Kezdőlap > Blog, Chronoscroll, En Masse, Game Mechanism, TERA Online > Bemutatkozik a: Chronoscroll!

Bemutatkozik a: Chronoscroll!

Mint az előzőipostbanimárijeleztem:iAz EnMasse valami igazán fontosat tervezett bejelenteniiaiPAX idejeialatt. Alig néhány perce ez meg is történt. A bejelentéstiPatriciWyattiaicégiüzemeltetésért felelő vezetője tette meg. A bejelentés központjában egy apró pici új ingame item áll, mely a Chronoscroll nevet kapta. Az EnMasseicéljaiezzeliaziitemmel, hogy drasztikusan visszaszorítsa aiRMT, account lopás, chatispam és egyéb nem kívánatos viselkedéseket. Hogy miképpen akarja ezt elégni? Az item lényege röviden: játékidőt ingame fizetőeszközért! Ha a játékban sikerül felhalmoznod egy nagy rakás pénzt, akkor lehetőséged lesz arra, hogy Chronoscrollt vásárolj, amit felhasználva bizonyos mennyiségű játékidőhöz jutsz. Chronoscrollt persze tudsz venni az vanaty item shopban is valós pénzért, amit felhasználva ugyanúgy játékidőt kapsz, pont úgy mintha egy gamecardot vettél volna…(egy chronoscroll egy hónap játékidőt ad) Egyetleniapró,ideiigenifontos különbséggel: ezeket a chronoscrollokat el tudod adni ingame. Tehát mindkét problémára egyben nyújtanak megoldást: Ha nincs pénzed a játék előfizetésre… hát termelj annyi goldot, hogy mindig tudj chronoscrollt venni… Ha utálsz farmolni, vagy nagyon szeretnél megvenni valami itemet, de nincs meg hozzá az elég aranyad: hát vegyél néhány chronoscrollt és add el ingame az AH-ban…

First impression:iÉrdekes…ilegalizáljákiaiRMT-t. Deiperszeimindjárt számos kérdés felmerül ezzel kapcsolatban.

Q: Összeitudnátokifoglalni, hogyimégisimiértivanierreiaz egészre szükség? 

A: Elégicsakielőkapniiaigoogle-tiés rákeresni a kedvenc MMO + gold szó párosra. Máris tonnányi oldal jön fel, ahol ingame goldot árulnak valós pénzért. Ez amellett, hogy illegális, mégiveszélyesiisiaifelhasználókrainézve,ihiszeniezekiaz oldalak gyakran kapcsolódnak egyéb alvilági szervezetekhez, amiken keresztül bankkártya adatokat vagyiakár accountokat lopnak és egyéb nem kívánatos tevékenységeket végeznek.

Ahhoz,ihogyiérdembenifellépjünkiezen szervezetek ellen, meg kell teremtenünk egy olyan környezetet, ahol a gold értékesítése valós pénzért nem profitábilis. A MMO üzemeltetők sokmindennel próbálkoztak már, hogy harcoljanak ezen cégekiellen: Bannolták mind a gold-sellereket, mind a gold-buyereket, pereskedések, de ez olyan, mint megakadályozni azt, hogy az emberek kábítószert vegyenek, vagy lopjanak. Ez egy több billió dolláros éves forgalmú üzlet, naná, hogy a bűnözők is ki akarják belőle venni a részüket.

Szóvaliahelyett,ihogyiazonigörcsölnénk,miként is csökkentsük az illegális gold ellátmányokat, sokkal inkább arra akarunk törekedni, hogy csökkentsük a játékosok igényét az illegális goldra. Ha szükséged van ingame goldra, akkor szépen legális üzletet kötsz más játékosokkal, vagyipersze választhatod azt is, hogy továbbra is az illegális forrásokhoz nyúlsz, kockáztatva az accountod és a bele ölt időt. Biztosra veszem, hogy az életszerű alternatíva fényében a játékosok helyesen fognak dönteni.

