Kezdőlap > Blog, Offtopic > Kenyeret és cirkuszt!

Kenyeret és cirkuszt!

Érthető módon a pozitív és a semleges véleményem mellett megjelentek a csalódott, negatív és elégedetlenkedő vélemények is a z EME/FOG release date módosítása kapcsán. Az előző postokban megjelent irány irányú commentekre szeretnék reflektálni ezzel a postommal.

In medias res: Ha hazug a banda, ha nincs semmi pozitívum abban, hogy a játék csak márciusban fog megjelenni, ezen már akkor sem lehet változtatni. A játék akkor fog megjelenni. Aki addig talál magának olyan más MMOt ami miatt lemond a TERA-ról, az vagy nem fog a TERA-val játszani, vagy csak kicsivel később. Egy dologban azonban – azt hiszem – mindannyian egyet kell, hogy értsünk: aki kipróbálta már a TERA-t bármilyen formában az pontosan tudja, hogy a játék a szintezési tartományban kellően izgalmas akár casual, akár HC játékosok számára. Jómagam a koreai Akia (korábbi nevén Arachne) szerveren immáron 6 hónapja játszom kisebb-nagyobb megszakításokkal. Mostanra elérte a lvl42-őt, ami mondhatni ultra casual kategória. Ezzel szemben az alig néhány hete ott kezdő új srácok már be is hoztak, sőt le is hagytak egy kicsit, szóval lehet így is tolni. És ez utóbbi azért egy picit riasztó, ha bele gondoltok. Igaz, hogy Koreában (rajtam kívül mindenkinek) dupla XP event van a mob ölésekre közel egy hónapig, ennek ellenére akkor is kijelenthető, hogy a TERA szintezése kellemesen gyors. Megtehetné a FOG, hogy márpedig kiadatja a játékot EU-ban mondjuk októberben. A gond az lenne ezzel, hogy a játékosok kb 10%-a már mikulásra ott slackelne lvl58-on és semmit nem tudna csinálni, amire beindulna a ‘lack of endgame content’ whinefest (teljesen jogosan), ami miatt nem csak az a 10% hagyná abba a játékot, hanem tovább 10-20-30-x% is, akik nyilván elhiszik, hogy nincs miért felhúzni a karaktert, bármennyire is bámulatos a világ.

Sokan mondják, hogy a TERA harci rendszere kiforratlan és jó-jó ez a targetless rendszer, dehát mégsem. Majd amikor élőben is kipróbálják, akkor jön a döbbenet, hogy mégsem annyira rossz ez. Kár lenne egy ennyire jó alapokra épített játékot pont a content hiánya miatt elcseszni… megint. Pont tegnap volt alkalmam alaposabban kipróbálni a PK rendszert. Kezdésnek a koreai srác úgy végzett ki, hogy moccanni sem tudtam, pedig egy szinten voltunk. A sráccal utána jó fél óráig püföltük egymást és közben folyamatosan beszélgettünk, hogy mit hogyan is kell csinálni. A végére még – koreai lag ide vagy oda -, de képes voltam megszorongatni csak a taktikával. Sokat nőtt a szemben a TERA PvP/PK élmény. Kár lenne, ha ezt nem lehetne majd élesben olyan dolgokon kamatoztatni mint pl. a GvG vagy az SvS, stb.

Én teljesen megértem, ha veszített sokatok számára a játék az illúziójából és azt is reálisnak tartom, hogy sokan ez miatt úgy döntenek, hogy ők bizony nem fognak várni erre a játékra. Egy dolog viszont biztos: Ez a bizonyos 2012 március vagy április vagy május – legyen a kiadás bármikor is – egyszer el fog jönni. akit igazán érdekel a játék, azt úgyis be fogja húzni a TERA hype újra, legkésőbb a releasekor. Szóval azokat, akiknek ‘elvitte a cica a kenyerét’, azokat várjuk vissza legkésőbb a release környékén. A többieket pedig törekszünk továbbra is szórakoztatni. Vagy ahogy maga Ceasar mondotta vala: “kenyeret és cirkuszt!” Mindkettőből lesz bőven az elkövetkező háromnegyed évben… abban biztosak lehettek.


