Kezdőlap > Game Mechanism, TERA ENG, TERA JP, TERA KOR, TERA Online > ‘Érdekességek’ a release bejelentés körül

‘Érdekességek’ a release bejelentés körül

#UPDATE by Cori: Raven, a Frogster képviseletében pár perce írta éppen, hogy felvették a kapcsolatot a BHS-sel, ahol cáfolták az egészet. Sem a vezérigazgató, sem bármely más BHS dolgozó szájából nem hangzott el ilyen. Ettől függetlenül érdekes az eset, ha igaz, ha nem.

Mint arról már korábban szóltunk: július 30-án zajlott le a TERA final day event Japánban. Az esemény konkrétan sem a nagyobb nyugati fansiteokat nem mozgatta meg, sem úgy kb senkit, ennek is köszönhető, hogy elsiklottunk néhány érdekesség felett. A eventen volt egy nagy sajtótájékoztató, ahol sokak mellett a BHS vezére is tartott egy rövid prezentációt. A prezentáción egyes források szerint a következők is elhangzottak:

 • Elnézést kért a CEO a koreai verzió katasztrofális állapota miatt.
 • Megtettek mindent, hogy a Japán kiadásra egy sokkal elfogadhatóbb verziót kapjanak a játékosok.
 • Éppen ezen okok miatt a nyugati kiadásokat (EU, NA) egészen a lvl60-as content kiélesítéséig felfüggesztették.
 • Az elmúlt hónapokban a Japán kiadáson dolgoztak, javították a hibákat és két nagyobb új instancet is beraktak a játék ottani verziójába, mindemellett a Japán kiadás már tartalmazni fogja a Dark Awakening patchet is.
 • A BHS nagyon rajta van a fejlesztésen és a következő nagyobb content patch már Novemberre várható.
 • Azonban az igazán nagy dolgok a 2012 márciusban megjelenő upgradeben lesznek, melyek már párhuzamosan fognak megjelenni Észak Amerikában is.
Nos igen, mindezeket már 30-án elmondta a BHS vezére Japánban. Ennek nyomán nem is annyira nagy meglepetés, hogy miért pont augusztus legelején coming-outolt az EME és a FOG a release date bejelentéssel. Fura volt, hogy miért pont a legnagyobb tikkasztó melegben találják ezt ki, miközben már alig van két hét a GamesComig. Mint azt többször is hangoztattam nyilvánvaló volt, hogy idén nem fog megjelenni a TERA, de ezt nem feltétlenül volt szerencsés közel egy évvel előre bejelenteni. Ezek szerint már az indok is megvan, a BHS vezér – jó szokásához híven – már megint többet mondott, mint amennyit kértek tőle (nyilván a Japán játékosokat nagyon nem érdekli, hogy mikor lesz TERA nyugaton, sem az, hogy ezen verzió már tartalmazni fogjuk a lvl60-as end contentet is). Gondolom nem kicsit izzadhattak az EME és FOG stábban, hogy ezen bejelentés után mit is csináljanak. Lássuk be, amit tettek azt jól tették. Ha ez az információ a fansiteokon keresztül szivárgott volna be a köztudatba, azzal sokkal nagyobb kárt okozhattunk volna a kiadók reputációjában.
Nézzük az információk pozitív oldalát:
  • Nem csak hogy kapunk még egy marék hiányzó cuccot a játék majdani megjelenésénél, de immáron azt is tudjuk, hogy nálunk már a lvl60-as contenttel fog megjelenni a játék. Lássuk ez mit is jelent a korábban kiadott roadmap alapján:
 • Nézzük tételesen:
  • Guild vs Guild – Ettől nem remélek semmit extrát, azt már tudjuk, hogy GvG-ben nem a hagyományos PK szabályok érvényesek, ami egyébként nagyon örvendetes.
  • Fejlesztett PVP . Bármi is legyen ez, én nagyon fogok neki örülni.
  • PvPvE célok – A korábban már elhintett ‘Invasion’ fejlesztés tartozik ebbe a kategóriába. Akik olvasták a ‘Végjáték’ novellát, azok tudják, hogy az eddig közölt információk alapján miként képzeljük el az Invasion fejlesztést. Röviden a lényeg: A világ random pontjain fognak előtörni az Argonok és elkezdenek kiáramlani a vakvilágba, a játékosok feladata lesz, hogy visszaverjék ezeket. Kvázi random PvE eventek, ahol nyilván jól el lehet agyalni majd egymást is, pl. hogy ki húzza be a legnagyobb és legértékesebb Argonokat.
  • Combat orientált Political System fejlesztés – Ez szintén egy nagyon fontos funkció lesz, bármilyen szinten is oldják meg. Jelenleg egyszerűen semmi értelme a politikai hatalomnak. Befizetsz a kandidálásért 30 millió goldot, majd megválasztanak kirakod az árusokat és abban reménykedsz, hogy legalább a kandidálási költséget visszahozzák adóban. Lássuk meg, hogy mit fog jelenteni a combat oriented dolog…
  • lvl cap növelés – ez az a pont ami miatt idáig húztam meg az ábrán a piros vonalat, hiszen itt látszik, hogy ezzel a patchcsel fog lvl60-ra emelkedni a szinthatár, tehát ami idáig van, az várható az EU megjelenésben.
  • Server vs Server conflict: Erről korábban már nagyon sokat brainstormoltunk és teocraftoltunk. Meglátjuk, én nagyon várom és nagyon remélem, hogy legalább olyan profi szinten lesz ez is megoldva, mint minden más is a játékban.
  • Királyválasztás – Ez – szó szerint – koronázza meg a politikai rendszert, hiszen ezzel a fejlesztéssel végre elérhető lesz a politikai rendszer másik szinte is: a királyválasztás.
Ha tényleg mindezek benne lesznek a márciusban megjelenő TERA-ban (merthogy a BHS CEO nem 2012 tavaszt mondott, hanem konkrétan 2012 márciust), akkor részemről boldogan várakozom márciusig és addig jót funnolok a TERA KR-en.