(szerk): Itt jegyezném meg… kilépve egy pillanatra a hivatalos közleményből, hogy itt a variance blogon korábban már volt szó a Crisp Things rendszerről, mely abban fogja segíteni a kiadót, hogy a kezelje a probléma másik oldalát…

Azzal,ihogyicsökkentjükiaziillegális gold kereskedelmet a játékban, azzal az illegális tevékenységek létjogosultságát is csökkentjük. Hiszen minek gold farmer bot, minek gold seller chat spammer… ha úgysem vesz senki illegális forrásból goldot?

Q:iMiértihisszük,ihogyiaigold sellerek számára nem lesz ugyanúgy hasznos a chronoscroll értékesítése?

A:iA goldisellericélja:ipénztitermelni, számára a játékidő nem érték, hacsak nem tudja az eladni. Márpedig ebből a folyamatból legálisan nem jön ki a pénz sehol. Ha a gold sellernek játékidőre van szüksége, akkor számára sokkal egyszerűbb azt hitelkártya csalással megszerezni.

Q:iMiértiakarnékiolyaniitemet venni, ami nekem játékidőt ad, ahelyett, hogy vennék direktben játékidőt?

A:iAilegtöbbijátékosiszámáraiaz a funkció teljesen felesleges, hiszen csak megveszi a játékidőt előfizetésen vagy gamecardon keresztül és teljesen figyelmen kívül hagyja az egész chronoscroll dolgot… ez a rendszer nem nekik szól. Azonban a játékosok egy részének szüksége lehet több ingame goldra és ebben számukra a chronoscroll ad segítséget… anélkül, hogy illegális forrásból kéne azt beszerezniük.

Q:iSzóvaliennekiaziegésznekiannyi az értelme, hogy harcolni akartok a gold sellerek és egyéb bűnözők ellen. Van arra bármi bizonyíték, hogy ez a fajta rendszer működőképes?

A:iAiChronoscrollihasonló eszköz, mint a PLEX (Pilot’s License Extenisons) az EVE Onlineban. A CCP Games játékában, az EVE Onlineban már komoly eredményeket értek el a PLEX segítségével a gold farmerek, csalók és tolvajok ellen, ami minden más MMO-t megfertőzött már. A kapott visszajelzések alapján biztosra vesszük, hogy a Chronoscroll hasznos eszköze lesz a játékon belüli elfogadhatatlan viselkedések elleni harcban is.

Q: Úgy tudom, hogy az EVE Onlineban jelenleg komly felhasználói elégedetlenséget keltett az a döntés, hely szerint engedélyezték, hogy a PLEXért in-game vanity (a játék működését nem befolyásoló, deijópofa, érdekes, viccess ruhák, petek,istb.) tárgyakat is lehet venni. Mi a helyzet ezen a téren a TERA-val? Ez is egy lehetséges jövőkép?

A: A Chronoscrollal az a célunk, hogy egy élvezetes és biztonságos játékteret alkossunk a játékosok számára, akiket ezáltal akarunk motiválni, hogy minél tovább játszanak azzal. Nem célunk az efajta terjeszkedés, és nincs olyan tervünk, hogy később chronscrollért bármilyen más in-game tárgyat lehetne vásárolni a TERA-ban.

Ennyit a hivatalos közelményről… Ezt a bejlenetést az EnMasse tette, ami ezáltal az észak-amerikai játékosokra vonatkozik. Egészen addig amíg ezt nem erősíti meg a Frogster, addig kezeljük úgy, hogy nálunk ilyen nem lesz. Valószínűleg néhányatok felkaphatja erre a fejét és “legalizálják a gold sellinget”, “büdös EnMasse, ebből is pénz akar csinálni”… és hasonló jóságokat gondolhat. Én személy szerint azonban ezt egy jó dolognak tartom. Nemegyszer előfordult már az elmúlt évek alatt, hogy egy-egy játékostársunk megszorult és az account feltöltésért goldot adott cserébe. Ugyanígy emlékszem, még amikor WoWoztam, hogy nem volt ritka a general chaten sem a “Acc töltést vennék goldert!” üzenet. Ha tényleg ezt és ilyen formában fogják implementálni majd az NA és EU szervereken és ennek hatására a startkor nem kell majd minden rohadt virágszálért 10 másik bottal együtt küzdeni… Akkor azt kell mondjam ez tényleg egy értékes és értelmes funkciója lesz a játéknak…


 1. LordArdus
  augusztus 28, 2011 - 6:32 de.

  Szerintem ez nem lesz rossz. Ugyanis én EVE-ezek szóval szerintem ez jó rendszer, soha nem gondoltam volna hogy más MMO-ban találkotzni fogok ezzel, főleg nem a TERA-ban.
  Nyilván az elején nem lesz senkinek érdekes de nagyobb szinten mikor már vannak játékbeli javaid akkor már más lesz a helyzet.

