Kezdőlap > Blog, Bluehole, En Masse, Frogster, Game Mechanism, Lore, TERA ENG, TERA Hungary, TERA JP, TERA KOR, TERA Online > Viszlát 2011 #3/3 (Szeptember – December)

Viszlát 2011 #3/3 (Szeptember – December)

Elérkeztünk az ‘évértékelés’ post sorozat harmadik és egyben utolsó felvonásához. Lássuk mit hozott az utolsó négy hónap:

 • Rögtön szeptember elején tetszhalott állapotából lett újjáélesztve a ‘Tudtad hogy…” rovat, amiben néhány hasznos tanáccsal leptük meg az olvasókat.  Beszámoltunk arról is, hogy alig néhány hetes agresszív kockulás után máris elérték az első ‘Renegaderek’ a lvl50-es szintet a koreai Akia szerveren. Szövetséges társoldalunk (a tera-affiliates.com) készített egy interjút Shojinnal a TERA hangalámondási munkálatairól, melyet lefordítottunk nektek. Sokat lendített a nyári ellazulás után a BHS közleménye, amiben lerántották a leplet a szeptember októberi frissítésekről. Közben japánban élesítésre került a Dark Awakening patch, amihez készült egy hivatalos trailer:

 • Némi szervezésből fakadó csúszás miatt a Blog születésnapjára szánt nyeremény event alaposan megcsúszott és csak szeptember 29-én tudtuk megmutatni a Frogstertől kapott szülinapi üdvözlőkártyát nektek. Természetesen a szülinaphoz hozzácsaptunk egy nyereményjátékot is, ahol négy felvonásban négy eltérő feladattal leptünk meg az olvasókat.
 • Október első hetében oszthattuk meg veletek első ízben, hogy már nagyon közel van az EU alpha testing phase. Sajnos ezt követően az alpha testről szinte semmit nem írhattunk a szigorú NDA (titoktartási nyilatkozat) miatt… pedig… na jó hagyjuk… Nem sokkal később láthattatok a blogon egy videót, amiben bemutattuk a TERA sebzés skálázódásának egyik érdekes – elrettentő – példáját. A téma annyira felvillanyozta egyik olvasónkat (Szergelyt), hogy egy külön postban mutatta be a critical dmg-et befolyásoló drogok, scrollok és enhancement crystalok hatását az egyes sebzésekre.
 • Még bőven jól elvoltunk a szeptemberi patch hozta újdonságokkal, amikor villámként robbant a hír: Jön az Evoultion patch és vele olyan újdonságok, amikről tényleg álmodni sem mertünk volna. Volt itt minden mint a bucsuban. Az Evolúcióról ezt követően megannyi beszámoló született: egy, kettő, három, négy, stb. A régóta vicc kategóriában sodródó /sit emote sorsa is végre megpecsételődött az Evolution patchben.
 • Nyakunkon volt a halloween! A blog új köntösbe öltözött az ünnepekre, míg az En Masse egy rendhagyó halloween mesével lepett meg bennünket:
 • Október végén elbúcsúztattuk Shojint, meglátogattuk Kelscykét és elkönyveltük, hogy az Evolution patch elindulása után már nincs értelme komolyabb újdonságot várni a G*Star’11-től.  Sok egyéb apróság és nem is annyira apróság mellett az Evolution patch legnagyobb húzása talán a Guild vs Guild funkció implementálása volt. Ennek a teszteléséről egy potom 19 perces, kommentált videót raktunk össze.
 • November negyedikén hivatalosan is bejelentettük, hogy újabb elemmel bővült a Variance: Tera Hungary szolgáltatás palettája: a saját youtube channel, az rss reader, a blog és fórum mellett debütált a facebook csoportunk is. Ahogy azt a bejelentő postban is írtam a facebook csoport elindítása már jó fél éve nyitott kérdés volt, anno Zacsi vetette fel először még márciusban, de a wordpress.com blog motor ezirányú fejletlensége; a vélt többletmunka és megannyi egyéb indok miatt ez egészen novemberig nem történhetett meg. Miután minden akadály elhárult – és láttuk, hogy ez a fajta közösségépítés megannyi más helyen is jól működik – belevágtunk a Facebook community építésébe. Különösebb reklámozás és tukmálás nélkül  ezidáig 114 olvasónk döntött úgy, hogy a blog látogatása mellett a facebook hírfolyamjában is látni akarja a fontosabb TERA Online híreket a Variance: Tera Hungary facebook csatorna lájkolásával.
 • Alig egy nappal később (még bővel Evolution mámorban lebegve) kaptunk egy interjút, amivel a BHS egyik fejese a TERA jövőjéről beszél. Az interjú talán legfontosabb üzenete az, hogy a hamarosan megjelenő következő tier content patchben sokkal inkább a PVE contentre fognak koncentrálni, aminek egyik vezéráldozata a ‘Server vs. Server’ fejlesztés elhalasztása lesz. Kár érte, de persze az EU piacnak valóban inkább a PVE kell… ez nem kétség. Bár a TERA a második félévben nem igazán produkált meggyőző számokat a koreai játékpiacon, de a játék korszakalkotó mivoltát ennek ellenére magas szinten jutalmazták a novemberben megtartott Korean Game Awards rendezvényen. Három technikai díj mellett a TERA Online nyerte meg a rendezvény ‘elnöki különdíját’ is.
 • Novemberben a BHS és az EnMasse jóvoltából közelebbről is megismerkedhettünk néhány BAM (Big Ass Monster) megalkotásának hátterével. (Teraliths, Ovoliths)
 • Potom egy éves csigatempó után november 13-án büszkén jelentettem be, hogy végre jómagam is elértem a lvl58-as szintet! 🙂 Közben beszámoltam a vadi új Party Matchmaking rendszerről és ellátogattunk közösen a Hanging Gargen instanceba is, amiről egy 45 perces élő kommentáros videót készítettünk:
 • És máris a nyakunkon volt a karácsony, beléptünk a december hónapba és neki is kezdtünk készülődni az ünnepekre. Közben alaposabban megismerkedhettünk a TERA Lore néhány igen régóta homályos részletével, aminek köszönhetően a közel másfél éve írt Book of Arborea végre elérhette a végleges formáját. Az év végére még sikerült besuvasztania az En Massenek egy videót, amiben röviden és igen felületesen bemutatásra kerül a Political System. A december hónap közepe nekem személy szerint egy brutális wall-of-text megírásával telt, melyet Magyarország legnagyobb mmo blogja, a frostshock.org jelenített meg. A post célja az volt, hogy minél szélesebb körrel ismertesse meg a TERA Onlinet. A művelet sikeresnek tekinthető, hiszen csak az első 4 nap több mint 4000x került megtekintésre a post. A post átiratát megtalálhatjátok itt a blogon, de még a frostshock ‘featured’ slideshowjában is ott pörög. A posthoz készített videóban a megpróbáltam összefoglalni az év utolsó negyedévének játékban töltött legjobb pillanatait. Ha érdekes a TERA ‘életérzés’ és/vagy tudni akarod, hogy mi hogyan éljük azt meg, akkor ne hagyd ki ezt a videót:

