Kezdőlap > Blog, Bluehole, Game Mechanism, TERA Hungary, TERA JP, TERA KOR > Interjú Woo Seung Lee-vel a #TERA közeljövőjéről

Interjú Woo Seung Lee-vel a #TERA közeljövőjéről

Mint az előző postban már jeleztem az egyik legnagyobb koreai gamer közösség (inven) interjút készített Woo Seung Lee-vel, a TERA Art Directorával. Az interjú célja az Evolution megjelenését követő rövid jövőkép boncolgatása volt. Az interjúból Corival közösen kihámoztuk a lényeget, amit szemfülesebb olvasók már el is olvashattak a tera-europe fórumon. Alább röviden összefoglalnám a fontosabb momentumokat:

Ami még hátra van az Evolutionből

Lee jelezte, hogy nemcsak a novemberben debütáló Evolution patch második felével vannak készen, de addigra már kész lesz a soron következő nagy update is. Persze ezt akkor egyben nem fogjuk megkapni. A korábban beígért Priest balance-szal kapcsolatban jelezte Lee, hogy azt egyelőre még elhalasztották, mert nagyon sok időt vesz igénybe a beérkezett feedbackek feldolgozása. Ellenben viszont a Warrior, Slayer és Archer balance-szal készen vannak, tehát azok is jönni fognak novemberben. (Reméljük a legjobbakat). A kipostolt screenshot alapján bár már eddig is sejtettük, de Lee megerősítette az interjúban, hogy a cross-server matchmaking rendszer egyik nagy csalogatója a custom reward funkció lesz, ennek lényege, hogy a matchmaking rendszer bizonyos random jutalmakat ajánl fel, ha az adott instancet összerakott csapattal csinálod meg és teljesíted az adott feladatot (pl. időre csináld meg, öld meg az opcionális bossokat is, stb.). A GvG kapcsán kiderült, hogy a jelenlegi rendszeren nem igazán akarnak módosítani. A rendszer célja, hogy a guildek szabadon tudják egymást csatára hívni anélkül, hogy ezt – a becsületen kívül – bármilyen egyéb reward is késztetné. Ellenben a játékosok visszajelzését vették és egy későbbi frissítésben be fognak mutatni egy teljesen más elven működő guild csata rendszert.

A BHS egy 60 fős belső teszter grouppal teszteli az összes új fejlesztést. A tesztelők munkáját további 6 fős dedikált Q&A csapat erősíti/koordinálja.

Ami az Evolution után várható

A soron következő nagy update már szintezési contentet is fog hozni. Még nincs pontosan eldöntve, de a következő lvl cap valahol 60 és 65 között lesz. Ehhez természetesen új szintező zónák és új skillek is kellenek, ezek fejlesztése folyamatban van. A soron következő frissítés a játék mechanizmus kapcsán igen komoly újdonságot fog behozni “large-scale PVE” címszó alatt. Olyan szörnyek kerülnek be a játékba, amelyek megöléséhez már akár 20 fős csapatok is szükségeltetnek. A játékosok visszajelzése és elvárása alapján nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a PVE contentre, ezért sajnos a PVP fejlesztések kissé hátrébb sorolódnak. A korábbi “Fragments of Dream” updatere tartogatott Server vs Server az egyik áldozata ennek a priorizálásnak. Az SvS élesítését mind a cross-server matchmaking, mind pedig a large-scale PVE hátráltatja, amíg ezek nem kerülnek élesbe, addig nincs SvS.

A PK rendszer még mindig nem teljes, az Outlaw rendszerrel megoldották, hogy ha egy játékos “gonosz” akar lenni, akkor ennek meglegyen teremtve a kerete, de a BHS is tisztában van azzal, hogy ez ebben a formában még nem elég.

A Japán TERA kiadás kapcsán Lee annyit mondott, hogy átlagosan 2-3 hónap késéssel fognak kikerülni a frissítések a koreai megjelenés után.


 1. negativ
  november 5, 2011 - 8:08 de.

  “large-scale PVE” jól hangzik, remélem lesz is belőle valami.

 2. november 5, 2011 - 10:09 de.

  A TERA -ha mindent megvalósít – egy jelenleg rivális nélküli -szvsz- piacra fog betörni az EU-ban.

  • november 5, 2011 - 10:20 de.

   Rivális nélkül?
   -Aion 3.0
   -Guild Wars 2
   -Az új WoW kieg
   -SW:TOR
   -Neverwinter MMO

   És a Blade and Soult csk azért nem említem mert az még nem biztos, hogy jövőre megjelenik 😀

  • negativ
   november 5, 2011 - 1:51 du.

   Tört volna, ha az éven megjelenik. De mivel nem fog,…
   Igazából riválisa akkor is csak a GW2 lesz, ahol én szintén nem tudok megjelenési dátumról.

 3. Kiflix
  november 5, 2011 - 1:11 du.

  ha jo lesz benne a PVE, akkor én tuti TERA-nál maradok meg, ha viszont ilyen only pvp feeling lesz akkor tuti nem:)

  • november 5, 2011 - 2:02 du.