Kategóriák:Blog, Offtopic
 1. Kouta
  augusztus 11, 2011 - 3:58 du.

  áh, ez az ugri bugri nem a te stilusod fincsi, várd meg GW2 t 🙂 ott ugyis tudsz fejlödni pvp vel, és mindenkinek ugyanannyi esélye van pvp ben mint a lvl 1 es jozsinak!

 2. Finyak
  augusztus 12, 2011 - 12:49 de.

  Attol te ne félj cence, az tuti meglesz, de ott is ugrabugrálni kell majd amugy. De az miert vicces neked, h te nemszereted a fair pvpt, és miért nem tudod elfogadni, h vannak emberek, akik nemszeretik a pvet? TERAban is biztosan lesznek emberek, akik felfejlödnek kigearezik magukat és onnantol csak pvp…TERAban amugy a rangerre lennék kiváncsi h maxosan milyen lehet, szivesen olvasnék vkitöl egy max lvles pvp beszámolot, h milyen vele, és ellen pvpzni

 3. Kouta
  augusztus 12, 2011 - 7:42 de.

  amiket eddig láttam elég érdekes,

  run (közben lövés töltés) ding fullos akkor ellövi -> tovább fut, megint tölti megint lövi -> megint fut…stb.
  Nem értem, hogy jött ide a fair pvp ill h én nem tudom elfogadni a pve embereket? WTF? Most magadról beszélsz v mi? a fair pvp vel nincs gondom, de nem csipázom az aréna szerü zárjunk össze 12 embert 6v6 ban azt csokolom, nekem az open world pvp jobban bejön, a pvp vel való szintezés nem hat meg miután kb mindig a pve vel jobban jön (Aionban is fejlödsz pvp vel emlékszel?) GW2 ben sem lesz ez nagyon másként, bár lehet, Auto attack fightokkal szétkaszabolni mindenkit kezdö területen (tök jo lehet majd) (Ezen gw 1 sem változtatott, kezdöként nincs kb semmi abilityd, kétlem, hogy GW2 ben kreállsz egy karit és minden skill oott lenne elötted). PvE re nem tudok mit mondani, néha kikapcsolodásként tök jó, hogy van, haverokkal marhulni, hiszen az Only pvp is unalmas egy időután ha cask és kizárolag azt tolja az ember (föleg ha csak ownoltok de titeket senkise tud…) tudom tudom PvE arc vagyok és a nyomotokba se érek (nem mintha akarnék) Valószinüleg ezért nem játszom FPS el :S De igen biztosan lesznek TERA ban is akik kigearezik magukat és onnantól csak pvp, de itt nem fogja azt jelenteni, hogy leöl, csak azért mert rajta a gear és betabol és 1-2-3 és halott vagyok csak azért mert olyan a kasztja. pl Age of Conanban ahol a meele karinak sincs szüksége a targetra (hybrid combat rendszer) ott sem feltétlen számít, milyen armorod van, mert a sok kis vérpistike megvette anyuci pénzén a pvp armort item shopból, oszt mikor meg bezuzod öket a te kb pucér kariddal, akkor meg megy a cry hogy te cheater vagy. És tökmindegy milyen mmoról beszélünk, ezek mindenhol megtalálhatoak lesznek.

