Kezdőlap > TERA Online > Viszlát 2011 #3/2 (Május – Augusztus)

Viszlát 2011 #3/2 (Május – Augusztus)

Az előző postban már összefoglaltam a 2011-es év első négy hónapját. Az év első egyharmada leginkább az újdonságok felfedezésével, az időhúzás okozta csalódással és legfőképpen a CPE#1 béta teszt során gyűjtött megannyi élmény megosztásával telt.  Lássuk most mi is történt az ezt követő időszakban – az idei tikkasztó nyáron:

 • Május elején startot el a Dark Awakeninghez létrehozott koreai teszt szerver, ahol nekünk is lehetőségünk nyílt élesben kipróbálni az új contentet a premade lvl51-es karakterekkel. Még aznap megkérdeztük tőletek, hogy mit vártok a TERA-tól, a válaszok alapján megtudtuk, hogy leginkább a PVE és a PVP content kötne le benneteket (egy szavazat különbséggel 121/122 szavazattal), majd ez után jött kicsivel lemaradva a látványos táj és a világot befolyásoló dinamikus eventek. Nem sokkal később megtudtuk azt is, hogy az EUban az UBIsoft fogja terjeszteni a TERA dobozos verzióját. Közben elkészült a Glpyh rendszert bemutató gyorstalpaló post is Token jóvoltából.
 • Talán Május hónap legnagyobb meglepetése (legalábbis nekem) az volt, hogy miután kipostoltam az “Offtopic: Ettől elszáll lassan az agyam…” című postot, rá egy hétre kivonult hozzám a királyi telekommunikációs cég akció kommandója, majd a hódok rájöttek, hogy valójában a földkábel van valahol megszakadva és a virágoskert széttúrása után két nap múlva varázsütésre megszűnt az internet problémám és azóta is zökkenőmentes az internet szolgáltatás. Én nem kerestem az összefüggést a két eset között, de ha esetleg lett volna mégis összefüggés… akkor köszi.
 • Május 11-én hivatalosan is bejelentettük a Tera Hungary fórum elindulását. (-link-). Az elmúlt közel 8 hónap alatt a terahun.hu sikeresen átélte a kezdeti nehézségeket és mára egy – a közösség által elismert – eszköze lett a TERA-val kapcsolatos kommunikációnak. Több guild is használja elsődleges fórumaként. Ezen idő alatt 232 regisztrált tag 191 témában összesen 3252 hozzászólást tett. Ez még gombócból is sok.
 • Május közepe mi mással telhetett volna, mint a Dark Awakening patch tesztelésével kapcsolatos információk megosztásával. (egy, kettő, három, négy, öt, hat stb-stb.). Talán a hónap legnagyobb felfedezette Kutyánmajom volt! Szintén ezidőtájt derült ki, hogy a TERA az amerikai piacon 17+-os korhatár besorolást kap.
 • Május 23-án járt le a press moratórium a hónap elején megtartott Berlini “Press Event” kapcsán, ahol Cori tette tiszteletét. Az eseményről egy részletes beszámolót készült. A Press Event után nem sokkal indult el a TERA Europe Video szerkesztési pályázata, amire a számtalan igényes és jó pályamunkák közé becsúszott a következő remekmű is:
 • Május legvégén jelent meg Token videója, amiben bemutatja, hogy az egyes grafikai beállítások milyen hatást gyakorolnak a látványra.
 • Júniust sokan a ‘megváltás’ hónapjának hittük, hiszen már nagyon közel volt az E3 és biztosra vettük, hogy nem telhet el az E3 a release bejelentés nélkül. Olyannyira biztosra vettük, hogy az E3 lesz a nagy release date announce event, hogy még egy ‘Release Date tippelős játékot‘ is hirdettünk.  A nagy várakozás közeledte megismerkedtünk az Item ReSealing rendszerrel is.
 • Nyilván sokat számíthatott a a kis versenyünkön a bekínált béta kulcs, hiszen több mint 100 tipp érkezett. A tippek között volt néhány vakmerően korai (pl. szeptember 1) és néhány már-már eltúlzottan távoli is: 2012.02.12). Közben kezdetét vette az E3, mi pedig guvadt veszemmel vártuk a nagy bejelentést… ami nem jött el. Eltelt az E3 szépen csendben, amivel a szeptemberi megjelenés leghalványabb reménye is szertefoszlott.
