Kezdőlap > Game Mechanism, TERA Hungary, TERA KOR, TERA Online > Élménybeszámoló Labyrinth of Horrorból (by Szergely)

Élménybeszámoló Labyrinth of Horrorból (by Szergely)

Az alábbi beszámolót immáron kerek egy hónapja írta meg Szergely, amit én azon nyomban be is raktam a blogra pending postként. Valamilyen zavarodott állapotomnak köszönhetően azonban a publikálás elmaradt. Az elmúlt hetek feszített tempója miatt ez így valahogy el is sikkadt, mire most a napokban derült fény eme hibára. Ami késik az persze nem múlik, a leírás koránt sem vesztett időtlenségéből, hiszen a legtöbb nyugati játékos számára Labyrinth of Horror még beláthatatlanul messze van. Amit érdemes a helyről tudni: Ez tekinthető a Dark Awakening kiegészítőben kibontakozó story quest láncok egyik befejezéseként. Itt kapunk lehetőséget arra, hogy – bosszút állva Kaiator parancsnokának orvgyilkosságáért – eltegyük láb alól a ‘God of Fear’ néven tetszelgő Killiant. A jelenlegi tartalomnak ez tekinthető az első endgame instanceának. A bossfightok nagyon összetettek, nagyon sok olyan taktikai elemmel szembesülünk itt, amire a korábbi instanceok nem igazán készítettek fel. Cirka két hete küzdünk az instance normál módjával a saját guildet csapatunkkal. (Orosz testvéreinkkel már voltunk hard módban is, de azt nem számítanám…). Killian kivételével az összes boss ölhető akár 4 fős partyval is friss lvl58-as gearben. Killian viszont olyan szintű szervezettséget, taktika ismeretet és odafigyelést követel, ami miatt messze kiemelkedik az instance dögei közül már normál módban is. Cirka 70-80 giga vágatlan videó pihen a harddiskemen a különböző tryokról és killekről… Majd egyszer összedobok ebből is valami bemutató videót. Addig is alább Szergely ‘first impression’ leírása.

Tegnap összefutottam egy RedWall nevű aman slayerrel a GOHA klánból. Váltottunk pár szót, majd megkérdezte megvan-e a belépő questem egy instába (Labyrinth of Horror) és rámutatott a térképre:

Egy hosszabb barchoba után kiderült, hogy a legutolsó main questem, amit befejeztem, épp ehhez az instance-hoz kötődik, így hát RedWall rögtön be is invitált a csapatba. Röviden közölte, hogy hard módra megyünk, erre azonnal előszedtem a szerényebbik énemet és elkezdtem ecsetelni, hogy mennyire tapasztalatlan vagyok instázás terén… „Np” – mondta egy szmájlival kísérve és már indultunk is.

A csapatfelállás a következő volt: lancer, warrior, slayer, priest és jómagam (slayer). Finoman szólva is erősen ranged dps hiányban szenvedtünk…

Odabent meglepően rutinosan és ügyesen mozgott a csapat, látszott, hogy a sokadik runjuk lesz. Trash-t csak ott öltünk, ahol muszáj volt, legtöbb folyosón/termen csak végigrohantunk, majd emeletenként, a lépcsőfordulók aljába állva reseteltük az aggrózott mobokat. Rövid idő alatt meg is érkeztünk az első boss-hoz.

Az első boss… gondoltam ez lesz a bemelegítés. Kicsit elkomorodott az arcom, mikor RedWall másodszor is rám szólt, hogy ne hülyéskedjek, vegyem ki a kristályokat a cuccomból… Utólag realizálódott bennem, hogy ez a legszemetebb az endboss után…

Hatalmas, kicsit alien szerű, mechanikus szörny, turbinához hasonlító „kezeivel” vadul csapkod maga körül. Olykor felpattan a levegőbe és átrobog a termen, komoly sérüléseket okozva az útjába kerülőknek. Másik, gyakran használt speckója, hogy narancssárga körrel megjelöl egy területet maga körül, vagy máshol (néha többet is) és rövid időn belül egy hatalmasat durrant a közepébe, azonnal megölve a benne tartózkodókat. A harmadik speciális támadása egy óriási aoe, egyedül a közvetlen közelében és a tőle jóval messzebb (talán 23m) tartózkodók maradnak életben. Valamivel fearelni is tud, ezt már nem tapasztaltam, mivel kezdés előtt megitattak velem valami löttyöt, ami 15 perc immunitást adott rá.