 4. Finyak
  augusztus 12, 2011 - 8:10 de.

  Többet kellene olvasnod GW2 forumot, ha nemakarod kiröhögtetni magadat, mert mint látom, teljesen rossz képed van rola, amiket mondasz semmi sem igaz rá!:) Az meg ugy jött ide, h nemtudod elfogadni a pvp(nem pve,rosszul irtad!) embereket, hogy te mondtad anno,veled volt egy vita erröl..:D Na de TERA rangernél maradva, az eléggé soványnak tünik, h csak szaladgálni-löni kell, normális trapjai vannak amik pvpben hasznosak? Mert most megnéztem a skillistát, na de h az még pvpben használhato-e az egy kül9n kérdés. Ja meg állandoan jössz azzal, h egy non targetes rendszerben, mint TERAéban nemszámit a gear, hanem inkább a tudás. De sosem veszed figyelembe, h amikor egy ilyen dolgot nézünk, akkor 2 egyforma tudásu embert kell összehasonlitani, és ott a gear lesz a nyerö, még TERAban is! Most elkezdödik a fight, mindketten ugyanannyit ugráltok egymás elöl, de az egyik ha betalál sebez 5000et 8000 hpra, visszafele meg sebeznek 1500at 18.000hpra, és ugyanaz a tudása van a két embernek, ki fog nyerni? Értem mit akarsz mondani TERA rendszeréröl, ami amugy alapbol jo is, de értsd meg, h itt is ugyanugy számit a gear, ha meg ügyesebb vagy mint a másik, akkor meg más játékokban is még egy bizonyos gearkülönbség kijátszhato taktikával! Nelegyél éhetetlen:) Amiröl te beszélsz az az, h te ügyesebb vagy a másiknál, és kikerülöd a skilljeit elugrálással stb..és igy bevered kisebb gearrel is, de itt van tudásbeli különbség, h ha megtudod verni ilyen feltételek mellett, ami számit annyit mint a gear!

 5. Kouta
  augusztus 12, 2011 - 3:28 du.

  csak azt felejted el, hogy két ugyanolyan skillü ember nincs, persze, hogyszámit VALAMIT, de nem annyit mint gondolnád. én nem tudom elfogadni a pvp embereket? lol, hogy a fenébe ne tudnám? játékom 90% ában velük/ellenük van… minden játékban.

  GW2 forumot lehet többet kéne olvasnom, de ami nem érdekel, azután nem fogok utána nézni, szal jah, lehet hülyeségeket irok és legalább tudtok megint nevetni egy jót, de pont leszarom GW2-t… (engem sajnos nem mozgat meg)

  • Magyarfeka
   augusztus 13, 2011 - 5:29 du.

   Ha nem érdekel és nem olvasol rolla semmit akkor meg nemcsak az hogy hülyeséget irsz hanem alapbol összese szabadna hasonlitanod a Terát egy olyan játékkal amiröl az ég világon semmit se tudsz. Lehet hogy szerinted a Tera jobb lessz de én meg mindkét játékkal kapcsolatban jol informált vagyok ugyhogy szerintem meg nem. De ez is csak egy vélemény és nyilván tiszteletben tartom ha neked jobban teccik a Tera non targetes rendszere.

   • Szergely
    augusztus 13, 2011 - 11:00 du.

    Szerintem ez meg a Tera blog és a többség tesz a GW2-re, sőt, össze lehet hasonlítani a kettőt és nyilván a Tera magasan veri azt, ha ez nem tetszik, lehet sírni GW2 blogon, mert ez itt bizony senkit sem érdekel ^.^

   • Kouta
    augusztus 14, 2011 - 9:39 de.

    Nekem jobban tetszik TERA, nem feltétlen a non target rendszer miatt. Ti csak toljátok finyakkal a Disney remekmüvet sok más emberrel (bár ugyis minden hater ott fogja verni magát TERA világában az első hét után.) De megjegyzem mégegyszer, miután magasról teszek GW2 re, nem érzem ugy, hogy nekem utána kéne olvasnom, hogy mit és hogyan tud, éppen ezért nem látsz engem commentelni sem GW2 blogon vagy igen?
    Finyakkal meg itt lezártam TERA blogon, nem akarom, hogy itt is ugyanaz menjen mint az Aionon (bár szerintem itt nem is hagynák^^)

 6. rekotye
  augusztus 12, 2011 - 6:04 du.

  De kis durcik vagytok ma ^^ olyan cute 😀

  • Szergely
   augusztus 12, 2011 - 6:18 du.

   Olvasnád az Aion blogot… x)

 7. Z
  augusztus 13, 2011 - 11:53 du.

  Azon gondolkozom, hogyha a “GW2” kifejezést beraktam volna auto moderálásba, mondjuk 1 hete, akkor hány bohóc hozzászólással lenne kevesebb, csak ennél a postnál. ^^
  Nah mindegy, hajnali 1-kor már nem tudok ilyen komoly matematikai műveleteket elvégezni.

Comment pages
 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s