 • A június hátralévő része lényegében már csak a sebeink nyalogatásával telt. Így utólagosan persze nehéz ezt visszaadni, de aki végig élte velünk ezt a pofára esést az pontosan tudja, hogy nem volt alaptalan az elvárás a release date bejelentéssel kapcsolatban. A kiadók szándékosan lebegtették ezt és csak a legutolsó pillanatban szóltak, hogy ‘ja bocs…’ Az egész annyira pofán vágott, hogy a ‘Végjáték’ novella utolsó fejezetében biztos ami biztos kinyírtam minden szereplőt 🙂 A szituáción még az E3 alkalmából megjelent trailer sem tudott sokat javítani, bár kétségtelenül jóra sikeredett. A video egyik legjobb gondolata gyakran rémlik fel bennem ma is: “Our ancient roles has been reversed, and the mortals must battle to keep gods alive
 • Nem mellesleg az E3 során a TERA egy halom díjat zsebelt be. Az E3 nagy újdonsága a ‘DevChat’ volt, ami később ‘Production Chat’-ként híresült el. Az idei évben kb 6 ilyen esemény történt (havi kb 1), ahol a játékosok megkérdezhettek bármit twitteren, melyekre nagy általánosságban nem igazán adott az EnMasse választ… de legalább megpróbált úgy tenni… (június, július, augusztus
 • Közben a BHS tovább harcolt a koreai bot helyzet ellen, július elején újabb 3357 accountot banoltak illegális program használat miatt.  Nyilván valamelyest az E3 okozta csalódásnak és a nyárnak is köszönhető volt, hogy július közepén bő egy hétre szüneteltettük a blog updatelését. Július végén jelent meg a blogon a “Renegade” guild promóciója, amin keresztül nagyon sokan megismerhették a guildet. Nem sokkal ezután – kilépve a melankóliából – realizáltuk, hogy még hónapokig szó sem lehet a TERA megjelenéséről, így júli vége és szeptember közepe között közel 15 játékos döntött úgy, hogy belevég újoncként a koreai TERA-ba. A játékosok nagy része mára már el is érte legalább egy karakterével a lvl58-as max szintet.
 • Közben bejelentésre került a Japán TERA indulása is.  A Japán bejelentéssel párhuzamosan a BHS vezére állítólag elszólta magát az EU/NA kiadással kapcsolatban is. Ezt később persze tagadták, de kétségtelenül fura, hogy miért pont a tikkasztó augusztusi melegben döntött úgy mind a Frogster, mind pedig az En Masse, hogy közhírré téteti: “A TERA 2012 tavaszán fog megjelenni”. Bár pontos dátumot nem kaptunk ekkor sem, de ez is elég volt, hogy le tudjuk zárni az E3 előtt meghirdetett “Release Date” tippelős játékunkat. Bár sokunk számára a release date megjelölése nagy megkönnyebbülést hozott, de ezzel együtt a távoli dátum sokak kedvét is szegte. Ennek enyhitése érdekében Shojin (Ex-Frogster CM) egy külön postot adott át a Variance blog olvasóinak.
 • Augusztus végén a legnagyobb történésnek a GamesComnak kellett volna lennie, de mivel előtte két héttel kiadták a release date és a béta időzítés információit, ezért leginkább csak a GamesCom trailer jelentett komolyabb újdonságot:
 • Még a hónap vége előtt debütált a régóta várt ‘dice roll‘ rendszer is, ami végre normális MMO szintre emelte a TERA PVE tartalmát és kiderült az is, hogy a Frogster a PEGI 12-es besorolásra hajt az Európai piacon. A GamesCom kiállítás információmorzsáit összekapargatva Augusztus 22-én megjelent egy összefoglaló post is. A hivatalos tartalmon túl persze illik megemlíteni a GamesCom egyetlen igazán ütős poénját is:
 • Bár már nagyon a hónap végén vagyunk, de azt hiszem fontos megjegyezni, hogy ekkortájt került elő a “Chronoscroll” téma is. Megerősítésre kerül, hogy hasonlóan az EVE Onlinehoz a TERA-ban is lesz lehetőség olyan ingame tárgyat vásárolni más játékosoktól, ami gametime-ot ad. Persze mindezt egy kellően szabályozott és jól felépített környezetben. A funkció célja a goldselling, spamming és account lopások csökkentése.

