Kezdőlap > Blog, Bluehole, En Masse, Frogster, TERA ENG, TERA Hungary, TERA JP, TERA KOR, TERA Online > Viszlát 2011 #3/1 (Január – Április)

Viszlát 2011 #3/1 (Január – Április)

Na jó, ez talán még elhamarkodott, de megelőlegezem, hogy idén már semmi nagy csoda nem fog történni TERA fronton, úgyhogy itt az ideje kicsit elmélkedni azon, hogy mi is történt az elmúlt egy évben.

Kezdeném talán ott, hogy jómagam és talán egy maréknyi rajongó immáron 2,5 éve követi a TERA-t. Az első találkozásom valamikor 2009 nyarán történt, amit akkor egy kitekintő postban  szóvá is tettem még egy korábbi blogon. Nem sokkal később volt szerencsém egyike lenni annak a 250 kiválasztott haveri táborának, akik invitációt kaptak még 2009 decemberében a TERA Online NA FGT#1-re. Az akkor szerzett élményeimet szintén leírtam, mely egyébként az egyik első nyugati élménybeszámoló volt a játékról. Ez után a 2010 úgy suhant el, hogy öröm volt nézni. Beindult a TERA blog, megismerkedtem előbb online, majd még 2010 nyarán személyesen is a Frogster csapatával, majd ömlöttek a TERA infók, még az év vége előtt volt koreai CBT#4-től kezdve minden és elértük az év végét, amikor elindult a koreai OBT preselect szolgáltatása. Majd eljött az év vége és eljött az az időszak, amikor igen kevesen lehettünk a TERA rajongói táborában, akik – akár csak a rémálmaikban is-, de mertek volna arra gondolni, hogy egy évvel később még sehol nincs az EU/NA TERA kiadása… Lássuk az idei év érdekesebb momentumait:

 • Január igen izgalmasra sikeredett, rögtön az elején együtt számolgattuk, ahogy napról-napra gyarapodnak a koreai pre-select szerverek. Szintén nehéz kő esett le sokunkban, amikor a Bluehole Studio vezetője a következőt nyilatkozta egy interjúban: “A TERA biztosan meg fog jelenni Japánban és USA/EU-ban még ebben az évben, de persze pontos dátumot nem tudunk még mondani.” Sajnos ez nem így lett… A később kiderülő megannyi probléma és a vártnál gyengébb koreai számok arra ösztönözték a fejlesztő céget, hogy majd egy évvel elhalassza a játék nyugati kiadását. Január 11-én kezdetét vette a kOBT, melyre jó tucatnyi magyar játékos jutott be. Miközben mi a kOBT-t toltuk látástól-vakulásig, addig Brian Knox (NA kiadó producere) meglepte a közösséget egy szokatlanul emocionális évértékeléssel,  ami pl ilyen perspektívákat vázolt elénk.: “Őszintén állíthatom azt, hogy komolyan fel vagyok spanolva 2011-el kapcsolatban, mert az idén jön el az a pillanat, amikor ez az egész összeáll, hiszen az idei évben megjelenik a játék és az egész világ megnézheti mi is a TERA valójában.” No persze rögtön a következő bekezdésben így folytatja: “2011 annyira őrülten hangzik előttem, olyan… futurisztikus!“, nos tényleg őrültnek hangzott… Annyira, hogy nem is jött össze. Közben szépen csendben véget ért a kOBT, melyet követően fafee, xt198, Spirit és sokan mások is tollat ragadtak és vendégpostban osztották meg veletek az addig felgyülemlett véleményüket. Január 25-én kezdetét vette a kRetail időszak, elindult a fizetős koreai TERA Online.
 • Még január végén elindult a ‘Hungarian Variance Community’ a tera-europe oldalán, amely az első szabad szervezésű hazai community microsite volt. Később ez az oldal nőtte ki magát a ‘Tera Hungary‘ fórummá, mely mára kis hazánk egyetlen közösség építő fóruma, ahol párhuzamosan több guild is építi a TERA béli jövőjét. Még január végén vette kezdetét az ‘Eye on Community‘ sorozat is, mely a hazai rajongók munkáit összegzi. Sajnos a rovat nem túl sok megjelenést élt meg… lehet érdemes lenne visszahozni a közeljövőben. Január utolsó napjaiban szürke ködként telepedett rá felhőtlen boldogságunkra a hír, mely szerint a játék állapota miatt a Japán kiadást elhalasztották egészen nyár végéig, így erősen megkérdőjeleződött a szeptemberi EU/NA kiadás esélyessége
 • Az információkban és élményekben gazdag Januárt egy lényegesen visszafogottabb Február követte. Még a hónap legelején megjelent egy cikk az EnMasse oldalán (amcsi kiadó), mely hosszan taglalta az idei béta periódusokat. Bár a cikk sok jót ígért az idei évre, de ebből sajnos csak a márciusi CPE#1 jött össze. Még aznap megjött a hivatalos közlemény az Európai kiadótól is, majd jött az email is, mely szerint a fansiteunk fog kapni bőségesen kulcsot a CPE#1-re. Közben Koreában egyre idegesítőbb lett a bot helyzet, melyre ellenintézkedésként az NHN nekifogott tömegesen banolni. Közben azt is megtudtuk, hogy Koreában az egyidejűleg a játékban játszó játékosok száma elérte a 170.000-et. Valamikor február közepén indult el a ‘One man show‘ post sorozatom, amelyben kis slayerem fejlődését lehetett nyomon követni a koreai Arachne (majd migráció után Akia) szerveren. Közben lezárult a ‘hírszerző‘ verseny is, ahol fafee, xt198 és Aya lett dobogós. Megnyitva az egész éves kiállítási dömpinget, még február utolsó napján bejelentésre kerül, hogy a TERA idén is ott lesz a GDC-n.
 • Március második hetében megtudtuk, hogy alig egy hét múlva már indul is az ‘Awakening‘ patch Koreában. A patch legnagyobb újdonsága a political system bekapcsolása volt.  Közben megjött az invitáció is a berlini community eventre, ahol a legnagyobb EU fansiteokkal együtt mi is ott voltunk, neki is fogtunk gyűjteni a kérdéseiteket. Alig 2-3 nappal később megjött a várva várt béta kulcs csomag is és kezdetét vette 15 db CPE béta kulcs kisorsolása az olvasók között.