 1. Agiido
  augusztus 5, 2011 - 10:22 de.

  Nehéz ehhez érdemben hozzászólni. Persze jó dolog ha egy kiforrott játék jelenik meg, félkészen értelmetlen kiadni. Nem véletlen, hogy Koreában megbukott a játék. Anno én sokat nyavajogtam a normális endgame content hiánya miatt, és lám – bár sose mondanám – de én megmondtam. Már megbékéltem a tavaszi indulással, csak még azt nem tudom addig mit csinálok.

 2. Forsaken
  augusztus 5, 2011 - 10:51 de.

  Na ezek nagyon jó hírek már alig várom a meg jelenést igy sokkal érthetőbb a helyzet 🙂

 3. Sagrath
  augusztus 5, 2011 - 11:00 de.

  hehe egyik oldalról hiteles, az illetékes meg tagad lol…Ki érti ezt nem baj addig is K-Tera it’s great fun!!!

 4. rekotye
  augusztus 5, 2011 - 11:15 de.

  Már aki jót “fun-olhat” a Koreai TERA-ba 😀
  Sebaj, csak addig sincs mivel játszani, Aion lefutott, L2 kijátszva… Ha valaki tud valami értelmeset, leirhatná forumon ajánlóba… :S
  Kíváncsi leszek mik lesznek majd azok a “New classes”….én eltudnék viselni valami pusztakezes kasztot is, L2 Tyrant stílusban.. ^^

  (Ui.: A játékban végül tényleg csak lvl 66-ig lehet fejlödni?)

 5. GabohuN
  augusztus 5, 2011 - 11:42 de.

  “New classes!” Ez megfogott enyhén.. még azt se tudom melyik kaszt fog kézre állni, melyik fog igazán bejönni(szerintem archer) de már újakat fognak hozni >.< A lvl60 cap -nak örülök, legalább nemfog annyira hamar befejeződni a szintezés. Lenne azért pár kérdésem is azokhoz akik K-Tera-n tolják, mégpedig a glyph rendszer, mivel FAQ -ba ha jól emlékszem említenek róla pár dolgot, viszont DA óta mi változott, hogy és mint megy?