   ***szerk: Bocs, ez “negativ”-nak akart menni egy commenttel fentebb.
   Ha egy éve megjelent volna a TERA, akkor most arról lennének a postok, hogy mekkora imba már ezt a GvG és az Outlaw rendszer és mennyire jók lehetnek az új instanceok (pl. Phibi’s Lab), de kár hogy ezeket nem tudták berakni a játékba a startkor… akkor talán nem itt tartanánk.

   • negativ
    november 5, 2011 - 2:16 du.

    Azért más dolog az éven megjelenni meg ha egy éve megjelent volna. Pl Karácsony előtti hét sem mostanában lesz. Ez a mennyire jó lett volna meg mindig itt lesz, mert elég borsos késéssel fognak ide érni a friss tartalmak.

   • november 5, 2011 - 3:06 du.

    negativ: Bocs, félreértettem amit írtál.

 4. november 5, 2011 - 2:49 du.

  rdei :Rivális nélkül?-Aion 3.0-Guild Wars 2-Az új WoW kieg-SW:TOR-Neverwinter MMOÉs a Blade and Soult csk azért nem említem mert az még nem biztos, hogy jövőre megjelenik

  TERA = nontarget, fantasy, action

  Aion targetelős és halott
  GW2 saját kategória — nem egy műfaj nálam, várom, de olyan izé…
  sw- sci-fi
  neverwinter – nem rivális.. dnd2 óta követem, Baldurs Gate online na minimum az kell hozzá… nem lehet hiteles Taunt skillel… fekete sárkány ide XD
  BnS bár riválisa lenne jöjjön, most.

  poén , ha fantasy lenne, akkor a BF3 targetless, action, lv up feeling miatt még rokona is lehetne XD

  pesze, ha mint MMO piacot nézünk… az más.. ha valakinél amiket irsz átfed, az true gamer.. én csak kazuár XD

  • Finyak
   november 5, 2011 - 5:22 du.

   Há vaze, ezzel az észjárással szerintem nincs is olyan mmo, ami rivalizálna egy másikkal..:DD Ne legyél már bumburnyák. Jo persze megértem a fanolásodat meg minden, de mások meg pont pl TERAban nem látnak potenciát ahoz, h az álltaluk kedvelt mmojuknak riválisa lehetne, ez akkor most nézöpont kérdése, de hülyeség!XD

 5. november 5, 2011 - 2:56 du.

  jaj a wowot kihagytam..
  wow, targetes, pandás (de legalább szép XD)

  amúgy meg késni mostanság trend…
  Dia 3
  Warhammer 40k MMO
  Vampiros WOD os MMO
  etc…

  • xruu
   november 5, 2011 - 5:50 du.

   Az hogy valami targetes vagy nem targetes semmit nem jelent olyan szempontból hogy rivalizál e a két mmo, az számít hogy xy userben felmerül e hogy mivel mindkettővel nincs ideje/pénze/kedve játszani, csak egyet választ. Ha valakinek rosszul mennek a dolgai akkor pl a villanyszámla és a párizsi is “rivalizálhat” egymással, mert csak egyiket tudja megvenni/kifizetni, pedig ezek közt aztán tényleg van egy kis különbség.
   Amit írsz akkor lett volna igaz ha valóban szept/okt körül kijön, legtutibb befutó lett volna mert még az is adott volna Tera-nak esélyt akit amúgy kevésbé érdekel, lévén egy épkézláb új játék se volt a piacon. Ezért tartom még mindig az évtized balf*szkodásának a halasztást, mert most 2012 eleje olyan durva lesz játékmegjelenésekbe, mint jó ideje nem volt. És ne csak mmo-kat nézd, mert bármilyen meglepő még az ilyen Mass Effect 3 féle noname címek is bizony számítanak és hathatnak az eladásokra, igazi durva daráló lesz az az időszak.
   Nem abból kell kiindulni hogy egy kockának ez csak jó mert én pl gw2 és tera melett tuti dio3 és me3-at is bepróbálom, max nem alszom sokat, átlag játékos nem fogyaszt ennyire töményen játékot és ha választ egyet azzal jódarabig elvan.

   • Meridian
    november 6, 2011 - 2:24 du.

    Ezzel teljesen egyetértek. Pont ezen nyavajgok én is… persze az is érthető, hogy ha nincs kész akkor ne adják ki, de akkor koreában miért fut már?

 6. november 6, 2011 - 11:04 de.

  .. jogos dolgok…

  bumburnyák … 16 éve nem halottam eme szavunkat XD

  de a targetless dolog az nagyon nagyon fontos (annyira egyedivé tesz pl. mint a GuildWars2 ami pl unja a tank, heal, dps trojkát)… anélkül a Tera nem lenne Tera. A cc-zös kasztok miatt szerintem nem érdemes targetes mmo val játszani… az AION (sm-mem volt a main sokáig de gááz) pl a GOD of SILENCE játék (egyesek szerint LORD of FEAR) itt ha beletanul az ember a mozgásba, nagyon nagy dolgok fognak történni.

