Kezdőlap > Bluehole, TERA KOR > Spekuláljunk egy picit…

Spekuláljunk egy picit…

szeptember 20, 2011 Hozzászólás Go to comments

Mai napi kérdésünk: Miért is van ilyen borzasztóan nagy csend?

Azok, akik a blog olvasása mellett más nemzetközi fórumokon is követik a TERA alakulását, már biztosan elgondolkodtak mostanában a nyitó kérdésben. Felmerül a kérdés, hogy miért? Vajon tényleg ennyire nagy a közöny a kiadó/fejlesztő részéről? Vajon tényleg úgy gondolják, hogy még messze a 2012 tavasz és ráérnek még?

A nagybecsű “occam borotvája” elv azt mondatja velem, hogy nyilván a legegyszerűbb magyarázat az igaz és valóban csak sunnyognak/lapítanak a hivatalos szervek, de azért kicsit játszunk el a gondolattal, hogy… mégsem. Akik megelégszenek a occam elv eredményével, azok itt abba is hagyhatják az olvasást, a többiek wall-of-text a tovább után:

 • A BHS korábban jelezte, hogy nagyon szeretne az EU/NA piacra koncentrálni és a kiadókkal történt egyezkedés során a 2012-es tavaszi dátumot álmodták meg kiadási dátumként nálunk, aminek legfőbb okaként a content bővítést jelölték meg. _DE_ fura módon egészen eddig semmi konkrétumot nem tudtunk meg arról, hogy mivel is szeretné meggyőzni az EU/NA közönséget. Csak azokról a funkciókról tudunk, amiket még nyár előtt már bejelentettek, de azokról sem derült ki semmi újdonság.
 • A GamesCom és PAX eventek kapcsán többször is szóba került a Server vs Server content. Megerősítésre került az is, hogy ez része lesz az EU/NA kiadásnak.
 • Tudjuk, hogy az SvS fejlesztés Koreában a soron következő patchben lenne esedékes. (Ezt alátámasztja a nyár előtt kiadott TERA development roadmap prezentáció)
 • A Japán release kapcsán egy interjúban kiderült, hogy szeptemberre tervezik Koreában a ‘következő nagy patchet’.
 • Lassan vége van szeptembernek, de se híre, se hamva a patchnek. Az elmúlt két hétben még csak mini patch sem volt és erre a hétre sincs előjegyezve patch a maintenance idejére.
 • Mindennek tetejébe az összes koreai hivatalos gamer oldalon is hatalmas nagy csend van. A legtöbb helyen már beindultak a találgatások, hogy mire is készülhet ennyire vadul a BHS…

Mindezek mellett bejelentésre került az idei G*Star rendezvény időzítése, ami – meglepő módon – 2011.11.10-2011.11.14 között kerül megrendezésre. Hogy miért meglepő? Rendszerint a G*Start egy-két héttel később szokott lenni. Hogy ez valójában miért is annyira nem meglepő? Ezzel az időpont választással a G*Star’11 időpontjára fog esni az a bizonyos roppantul mágikus 11.11.11-es dátum, amire már egy kazal játék megjelenését jelentették be.

Ismert, hogy az ArcheAge és a Blade and Soul is várhatóan november 11-én indítja el a OBT-t és ezek csak a nagyobb nevek a megannyi apróság mellett.

Mindezek erősen predesztinálják a TERA hazai pályán várható jövőjét: Az amúgy is megtépázott és alacsony aktivitás mellett játszott (a nyári eventek lepörgése óta újra 3% alatt van a TERA KR), kétségtelenül a bebukás szélére sodródna, _HA_ a kiadó és a fejlesztő cég nem rukkolna elő valami igazán nagy dologgal.

Itt jegyezném meg, hogy leszámítva az augusztusi patchben behozott néhány game mechanism fejlesztést és a warrior class megreformálását: A Dark Awakening (Destruction of the Beasts) patch megjelenése óta, konkrétan semmilyen komolyabb fejlesztés nem látott napvilágot immáron 4 hónapja.

Az NHN idén sem aprózza el, a legnagyobb standok közül az egyik idén is az övé. Vajon minek a nagy stand?

Ezen információ morzsák felkapkodása után már nem kell Colombo kapitánynak lenni ahhoz, hogy összecsapjunk egy frankó kis összeesküvés elméletet: A BHS és a NHN Korea valami nagyon durva eventtel készül a G*Starra és olyan funkciók bejelentését tervezi, melyekkel képes lesz nem csak megtartani a jelenlegi játékos bázist, de még visszacsábítani a távozók közül is sokakat.

Iszonyatosan sok pénzt ölt a NHN a TERA kifejlesztésébe és kiadásába és bár a pénze azóta bizonyan visszajött, de a bevételi reményektől nagyon messze állnak a számai. Ennek ellenére az NHN ott lesz a G*Star’11-en is és nem aprózza el, a legnagyobb standon fogja várni a játékosokat. Már csak az a kérdés, hogy mit is mutat nekik… Nem igazán tudok egyetlen nagy játéknévről sem, amit pont most szeretnének bemutatni.

Hogy miért kell ehhez az, hogy a BHS csendben legyen és gyakorlatilag novemberig ne nagyon adjon ki lényegi infót az új patchről? A válasz egyszerű: akkor nem ütne akkorát. Ebből logikusan következik, hogy az E3, GamesCom és a PAX rendezvényeken sem nagyon lehet beszélni a fejlesztési tervekről és a jelenlegi irányokról sem.

Hogy ez hiú ábránd? Lehet… Mindenesetre egy újabb fontos dátum körvonalazódik innentől előttünk: 2011.11.10. G*Star’2011. Lássuk meg, hogy ezúttal beletrafáltam-e…


 1. mz
  szeptember 20, 2011 - 5:58 du.

