Napi Rövid – 2012.01.18.

Kezdjük egy ‘háztáji’ jellegű témával. Új hiánypótló projekt körvonalazódik… Különösebb kommentár nélkül egy kép… > -link-

A TERA béta jelentkezés és a megjelenési dátum bejelentés végig söpört a nyugati sajtón, megannyi online magazin adta hírül a játék megjelenését és sok helyen kerül besorolásra a 2012-es játékok toplistáiba is a TERA. Csak néhány példa:

 • IGN.com: “Ha még soha nem hallottál a TERA-ról, akkor azt érdemes tudnod, hogy ez egy gyönyörű és látványos fantasy-MMO, amely bár a hagyományos küldetés struktúrára és karakter osztályokra épít, de mindezt egy nagyon gyors hack’n’slash stílusú harci rendszerben teszi. A játék szakít a World of Warcraft vagy az EverQuest féle target alapú harci rendszerrel. Tény, hogy távolsági kasztokkal játszva sokkal inkább érzi az ember magát egy FPS-ben, mintsem egy MMO-ban”
 • Massively: “A TERA-t a kezdetektől a Bluehole Studio fejleszti és Koreában 2011 elején jelent meg. A játék egy fantasy MMO, ami leginkább a harcra koncentrál és a végjátékban olyan témákat vonultat fel, mint a politikai rendszer”
 • G4TV: “Volt alkalmam néhányszor már kipróbálni a TERA-t és azt kell mondjam, a játék nem csak egyszerűen gyönyörű, de az akció alapú harc is olajozottan működik, és teljesen beleillik ebbe a világba.”
Természetesen a nyugati sajtó mellett a koreai hivatalos sajtóorgánumok is közlik a jó hírt. A koreai gamer közösség legnagyobb press magazinja (thisisgame.com) egy külön cikket szentel a nyugati kiadásnak. A cikkben a Bluehole Studio Üzemeltetésért felelős igazgatója is megszólal, aki a következő igen megnyugtató szavakat nyilatkozta:
“A szerverkörnyezet kialakítása során szoros együttműködésben dolgozunk együtt az En Masse és a Frogster szakemberivel. A TERA egy valóban új trendet fog megvalósítani a nyugati piacon, ezért közös célunk, hogy a lehető legjobb és legzökkenőmentesebb szolgáltatást nyújtsuk a játékosoknak”.

Lássuk milyen fontosabb témák vetődtek fel a hivatalos fórumokon:

 • A koreai és az EU armor modellek közötti esetleges eltérések kapcsán Will megerősítette, hogy nem lesz eltérés. Közel 800 különböző armor modell van a játékban (ezek mindegyike fajonként/nemenként egyedileg kialakított). Lényegi eltérés egyedül az Elin fajnál lesz, de ott is csak mindösszesen 5-10 armor modellt érint a változtatás.
 • Minden friss MMOnál természetesen előjön a boss mod és az aggro meter kérdése. Különösen akkor, ha az adott MMO-ban közismert, hogy nincs addon támogatás. Lévén hogy a TERA ugye ilyen, ezért ez a kérdés természetesen foglalkoztatja a játékosokat is. A hivatalos válasz szerint a TERA-ban a fókusz az “True-Action Combat” systemen van és nem célja a fejlesztőknek nagyobb hangsúlyt adni az UI-nak. Jómagam szintén WoW világából szakadtam ki, éveken keresztül bámultam a megannyi addont a raideken. Ennek ellenére a TERA tényleg más, valahol jól eltalálták benne a valós harc érzetét. Legyen az ember bármely játszható kaszttal. Nehéz ezt leírni szavakkal. Ki kell próbálni és ha valaki akkor is úgy érzi, hogy szüksége lenne a modokra, akkor majd lehet reklamálni.
 • Természetesen időről-időre előkerül még mindig az IP block kérdése is az EU és az NA kiadás között. A hivatalos válasz továbbra is ugyanaz: Nincs IP block, de az EU szervereken csak a játék EU verziójával lehet játszani, és ugyanaz vice-versa az NA szervereken.
 • A béta bejelentés óta a hivatalos fórum moderátorok feladata jelentősen nőtt. Emiatt az újonnan regisztrált felhasználók első hozzászólásainak moderálása/jóváhagyása is belassult. A friss tagok hozzászólásai automatikusan queue-ba kerülnek, ezzel elkerülve a spam botok megjelenését. (forrás) Az EU fórumon ez mellett még a signature megjelenítés is betegeskedett az új felhasználóknál. Ez szintén orvoslásra került. (forrás)

 1. negativ
  január 18, 2012 - 7:37 du.

  Szerintem arra az elin cenzúrára semmi szükség nem volt.

  • január 18, 2012 - 7:42 du.

   Szerintem jobb lett volna ha a játékosokra bízzák, hogy akarnak e ilyet látni a játékban. Biztos leszek benne, hogy olyan oldalakon amiket nem szoktam látogatni csinálnak majd rá patchet.

   • negativ
    január 18, 2012 - 7:51 du.

    Ha lesz hozzá, majd kipróbálom.

   • mz
    január 18, 2012 - 9:15 du.

    Hát a koreai gameguard elég jól működik a játék előtt el is indul és csekkolja a géped, ha ilyen lesz itt is nehéz lesz és kockázatos.

   • negativ
    január 18, 2012 - 9:37 du.

    Ha konkrétan a gameguard lesz benne, akkor nincs mitől tartani.

