Kezdőlap > Game Mechanism, Party matchmaking, TERA Hungary, TERA KOR, TERA Online > Bemutatkozik a Party Matchmaking rendszer

Bemutatkozik a Party Matchmaking rendszer

Az Evolution patch második adagjának legnagyobb újdonsága kétség kívül a party matchmaking rendszer, amelynek köszönhetően immáron pofon egyszerűvé vált a “pug instance” szervezés. Az elmúlt három napban cirka 20-22 run-t futottam a matchmaking rendszeren keresztül. A korábbi hírekkel/tévhírekkel ellentétben a matchmaking rendszer csak és kizárólag a PVE instanceok szervezésére alkalmas, tehát battlegroundok csapatokat (egyelőre) nem lehet ezzel szervezni.

PVE fonton viszont minden benne van amire csak szükség van. A minimapon és a rendszer menüben is megjelenő piros ikonon keresztül egyaránt elérhető a rendszer. Az ikon színe és mintája mutatja a matchmaking állapotát. Ha szürke, akkor azt jelenti, hogy instanceban vagy, tehát a keresés inaktív. Fontos, hogy ez vonatkozik a quest instanceokra és a városokban található dinamikus zónákra is. Tehát ha bejelentkeztél matchmakingbe, majd berohansz leadni/felvenni egy-egy campaign questet, akkor automatikusan cancelezi a jelentkezésed. Erre érdemes figyelni. Ha az ikon helyén körbe nyíl szerepel, akkor éppen party-t keres neked a rendszer. Ha pedig fekete, akkor büntetés alatt állsz… (Erről később.) az alábbi screenshoton – kissé remakelve – láthatjátok, hogy miként is jelenik a party szervező UI:

Mint látható a fejlesztők tényleg mindenre gondoltak. A nézetben csak azok az instanceok jelennek meg, amelyek az adott szinten érdemben dobnak bármilyen lootot is. Minden instancehoz meg van határozva egy minimum gear score. Ha nincs meg az adott átlag itemlevel, akkor nem is engedi, hogy az adott instancera jelentkezz. Szintén nem engedi hogy applyz olyan instanceba, ahova éppen van mentésed. A view tetején látszik, hogy milyen szerepkörbe fogsz jeletnezni (tank, healer, dps). Fontos: ezek nem opciók! Lancer csak tanknak jelentkezhet; Mystic és Priest csak healernek (igen, Mystic is!), az összes többi class pedig csak DPSnek. Ebbő talán a warrior a legmeglepőbb, bár itt látszik leginkább, hogy a Bluehole feladta végleges az evasion tanking metódust. Amennyiben az adott instance végigvételéhez szükséges valamilyen consumable (pl. Labyrinth of Horror-ban a Fearless Potion!), akkor ezt szintén külön jelzi a nézet. Az instancetól függetlenül jelenleg egyetlen extra reward érhető el: Az instance teljesítéséért cserébe egy random csomagot kaphatsz ami consumablet tartalmaz. (Nekem eddig szinte mindig recovery potion jött…)

Alapból be van pipálva minden instance, amibe be tudhatsz menni. A jelentkezés gombra nyomva egy szolidabb ablak jelenik meg, ami mutatja, hogy mely instanceokba keres neked partyt és az elmúlt néhány percben átlagosan mennyi idő alatt sikerült összeszerveznie party-t a rendszernek. Itt szinte mindig 5-6 perc látható. Ehhez képest volt olyan, hogy behívott 5 másodperc alatt és olyan is, hogy 1 óra alatt csak. (Itt érdemes figyelembe venni, hogy amikor mi hétköznap este szeretnénk egy-két gyors instance runt összehozni, akkor Koreában hajnali 4-5 óra van, tehát nem feltétlenül kell csodálkozni azon, hogy ennyire sztochasztikus a behívási idő)

A szervezett csapatokra eddig nem panaszkodhatom. Kivétel nélkül volt minden csapatban Lancer és a legutóbbi Training Center kivételével minden esetben volt priest is (TC-ben legutóbb Mystic healert kaptunk, aki több mint elég is volt a feladatra.)

