Kezdőlap > En Masse, TERA ENG, TERA Online > History seems to repeat itself once again…

History seems to repeat itself once again…

Az E3 kapcsán eddig nagyon nem az történt amit vártunk volna. Az E3 LiveCam interviewn már időközben elhangzott, hogy még nincs release date és ilyesmire ne is várjon most senki. Elhangzik az interjún a kérdés: “Na mi van a bétákkal”. A válasz – mondhatni tipikus: “Még nincs release date khm-khm-khm. Ha mindent letesztelünk és satöbbi, akkor majd lesz release date és akkor megmondjuk a béta időpontokat is“.

Az ember leginkább csak pislogni tud. Felmerül a kérdés, hogy akkor most egyáltalán minek mentek ki az E3-ra, azért, hogy bemutassák annak a néhány 100 sajtósnak és pár ezer látogatónak a Terat? Közben bepotyognak a sajtóanyagok a Frogstertől is: E3 = political system, BAM és guild system. Ennyi? Tényleg ennyi? Fél évvel az után, hogy Koreában már megjelent a játék még mindig ezek a témák driveolnak?

Jó, persze… Senki nem mondta ki egyértelműen, hogy E3-n bejelentik a release date-t. Persze azért utalgattak rá, hogy itt most aztán olyan komoly bejelentések lesznek, hogy a fejünk is leszakad. Hát nem szakadt le. Hátra van még – helyi idő szerint – holnap hajnalban egy ‘Dev chat’, ahol  állítólag a TERA fejlesztőivel lehet majd beszélni. Ezek a ‘fejlesztők’ nem mások mint Brian Knox és a producerek. Jahogy ők a DEV-ek… Hagyjuk már ezt. Mindenesetre nagyon várom a transscriptet a chatről.

De ha már a producerek, az E3 LiveCam-et ki más driveolná az EME részéről mint a nagy Chris Hager. Az a Chris Hager, aki alig fél éve még – utolsók között leoltva a villanyt – hagyta el az NCWestet és egyből utána ment is a haverok után az EnMassebe (EME). Most meg ott vigyorog a kamerába és magyarázza a political systemet és megannyi funkciót. Miközben az agya még minden bizonnyal zsong attól a sok szeméttől amit nem is oly régen NCWestesként kellett kitolnia magából. Vajon mi is lesz az ő feladata az EME-nél? Itt is ő lesz az, aki kiáll havonta egyszer és közli a Producer’s Letterben, hogy “fúú, hhhát majd lehet hogy lesz valamikor transfer is… de nem biztos

Pörög az agyam, ahogy pörög tovább az E3 LiveCam is és belecsöppenek valami fura szituációba. Hirtelen úgy érzem, hogy két évet ugrok vissza az időben. Körülöttem minden rózsaszín, egyik haverommal éppen konstatáljuk, hogy Blizzardtól kaptunk 3 napos bant ‘creative use of game mechanism‘ miatt; több se kell nekünk… keresünk mi új MMO-t -> Aion. Ugrunk előre egy-két hónapot, már megy a Variance blog, én meg csak bámulok ki a fejemből, hogy ki ez a gyökér a GamesCom-on, aki Brain Knox néven tart ‘development interview’-kat és konkrétan egyetlen kérdésre sem ad választ. Mount rendszert ígér, meg úszást és persze addon támogatást is. Ezekből nyilván azóta se került be semmi az Aionba.

És közben nézem a videót tovább. Hallgatom az ilyen hangzatos bullshiteket mint: “Aman is like a dragon race“… pörög a videó… “we don’t have a final specification for the game” ->tényleg? Végül is néhány százezren eljátszanak vele már most is Koreában…  Kérdések jönnek-mennek, újabb válasz Christől egy totál más kérdésre: “Just finalizing the final content of game…” -> igen? Hát hogyne… De a dolgot még tetézi azzal, hogy benyögi: fúú hát mi nem a koreai verziót adjuk ki, a mi _fejlesztőink_ nagyon dolgoznak és a nyugati TERA nagyon más lesz. Kérdés: mégis mit fejlesztetek… Válasz: hebegés-habogás után… “ööö, hááát például a controller supportot” ->nyilván… Újabb kérdés: vannak mountok ->”there are different version of mounts…”, hát persze, vannak pl. lovak, meeg…. jahh lovak… kihagytam valamit? Ja tényleg vannak még más színű lovak is.