 6. Forsaken
  augusztus 5, 2011 - 1:59 du.

  most akkor mit is cáfolnak már meg kavarodtam teljesen valaki egyenes be állítana hogy akkor most pontosan mi is folyik itt?

 7. 0zirisz
  augusztus 5, 2011 - 6:41 du.

  Hazajövök, olvasok, sokk, sokk, grúz frábá, örülök, hogy márciusban jó játék lesz. Most viszont akkor irány a TERA KR.

 8. Tyron
  augusztus 5, 2011 - 11:09 du.

  Miért nem tudtatok az ex-Mystelre tömörülni QQ?

  • menorel
   augusztus 6, 2011 - 1:06 de.

   Tyron: Ez egy nagyon-nagyon hosszú történet. Lényeg, hogy Cori az oka. Szóval őt kell bántani 🙂

   • Cori
    augusztus 6, 2011 - 6:54 de.

    Miért mindig a kicsit bántjátok? 😀

 9. augusztus 6, 2011 - 10:16 de.

  Akarhogyan is nezem, semmi pozitivumot nem latok a kesoi megjelenesben. Elegge letort az elozo 3 thread. Tok jo, hogy itt hirdetgetik, hogy “ilyen jo lesz nektek, meg ilyet is kaptok” de ez a megjelenesi datum, hogz szepen fogalmazzak pofatlansag. Azzal akarjak kiszurni az ember szemet amit alapbol beraktak volna a jatekba. Meg eleg gaz, hogy meg kozlik azt, hogy mar egy jopar honapja megjelent patch (DA) lesz egy kb 10 honap mulva megjeleno jatekon, Nemtudom minek hzpeoljak annzira a jatekot amikor nalunk meg a tavolban sincs. Attol felek, hogy mar a GW2 is hamarabb jeleni9k meg amivel k**vasok jatekost fognak elvesziteni. Es egyszeruen nem birom elkepzelni, hogy egy keleten futo, jo jatekot miert tartanak vissza a nyugaton. Hova lett az a bejelentes, hogy a japan OB utan egy honapra ra EU OB lesz?

  • xruu
   augusztus 6, 2011 - 11:43 de.

   “Akarhogyan is nezem, semmi pozitivumot nem latok a kesoi megjelenesben. ”

   Pontosan így látom, ezen gondolkozom már azóta hogy kiderült a csúszás: vajon mi lehet, lehet e bármi pozitívuma ennek. A válasz egyértelmű szerintem, semmi. Én tökéletesen megértem ha valaki már koreain végigjátszotta és azt mondja nem elég az endgame, biztos vagyok benne hogy jogos a kritika és ez majd gondot okozna itt is.

   DE. Akik eleve vették a fáradságot hogy ottani játékot el tudják kezdeni, azok nem átlag userek, bőven a felett vannak, advenced userek, early adopter-ek. Fejlődésnél, és hogy milyen gyorsan jön el a probléma egy causal-nál nem azt a tempót kell figyelembe venni. Ha valóban márciusra elkészülnek egy nagyon komoly content patch-el, akkor az tökéletes lenne egy akár szeptemberi megjelenés után is, időben pont akkor jönnének ki komolyan a hiányosságok, még jó üzenet is lenne hogy érkezik a frissítés, foglalkoznak a folytatással. Egy mmo soha nincs kész, mindig bővül, és nem az dönti el a sikerét hogy mennyi endgame-el indul, ha maga a játék jó, tetszik az embereknek akkor megvárják a patch, vagy legalábbis visszatérnek rá. Ezt Aion esetében is lehet látni, nagyon sokan akik abbahagyták, de alapból bejött volna nekik a játék, visszanéztek a kieg-re, látszott a statisztikákon, pörögtek a fórumok/blogok, meg saját tapasztalat is, én is kíváncsi voltam mi van a játékkal, befizettem 2 hónapot. (az más kérdés hogy így se jött be, de a lényegen nem változtat)

