Kezdőlap > TERA Online > Az NCSoft megakadályozhatja a TERA NA megjelenését?

Az NCSoft megakadályozhatja a TERA NA megjelenését?

Január 9. dátummal került iktatásra a New York-i szövetségi bíróságon az NCSoft azon beadványa, amiben a bíróságot arra kéri, hogy akadályozza meg/függessze fel a TERA Online észak-amerikai kiadását. Indoklása alapján a Bluehole Studio és az NCSoft Korea között fennálló jogi helyzet tisztázódása indukálta a beadványt. Ismert, hogy a két (koreai) cég között 2009 óta jogi eljárás  folyik, melyben az NCSoft perli a Blueholet azért, mert a <Lineage 3> projektből kivált fejlesztők hozták létre a BHS-t és magát a TERA játékot is és az NCSoft vélelmezése szerint ennek során sok <Lineage 3>-hoz kapcsolódó tudást, forráskódot és terveket elloptak a korábbi cégüktől, melyek tetten érhetők a <TERA>-ban.

Másodfokon 2010-ben a koreai bíróság elutasította az NCSoft keresetét, melyben ugyan elismerte annak veszteségét, de az ítéletben jelezte, hogy nem a Bluehole Studio okolható a veszteségért, hanem a kérdéses 5 fejlesztő, akik az NCSoftből történt kilépésük után csatlakoztak a BHS-hez. Bár az ítéletet az NCSoft nem fogadta el és fellebbezést indított a koreai legfelsőbb bíróságon, de azért biztos ami biztos az ítéletet lobogtatva polgári eljárást indított a kérdéses 5 fejlesztő ellen, mely indítvány szintén jelenleg tárgyalás alatt áll.

Mindezen történeteket összemosva, bármilyen konkrét bizonyíték nélkül és még idekeverve azt is, hogy az En Masse is korábbi NCSoft alkalmazottakból áll született meg az NCSoft West bírósági beadványa.

Az indítvány célja – ez konkrétan szerepel benne -, hogy a szövetségi bíróság legalább ideiglenesen, de akár végérvényesen tiltsa meg a játék Észak-Amerikai kiadását/terjesztését; ezzel biztosítva, hogy az alperes ne szenvedjen további anyagi károkat.

Nagyjából ennyi előre a történet. Bár a beadvány több sebből vérzik, de ez az USA-ban nem feltétlenül szokott gondot jelenteni. Sajnos teljesen reális lehet egy olyan támogató döntés, mely ideiglenesen felfüggeszti a megjelenést a koreai perek lezárásáig és annak eredményétől függően akár be is tiltja azt. Mindezen még talán az sem fog lényegében változtatni, hogy az NCWest ezt a lépést megtehette volna már 2 évvel ezelőtt is, sőt azóta bármikor, hiszen a peranyagban naivan feltüntetett ‘most tudtuk meg, hogy meg fog jelenni észak-amcsiban‘ eléggé átlátszó. Nyilván nem nehéz kitalálni, hogy ez az egész csak a piaci hatalommal való visszaélésről szól. Koreában elvesztették a pert, ezért megpróbálnak ott támadni ahol még van esélyük. A történetnek különös és bizarr alapot adhat az is, hogy az USA jelenleg forrong a SOPA törvény témáján, mely pont az szerzői jogok drasztikus és karhatalmi elven történő (nagy nemzetközi tűzfal…) kezelésére próbálja felhatalmazni a közigazgatást. Jelenleg mást nem tudunk tenni, mint várni a fejleményekre. Az NCWest ügyesen tönkretette az Aion-t a nyugati játékosközönség előtt mindazon bakikkal, amikről az egész média hangos volt; most egy újabb játékot próbálnak – ezúttal kapzsiságból… – elkaszálni. A téma kapcsán az NA fórumon egy igen felháborodott thread indult el, amiben már folynak a spekulálások. A témában megszólalt az egyik En Masse alkalmazott is, aki szűkszavúan ennyit mondott csak: “Tudunk a dologról. A saját szabályzatunk alapján nem kommentáljuk a jogi ügyeket.

Ha bárkiben felmerülne a kérdés, hogy egy negatív bírósági döntés vajon hogyan befolyásolhatná az EU kiadást; akkor erre most még nem nagyon lehet válaszolni. Itt több tényező is szerepet játszik, hiszen bár az EU kiadás független, de az EnMasse által lokalizált kliens jelenne meg nálunk is. Egy elmarasztaló döntéssel az NCWest szintén végig roadshowzhatná a nagyobb EU országokat is. Persze ennyire előre felesleges még kombinálni.