  Ámen, 🙂

 2. Kouta
  szeptember 20, 2011 - 6:09 du.

  hát remélem bele, mert ha nem produlálnak valamit, és ahogyan irtad kevés az elöfizető is a TERA KR -ra, valoban lehetséges lenne a bebukás jelensége, és akkor mi is buknánk a játékot amit nagyon nem akarok. Az általad összeszedett információk alapján, simán elképzelhető, hogy valóban nagyot fognak durrantani (már mikor a G*Star dátumát írtad akkor beugrott a sok 11.) Remélem kapunk valami finomat (és igazából onnan már nem olyan sok a tavasz sem :P) Csak lenne már itt, mindennap ábrándozok arról, hogy milyen jó is lenne, itt lenne, lehetne tolni vele… (tudom tudom korean lehet, de az nem olyan 🙂 )

 3. ozi
  szeptember 20, 2011 - 7:12 du.

  EA Games hol van vagy itt csak MMO gyártó sorok lesznek kiállítva ?

  • menorel
   szeptember 20, 2011 - 7:29 du.

   Nincs tudomásom arról, hogy az EA bármilyen szinten is képviseltetné magát a koreai játék piacon. A G*Star egyáltalán nem csak az MMOkról szól egyébként, hanem mindenről ami játék.

   • ozi
    szeptember 20, 2011 - 8:05 du.

    ok

 4. Agiido
  szeptember 20, 2011 - 7:25 du.

  Őszintén? Sok hatalmas ígéret volt eddig, de semmi nem történt (na jó valami történt, csak kevéske). Most ígéret sincs, öööö ……… !!!

 5. Rosert
  szeptember 20, 2011 - 7:30 du.

  Nagyon jó és kecsegtető theorycraft, ami sok mindenre magyarázat lenne, de emlékezzünk vissza a E3’11 kapcsán kialakult elméletekről, aminek a vége sajnos “bullshit” lett. A magam részéről, ha a hallgatás okát kellene megfejtenem, akkor én mindenért a csúnya, gonosz, rút Blizzard bácsit hibáztatnám mindenért. Mint tudjuk, a D3 az utolsó fázis előtt áll, jelenleg fut a “Family and Friends” 1 hónap múlva várhatóan beindul a “Strangers and Enemies” ( 😀 😀 😀 ) onnantól pedig már csak egy hónap a kiadás. E mellett még szót kell ejtenünk a közelgő WoW contentről, ami előreláthatólag kb. tavaszig fog kitartani, és tavasszal jönne a következő. Ez pedig a Blizzard jól bevált húzása, hogy az új eventeket, contenteket mindig a lehetséges konkurencia megjelenésének időpontjára van időzítve. Ha pedig nem lenne elég nyuszi a kalapban, akkor nem szabad elfelejtkeznünk, a Heart of the Swarm ról, ami igaz még relatív messze van, de igen csak számolni kell vele.

 6. negativ
  szeptember 20, 2011 - 7:38 du.

  Alap hogy a legnagyobb standot vették ki, igy minnél többen tudják közelről nézni a Blizzard prezentációját 😀

 7. menorel
  szeptember 20, 2011 - 8:50 du.

  Rosert: Bármennyire is “rohadjon meg az EnMasse ott ahol van” is a dolog, de az E3-ról nem csak ők tehetnek. Minden TERA fan beleloholta magát a szeptemberi megjelenésbe. Megjegyzem ezen a téren egyébként tényleg rohadjon meg az EME és a FOG is, mert maximálisan asszisztáltak annak, hogy behülyítsük magunkat ezzel a dátummal. (Erről órákat tudnék mesélni… pl. mi a szarnak hívtak meg 2010-ben sokunkat a GCOM-ra, majd 2011 év elején további két alkalommal Berlinbe, ha tudták, hogy csak 2011 tavasszal fog megjelenni a játék…).
  De lényeg a lényeg, az E3 pofára esésben a fansiteok legalább annyira ludasak (igen mi is), mint az EME. De persze ettől még tényleg rohadjanak meg.

  • xruu
   szeptember 20, 2011 - 9:03 du.

   A cikk elején és itt is 2011 tavaszát írsz megjelenésre, amivel amúgy ki is egyeznék, csak ezt viszonylag nehéz elintézni 🙂

   • Kouta
    szeptember 20, 2011 - 10:12 du.

    tudod a remény hal meg utoljára… 😦 (amugy én is megfigyeltme már :D)

  • Rosert
   szeptember 20, 2011 - 10:38 du.

   Bármi is derüljön ki a G*2011-en, reméljük többet fog mondani mint az E3 és talán legalább 1 hónapig lesz róla mint beszélnünk. Ámen

 8. menorel
  szeptember 21, 2011 - 4:33 de.

  xruu: Ooo, ezt csúnyán benéztem. Köszi hogy jelezted, korrigáltam.

 9. x3rb
  szeptember 21, 2011 - 6:37 de.

  Egy másik elmélet:
  Szerintem a poporik világuralomra akarnak törni és a rendezvényen indítják az offenzívát.
  Ja és azért õvék a legnagyobb stand , mert az interdimenzionáli plazmavetõ reaktorának hütõcsövei baromi sok helyet foglalnak.
  A rendezvény csúcsán besugároznak mindenkit és elin bugyiba bujtatják a látogatókat.

  • Szergely
   szeptember 21, 2011 - 7:20 de.

   Lehet mégis csak ki kéne menni… Ugye, mz? 😛

   • Kouta
    szeptember 21, 2011 - 8:17 de.

    ez most fájt 😀

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s