Kezdőlap > Blog, TERA JP, TERA Online > TERA Online – Japán körkép

TERA Online – Japán körkép

Kezdjük talán a negatívabb hírrel:

Japánban hasonló visszaesést szenvedett el a TERA, mint Koreában. A mögöttes indokok azonban látszólag mások. Ennek egyik legnyilvánvalóbb megjelenése abban mutatkozik, hogy drasztikus szerver összevonások történtek. A korábbi tíz szerverből három szervert csináltak. Ebből egy PK szerver és két Non-PK szerver maradt. Mi miatt történt ez? Lássuk:

 • Hasonlóan a koreai starthoz Japánban is nagyon nagy érdeklődés övezte a játék indulását. Ennek egy része nyilván csak ki akarta próbálni a játékot, így varható volt, hogy a nagy érdeklődéssel övezett jOBT után amúgy is visszaesik a játékos szám.
 • Ehhez hozzájátszott, hogy az NHN Japan egy nagyon magas előfizetői árat határozott meg a játékhoz. Míg a kerek világon az MMORPG játékok havi előfizetése valahol az $15-20 USD körül szokott lenni, addig a NHN Japan azt a döntést hozta, hogy jegyen a J-TERA havi díja: $39 USD. Ez a közel havi 10ezer HUF-nak megfelelő előfizetői díj sokakat elrettentett a játéktól. A fórumokon zengtek az elégedetlenségek ezzel kapcsolatban. Sok olyan komment született, ami arról szól, hogy ennyit nekik nem ér a játék, megannyi más játékkal tudnak sokkal olcsóbban játszani. Az NHN Japan nem igazán reagált ezekre érdemben. Az eventekben is csak a 90 napos előfizetés díját csökkentették. Majd lassan kifutott ott is a content, ami még a jobb keresetű játékosokat is arra ösztönözte, hogy inkább leállítsák az előfizetésüket.
 • A retail start után végül az NHN Japan felfogta, hogy nem túlságosan csábító a játék a $39 USD ára, ezért egy lépésben csökkentette azt $30 USD-nek, ez persze még mindig 1,5-2x drágább mint a többi MMORPG ára. Ráadásul sokak ezzel lecsúsztak a játék startjáról, ami miatt sokak inkább már nem kezdtek bele a játékba.
 • Ha a magas előfizetői díj nem lett volna elég elrettentő, akkor gondoskodott erről a játék ára. Japánban szokatlan módon a magáért az alap játékért is fizetni kellett. Ez nekünk EU játékosoknak persze nem fura, hiszen nálunk is ki kell fizetni a box-pricet, de a távol-keleten ez nem annyira divat. Az NHN Japan ráadásul nem aprózta el, a nyugati világban elterjedt 40-60USD-s box-price-szal ellentétben a játék megvásárlásáért majd 110 dollárt kért pl. az Amazon Japanon, de a legolcsóbb ár is $90USD körül mozog majd fél évvel a játék indulása után.
 • Nem utolsó szempont, hogy jön az Evolution patch hamarosan Japánban is. Aminél fontos, hogy a szerver magas populációval rendelkezzenek, így logikus és időszerű lépés volt a szerver összevonás a populáció stabilitása érdekében.
 • A helyzet kezelése érdekében a NHN Japán elindított egy friss eventet, aminek célja behúzni újabb játékosokat és visszacsábítani a távozókat. Ennek érdekében gyorsabb fejlődést, nagyobb dropratet és egyéb kezdőcsomagokat ajánl a játékosoknak.

Persze mindezektől függetlenül azért a Japán játékosok köszönik jól vannak és unalmas pillanataikban mindenféle eventeket rendeznek hol ingame, hol pedig a való világban. Ez utóbbira jó példa pl. a következő cosplay kép. Milyen aranyos…

 • Amikor éppen nem cosplayelnek, akkor olyan frankó kis eventeket rendeznek meg, mint pl. a TERAdemy. Ami egy kreatív verseny és díjkiosztó volt az arra érdemes játékosok között dec 5 és dec 19 között. A verseny célja az volt, hogy akár kézzel rajzolva, akár screenshotot manipulálva mutasd be, hogy miért tetszik neked a TERA. A főnyeremény egy igen impozáns két-kezes kard volt (igen… egy valódi kard a TERAból).
 • Ha jól vettem ki, akkor összességében 6 kategóriában hirdettek győzteseket, kezdve a kézi rajztól, a papírmaséból hajtogatott elin kislányon keresztül egészen az új játék ötletekig volt itt minden.
 • A különböző kategóriában 128Gb-os SSD-től kezdve Radeon HD videokártyán keresztül sok mindent lehetett nyerni. A verseny apropóját az adta, hogy az egyes kategóriákban a zsűri szerepet nem az NHN töltötte be, hanem az adott díjat felajánló partnercég. Később majd még szerintem fogok szemezgetni az egyes kategóriákból, de most álljon itt egy igen jól sikerült screenshot és egy kevésbé jól sikerült montázs:

 1. Szergely
  január 4, 2012 - 9:55 de.

  “A korábbi 10 szerverből szervert csináltak.”
  Meg fából fakarikát 😀 lemaradt egy 3-as… ^^

  • rekotye
   január 4, 2012 - 10:41 de.

   Megelőztél :3

 2. mz/x
  január 4, 2012 - 12:27 du.

  Ehhez annyit, hogy nekem már a koreai acc-ra fizetett havi kb. 5500ft is fáj, 10-ért kuka lenne nálam. A játék jó de ennyit tényleg nem ér, megértem az ottani játékosokat azt viszont nem h a japán kiadó mit képzelt :).

  • mz/x
   január 4, 2012 - 12:36 du.

   Na most h gondolkodtam még 2 percet, azon csodálkozom h nem halt be a game jobban Japánban, ennyiért eszem ágában sem lenne megvenni most, h 300 fölött az euro ez így 30 rugó lenne, csak a game + előfizu 7-10ezer lol, Megérdemlik, h buknak a pénzéhes ………k. Kivi leszek eu-ban mi lesz ha ilyen árakat akarnak akkor én búcsúzom.

   • január 4, 2012 - 1:41 du.

    Korábban már többször megerősítették, hogy EU/NA-ban ugyanannyiba fog kerülni a játék, mint a hasonló online játékok. Szóval ilyentől nem kell tartani szerintem.

 3. meridian
  január 4, 2012 - 1:26 du.

  És én még azt hittem, hogy az Activision főnöke a pénzéhes barom… (lásd Starcraft 2 megemelt ára, és a hozzá fűzött bullshit magyarázatok – azóta sem vettem meg)

 4. Devi
  január 4, 2012 - 2:01 du.

  Japán játékipar alapvetően drágább, mint ahogy minden más. Például nemrég vettem egy konzol játékot, aminek a japán régió kódú változata ~95 dollár volt míg az ázsiai régi kódú ~50 és csak annyi volt a különbség a kettő között, hogy a tok oldalán más szám volt írva.

  • január 4, 2012 - 3:23 du.

   Nemcsak hogy nem vonom kétségbe, de alapvetően teljesen reálisnak tartom, hogy Japánban ez a fajta szórakozás ennyivel drágább. Ennek ellenére követve a japán fórumokat gyakran találkozok olyan visszajelzésekkel, hogy nagyon sokallják a játék árát és folyamatosan más hasonló játékok olcsóbb áraira hivatkoznak.

   • Devi
    január 4, 2012 - 4:55 du.

    Hát ez egyértelmű. Te sem fizetnél szívesen érte ha máshol fele annyiért adják, még akkor sem ha a drágábbat is megtudod fizetni.

 5. negativ
  január 4, 2012 - 4:14 du.

  Japán árak mindig is magasak voltak, általában EU x 1,5-2. Mondjuk azt mai napig nem értem, minek erőltetik annyira a keleti piacokat első körben, mikor ott amúgy is túlkinálat van, itt meg kb választhatunk a wow és a wow között.

  • január 4, 2012 - 10:14 du.

   Talán benne van a dologban az a tény, hogy nekünk mások az igényeink, elvárásaink, mint a keleti játékosoké. Nehezebb hozzánk alakítani a játékokat, akik próbálkoztak, nem igazán jártak sikerrel ( lásd AION ). TERA esetében időben felismerték ezt a tényt, és remélhetőleg egy nagyon jó játékot fogunk kapni 2012 tavaszán.

   • negativ
    január 4, 2012 - 10:19 du.

    Ott jobban szeretik a grindet, mint itt 😀

 6. január 4, 2012 - 10:50 du.

  Igen. Náluk az természetes. Amikor a volt cégemet megvették a Kínaiak, volt szerencsém beszélgetni egyikükkel, és ledöbbentem, hogy mennyire mást jelent náluk a jó játék, mint nálunk. MMo témában is igaz, hogy teljesen más kultúra.

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s