Rengetegszer haltam, de végül csak sikerült megölni a dögöt.

Ezek után a második boss már sokkal könnyebbnek bizonyult, ez volt az egyetlen, amin egyszer sem haltam.

Kinézetre egy túlméretezett, mechanikus bogárra emlékeztet, szintén igen tetszetős példány. Gyakran ássa magát a földbe és onnan támad, vagy épp ugrik a levegőbe, hogy szétlapítsa az alant levőket. Kétszer idéz addokat, egyszer 70%-on, majd 30%-on. Az első hullám addjai berserker módjára pörögnek pengéikkel 3-4 másodpercig, komoly aoe sebzést okozva, majd 5-6 másodpercre leállnak, ekkor kell őket dps-elni! A második hullám egyszerűbb, csak le kell ölni őket minél előbb. A healer külön felhívta a figyelmet, hogy healre ne nagyon számítsunk az addok alatt – érthető okokból. 25%-tól a boss egy új speckóját mutatta be nekünk: összegömbölyödve vad pörgésbe kezdett és gurult végig a termen, hogy a páncéljából kiálló pengéivel miszlikbe aprítson bennünket. Szerencsére viszonylag egyszerű előle kitérni.

A harmadik boss egy sárkány. Ő már ismerős volt a Sky Garden (vagy Hanging Garden) nevű instace-ból (ott állítólag kétféle sárkány lehet, mi pont ezt kaptuk a kampány quest során). Szembetűnő különbség, hogy sokkal ez nehezebb annál…

Csap, pörög, és természetesen tüzet is fúj. Néha véletlenszerűen kiszúr magának valakit és gyors léptekkel megindul feléje, ilyenkor kite-olni kell, majd evade/blink/teleport, ha a közelbe ért. Speciális támadása, amivel rendszeresen kinyírt, hogy hátából csont-tüskéket lövell maga köré (jellegzetes surrogó hangot hallat, mikor a támadásba kezd) nagyon kemény sebzést okozva, plusz egy tócsát hagy maga után, ami három féle lehet: piros – fearel; fehér – silencel; kék – lassít. Ezek közül a fear mellé egy „gyenge” dot-ot is kapunk, a másik kettőt viszont nem volt alkalmam megfigyelni, mivel rendszerint belehaltam az aoe-ba.

A következő – negyedik – boss egy bohócszerű lény, korábbról szintén ismerős lehet. Gyors (mindössze 4 perc), de halálos csatát vívtunk. 40%-on addokat idéz, első számú célpont egy aman healer volt, utána a sorcit kellett leölni gyorsan. Fear elleni védelem ide is kellett.

Az utolsó harmadtól csak szemlélője voltam az eseményeknek, egyszerűen nem volt idő támasztani. Végül csak a warrior és a slayer maradt talpon a csapatból, neccesen, de sikerült megölniük.

És végül az ötödik, egyben utolsó boss…

A terem: oldalt az imént legyőzött bohóc áll, aki néha idéz pár addot, amiket le kell ölni. Körbe a fal mentén keresztre feszített démonok sorakoznak és aoe feart tolnak (poti kell!).

A boss mögött a falba egy jégóriást láncoltak, aki rendszeresen lángba borítja a fél termet, azonnal megölve, akit eltalál. Erről a képernyő közepén sárgával kiírt figyelmeztetést is kapunk, 10 másodpercünk van átsorolni a másik oldalba, miután eltűnt az üzenet. 30% alatt nincs figyelmeztetés! Utólag vettem észre, hogy a lángtenger előtt a jégóriás szájánál szikrák gyülekeznek (rendszerint ilyenkor már késő).

A boss: a medúza BAM-hoz hasonlít, csápok helyett szárnyai vannak és turbinaszerű démonkoponyák lebegnek körötte. Csapkod, pörög, pengéket szór maga köré, kemény sebzése van.

20%-nál én és a priest végleg nyugodni tértünk, mindenkinek CD-n volt a feltámasztás scroll… A wari, lancer és slayer hősiesen küzdöttek a bossal, nyakukon az addokkal, a néha előtörő lángtengerrel, nem semmi, amit ott levágtak. Biztos voltam benne, hogy wipe lesz. Aztán 5%-on megadta magát a lancer is… Végül a warrior és slayer ismét győzedelmeskedtek, és a jutalom sem maradt el. Sárga gyűrű, kesztyű (plate), felső (plate) és egy lancer fegyó esett a bestiából.