  … más

  offline játékok eccerüen nem alternativái az onlinenek…

  ha nem csinálunk belőle pénzkérdést 🙂 – csak időt, a 10-20 óra játékidő elveszlik..

  MASSEFFECT 2 végig volt tolva, pl. AION 51-53 szint között.
  SPACEMARINE + MODERN WARFARE2 + HEROES 6 + DRAGON AGE 1 + MASS EFF 2 = 85 óra
  vs
  WOW 9 hónap
  AION 9 hónap
  Monster Hunter psp (targetless, action, rpg) 800 óra???? – vagy 3 év alatt

  más2

  hogy csúszik a Tera az full piac… egyes vélemények szerint a koreai indítás is mini fail volt, leginkább azzal együtt, hogy nem full contenttel kiadták a funoknak, de túlél – nem úgy mint az FF14 :))) – tőlem jöhet nyáron is, szerintem, aki ezt a fórumot olvassa rendszeresen, nem fogja alernativizálni.

  for Tera XD

 7. Finyak
  november 6, 2011 - 9:10 du.

  “de a targetless dolog az nagyon nagyon fontos (annyira egyedivé tesz pl. mint a GuildWars2 ami pl unja a tank, heal, dps trojkát)… anélkül a Tera nem lenne Tera” Nem erröl volt szo, de igy is ellehet siklani az felett amiröl beszéltél…

 8. dodo
  november 7, 2011 - 8:27 de.

  Mikor jön a játék ?

 9. Sagrath
  november 7, 2011 - 8:50 de.

  Meridian :
  Ezzel teljesen egyetértek. Pont ezen nyavajgok én is… persze az is érthető, hogy ha nincs kész akkor ne adják ki, de akkor koreában miért fut már?

  A nagy helyzet az hogy a Koreai verzio egy hatalmas Beta a mai napig.Folyamatosan foltozzák ,és rengeteg benne e ahiba ú.n BUG.Remélhetőleg ezen Bugok az Eu verzionból már ki lesznek szedegetve.Ezmellet a játék folyamatos fejlesztéseken megy keresztűl ami sok esetben a játékosok visszajelzései alapján kerülnek javításra illetve implementálásra.Jobb igy,hogy ezt még ebben a szakaszban oldják meg nem pedig nesztek sirtok akkor itt van aztán jön a hatalmas fail mert” mi ez a szar miért fizessek én ezért sirások nyomán.”Ha pedig valaki annyira nem bírja kivárni és hajlandó fizetni igy is a K-Teráért amit már jó néhány türelmetlen emberke velem eggyütt megtett akkor nem olyan nehéz azt sem megoldani.ÉS m inden hibája ellenére Bugok stb én pl nagyon szeretem a Terát.De az is biztos, hogyha jön az EU released akkor már az előrendelési lehetőségeknél le lessz zsirozva az accom.Addig is kalandozok inkább a K-terán mint pl Aion vagy egyébb másban.A K-Tera igencsak “Zoom Zoom Zoom” élmény 😉

  • rekotye
   november 7, 2011 - 9:41 de.

   Így van, maga a K-tera tökéletesen megfelel “téli álom” játéknak, mert mire megjelenik az EU verzio tavasszal, vagy nyáron, mi már veteránok leszünk, egy összeszokott – és igen beteg elméjű- csapattal.

   Addig meg Aion? L2? WoW? Nah ne vicceljetek már…. EU-ig nem vegetálni akarok…. 😀

   • Szergely
    november 7, 2011 - 12:33 du.

    Ennyi. ^^

 10. Sagrath
  november 7, 2011 - 2:11 du.

  egy összeszokott – és igen beteg elméjű- csapattal.<———– LOL

  Szergely <——Pedobear, Necrofil
  Sagrath <——-Sadist :), néha to antisocial/serial killer 🙂
  A többiek nyavajáját még egyenlőre nem ismertem ki eléggé muhahahaha

  De igy előreláthatólag is nagyon faja kis csapat lessz ez

  • rekotye
   november 7, 2011 - 2:27 du.

   Tán nincs igazam? 🙂
   Majd akarok tőled kérdezni valamit…. 😀
   Ha már tetkót csináltatok, legalább ismi kezétől legyen, akiben NAGYJÁBÓL megbízok.. 😀

 11. Sagrath
  november 7, 2011 - 2:14 du.

  csak,hogy tudjátok mi fán is terem Sagrath 🙂

  • Szergely
   november 7, 2011 - 2:44 du.

   Csábító ajánlat lehet szegény Rekotye számára… 🙄

   • Cori
    november 7, 2011 - 2:54 du.

    ugyan…mitől fájna neki kevésbé, ha baltával vésnék fel a motívumokat 😀

 1. december 1, 2011 - 3:54 de.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s