Kezdőlap > En Masse > TERA E3 2011 Developer Chat – Átirat

TERA E3 2011 Developer Chat – Átirat

Nem szép dolog rögtön az elején ítéletet mondani, de a chat alatt pontosan az történt, ami váltható is volt. Nekem nem sikerült felmaradnom/felébrednem az eseményre, de Des és ShadowEagle végig izgulták az eseményt és tapasztalataikat megosztották már a fórumon. Mielőtt még nagyon belekezdenék a boncolgatásba egy fontos apróság: Az E3 kapcsán az EME került a középpontba nem pedig a játék. Az, hogy milyen véleményem alakult ki az EnMasseről az nem jelent semmit a játékra nézve. Csak azért írom le, hogy ne legyen ebből félreértés. Bár az EME nyilván komolyan fog hatni a játékra, de nem ő adja ki a játékot EU-ban és nem is ő fogja tolmácsolni a kérdéseinket/kéréseinket a valódi DEV-ekhez. Lássuk nekem mi jött le az egészből. Az egész EVENT egy néhány bejegyzéses introval kezdődött twitteren, ahol előre tisztáztak néhány kérdést:

Nincs frissített megjelenési dátumunk (tehát továbbra is: 2011). A TERA minőségére fókuszáltunk és akkor fogjuk megjelentetni a játékot, amikor úgy érezzük, hogy készen áll.  Az E3-as követően fogjuk kiadni a tesztelési ütemtervünket. Figyeljétek a twittert, facebookot és a weblapunkat a részletek miatt. Pár szóban a TERA sajtó demóról: A political systemet szeretnénk bemutatni és azt, miként nyer két különböző karakter egyre nagyobb hatalmat. Az egyik karakter – Landon – egy széles körben elismert guild vezető, aki jelölésre kerül és megválasztják, míg Xavier egy PVP rosszfiú, aki a trónjához a csatákon keresztül jut. A trónhoz jár bizonyos hatalom is, úgy mint: az adók mértékének beállítása, monster spawning, PVP szabályok, extra árusok és az ellenfelek bebörtönzésének lehetősége. Az E3 után megosztjuk veletek a press demót, ami többek között tartalmaz egy lvl50-es BAM (field boss) harcot, amiben Landon és Xavier legyőzi a dögöt. És akkor most következzék Senior Producer Brian Knox, aki válaszol a TERA kérdéseitekre. Néhány Tweet lehetséges, hogy videók formájában kerül megválaszolásra a Tout-on.

Hogy is fogalmazzam, szóval ez az a nagy dolog, amit bejelentenek az E3-on… A Political system… Tény, hogy éveken keresztül titkolóztak erről a funkcióról… Csakhát elhaladt velük a kor és a koreai kliensből már mindenki tisztában van ennek a mikéntjéről. Érdekes hogy még mindig előjön az ilyenekkel mint pl: monster spawning. Ami hülyeség, semmilyen ilyen funkció nincs a játékban, ráadásul értelme sem lenne, hiszen a korábbi definíció szerint a lowlvl vs. highlvl mobok spawn ratejét lehet állítani egy zónán belül. A gond csak az, hogy egy zónán belül nincs 2-3 szintnél nagyobb eltérés, márpedig egy Lord (Venarch) csak a saját zónáját kontrollálja. Érdekes még, hogy beszél egy teljesen új dologról: ‘ellenfelek bebörtönzés’. Ilyen funkcióról szintén nem tudunk, nagyon nem is tudom hova tenni. De inkább nem találgatok.

Mindenesetre a kérdések válaszok alapján nem csak mi döbbentünk meg ezen a dolgon:

JoseUnCut: A TERA forumon azt lehetett olvasni, hogy valami nagyon komoly dolgot terveztek a TERA kapcsán (…az E3-ra). Ha tényleg nem akartok kiadási dátumot mondani, akkor mégis mi lenne az ami ennyire nagyot fog ütni:

Teljes és részletes képet adunk az egyik legnagyobb endgame funkciónkról, ami nem más mint a Political System!

Hogy oda ne rohanjak… A kérdések egyébként erősen szűrve voltak, csak arra született válasz, ami kényelmes volt és azokra is gyakran csak mellébeszélés. Mindezt ráadásul nyíltan fel is vállalta az EME:

Teracasts: Miért tértek ki azok a kérdések elől, amiket a legnagyobb támogatóitok tesznek fel?

Azért mert egy netbookon kell gépelnem. uhh.