Így utólag két dologgal lettem okosabb a felszerelést illetően: kell egy rakat olcsó kristály, nem baj ha törik, de mégis sokat számít (ezt Meno is írta Golden Lab. kapcsán)! Illetve kell egy jó adag condition restore poti. 10 volt nálam, mikor elkezdtük, 7 rögtön el is fogyott az első bossnál… Viszont később nagyon szükség lett volna rá, mivel nem mindegy, hogy túlélsz-e egy sima aoe-t, vagy rögtön belehalsz abba is (special attacknál szinte teljesen mindegy mennyi HP-d van, ha benézed…).

Hát röviden ennyi volt a megmérettetés. Bár a Labyrinth of Horrort nevével ellentétben nem nevezném félelmetes helynek, biztos vagyok benne, hogy fog még pár álmatlan (átvirrasztott) éjszakát okozni az arra tévedőknek…


 1. GabohuN
  november 21, 2011 - 12:13 de.

  érdekes leírás:D ty!

 2. Szergely
  november 21, 2011 - 8:39 de.

  Hát, azóta eltelt egy kis idő, jópár runon túl vagyok már. Összességében elmondható, ha sikerül kiismerni a bossok viselkedését, akkor eszméletlen izgalmas harcokat lehet vívni. Hatalmas élmény látni, ahogy az utolsó pillanatban tér ki a karakter egy-egy halálos aoe elől (pl. headlong rush-sal átsüvíteni a termen és látni, ahogy lángba borul minden mögöttünk).
  Azt viszont hozzá kell tenni, hogy egy jól gearelt, igencsak összeszokott csapattal sikerült lemennem a GOHA-sok jóvoltából. Most, hogy kicsiny guildünkben összejött bő egy groupnyi 58-as játékos (és egyre többen közelítenek a szinthez), mi is bőszen próbálgatjuk az instát, egyelőre normál módban. De erről már külön beszámoló várható a többiektől is (remélem) 🙂
  Az utolsó boss-hoz kiegészítésnek még annyit, hogy normál módban az aoe-t a terem közepére fújja az óriás, nem kicsit szívtunk emiatt, miután elmagyaráztam a többieknek a hard mode taktikát… 😀

  • november 21, 2011 - 9:43 de.

   Naja, Killian trófeájától egyelőre még tényleg messze vagyunk. Tegnap megint sikerült egy borzasztóan demotiváló 10%-os próbát összehozni, ráadásul egyéb elfoglaltság miatt nem is tudtuk újra próbálni. Fejben most megvan egy taktika amivel elvileg talán meg tudjuk majd legközelebb ölni, de mivel kb 2 óra oda beverekedni magunkat és csak utána jön a közel fél órás Killian fight ezért jó eséllyel megint csak hétvégén fogunk tudni nekifutni újra.

 3. Henti
  november 21, 2011 - 9:38 de.

  áhhh Jobban várom már ezt a játékot, mint minden más ünnepet 😀 Nem érdekel már semmi a Karácsony se! Csak, hogy megjelenjen a TERA végre Európában Angol nyelven! 😀

 4. Sagrath
  november 21, 2011 - 2:26 du.

  Részemről ha időben érek haza és be tudok loggolni úgy max 20.00-kor és mindenki bent van akkor azonnal mehetünk is úgy még hét közben is belefér ez az insta.Killian vérét akarom már látni a padlón.HA ez nem jönne össze akkor a hétvége marad.Kicsi priestet most csak erre tartogatom,mellette pedig warri tápolás…

 5. Sagrath
  november 21, 2011 - 2:33 du.

  PS:Na persze ez nem minden estére érvényes mivel a kertet is ápolni kell odahaza, nehogy elvaduljon 🙂

  • november 21, 2011 - 4:43 du.

   Ha ez a kert ápolás dolog nem csak valami kétes utalás akart lenni a házaséletedre, akkor jelezném, hogy november vége van, amit eddig nem tettél meg a kertben annak már úgyis mindegy tavaszig.

   • Sagrath
    november 21, 2011 - 7:32 du.

    🙂 Szerinted???? Persze, hogy nincs kertem, ezért a novemberi ídőjárás nem nagyon tud meghatni.lol

 6. Fotto
  november 22, 2011 - 11:09 de.

  honnan tudom letölteni a játékot ??

 1. január 25, 2012 - 10:26 de.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s