 2. Danten
  augusztus 28, 2011 - 6:48 de.

  ja ja ez egy nagyon pofás kis ötlet EVE ben is szeretem ha jól csináltad akkor ott elég csak egy hónapot fel tölteni a játékot triálon meg szeded magad amennyire lehet aztán gurul a szekér persze ehhez látástól mikulásig kell bányászni 🙂

 3. augusztus 28, 2011 - 7:09 de.

  A kérdés csupán az, hogy itt a goldot mire lehet majd elkölteni? Nyilván lesz értelme, én is helyeslem ezt a rendszert, de működni csak akkor működik, ha van mire elkölteni a goldot, de az mégsem létszükséglet mindenkinek (mert akkor mindenki a goldot akarja, és nem cseréli el másra).

  • menorel
   augusztus 28, 2011 - 7:17 de.

   A szintezés során nagyon sok pénzt lehet felhalmozni, ha nem költ az ember fölöslegesen. Nekem most úgy van 13 millám, hogy 4-6 szintenként azért vettem magamnak up gear. Legutóbb lvl44-en vettem meg a full arany drop setet. Emellett folyamatosan veszek kötszereket is. Szerencsére potit nem kell venni, mert jön éppen elég a quest tojásokból is. Kötszeren kívül igazából csak capital city portal scrollokat veszek, a gyorsabb közlekedés miatt.
   Persze ha akarnám, akkor egy pillanat alatt el tudnám durrantani ezt a pénzt. Elég lenne csak vennem egy lvl46-os arany pallost és nekifogni felplusszolni. Cirka fél millió lenne minden egyes try, ha meg erősebb porral próbálom akkor akár 1 millió is. Temérdek pénzt el lehet költeni a felszerelési tárgyak erősítésre: ott az ancient(luxury) reseal rendszer, az upgradelés és persze a zöld crystalok is.
   Mindenki a maga habitusa alapján dönti el, hogy hogyan tolja a szekeret. Egy dolog viszont biztos: A Chronoscroll segítségével… ha valaki igazán nagy kocka akár free-to-playben is tolhatja a TERA-t.

 4. Agiido
  augusztus 28, 2011 - 8:07 de.

  Egyelőre én a semleges és a pozitív között hajladozok. Szinte biztos, hogy az a játékos leszek, aki t ez a rendszer nem fog érinteni. Sose vagyok az a kő gazdag játékos, szóval felesleges in-game pénzem nem lesz, de goldot se vettem még sose, most se tervezem. Biztos, hogy lesz pozitív vonzata a dolognak, mert ha van legális út, akkor kevesebben választják az illegálisat. Bár adtak is egy új lehetőséget a gold sellerek kezébe, mert ha teszem azt $20 az előfizu, vehet a sellertől $15-ért egy ilyen scrollt. Hogy ez hány játékosnak éri meg, az egy másik kérdés.

 5. Szergely
  augusztus 28, 2011 - 8:54 de.

  “A legtöbb játékos számára az a funkció teljesen felesleges, hiszen csak megveszi a játékidőt előfizetésen vagy gamecardon keresztül és teljesen figyelmen kívül hagyja az egész chronoscroll dolgot… ez a rendszer nem nekik szól. Azonban a játékosok egy részének szüksége lehet több ingame goldra és ebben számukra a chronoscroll ad segítséget… anélkül, hogy illegális forrásból kéne azt beszerezniük.”
  Ennyi a lényeg. Mentalitáson múlik az egész, ki hajlandó extra pénzt áldozni a játékra. Akinek igénye van rá, az így, vagy úgy hozzájut amihez akar, aki pedig eddig sem foglalkozott rmt-vel, az eztán sem fog.
  Remélhetőleg a 3rd party szoftverek kiszűrésében is sikeresen veszik az akadályt!