És akkor jön az ultime kérdés: “Why should we play this instead of guild wars2”  -> Na Chris itt érzi igazán nyeregben magát, végre egy kérdés amire elsütheti a konzerv válaszát: Hát persze hogy a real action combat rendszer és persze a very deep political system ja és persze a még ‘deep’-ebb crafting rendszer… Tényleg ezek a funkciók fogják megverni a GW2-őt? Képben vagy…

Jön az újabb kérdés: Van a TERA-ban pet rendszer? Hahaaa Chris érzi a lovat a feneke alatt: “yes, we do have a pet system.” És kész, semmi folytatás, van és kész. Igaz, hogy a homonkulusoknak semmi küzül a petekhez, igaz, hogy nem is azok és nem is arra vannak… De végül is… van, nemde? Hát persze.

Ekkor hirtelen szétesik a stream én pedig boldog vagyok, hogy nem kell tovább ezt hallgatnom…

Az elmúlt jó egy évben volt néhányszor szerencsém találkozni a Frogster csapattal. Nem mondanám, hogy álmaim csapata, nem mondanám, hogy náluk lesz a TERA a legjobb kezekben… DE AZ ENMASSE-hez képest összerakhatjuk a kezünket és örvendezhetünk… Brian Knox és csapata komoly feladatba vágta a belevágnivalóját: Megint megpróbálnak eladni _CSAK_ bullshittel egy játékot, amiről fogalmuk nincs, nem tesznek hozzá nagyon semmit és maximálisan megvezetik a népet mindez idő alatt. Majd megjelenik a játék és megjelennek a ‘soon’-ok.

Tényleg nagyon sajnálom az észak-amerikai játékosokat, amiért belesétálnak újra a darálóba és csak reménykedni tudok abban, hogy a Frogster tényleg komolyan gondolja, hogy az EME-től teljesen függetlenedve direktben a koreai fejlesztő csapattal fogja tartani a kapcsolatot és intézni az EU kiadást és üzemeltetést. Úgy legyen… We have no other chance…


Kategóriák:En Masse, TERA ENG, TERA Online Címke: ,
 1. nithaex
  június 8, 2011 - 10:07 du.

  Poor, poor USA :S Nem elég nekik az afgánok még Brian Knox is ott van :S

 2. Des
  június 8, 2011 - 10:41 du.

  Ha a Forgster tényleg Korea like-ént agyja ki, akkor kezemet összerakom!

  • Des
   június 8, 2011 - 10:42 du.

   “agyja” epicfail.. adja*

 3. Rosert
  június 8, 2011 - 10:50 du.

  Ismerlek már Meno, és most csak merem remélni, hogy csak a csalódottság beszél belőled. Ha nem akkor elég szomorú leszek, mert ha még mindig nem képesek egy dátumot kinyögni, akkor erre a játékra nem kell még az idei évben számítanunk 😦
  Ezek a kifogások, illetve válaszok viszont számomra kicsit úgy hangzanak, hogy nem is csinálnak semmit, csak összetett kézzel várják a koreai fejlesztők újdonságait, javításait. Sajnálom, hogy az E3 ekkora kudarc, azok után, hogy ennyire vártuk.
  Csalódott vagyok ezek után…

 4. xruu
  június 8, 2011 - 11:00 du.

  Én szándékosan nem vártam sokat E3-tól mert legutóbbi papucsos event (sry nem tudom hogy hívták) picit csalódás volt, de hát amit ezek csináltak, jobban mondva nem csináltak az egészen durva volt még így is.
  Ha fogták volna azt a pénzt amit erre szántak, leisszák magukat egy közeli kocsmában és arról csinálnak egy házi videót kézi kamerával, esetleg demózzák a true action combat-ot egy bottal ütögetve egymást, abból is nagyobb hype jön ki mint így.
  Igazából már eleve el vannak maradva (ha feltételezzük hogy még idén ki akarják hozni) és kb most E3 lett volna az ahol ezt behozhatják, nem igazán vágom mikor akarják ezt felpörgetni, vagy akarják e egyáltalán. Vagy most mi a fene van, tényleg érthetetlen.
  De megpróbálok optimista lenni: eddig picit féltem hogy talán túl későire tettem a tippjátékban a megjelenést, most nőtt az esélyem. Legalább lesz egy naptáram. Milyen szuper. Örülök.