A cirka húsz futam során szinte minden instanceba eljutottam. Volt szerencsém bepillantani Phibi’s Labba és Black Towerbe is. Ezekben az instanceokban még nem voltunk guildes csapattal.

Amikor összeállt a megfelelő csapat, akkor a következő lépések fognak bekövetkezni:

 • Amennyiben nem vagy party-ban akkor automatikusan berak az összeszervezett csapatba. Ha már party-ban voltál, akkor megkérdezi a játék, hogy szeretnél-e csatlakozni a szervezett csapathoz.
 • Ha bent vagy a csapatban, akkor újabb ablak jelenik meg, ami megkérdezheti, hogy beteleportálhat-e az adott instanceba.

Ha nem kéred az automatikus teleportálást, akkor magad is bemehetsz az adott instance bejáratán keresztül. (Ugyanez igaz akkor is, ha odabent meghalsz és nem tudnak a csapattársak éleszteni)

Büntetés: Ha elhagyod a party-t az instance befejezése  vagy party disbandolás előtt,akkor büntetést kapsz, mely megakadályozza, hogy 15 percig újra tudd használni a matchmaking rendszert:

Ez a büntetés a következő esetekben nem kerül fel a partyt elhagyó tagra:

 • Ha nem lépsz be az instanceba és elhagyod a party-t. (Pl. egy olyan emberrel rak össze, akivel nagyon nem akarsz együtt játszani, vagy ha a leader nem hajlandó beállítani a kívánt looting ordert, stb.)
 • Ha a party leader nem akar veled játszani és kirak a partyból. (Függetlenül attól, hogy már beteleportáltál az instanceba avagy sem.)

Függően attól, hogy milyen pozícióban érkezel az összerakott csapatba az alábbi extra buffokat fogod megkapni a belépéskor:

Tank kapja: +2% attack speed, +3% defense, +10% resist, +5% enmity (agro)
DPS kapja: +2% attack speed, +3% defense, +3% attack power
Healer kapja: DPS kapja: +2% casting speed, +3% defense, +3% skill power

Solo jelentkezés mellett lehet jelentkezni természetesen csapattal is. Ilyenkor a csapattagok automatikusan a megfelelő slotban jelentkeznek és a rendszer megkeresi a hiányzó party tagokat. Ha full/guildes grouppal akarsz menni instanceba, akkor is érdemes ezt a party matchmaking rendszeren keresztül tenni, hiszen:

 • automatikusan beteleportál a rendszer
 • megkapjátok a buffokat
 • az instance végén megkapjátok a random rewardot.

 1. november 27, 2011 - 2:01 de.

  Remélhetőleg a PvPre is ilyen jól megoldják 😀

 2. november 27, 2011 - 10:10 de.

  Nagyon tetszetős és gondosan kivitelezett rendszer! Tetszik!

 3. november 27, 2011 - 11:15 de.

  ilyet 🙂 király

  ?
  lancer = tank?

  ilyet …
  lace shield – tank
  2 sword – dps
  1 greatsword – dps
  1 axe – dps
  1 bow – dps
  magic orb – dps
  staff – heal
  wand – heal

  —- Tera = dps paradise

 4. Tabi
  november 27, 2011 - 2:25 du.

  Nagyjából WoW-partymatching kópiának tűnik…ami jó, mert ott szerintem jól működik.
  Viszont kíváncsi leszek, hogy kialakul-e itt is olyan krónikus tankhiány mint ott?!

 5. november 27, 2011 - 3:49 du.

  ja ja.. a tankoknak nem elég, hogy ismerniük kell az instanceokat, de sok rutinos dps meg se várja az aggrót aztán meg pislognak 🙂

  … egyes játékok elfajzásait, meg nem is említve…
  – bugok kihasználásával tankolni, avagy nem is tudsz tankolni
  – healer tankol ?

  na hál istennek ez skill game : egyes támadások elől vagy kitérsz vagy várod a resurrectet.

  mellesleg heal altot tervezek.. de tankot – miért mászkál valaki kopjával hátas nélkül – azt soha… warrior evasion rule

 6. negativ
  november 27, 2011 - 7:16 du.