   Szerintem hatalmas hiba ha bármilyen módon, akár a legcsekélyebb mértékben is figyelembe veszik az ottani statisztikákat. Vagy nem látják az ottani aion és wow számait?? Olyan szinten nincsenek köszönő viszonyban se a nyugati előfizető számokkal, hogyha csak minimálisan is figyelembe veszik őket, azzal hatalmas hibát követnek el. A másik hiba hogy az swtor és gw2 közül az előbbit tartják veszélyesnek, én biztos vagyok benne hogy tera szempontjából a gw2-re kéne odafigyelni. Mindkettő elől nem tudnak kitérni, valamelyikre rá fognak csúszni megjelenésben, és hatalmas hibának tartom hogy inkább utóbbit választják. Ha ezt a két hibájukat nem képesek felismerni időben és elkerülni, akkor bajban lesznek. Az hogy notóriusan tagadják hogy swtor-nak nincs köze a csúszáshoz nem segíti őket a felismerésben hogy rosszul döntöttek, az hogy fansite-ok is beállnak a sorba és ismétlik ezt a “jobb játékot akarunk csinálni ezért a csúszás” mantrát, az nem túl kedvező, mert rossz visszajelzést fognak kapni, amiből rossz következtetést vonnak le.

   A probléma az hogy ez ugyan egy szabvány kommunikációja a csúszásnak nem egy és nem két cég magyarázta már meg azzal a komoly halasztást hogy nagyon jó játékot akarnak készíteni, de ez NEM működik akkor ha a játék már kijött fél éve, játszanak vele, megjelent. Mert az alapokat, azokat a dolgokat nem fogják megváltoztatni, amik alapvetően meghatározzák nem fogják birizgálni, nem fognak action combat helyett körökre osztott stratégiát faragni belőle, vagy non targetet egy az egyben eldobni, esetleg grafikát stilizált rajzfilmes-re kicserélni. Ami változik az bővülés, új tartalom, de azt megjelenés után is hozzá tudják adni, ha azt mondják márciusban már kieg méretű content patch jön az egy hatalmas pozitívum lenne, ha azt mondják márciusban jön csak ki a game az meg egy bazi nagy hiba.
   Szóval én sem tudok semmi pozitívumot kitalálni, pedig előző posztom óta filózom rajta vajon mit nyerhetnek ezen. Semmit. De veszíteni, na azt sokat tudnak ezen.

 10. Thor
  augusztus 6, 2011 - 11:30 de.

  Eloszor: sztem is kicsit tulzas a kituzott datum 2012 márciusban az (EU/NA) kiadas.

  Masodszor:HAZUG banda!!! egy csomo embert aval etettek hogy a Japan OBT utan 1 Honap utan lessz az EU OBT is.

  Harmadszor:ezekszerint Japan jatekosok egy szar jatekot kaptak,a koreaiak meg egy meg nagyobb szarba jatszanak.

  Most oszinten tenyleg ilyen hazugsagokkal akarnak etetni tovabra is hogy 2012 Marciusban minden jo es szep lessz?

  Szinte az egesz Lineage2 es klanom keszult a Terara ez naggyabol 40 ember,akik allandoan figyeltek a honlapot a fejlemenyek, L2ben szinte mindenrol lemondtunk csak tengtunk lengtuk es vartuk a Tera Eu/Na megjelenest.Erre most jon a hidegzuhany ” készen állunk a – legjobb esetben – 2012 tavaszán elinduló TERÁra.”
  Itt a hangsuly” a-legjobb esetben-” evel inkabb befejezem mondanivalomat ez mindent elmagyaraz a jovore megjelenes kapcsan is!

 11. Csucsó
  augusztus 6, 2011 - 11:55 de.

  Húzzák halasszák a megjelenési dátumot az lesz a vége hogy a GW2 elöbb jön ki akkor meg meg a terrának annyi mivel az nem lesz havi díjas és a tanuló srácok inkább azt veszik meg 1x

  • Szergely
   augusztus 6, 2011 - 11:59 de.

   Meg a 4-5 havonta megjelenő patcheket, közel 4-5 havidíjnak áráért.

  • menorel
   augusztus 6, 2011 - 2:35 du.