Így a végére had spekuláljak még egy picit a ‘motiváció’ kapcsán: A jelenlegi tervek szerint a GW2 és a TERA megjelenése között cirka 3-4 hónap van a TERA javára… nájsz.


Kategóriák:TERA Online Címke: , ,
 1. negativ
  január 26, 2012 - 7:50 de.

  Csak EU-t hagyják békén.

 2. Szergely
  január 26, 2012 - 7:54 de.

  Eddig is tudtam, hogy az NCSoft egy mocskos tetű cég, de ezt azért nem gondoltam volna.
  Mellesleg… A Blade & Soul-ban fellelhető Tera-s modellekkel mi a helyzet? Gerinctelen férgek >_<

  • január 26, 2012 - 8:06 de.

   Erre nyilván az lenne a válasz, hogy mivel a TERA-t a L3-ból lopták, ezért a TERA és a BnS közötti bármilyen jellegű hasonlóság az L3-ra vezethető vissza.

 3. meridian
  január 26, 2012 - 9:21 de.

  Azt a jó ***** ***jukat…! Amúgy hol van a Lineage3? Mert ami most készül, annak köze nincs a TERA-hoz…

  5 ember egy full projektet nem tud elvinni, mikor 40-50-100-an csinálják… legfeljebb időlegesen megakasztani tudnák.

 4. Meoh
  január 26, 2012 - 9:33 de.

  Mik vannak. De hat ilyen ez, mikor kemeny penzekrol van szo…

 5. január 26, 2012 - 9:38 de.

  Íme a peranyag egyik csatolmánya, amely az NCSoft szerint bizonyítja az ‘art and materials’ lopást:

  Nyilván…

  • Szergely
   január 26, 2012 - 10:05 de.

   Nájsz unikornis loli iz nájsz. Koppintás egy az egyben… Kíváncsi vagyok hány koreai játékfejlesztő perelhetné ilyen alapon az NC-t, mert ők is “animal-eared” lolikat csináltak. Animékről nem is beszélve. Vicc az egész…

 6. Solynar
  január 26, 2012 - 9:43 de.

  Felháborító a dolog. Kérem szépen ez arra megy ki, hogy játszottam bétán a B&S-al. Nem rossz nem rossz aláírom, de a TERA veri nagyon játékélményben. B&S agyatlan megyek jövök hentelek. Persze hogy fo*ik az NCSoft, hogy a TERA totál lemossa a B&S-t. Ugyanis a B&S nagyon olyan “kóreaisra” sikerült. Minden kaszt csak püföli egymást mint az agyatlan marha. Nincs healer se igazán tank. Ez a nyugati és európai közönségnek annyira nem jön be mint ahogy ezt már tapasztalhattuk. Ide a kicsit WoW-osabb játékmenet kell. Kell heal és tank. Ha a TERA mind nyugaton mind az EU-ban akadály nélkül megjelenhet akkor tuti elkaszálja a B&S-t amit már rengeteg éve fejlesztenek és reklámoznak. Nem csoda hogy be vannak kullantva 🙂 Záró gondolatnak meg csak annyit. TERA FTW!!! 🙂

 7. Mentha
  január 26, 2012 - 9:59 de.

  Nekem ez a L3 mindig nagy kérdőjel volt. Ugyanis azon kívül, hogy valamikor 2007 közepén “Ellopták a Lineage 3 forráskódját” címen nagy felhajtást csináltak az említett 5 ember távozásából, sehol nem találtam egy árva bejegyzést sem azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán dolgoznának a L3 projekten. Pedig az, hogy volt mit ellopni, az enged következtetni arra, hogy megvolt a koncepció a játék harmadik részére és azt el is kezdték csinálni. Ezek után pedig azt hiszem jogosan merül fel bennem a kérdés, hogy mi történt az elmúlt 5 évben a játékkal?
  Esetleg csak én maradtam le valamiről? Vagy úgy döntöttek, hogy az 5 csúnya bácsi ellopta akkor mi már nem is csináljuk meg… Vagy a tárgyalás miatt hanyagolták?

  • Mentha
   január 26, 2012 - 10:09 de.

   Közben ráleltem a G-Star 2011-en tett bejelentésre. Csak nem l3-ként említették…..
   Mea culpa

  • január 26, 2012 - 10:33 de.

   Pedig teljesen jól gondoltad. a G*Star-on bemutatott játék (Lineage Ethernal) egy h&s rpg, amit a Diablo3 miatt ad ki a NCSoft, semmi köze a Lineage3-hoz, de a TERA-hoz sem. Az L3 valóban csak látszólag egy ürügy a perelésre; legalábbis erre enged következtetni, hogy már majd 6-7 éve fejlesztik de ezeddig semmilyen konkrét cuccot nem láttak a játékból.