  Azt be lehet állitani, hogy milyen felállást szeretnék választani? Pl. 3 healer, 1 tank, 1 dps…stb.

  • november 28, 2011 - 4:17 de.

   negatív, vagyis a matchmaking rendszer a szokásos trinity elv alapján rakja össze a csapatot: 1 tank, 1 healer és 3 DPS. Az instanceokhoz olyan gearscore követelmény van megszabva, ami elvileg garantálja, hogy ez a felállás működjön is. Tehát a matchmaking rendszer azoknak szól, akik már tapasztaltak az adott instanceban és megvan hozzá a gearjük.

   • negativ
    november 28, 2011 - 6:32 du.

    Ha életképes csapatokat rak össze akkor jó. Még 1 kérdés : ha előre összedobok egy saját csapatot, ami nem felel meg a trinity elvnek, beléphetek matchmakinggal instákba?

   • Szergely
    november 29, 2011 - 7:49 de.

    Ha eleve grouppal jelentkezel, és valakinek nem elég a gearscore-ja azt kiírja. Full grouppal viszont nem enged jelentkezni, tehát legalább egy randomra szükség van a matchmaking rendszer használatához.

 7. Ozirisz
  november 28, 2011 - 10:21 de.

  Örülök!

 8. mz
  november 28, 2011 - 12:24 du.

  Hm, valahogy el lehet hagyni a grouppot az insta kezdése előtt bünti nélkül, csak még nem jöttem rá hogyan. Este besorsolt egy groupba aztan egyesével kilépegettek az emberek vagy kivágta őket a leader nemtudom de ez még 2x előfordult ugyanavval a grouppal aztán végül az egyik koreai arc beírta hogy sry de egy talán mistyc-et vagy valaki mást várnak, ők voltak az egyetlen csapat akkor. Meg lehet nézni a pajzsocska 4. menüjével a csapatokat akik a rendszerbe bejelentkeztek és sztem ott direktben is lehet jelentkezni és látod a tagokat is. Ja tényleg találkoztam egy orosszal az is ki tudott lépni és újrajelentkezni, sztem amíg nem lépsz be az instába addig valahogy fel lehet adni.

  • mzperx
   november 29, 2011 - 10:48 de.

   Egyenlőre, ha minden igaz az egyetlen elhagyási lehetőség ha a leader kivág a partyból, akkor nincs bünti. Érdekesség, hogy engem még nem vágtak ki csak ebből az egyből, vagy kilépnek ők vagy belenyugszanak. 😀

 9. negativ
  november 29, 2011 - 9:34 de.

  Szergely :
  Ha eleve grouppal jelentkezel, és valakinek nem elég a gearscore-ja azt kiírja. Full grouppal viszont nem enged jelentkezni, tehát legalább egy randomra szükség van a matchmaking rendszer használatához.

  Ok, köszi infót.

 10. Alcohol
  április 26, 2012 - 2:04 du.

  A party matchmaking rendszer egy áldás lesz a Lnacereknek(tank),és a healereknek is,hiszen e kettő nélkül nincs meg a party a rendszer szerint.Obt-és tapasztalataim szerint ha Lancer-rel játszol kb 1-2 másodperc után már partyban vagy és teleportálhatsz :),ami igen kellemes 🙂

  Egyéb észrevételhez írnám,hogy a rendszer törrekszik arra,hogy lehetőleg minden class-ból csak 1-1 kerüljön be,vagyis ne legyen 2 sorci stb a partyban a loot -osztásnál 🙂

  Guildes,vagy összeszokott csapatoknál,nagyjából berakja a hiányzó tagott,főleg ha dps-ről van szó.
  Én Obt- során 2 sorci,tank(én) és egy warrior/avagy más dps és egy random healer voltunk

  Kellemes használatot,és ajánlom mindenkinek.

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s