??? Hol is van itt az összefüggés? Erre a kérdésre ez válasz? Miért nem vesznek fel egy kib*szott írástudót, ha ez még gépelni sem tud. Vagy ha már annyira oda meg vissza vannak a Toutért, akkor miért nem válaszol ott? Beszélni csak tud… Ezt magam is igazolhatom, volt szerencsém a GamesComon beszélgetni vele…

A kérdések egy része továbbra is a megjelenést és a bétákat forszírozta, kiderült, hogy csak minimális kozmetikai változtatásokat tettek az Elinekkel, amikből persze nem sok mindent fogunk látni, hiszen  az összes Elin egy teljes testet fedő krumplis zsákban fog rohangálni (igen ez irónia volt…). Megtudhattuk azt is, hogy a GvG rendszer arra lett tervezve, hogy a guildek közötti konfliktusokat kezelje… Nem mondod? Mekkora megállapítás. Azt is megtudhattuk, hogy bár semmilyen részletet nem tudnak megosztani a GvG kapcsán, de őket is nagyon izgatja bizony ez a rendszer… Innen üzenem, hogy nagyon örülünk ennek…

A kiadásra és a koreai játékot ért kritikákra minden esetben a minőséget hozták fel válaszként:

Teracasts: Hogyan tud válaszolni az EME a Koreai MMOkat ért kritikákra? És miként függ ez össze azzal, hogy az EME még mindig kifejezetten zárkózottan áll hozzá az NA kritikus funkciókhoz?

Minden a minőségről szól, amíg nem érjük el a megfelelő szintet nincs nagyon értelme beszélni róla, hiszen ha a dolgok mégis változnak, akkor mehet a szomorkodás.

Újabb gyönyörű bullshit iskolapélda. A megválaszolt kérdések között persze akad még néhány megmosolyogtató:

Teracasts: Producer Chris Hager egyik kijelentésében a Crysis enginet emlegette, ez csak valami véletlen E3 túlterheltségi elszólás volt, avagy tekinthetjük ezt valami baljós Argon befolyásolásnak?

Csak mellébeszélt, mint azt korábban többször is jeleztük az unreal enginet használjuk.

Na igen, ilyen az amikor valaki melegváltásban áll át egyik játékról a másikra. Évekig hajtogatta mindenfelé Kinslon a Crysis engine-t, nem is csodálom, hogy most ezt befailelte. Lehet nem a frissen recruitolt ex Aion producerrel kéne a kiállításokra járni, akinek mégcsak fogalma sincs a TERA-ról…

Nagyjából ennyi kérdést gondoltam, hogy kiemelek. A többi nagy része vagy eleve valami naív, tudatlan kérdés volt, vagy ha mégsem, akkor a válasz kellően kitérő és semmitmondó. Aki érdekel a teljes Dev Chat: http://www.tera-online.com/node/782


Kategóriák:En Masse Címke: , , , , ,
 1. Szmötyi
  június 9, 2011 - 5:35 de.

  Áhh egy kis wall of text 😀 Már vártam , viszont a kérdésekre adott válaszokon jót nevettem :
  Teracasts: Why are you avoiding questions from some of your biggest supporters?

  Cause i am typing on a netbook ugh.

  Hát ezen nagyot LoL-oltam.

 2. Thunderbolt (catacylsma)
  június 9, 2011 - 6:26 de.

  Ezen inkább sírni lehet nem nevetni szerintem.

 3. Lacci
  június 9, 2011 - 7:18 de.

  Na igen szánalmas, hogy közeleg a kiadás, ráadásul kóreából csak csak jön némi infó és még is csak a mellébeszélés megy.Kiszurják a szemünket a semmivel.

  • Agiido
   június 9, 2011 - 7:59 de.

   Tényleg közeleg?

   • meridian
    június 9, 2011 - 12:15 du.

    inkább “távolodik”.

 4. Szergely
  június 9, 2011 - 7:28 de.

  /facepalm

 5. OzI
  június 9, 2011 - 7:33 de.

  De jó akkor fog megjelenni mikor járókerettel fogok futkározni a szobában xD

 6. Szim
  június 9, 2011 - 7:37 de.

  Kicsit olyan érzése van az embernek, hogy az E3-on való megjelenésük “muszáj” volt. Szerintem még saccolni sem tudják ők sem mikor tudják egyáltalán béta-teszt képessé tenni a westernised verziót (egyéni vélemény kevés infóból szűrve).

  Szvsz azért siralmasnak tartom, hogy mellébeszélnek és nem adnak némi tényleges infót mégha az esetleg rossz is. A hitegetés a legrosszabb, amit tehetnek… “bocs srácok, kicsit elcsúsztunk a munkálatokkal, mert Billy olyan évjáratú Jack-et szerzett, hogy az kihagyhatatlan volt..” vagy valami.

  • OzI
   június 9, 2011 - 7:44 de.