Egyáltalán nem röviden és legkevésbé sem tömören… ennyi lenne a 2011-es év a TERA Online szempontjából. Köszönöm mindezt mindazoknak, akik egész évben követték a blogot és persze azoknak is, akik később csatlakozva erősítették a tábort. Lehetne napestig irkálni a postokat a megannyi hasznos és még több haszontalan apróságtól, de nem árt elfelejteni, hogy minden post értékét az arra adott visszajelzések határozzák meg. Ahogy kezdtem a három felvonásos évértékelést: Talán közülünk senki sem gondolta volna a roppant dinamikus 2010-es év után, hogy a 2011-es év a kivárásról és az időhúzásról fog szólni… Így sikerült, mi átvészeltük és velünk együtt remélhetőleg az olvasók nagy része is. Egyelőre persze még nem búcsúztatom az éves… Hiszen még hátra van az évzáró post, benne a sok-sok érdekes és meg több érdektelen statisztikával… Igen, lesz benne funniest search terms válogatás is.


 1. Sagrath
  december 29, 2011 - 5:27 du.

  Na most irok akkor és ez alá érdekes és olvasmányos beszámoló a 2011-es évről.Úgy gondolom nem kis eredményeket könyvelhet el mgaának a variance oldal,információszolgáltatás terén.Amit az official EU oldal is külön kiemelt dolgokat amit csakis nektek köszönhetünk….Köszönjük és remélem továbbra is ily hasznos lessz a blog nem csak nekünk K-Terás játékosoknak,hanem mindanyiunk számára.

  BOLDOGABB ÚJ ÉVET MINDENKINEK…

 2. Des
  december 30, 2011 - 3:43 de.

  Tavaly top comment iró voltam, de ebben az évben.. lemaradtam .. 😀 (Ez az időhúzás hatása is TERA fronton… =/

 3. Riva
  december 30, 2011 - 9:52 de.

  Csatlakoznék Sagrathhoz. Egyike voltam azoknak, akik még a nyár elején feladták és elfordultak a TERAtól. Besokalltam a folyamatos időhúzástól. De bármennyire is nem érdekelt, azért a blogra fel-fel néztem naponta mert öröm olvasni az itt megjelenő írásokat. Egyszer csak azt vettem magamon észre, hogy újra már nagyon várom a TERA-t és szépen lassan eltelt az év. Szerintem sokunk nevében mondhatom, hogy köszönjük a Variance csapatnak ezt az évet, a kitartást, a lelkesítést és a rengeteg információt. B.U.É.K!

 4. Szergely
  december 30, 2011 - 11:12 de.

  Személy szerint meglehetősen szkeptikusan álltam Terához, nem hittem sem a non-targetes rendszer, sem a political system életképességében. Aztán egyre gyakrabban olvasgattam a blogon megjelenő cikkeket (nincs egy éve, hogy először felnéztem ide), néztem a videókat és azon kaptam magam, hogy teljesen rá vagyok kattanva a játékra. CPE alatt lehetőségem volt bepillantani a játékba és nem csalódtam: egy teljesen új játékélménnyel gazdagodtam. Aztán a várakozást megunva beadtam a derekam én is és csatlakoztam az egyre gyarapuló K-Terás csapathoz, így szépen sikerült elütni az időt egy nagyon jó társaságban 🙂 Mindent összevetve igen eseménydús év volt számomra Tera szempontjából és 2012 kifejezetten érdekesnek ígérkezik 🙂

 5. Kouta
  december 30, 2011 - 11:24 de.

  köszönjük a sok munkát, és boldog új évet mindenkinek!
  kíváncsian várom mit hoz a tavasz 😛

 6. december 31, 2011 - 11:14 de.

  Köszönjük a sok munkát, olvasni valót! Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s