell szólj és jövünk instázni meno:DD

 2. mexo
  március 4, 2012 - 5:20 de.

  végig mentem ma pug partyval SM-n, így nézett ki a party: lancer, warrior, archer, mystic és sorci. párszor meg meg halt 1-2 tag, de full wipe wagy boss reset nem volt. ui. meg se próbáltunk lancerre várni, esélytelen volt.

  • március 4, 2012 - 8:50 de.

   Azt irtad, hogy volt a csapatban lancer. Elgépelés ?

   • mexo
    március 4, 2012 - 7:32 du.

    elgépelés slayert akartam 🙂

 3. kacsa
  március 4, 2012 - 6:31 de.

  ez a kép csöppet korhatáros:D, a bossból már annyi vér kifolyt, hogy tele van a padló:D + mintha a képen leszakadt volna a jobb kezem és elég látványosan fröcsögne a vér belőle Oo 😀

 4. Fecniii
  március 4, 2012 - 10:02 de.

  Az FS! TV alakulata rendre 3 fővel nyomta Warri tankkal és mystic-kel az első 2 instát. Csak a 30 feletti instáknál volt kevés 3 fő az alacsonyabb dps miatt. Jómagam tegnap 3x nyomtam le SB-t lancer nélküli partyban.

 5. Liri
  március 4, 2012 - 10:29 de.

  Akkor nekem nem volt szerencsém tegnap a végső elkeseredésben létrára menekülős wipeos random instánál… 🙂 Volt hogy a boss a bejáratnál várt minket 😀 és 2 wipe volt mire mindenki megértette hogy vissza kéne terelgetni őt az otthonának szánt terembe. 😀 Lancer is hiába van ha nem érti a taktikát, de priest szemszögből is nyilván csak a helyzetet könnyíti meg, (Itt azért azt is hozzá kell tenni – megkönnyiti, HA használja a CDit 😀 ) De én is voltam még SB-ben lancer nélkül, és nem volt gond a heal-el.Esetleg én haltam többször, mert nem tudták annyira tartani az agrót.

 6. yusukee
  március 4, 2012 - 11:24 de.

  Mi 3 slayerrel + 1 ranger + 1 priestel végigvittük, tényleg nem szükséges a lancer, bár jó ha van 😀

 7. március 5, 2012 - 8:59 de.

  35 lvl-ig minden insta 3fősen játszható! Ha jó a Warrior az simán helyettesíti a tankot!

  Mi igy nyomjuk Kr-ben : Bersi-Wari-Pirest.

  • március 5, 2012 - 10:41 de.

   Ezt egy picit kérlek fejtsd ki, miből jött ki ez a lvl35-ös limit?

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s