   😀 ++++++++

   • Szim
    június 9, 2011 - 7:57 de.

    Hut eszembe: “Hit the throat Jack! Don’t you come back no more no more no more no more..” 😉

 7. Sagrath
  június 9, 2011 - 8:08 de.

  The things goes wrong:(((Ez is és az előző post is tartalát tekintve irtó gáz,nem úgy értve amit Meno irt,hanem inkább,hogy itt is kezdik a jónépet birkának nézni!!!Remélhetőleg Eu-ban nem ilyen szellemileg teljes toprongy Brian gyerekek fogják felügyelni Senior Producerként ezt a kis remekműnek tünő játékot.Ha ezek is ilyen NCwestesek lesznek vagy ex Ncwestesek akkor ennek a játéknak is teljes mértékben meszeltek.Don’t feel sorry for the fanatics…

 8. Sagrath
  június 9, 2011 - 8:12 de.

  amin nagyon kezdek kiakadni,hogy az ilyen idiótáknak mint B.K.még hatalmas összegeket ki is fizetnek a vágottszeműek valszeg.A végén meg majd kiderül,hogy csak tönkretenni ment oda mielőtt kiadnák a GW2-t meg a B&S-t.NC spys on board now ……

 9. rdei
  június 9, 2011 - 8:25 de.

  /facedesk

 10. Rosert
  június 9, 2011 - 8:41 de.

  Vicces, hogy az EME úgy gondolja, hogy a nyugati játékosok semmit nem tudnak a TERA onlineról, és elég lesz nekik, ha csak kapnak 1-2 “használt cukorkát” szopogatásra. Ezek után mondhatjuk azt is, hogy az EME semmivel nem készült az E3ra, én a pavilonjuktól sem vagyok elájulva. Az általuk annyira nyomatott “video twitter” (tout) is semmi hasznossal nem szolgált. Gondoltam majd használható interjúkat, vagy vetítéseket tesznek fel rá, de sem információértékű nem került fel rá. Ezekből következik , hogy kicsit komolytalanná kezd válni a szememben a csapat.

 11. Chiccoo
  június 9, 2011 - 8:43 de.

  Hogy valami jó is hangozzék el az E3-ról, tudom hogy nem erre vártunk annyira, de talán segít a mélységes depresszióba süllyedt blog olvasók népes táborának néhány tagján:

  http://www.fpsguru.com/galleries/5/The-Girls-of-E3.html

  (persze Szergin ez sem segít gondolom, mert ők még élnek ugyebár, legalábbis a képek alapján igencsak virgoncnak tűnnek 😀 😉 )

  • Sagrath
   június 9, 2011 - 9:31 de.

   errrghhh erggghhh hoznám haza asszonykámnak némekyiket kis közös csemegézésre :)))

 12. Szim
  június 9, 2011 - 9:10 de.

  Hmmm.. Chiccoo rátapintott a lényegre. Amíg nem adják ki a játékot addig legalább a hölgyekkel el lehetne játszogatni egy kicsit. Ahogy egy bash hero írta anno: “fizetek neki, hogy doom-ozzon velem!2 🙂

 13. Rosert
  június 9, 2011 - 10:31 de.

  Hát Chicco. még ezen a téren is gyenge a felhozatal :S

 14. 0zirisz
  június 9, 2011 - 10:31 de.

  Tényleg olyan érzésem van mintha egyáltalán nem vennék komolyan ezt az egészet. Azt hiszik, hogy akkora császárok, hogy gyakorlatilag bármit megetethetnek velünk. Valaminek kell lennie a háttérben amit nagyon nem akarnak elárulni nekünk. Nem hiszem el, hogy ilyen töketlenek lennének …

  • június 9, 2011 - 3:37 du.

   Ha jól emlékszem a max. szint lvl 60 lesz és ebből kifolyólag egyre inkább az a rossz érzés lesz úrrá rajtam, hogy Koreában még kiadják a lvl 60-as szint limitet és a hozzá tartozó néhány „apróságot” tartalmazó upgrade-et, majd ezt követően… nesztek EU/NA…. (…és a csúszás miatt lehet, hogy már Japán is ezt a verziót kapja meg…!?)

   De csak nem így lesz, remélem!?

 15. Darquebus
  június 9, 2011 - 11:46 de.

  Chiccoo-kám, egy Elin sincs a lányok között :-)))) Ezek nem hoznak lázba!

 16. rekotye
  június 9, 2011 - 1:17 du.

  Chicco linkjére reagálva… Blood Rayne mi a fenét keres ott? Úgy tudom a 2. rész már rég kijött (jót is játszottam vele 😀 ) tán lesz 3. része….?

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s