   Ha tényleg csak azért játszol egy másik játékkal, mert az nem fizetős ez meg igen, akkor ennyi erővel nekifoghatsz amőbázni is, az sem fizetős. Ne gondolja már senki, hogy egy TERA és egy GW2 egy szinten emlegethető. És itt most egyik játékot sem akarom magasztalni, vagy ajnározni. Bár mindkettő ‘MMORPG’-nek van csúfolva, de nagyon másról szólnak és nagyon máshogy nyújtanak játékélményt. Ha tényleg úgy alakulna, hogy a GW2 hamarabb fog megjelenni, akkor mi lesz? Sokan elkezdenek vele játszani, akik közül jónéhány embert le is köt a játék és jól érzik benne magukat. A többiek, akiknek nem jött be, mert nagyon nem azt várták vagy egyszerűen csak kevés nekik, azok meg mennek tovább, keresni egy újabb játékot. Legyen az akár a TERA, vagy akár a bármi más, amit hoz a jövő. Én személy szerint oda meg vissza vagyok a TERAért, de már most tudom, hogy melyik lesz az a nem túlságosan jövőben megjelenő játék, ami miatt le fogom tenni a TERA-t és ama másik játékkal fogok játszani, ha az jobban leköt, akkor maradok ott, ha nem akkor back to TERA.

 12. Finyak
  augusztus 6, 2011 - 12:44 du.

  Szergi nemhiszem, h egy patch ugyanannyiba kerül majd, mint maga a játék(ami az emlitett 4-5 havi dijnak megfelel majd kb), nyilván lényegesen olcsobb lesz, illetve azt sem tudjuk h 4-5 havonta-e! De ami egyértelmü, hogy az emlitett 2 mmo a megjelenési dátum egyre inkább egybecsuszása végett is igen komoly vetélytársa TERAnak nálunk, de én még mindig tartom, h sw szerintem inkább fanatikus rajongoknak lesz majd igazi élmény, mert amiket én láttam belöle, nem az a hanyományos modon vett MMO lesz, mint pl TERA vagy GW2, ezért nyilván inkább GW2 nagyobb veszély rá, de persze ez lehet csak saját szubjektiv vélemény..Ami a lényeg, xruuval értek egyet, h jobban jártak volna, ha kiadják akkorra amikor igérték, és utánna, mire az emberek odaérnek, hogy már “unatkoznak”, hopsz jön is egy nagy patch, és mehet tovább! Nemjátszottam koreain, de azért gondolom csak van olyan a game, h fél évig ad vmi izgalmat h a kövi patchig ott marasztalja a playereket…Ha nem, akkor meg szerintem a kövi nagy kieg sem fogja megmenteni itt euban, szoval kockáztatniuk kellene

  • menorel
   augusztus 6, 2011 - 2:38 du.

   Szerintem sem a TERA, sem a GW2 nem hagyományos MMO. Ha lesz alkalmad kipróbálni őket, akkor szerintem ez nekem is egyértelmű lesz.

 13. Thor
  augusztus 6, 2011 - 2:03 du.

  Velemenyem szerint nemcsak a GW2 veszelyezteti a TERA-t ,marpedig igenis sokan GW2-izni fognak ha hamarabb kiadjak.
  Szemelyszerint jobban varom a Vindictus-t es sokan masok is,a gond ott lessz hogy sok ember nem engedi meg maganak anyagilag hogy mindent kiprobaljon.

  • menorel
   augusztus 6, 2011 - 2:40 du.

   Erről szól a hype. Ha tényleg kb egy időszakban jelenne meg a GW2, TERA, Vindictus, WoW következő kieg és mindez nem sokkal az SW:TOR start után, akkor nyilván mindenkinek lenne lehetősége dönteni, hogy merre akar tovább lépni, függően, hogy melyik játék hypeja huzza be leginkább. Az előző években sem volt ez másképp. Pl. a Blizzard akkurátusan ügyelt arra, hogy minden új MMO startra időzítsen valami content patchet vagy akár kiegészítőt. Nyilván most sem lesz ez másképp.

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s