  Közben a TERA meglátogatta a PAX East rendezvényt is, ahol nagy sikert aratott. Március végén kezdetét vette a CPE, de még előtte született egy beszámoló a Berlini Community Play Eventről is. Volt szerencsém jó néhány ilyen press eventen részt venni az elmúlt evekben, így van alapja, amikor azt mondom: A Frogster rendesen kitett magáért a rendezvényen. Közben beindult az Awakening patch a koreai szervereken és vele együtt a Politikai Rendszer is. A start koránt sem sikerült annyira fényesen, a rendszerrel csúnyán lehetett csalni, ami némileg visszavetette a rendszerrel szembeni bizalmat. A hibát jó 2 hónappal később tudták csak rendesen orvosolni. Március legvégével beindult az EU és az NA CPE#1 is, mely kétség kívül a nyugati kiadók legjobb húzása volt az idei évben!
 • Az Április hónap kétség kívül a CPE okozta eufóriában telet. Csak úgy özönlött a blogra a rengeteg beszámoló (Agiido, xruu, Rekotye, Goren, xt198, és sokan mások). Alaposabban megismerkedtünk a deathmatch rendszerével is. (egy, kettő)
 • Április 8-án érte a Variance:Tera Hungary fansiteot az a megtiszteltetés, hogy a Frogster hivatalos is elismerte az oldalt a legmagasabb hivatalos fansite rangban (Vanarch Emissary). Ezzel az oldal elsőként és ezidáig egyetlen fansiteként vívta ki ezt az elisermést.
 • Közben persze javában zajlott az élet a koreai szervereken is. A start MMORPG betegségek sorra ütötték fel a fejüket. Ezidőtájt az ingame economy systemmel voltak komoly bajok, egyszerűen a játék nem adott komoly célokat, amikre pénzt kellett volna költeni, ezért az árak olyan szinten szöktek az egekbe, hogy a kezdő játékosok semmit nem tudtak megvásárolni. A problémát a következő content patch (Dark Awakening) megoldotta, azóta – saját bőrünkön érezzük -, hogy nincs ilyen gond. A világ összes pénzét el tudnánk költeni, ha lehetne… 🙂 Szintén még áprilisban derült ki, hogy az amúgy is Ex-NcWest túlsúlyos En Masse csapatába átigazolt Chris Hager is. Nem sokáig volt azonban okunk ezen szomorkodni, hiszen rögtön másnap jött a bejelentés Szöulból: Bejelentették a ‘Destruction of the Beasts‘ patchet, mely később a keresztségben a ‘Dark Awakening’ nevet kapta. A patch mondhatni életmentő volt, a kezdeti hibáktól hemzsegő és content hiányos TERA Online egy jókora tartalmat kapott, rengeteg újdonsággal, amivel a koreai játékosok jó ideig el tudták foglalni magukat.
 • Azonban a BHS sajtótájékoztatóján nem is feltétlenül a Dark Awakening volt a legnagyobb szám, hanem sokkal inkább a következő ‘TERA Roadmap‘: 
 • A roadmap szinte minden TERA rajongót sokkolt, olyan ígéretek szereptek benne, amit kevesen mertünk volna elhinni, azt meg végképp kevesen reméltük, hogy ezek tényleg meg is valósulhatnak 2011-ben. Nos úgy néz ki, hogy ezt márpedig tényleg meg tudta lépni a BHS, hiszen az Evolution megjelent Novemberben és fix ígéret van arra, hogy a soron következő patch is meg fog jelenni 2012 Januárban. De ne szaladjunk ennyire előre.
 • Húsvétra egy ‘TERA Vision‘ videót kaptunk az EnMasse-től:

Majd elérkezett a Május… Én meg jó be is fejezem a beszámoló első harmadát, mert így is hosszúra nyúlt. A következő szakasz koránt sem lesz ennyire színes, hiszen a nyári időszakkal fog foglalkozni, ami leginkább a csalódásokról és a halasztás körüli mizériáról fog szólni… De ettől függetlenül kihagyni kár lenne…


 1. negativ
  december 27, 2011 - 6:17 du.

  Hát igen…amilyen jól indult az év, olyan rosszul ért véget 😦

 2. december 27, 2011 - 6:22 du.

  That’s too bad……nyerk

 3. Riva
  december 27, 2011 - 11:17 du.

  Ennyi minden történt csak az első négy hónapban? Pff. Pedig régóta követem a blogot, de valahogy nem tűnt ennyire sűrűnek ez az év. Le a kalappal.
  rdei: Mi a rossz?

  • december 27, 2011 - 11:32 du.

   @Riva Az, hogy rengeteget csúsztatták a játékot. Remélhetőleg jövő tavaszra már megjelenik.

 4. rekotye
  december 28, 2011 - 8:41 de.

  Át lettem nevezve “Rekolye”-re? 😦 Jajj Meno…. Ezért még egy hasonló nutellás stroy-t elő kell hogy bányásszak a rejtekeimből… 😦

  • december 28, 2011 - 9:44 de.

   Na de Sushi! Hol látsz te Rekolye-t? Ennyire ütött a tegnap esti nutella party???

   • rekotye
    december 28, 2011 - 10:30 de.

    Már késő…. láttam amit láttam, csak Meno kedves, kijavítottad… 😀 Nembaj, már meg is van a másik történet, hasonló beteg dolgokkal… ;D Ismerve a kíváncsiságod, úgyis elolvasod 😀

   • Kouta
    december 28, 2011 - 11:55 de.

    nehogy bedölj neki, rám is olyan dolgokat probált tegnap este rámbeszélni, mig szergi a nutellát mosta magáról, amiket még mostanra sem fogtam fel!

 5. Menorel
  december 28, 2011 - 11:55 de.

  De ez nem is igaz! Simán csak a tegnap esti 5 kilós nutella betermelés okozta cukor sokk miatt láthattad rosszul a saját neved. Tuti!

 6. rekotye
  december 28, 2011 - 11:59 de.

  Tehát akkor nyilván azt is rosszul tudom, hogy nem vagy kíváncsi arra, amit mutatni akarok neked… ;D

  (Ui.: Hát így ismertek engem? Nem vagyok én annyira gonosz, ugye Kouta? x) )

  • Menorel
   december 28, 2011 - 12:43 du.

   rekotye: Tényleg nem akarom tudni. Még egy hónapos sincs a nutella élmény… Nem vagyok még felkészülve egy következő sokkra.

   • rekotye
    december 28, 2011 - 1:19 du.

    Megadom a szabad akarat látszatát, kapsz 2 hetet…. 😀

   • Sagrath
    december 28, 2011 - 1:33 du.

    Itt szerintem nem létezik olyan, hogy nem akarod.Ahogy ismerem a többieket na meg a kiváncsiságod előbb -utobb mondjuk úgy 2 héten belűl tuti tudni fogod 🙂

 7. Heracross
  december 28, 2011 - 1:44 du.

  jó sűrűre sikerült az év az biztos

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s