 6. Rosert
  augusztus 28, 2011 - 11:54 de.

  Hát őőőő, nem tudom de nekem az első gondolatom az az volt, hogy hogyan fogom eladni a játékbeli fölös pénzemet legálisan IRL pénzre. Ha jól érzem, akkor ebből a dologból az következik, hogy a Chronoscrollt olcsóbb lesz IRL pénzért megvenned egy farmertől, vagy játékostól mint az eredeti gamecardot a forgalmazótól. Javítsatok ki ha tévedek, de ezzel csak maguk alatt vágják a fát.

  • Szergely
   augusztus 28, 2011 - 12:08 du.

   Nem egészen. Chronoscroll-t irl pénzért tudsz venni itemshopon keresztül, amit aztán el tudsz adni ingame, goldért. Nyilván a chronoscroll ára legalább egy 30napos előfizetés árával lesz megegyező, nem esnek el semmitől.

  • menorel
   augusztus 28, 2011 - 12:25 du.

   Szó sincs erről. a Chronoscroll 1 hónapos feltöltést ad és pontosan annyi IRL pénzbe fog kerülni, mint egy timecard. Az, hogy egyik hónapban 5 millió goldért tudod eladni, a másikban meg 13 millió goldért, azt csak a piac határozza meg. Kereslek, kínálat elve. Ettől függetlenül ugynaúgy 12-13 eurot fogsz fizetni a chronoscrollért és ugyanúgy 30 napot ad. Tehát a EME/FOG semmit nem nyer/veszít rajta.

 7. Rosert
  augusztus 28, 2011 - 12:58 du.

  Okés, így már stimmel, értem.

 8. rekotye
  augusztus 28, 2011 - 4:34 du.

  Ez szerintem nagyon jó ötlet, talán az inflációt is visszaszorítja kicsit, lesz értéke a goldnak 🙂

 9. Kouta
  augusztus 29, 2011 - 5:51 du.

  szerintem is jó ötlet, viszont akkor csak akkor lesz ilyen scroll, ha valaki veszi és ugy dönt eladja ingame? (elözö játéknál is volt, hogy nem engedhettem meg magamnak a gamecardot, biztos TERA alatt is lesz, ezért kérdem, mertha EU is kapná ezt, ha ingame pénzem engedi biztosan használnám is hébe hoba)

  • menorel
   augusztus 29, 2011 - 6:34 du.

   Igen. Pontosan az ilyen esetekben lesz nagyon hasznos. Én pl forszírozni fogom (magam részéről is beszállva a költségekbe), hogy a guildem halmozzol fel 2-3 ilyen scrollt guild bank szinten, amit arra az esetre tartsunk fenn, ha valakinél pl. késik a fizu, vagy valami gond miatt nem tudja feltölteni az accát és pl pont hétvége van, ami miatt nem tud a bankhoz sem elmenni.

  • menorel
   augusztus 29, 2011 - 6:46 du.

   Sőt számtalan nagyon jó felhasználási módja lehet a chronoscrollnak. Ha pl. egy guild leader kellően ügyes és okos (ami lássuk be már eleve komoly kihívás…), akkor kitalálhat pl. ilyen eventeket:
   – A guild bankba befolyó vagyonból (legyen az akár guild adó, vagy politikai pozícióból befolyó területi adó, esetleg guild crafting, vagy akár buyrun) időnként vesz a guild AH-ból 1-2 chronoscroll-t, amit annak a tagnak ad oda, aki leginkább rászolgált az adott időszakban (akár pl. megszervezett DKP, raid aktivitás, BG helyezés, egyéb personal ranking). Ez tök jó motiváció minden tagnak, aki pedig megnyeri az a játékidőt/vagy ha berakja AH-ba akkor goldot nyer ezzel.
   – Valamelyik tehetősebb guild tag guildes aréna tornát hirdet. Elballag az AH-ba, vegy egy chronoscrollt 10 millió goldért, majd meghirdeti hétvégére a tornát, ahova a beugró 1 millió gold és max 10-en jelentkezhetnek. Aki megnyeri a tornát azé a chronoscrollt, melyet összességében a többi versenyző finanszíroz neki a nevezési díjból.
   Ééééss még naphosszat folytathatnám a jobbnál jobb felhasználási módokat.