 2. meridian
  január 18, 2012 - 9:20 du.

  megoldhatnák úgy is mint más közösségi oldalak, ahol regisztrációkor egy pontos születési dátumot is kérnek, és ennek megfelelően jelenne meg a játékban a cenzúra (vér, erotikus(?) tartalom, stb.)
  Ha ez a olyan helyeken megfelel mint a youtube és hasonlók, akkor itt miért ne lenne elég egy ilyen?

  Mert oké, mindenki azt ír be amit csak akar, de aki kiskorú, azt jó eséllyel a szülei regisztrálják be a játékba, mivel a pénzt is tőlük kapja… ha meg nem, az onnan kezdve a szülő felelőssége, nem a szolgáltatóé…

  Főleg ha a dobozra rá van írva a PEGi korhatár, meg esetleg az is hogy ettől eltérő kor esetén kéretik a szülőt arra hogy ő regisztráljon ne a vásott kölök… 😉

  • január 18, 2012 - 11:01 du.

   Ha nem sértelek meg a személyes jellegű kérdéssel, akkor: ugye jól sejtem, hogy még nincs gyermeked?

  • negativ
   január 19, 2012 - 7:31 de.

   Twelve Sky 2-ben volt jól megoldva. Ingame egy pipa, és máris leszakadt az ellenről a ruha és fröcsögött a vér 😀

 3. meridian
  január 18, 2012 - 9:22 du.

  meg különben is, ez csak a németeknél nagy szívfájdalom, a német verziónál (amúgy lesz ilyen?) legyen cenzúra, a többinél meg nem…

 4. Jégbontó
  január 18, 2012 - 9:52 du.

  Ez a cenzúra az európai és távol-keleti kultúra eltérése miatt szükséges.
  Ugyanis Japánban és gondolom Koreában se volt korlátozva a rajzolt pedofília elég sokáig, elég megnézni 1-2 hentai mangát konkrétan 10 éves(vagy alatti) kislányokat erőszakolnak meg benne. Ebből következik hogy ott egy ilyen laza öltözetű rajzolt karakter senkit nem érdekel.
  Viszont európában, amerikában komolyan üldöznek minden pedofil tartalommal rendelkező oldalt, nem ismerem pontosan a törvényt de szerintem a rajzolt, animált, vagy játékban levő ilyen tartalom sem megengedett. Lehet tiltakozni ellene de süket fülekre talál.
  Gondoljunk csak bele ha kihagynák a cenzúrát és valami aktivista kiszúrná magának mekkora botrányt kavarna, és bár a negatív reklám is reklám de ha köze van a pedofíliához nem hiszem hogy növelné a szerverpopulációt.

 5. Zalethel
  január 18, 2012 - 11:02 du.

  Ez teljesen logikátlan…. Most gondoljunk csak bele. Egy animált képzeletbeli rajzolt karakterre hogy is lehetne mondani hogy pedofil jellegü hiszen nem valós személyről van szó, ki tudja bebizonyítani hogy fiatal koru egyáltalán a rajzolt figura? Lehet éppen a készítője egy 20 éves nőt akart rajzolni akinek fejletlen a teste. Bizonyítsák be az ellenkezőjét…
  Vagy van erre egy külön törvény ami meghatározza, a pontos kinézetét egy rajzolt karakternek hogy mikortól nő és mikortól számit kislánynak?
  Ez lehetetlen.

  Én inkább ezt egy üzleti fogásnak tartom hogy minél fiatalabb korhatárt tudjanak ráírni a tobozra ezáltal a fiatalkorúaknak a szülei probléma nélkül beleegyezzenek a megvételébe.

  • Zalethel
   január 18, 2012 - 11:03 du.

   dobozra* 😀

 6. január 18, 2012 - 11:29 du.

  Az a fura ezzel, hogy az Elinek felöltöztetését nem a Frogster nyomta (aki most a 12-es korhatárt is szeretné összehozni), hanem az amerikai En Masse, akik viszont csont nélkül elfogadták a 17+-os korhatárt Észak-Amerikára. A helyzet (ahogy én látom), nem arról szól, hogy mennyire meseszerű, vagy mennyire rajzolt. Az meg végképp kétséges, hogy rá lehet húzni minden elin karakterre, hogy fejletlen nagylány.
  Egyszerűen az elin class úgy néz ki mint egy kislány, akin konkrétan egy fél szalvétányi ruha lifeg. A keleti kultúrában ez elfogadott, nálunk meg nem. Ez egy sztereotípia, amibe nem akart belefutni a kiadó, ezért előre kvázi védekezik ezzel a lépéssel.
  Korábban már közöltünk képeket a változtatásokról itt a blogon és volt szerencsém az tavaly év végi teszteken élőben is látni a változást. Bőven senkit nem fog érdekelni szerintem ez a különbség nem is oly sokára…

  • január 19, 2012 - 3:56 de.

   Lehet, hogy sztereotipia,deilyen téren a lányos apák bizonyosan nem a keleti kultura felé fognak szavazni, ha erről lesz szó. 😛

 7. Zalethel
  január 19, 2012 - 5:18 du.

  Végül is én nem nagyon akadok fenn ezen a dolgon ha valaki félreértené véletlen attól még ugyan úgy tetszik maga a játék és persze az Elin faj is. Én csak leírtam a véleményem erről az egész cenzúra témáról:D. Meg igazából ha az ember kislányokat akar nézni akkor nézzen meg egy loli animét van belőle jó pár.

  (akármit csinálnak vele úgyis fogok ilyen karit kezdeni 🙂

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s