Kezdőlap > Bluehole, En Masse, Frogster, Offtopic, TERA ENG, TERA JP, TERA KOR > Napi Rövid – 2011.07.04.

Napi Rövid – 2011.07.04.

A mai nappal újabb amerikai ünnepet pipálhatunk ki a függetlenség napja személyében, ez bennünket talán csak annyiban érint, hogy természetesen a mai napon sem történt semmi – ez miatt – az EME háza táján. Na de annál érdekesebb dolgok történtek a fórumokon. Szárnyra kapott egy érdekes konspiráció a következő bekezdéssel:

EA recently announced that they will not disclose a release date because major competition may attempt to crush it on release. They made mention to “expansions” of games that will cause problems for SW:ToR.

A történet arról szól, hogy állítólag (sem erőm, sem kedvem nem volt visszaellenőrizni a forrást, tehát kezeljétek így), az EA hivatalosan is bejelentette, hogy esze ágában sincs kiadni az SW:ToR pontos megjelenési dátumát, mivel nagyon nem szeretne ezzel esélyt adni a konkurens cégeknek, hogy a ToR kiadásának dátumára valami fantörpikus (bocs… gyerek most éli a hupikék korszakát…) kiegészítővel rukkoljanak elő. Nyilván itt az EA a nagy rivális Activision-Blizzardra gondolhat, aki az elmúlt években módszeresen dolgozott az éppen aktuális upcoming MMOk alá azzal, hogy kisértetiesen arra az időpontra időzítette az aktuális content patch megjelenést, amikorra más MMOk voltak bejelentve. Igy volt ez pl. az Age of Conannál, aminek a release időpontjára a Blizzard pont a sokáig halogatott Sunwell sziget patchet adta ki, majd alig fél évvel később a Warhammer Online kiadását előzte meg két-három héttel a Wrath of the Lich King kiadásával. Ugyanez játszódott le az Aion kiadásakor is, amit jó másfél hónappal előzött meg a Trial of Champions raid content, amit szokatlanul gyorsan ki is tolt majd mindenki úgyhogy biztos ami biztos az Aion megjelenésének napján kiadták az Onyxia Return! patchet is. Bár nyilvánvaló volt, hogy a sok ‘WoW killer’ elhalálozása után a Rift!-nek nem sok esélye lehet a WoW-val szemben, de a Blizzard itt sem hagyott semmit sem a véletlenre. A Rift megjelenése után egy hónappal kiadták a régóta várt és sokáig titokban tartott Zul széria következő patchét a Rise of Zandalari-t.

Persze felesleges démonizálni bármelyik kiadót vagy fejlesztőt. Nyilvánvaló, hogy a játékosbázis megtartásához/visszacsábításához ez kell. Ott van jó példának ugye Korea. Milyen meglepő, hogy a TERA kiadásának napjára időzítették a Aion 2.5 koreai kiadását, a 2.6-ot pedig pont ugyanakkor adták ki, amikor kijött az Awakening patch márciusban.

Ezek után nyilván nem meglepő, hogy az EA nem kapkodja el a release date-t, hiszen az EA rövid időn belül két MMO-t is ki fog adni 2011 végén/2012 elején, az SW:ToR mellett igen jó állapotban van már az én személyes befutóm a The Secret World is. Az EA mellett természetesen az NCSoft/ArenaNet sem siet sehova, a GW2 kapcsán is csak homályos pusmogások vannak a megjelenésről.

Ezen terminológiára nyilván fel lehet fűzni a TERA-t is, már persze ha abból indulunk ki, hogy az EME gondolkodik, amit nem feltétlenül nézünk ki belül. Persze másik oldalról ott van a BHS, aki nagyon csúnyán megszívta a TERA koreai kiadásával, hazai pályán eléggé csúnyán alul prezentálja magát a játék, kérdés, hogy legalább a fejlesztési költségeket kitermeli-e a koreai játékos közösség. Kiindulva ebből nem kizárt, hogy a BHS a háttérből azért rángatja rendesen azokat a drótokat.

Akkor innentől konspiráció off… és térjünk rá a napi apróságokra:

 • Befejeződött ma hajnalban az első Japán CBT. A visszajelzések nagyon pozitívak, a játékosok oda meg vissza vannak a harci rendszerért és a játék nyújtotta szépségekért, különösen a karakter alkotás terén.
 • A NHN Japánnal elég erősen oda kell tennie magát viszont a hardware és sávszél fejlesztés kapcsán, mert elég sok visszajelzés jött azzal kapcsolatban,hogy lagos a játék. Ez főleg azért fura, mert ilyen probléma sem koreában, sem az EU/NA tesztek során nem fordult elő.
 • Egyre zavarosabb, hogy mi is fog történni Japánban júli 29-én. A hivatalos oldalakon nincs semmi, viszont a Premium pack resellereknél mindenhol az olvasható, hogy a csomag ezzel a dátummal fog megjelenni. Ezt a legtöbb nyugati és koreai sajtó úgy vette le, hogy ezen a napon fog megjelenni a TERA JP, amit viszont ezeddig sehol senki és semmi nem erősített meg.
 • Egy jó hónapja facebookolt ki egy érdekes képes az egyik Frogster CM, egy olyan commenttel, hogy hú de nagy meló megtervezni az új site/forum struktúrát. Ennek első lépéseként holnap elköltöztetik a hivatalos EU fórumot egy új szerverre. Ez a folyamat nagyjából 6 órát fog igénybe venni, mely idő alatt (holnap CEST 08am-től) nem lesz elérhető a fórum. Ezen idő alatt viszont érdemes csekkolni a social médiákat, mivel a Frogster mindenféle ajándék sorsolásos játékokat fog tartani.
Na ennyit mára, így is hosszú lett… Nagyon.

 1. negativ_figura
  július 5, 2011 - 7:09 de.

  Hmmm…a munkatempóból következtetve a frogster biztosan a 2013as Blade & Soul EU megjelenést várja 😀

 2. Csenky
  július 5, 2011 - 1:56 du.

  A Duke Nukem-hez képest még jól állnak.

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s