 10. foldes
  február 21, 2012 - 1:26 du.

  Most akadtam erre a cikkre, elég érdekes.Ha jól értelmezem akkor tulajdonképpen a havidíjon felül van Item Shop is. Tehát lényegében ez azt jelenti, hogy a gazdag(nem ingame) játékosok, ha vesznek Chronoscrollt és azt eladják, akkor ingame pénzhez juthatnak, amit bármire költhetnek, pl. über-brutál felszerelésre, stb ?
  Ha ez így lesz, mitől lesz jobb ez a rendszer, mint a sima f2p, ahol igen komoly előnnyel bír, ha költesz a játékra és megjelennek full gearben a vérpistikék ?
  Remélem vmit rosszul értelmeztem

  • február 21, 2012 - 1:51 du.

   A Chronoscroll által a játék azt a rendszert szentesíti és legalizálja, amikor az egyik játékos játékidőt (pl. timecard) vesz a másiknak, amiért a másik ingame goldot ad. Ez a rendszer minden MMOban elterjedt, de a legtöbb esetben nincs ehhez ilyen típusú ingame támogatás.
   Ha te nagyon szeretsz a játékkal játszani és képes vagy mérhető mennyiségű goldot kifarmolni ahhoz, hogy cserébe ne kelljen fizetned a játékidőért, akkor vásárolhatsz Chronoscrollt.
   Ha te kissé lustább játékos vagy, aki szeret játszani a játékkal, de nem akar foglalkozni a gold farmolásával, akkor megteheted, hogy másnak veszel Chronoscroll-t, amiért ingame goldot kérsz.
   Mindenki maga döntheti el, hogy akar-e kvázi vásárolni goldot vagy kitermeli magának. A Chronoscroll rendszer csak annyit biztosít, hogy ezt ne kétes goldseller/farmer oldalakon keresztül kelljen tenned, aminek köszönhetően bármikor komprommitálódhat a gépet/accountod.

 11. foldes
  február 21, 2012 - 2:27 du.

  Az, hogy ingame goldért vegyél játéidőt teljesen jó dolog,de hogy igazi pénzért az már nem.
  Így nem lesznek egyenlő esélyek ! Fizetsz a játékért sőt havidíjat is , de aki még ennél is többet, az lényegesen előnyben van a másikkal szemben.Gondolom te is játszottál már f2p játékkal, ami lényegében nem volt ingyenes, mert rengeteg pénzt kellett beleölni ahhoz, hogy normálisan tudj játszani.Ez a legtöbb játéknál bukáshoz vezetett.Itt így akkor még durvább lesz a helyzet, mert itt még havidíj is van
  Tehát mi lesz akkor ? Esélyed sem lesz a BG-ken, arénákban, egyáltalán PVP csatákban, ha nem fizetsz, olyanokkal szemben ahol apuci több 100 ezret sem sajnál fiacskájától.Most mondhatod, hogy ingame megszerzed.De mennyi idő alatt ? És mennyiért ? Míg ő percek alatt, te hosszú hónapok alatt.És mire te megszerzed, addigra már rég jobbak lesznek, stb.
  Soha nem leszel vele egy szinten, míg ő bármit meg tud venni, és arcoskodik, addig te max. átkozódhatsz, vagy te is fizetsz még még még. És ez így megy …Ezt hogy oldják meg a fejlesztők, hogy ilyen ne történhessen ? Úgy, hogy igazi pénzért ne lehessen venni Chronoscrollt. De hát ez nekik nem üzlet, ezért ezt elfelejthetjük.
  Ez így nagyon nem fair, semmi különbség sincs a f2p játékokhoz képest, sőt sokkal rosszabb, még több pénzt akarnak kiszedni a zsebedből.
  Erősíts meg Menorel, jól látom ezt ? Vagy teljesen félreértem ezt az egészet.Bár úgy lenne !

 1. augusztus 28, 2011 - 6:35 de.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s