Majd szépen csendben eltelt az augusztus és ezzel az év második harmada is… Ahogy azt az előző postban is ígértem ez az időszak inkább a hullámvölgyekről szólt, bár azért látható, hogy a vége felé azért elkezdtünk kikecmeregni a melankóliából… Hamarosan jön az utolsó harmad!


Kategóriák:TERA Online
 1. Bujcsik
  december 28, 2011 - 4:53 du.

  “A tippek között volt néhány vakmerően korai (pl. szeptember 1) és néhány már-már eltúlzottan távoli is: 2012.02.12). Közben kezdetét vette az E3, közben kezdetét vette az E3,”

  ***szerk: Köszi, javítva!

 2. Riva
  december 28, 2011 - 8:01 du.

  Ez a két trailer nagyon jó!

 3. negativ
  december 28, 2011 - 11:35 du.

  Már kiderült hogy pegi-12?

  • december 29, 2011 - 12:14 de.

   Hivatalos bejelentés nem rémlik, de határozottan állíthatom hogy igen. PEGI 12 van már az összes friss videóban, ez szerepel a BOX Arton és a newroomban is szerepel a PEGI 12 a konkrét PEGI Rating titlekkel együtt. De tény, hogy hivatalos bejelentés szerintem még nem volt.

 4. Sagrath
  december 29, 2011 - 12:14 de.

  Eu ban az lessz…

 5. negativ
  december 29, 2011 - 8:40 de.

  Még 1 örömhir akkor…

  • Szergely
   december 29, 2011 - 10:20 de.

   Blood & boobs with pegi-12. Problem?

   • Agrel
    december 29, 2011 - 11:36 de.

    Hát az a baj ,hogy sztem nekik problem és a 12 évesek oltárán mindent. Kezdem unni ,hogy pegi 12 lesz minden faja game. Ha pegi 12 lesz sztem nem szeretnék a TERA EU-val “randizni se”. Pont ez volt az egyik egyediség benne és a vér kifejezetten tetszene benne. Csakhát kapunk a stealth trollt majd a képünkbe és bejelentés nélkül elsunyúlva lesz cenzúra ,mint ahogy Nyugati társadalmunkba lenni szokott. 😦

   • negativ
    december 29, 2011 - 11:48 de.

    Problem mert blood nem nagyon lesz 12nél.

    PEGI 12
    Videogames that show violence of a slightly more graphic nature towards fantasy character and/or non graphic violence towards human-looking characters or recognisable animals

    non graphic violence…majd kő, papir, ollóval eldötjük pvp-ben ki haljon meg 😀

 6. december 29, 2011 - 11:42 de.

  Agrel :

  […] Ha pegi 12 lesz sztem nem szeretnék a TERA EU-val “randizni se”. […] :(

  Egy álom válna valóra. MMORPG Chunley nélkül… Most elmorzsoltam egy könnycseppet… Megvan az újévi kívánsogom!

 7. december 29, 2011 - 12:00 du.

  negativ: Eddig jele sincs annak, hogy bármilyen szinten is hozzányúlnának a játék megjelenéséhez. Egyetlen különbségről tudunk eddig az elin ruhákról.
  Mint te is tudod nemrégiben zárult le az Alfa teszt a kiadásra jelölt verzión és amennyiben nem lenne ez a k*rva NDA (titoktartási), akkor sokkal jobban is alá tudnám támasztani, hogy milyen szinten megmaradt minden látványelem… De így nem mondhatok erről semmit.
  Egyébként egészen addig amíg a pegi.info-n nincs fent a TERA Online PEGI 12-es besorolással, addig ez csak a Frogster fantazmagóriája marad… Majd ússzunk, ha a vízhez érünk.

  • negativ
   december 29, 2011 - 12:08 du.

   Akkor a cikkben egy ?-jelet mögé bökhetnél 😀

   • december 29, 2011 - 2:39 du.

    A kérdéses szakaszt korrekturáztam.

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s