   • Mentha
    január 26, 2012 - 11:40 de.

    Igazad van. Volt egy kis időm, ránéztem erre a Lineage Eternal-ra, ha erre ráfogják majd, hogy L3 akkor nagyon kiröhögöm őket.
    Az meg egy pozitívum lehet a perben, hogy az NCSoft nem nagyon tud mit felmutatni a meseszerű (egyszer volt, hol nem volt, tán igaz….) L3-ból. Az bemutatott képen az a leányka nagyon úgy néz ki, mintha egy unikornis és egy l2-ből szabadult törpe lány holland szerelemgyereke lenne. Ennél sokkal többre lesz szükségük még az USA-ban is (remélem).

   • Szergely
    január 26, 2012 - 12:57 du.

    Igaz is, Blizzard meg perelhetné őket…

 8. január 26, 2012 - 10:11 de.

  Aki egyetért velem abban, hogy az NCWest nem más mint egy, pénzéhes, nulla supportot nyújtó kiadó, az ne játsszon az általuk kiadott termékekkel.

  Remélem sokan fogják még így gondolni!

  • Heracros
   január 26, 2012 - 8:52 du.

   teljes mértékben biztos lehetsz,sőt mérget vehetsz rá,hogy mindenki egyetért veled

 9. Kouta
  január 26, 2012 - 10:14 de.

  gerinctelen patkányok, hihetetlen, hogy ilyen huzások után is van aki támogatja ezt a retek céget… inkább nem írom le amit gondolok mert sok lenne a szerkeszteni való benne >_<
  Remélem bukják a pert vagy valami mert ha mégsem, akkor mi is szívunk nem csak amerika,

 10. január 26, 2012 - 10:36 de.

  …wtf, ezt nem hiszem el…mi jöhet még ezek után!?…

  • január 26, 2012 - 10:47 de.

   Remélhetőleg legrosszabb esetben az, hogy mi május 3.-án elkezdünk játszani a TERA-val az EU-ban és lesütött szemmel emlékezünk meg a felháborodott NA playerekre, akik nem tehetik ezt meg velünk együtt.

   • január 26, 2012 - 12:47 du.

    …hát talán ez lenne a kisebbik rossz, nem mondom, hogy a boldogságom felhőtlen lesz, de örülnék neki, hogy mi legalább megússzuk/megúsztuk…

   • Kouta
    január 26, 2012 - 1:21 du.

    és nem gondolod, ha őket kaszálják mi is gondban leszünk? ahogyan említetted a posztban is, ők lokalizálnak…stb ha velük kiszúrnak, akkor a frogster fogja magának, vagy mifene? :S Aggódom.

 11. Sagrath
  január 26, 2012 - 12:00 du.

  Nagyon úgy gondolom,hogy az NA szövetségi biróság simán A BlueHole javára dönt.Egyszerü esetleg politikai okokat is figyelembe véve!HA jól tudom/emlékszem akkor a Tera fejlesztéséhez jelentős mennyiségű támogatást nyújtott a Koreai kormány.És mint ilyen alapon a Koreai kormánynak is van érdekeltsége speciel ebben az MMorpg-ben való nemzetközi terjesztésben is.Gondolom szépen kapnak jogdijakat az eladások és a játékosok játékban eltöltött ideje után!És mint ilyen balek NCWEST,akik szétba**ták Aion-t is a különböző balfa**ságaikkal,ha jól tudom nem tették érdekelté a játékaik terjesztésében a koreai kormányt azon kívűl, hogy adót fizetnek a bevételeik után.Blue Hole ezzel szemben adó+részesedés a forgalom után.Na melyik nyom többet a latban?Ráadás NCSOFT patkány cég nagyon leszerepelt az NA/EU játékostársadalom szemében.Részemről a minimum az, hogy soha többé egyetlen, egy NCSOFT játékkal sem fogok játszani vagy ha igen, ilyet pedig én, még nem tettem, csak kimondottan TÖRT szerveren.Ha egy kiadó korrekt a játékosokkal akár nem on-line játékokról is van szó, megnézem a kedvcsináló demót youtube és ha meggyözött a gameplay, vagy akármi más akkor megveszem az eredeti játékot kerüljön az bármennyibe is.F2P játékkal meg hiába official sem fogok mert az az igazi nagy lehúzás!!! Lásd AION majd februártól 🙂

  NCS=NiggaCockSuccers

 12. január 26, 2012 - 12:33 du.

  Faffopó CNSoon :S

 13. yusukee
  január 26, 2012 - 12:39 du.

  Eddig is tudtam, hogy az NCWest béna pö*ök társasága, de hogy ennyire szemetek legyenek az már sok. Remélem az amcsi bíróság elküldi őket a ku*va anyjukba.

 14. mz/x
  január 26, 2012 - 1:27 du.

  Normális emberek között tényleg nem állna meg az nc aljas rosszindulatú hülyesége, mintha az ő játékaik nem lennének tele lopásokkal, de sajnos amerikáról beszélünk és ott a hülyeség a divat a dilettánsok között, bármi megtörténhet. A keresetüket viccnek tartom perelnek ahelyett hogy megmutatnák mit tudnak, lenne verseny amiből kikerül a jobb. de nemetudnak semmit épp végleg failelik be az aiont. Lassan alakítanunk kell egy nc bojkott blogot is. Legtrágyább mmo kiadó cég ever 😛

 15. mz/x
  január 26, 2012 - 1:36 du.

  NE VEGYETEK SOHA TÖBBE NC SOFTVERT. Indulhat a harc meglátjuk ki az erősebb, ők vagy a pénzem amiből élnének. BOJKOTT NC!!!!! sálálá lálá lálá:D

  • Kouta
   január 26, 2012 - 2:29 du.

   ezt mond meg egy fincsi féle embernek… állítom neked, még helyeseli is ezt az ügyet, sőt megkérdezné miért nem tették meg hamarabb… (kb. ilyen felfogása van NC felé)

   • mz
    január 26, 2012 - 6:04 du.

    Ezért se érdekel ebben az esetben a véleménye 😀 Az nc fanok megérdemlik.

 16. Szergely
  január 26, 2012 - 1:58 du.

  NC egy rakat fos, de ha elbukják (szvsz igen esélyes, nem hiszem, hogy bojkottálni tudnák a közeli megjelenést), akkor meg jó kis hype Terának. Akár jó is kisülhet belőle…

  • mz
   január 26, 2012 - 6:05 du.

   Szivesen látnám az arcuk amikor a fagyi visszanyal 😀

 17. róka
  január 26, 2012 - 2:41 du.

  mindenki szereti látom az NCFOST. lassan 10 év alatt eleget kaszáltak az l2.

 18. mz
  január 26, 2012 - 6:11 du.

  Amúgy azt nem értem, hogy ha ncből léptek ki a fejlesztők akkor ugye nc már javában benne volt a fejlesztésben. Tehát előrébb jártak. Akkor ha akarták volna előbb befejezhették volna, az ő tőkéjükkel ez nem probléma és előbb is piacra tudták volna dobni. Akkor miért nem tették ?????

 19. Szmötyi
  január 26, 2012 - 7:01 du.

  Nos igen NCSoft úgy elcseszte Aion ahogy van…f2p lesz de még majd rá kell fizetni , ha normálisan akarsz majd EGYÁLTALÁN JÁTSZANI egy NCS termékkel , ami mellesleg 9 USD lesz azt hiszem. Mert ha csak starter packban rohangálsz majd akkor nem tudod az AH-t használni , jah xD és még chatelni sem lehet majd. Legalább is én így olvastam. De a lényeg hogy hagyják békén EU-t. Meg ha be is perelnék…mit mutatnak fel ? Aiont ? XD Kiröhögik őket. EU ellen semmit nem ér az a cég. De azért sajnálom amcsikat is ha netán elbuknák amit kizártnak tartok( mert úgysem bukják el , ígyis úgyis meg fog náluk jelenni).
  Szeretnék már egy jó MMORPG-vel játszani és majd a pre-orderekről is várom az infót.
  Az NCcsicskák meg adjanak hálát, hogya még egyáltalán játszik valaki a termékeikkel…

 20. Sagrath
  január 26, 2012 - 7:57 du.

  mz :
  Szivesen látnám az arcuk amikor a fagyi visszanyal

  azt én is 🙂

 21. január 27, 2012 - 4:16 du.

  NC soft csinálja a B&St liniege eternalt és ha jó is lesz nemcsak szép, akkor döl a lé, ha nem akkor lásd AION

  • Solynar
   február 1, 2012 - 12:43 de.

   Nem hiszem. B&S a kipróbálás után szerintem igen esélyes arra hogy bedőljön. Lassan 2éve várok a B&S megjelenésére de miután kipróbáltam máris a TERA-t választom. B&S nagyon agyatlan 😥 Pedig szép. Az tény hogy látványvilágban lenyűgöző élményt ad még alfa szerveren is de hát egy jó MMOhoz az baromira nem elég 🙂

 1. január 26, 2012 - 11:14 de.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s