 5. Szergely
  június 8, 2011 - 11:08 du.

  Dé ja vu! >_<
  A cikk jó lett, olyan igazi Menoreles 😀

 6. Goren
  június 8, 2011 - 11:09 du.

  Ez az új 2011-es üzletpolitika. Annyira sunyin adjuk ki a játékot hogy még mi sem tudunk róla. Lehet hogy rendeznek egy óriási pucérmaratont (nem tudom miért pont azt) a játék megjelenése előtt 1 hónappal és az akkora hype atombomba lenne amekkorát még nem látott a világ. Több százezer ember meztelenül rohan végig Amerika nagyvárosainak az utcáin és mindegyik hátára rá lesz festve hogy TERA Coming SOON

  • Agiido
   június 9, 2011 - 8:01 de.

   a mellkasukra hogy TERA coming soon, a hátukra, meg hogy TERA going soon 🙂

  • Kouta
   június 9, 2011 - 8:39 de.

   mindezt elinnek beöltöztetett kis tizenéves lányokkal, mögöttük meg a pedofilok beöltöztetve poporinak ^^:D

 7. rdei
  június 8, 2011 - 11:12 du.

  Reméljük az EU verzió a remény diadala lesz a tapasztalat felett.

 8. meridian
  június 8, 2011 - 11:31 du.

  Vajon mennyi a “nyugati” részvényesek aránya az NCSoft-on belül …? Jah, izé, ez nem az NCSoft, de ahoyg elnézem ennél a koreai cégnél is ugyanúgy mennek a dolgok. Mert nem hiszem, hogy sok nyugati lenne, inkább mind csak sárga… Különben ezek a tulajok bő nyállal vernék az asztalt naponta, mi a lótüdőt lehet pöcsölni ennyit egy westerninációval? A nyugati piacon sokkal több a fizetőképes kereset (egyenlőre még), és ez itt egy havidíjas játékról volna szó…
  De ahogy elnézem ez a koreai cégekre unblock jellemző. Egy olyan játéknak mint pl az ArcheAge még nem kerítettek nyugati kiadót… holott a játékosok, szvsz, nagyon várják már… mire kijön, addigra beindul ismét a Blizzard biznisz és megoint mindent elvisz. Addig meg söpri a jónépet Diablo 3-mal, Starcraft 2-vel, meg az elavult motorú és storylineban agyonfacsart WOW addonokkal.

  Bár halottam olyat is hogy a Blizznek (pontosabban az Activisionnak) annyi a pénze, hogy ha bárki valami épkézláb MMO-val akarna kijönni, akkor azokat irgalmatlan összegekkel lefizetik őket, hogy lassítsanak egy kicsit…
  Persze ez összeesküvés elmélet, de mégis mit pöcsölnek ennyit a egészen?!

  Az AION-nál még megértem, mert egy félkész játékkal jöttek ki – bár ami a grafikát illeti nem egy nagy munka volt részükről. De ott megmondták jó előre köv. év szeptemberben lesz a start. és akkor is lett. Az egy évvel korábbi Warhammer többet mutatott. A még korábbi Conanról nem beszélve… (jah, ez utóbbi a nyáron állítólag micro paymentes rendszerű lesz, a végén még újból nekiveselkedek…)

  2011. júniusa van.

 9. meridian
  június 8, 2011 - 11:47 du.

  Egyébként mindösszesen ez az amit az E3-ra hoztak, mint kurva nagy bejelentést?

  • június 9, 2011 - 4:30 de.

   Nem… a tera dev chaten elhangzott a nagy bejelentés… huhúú. majd másik postban. Előző commentedhez meg annyit, hogy az NA/EU kiadás nem a westernization miatt késik, hanem azért, mert a játék nincs kiadható állapotban. Még csak most ment élesbe koreában a Dark Awekening patch, ami szerintem még mindig kevés a kiadáshoz… De ez tényleg csak szubjekt vélemény.

 10. június 9, 2011 - 4:32 de.

  Szergely :

  Dé ja vu! >_<
  A cikk jó lett, olyan igazi Menoreles :D

  Tartok tőle, hogy visszatér az az idő…

 11. Szmötyi
  június 9, 2011 - 5:02 de.

  Hát ezek nem a legjobb hirek :S Mondjuk nem nagyon izgat (mármint a hírek) én addig várok amíg kinem jön. Mert hogy én arra az elcseszett Archlord nevű játékra soha nem fogok visszamenni (3.5 év után) az egyszer biztos. Azért várom a további fejleményeket , hátha valami jó is kisül ebből. Remélem….

 12. rekotye
  június 9, 2011 - 7:52 de.

  Szegény Meno, a sorok között ott van a csalódottságod, és megpróbáltad szépen kifejezni… Jó cikk lett, tényleg, csak nem adja át, mikor tépted a hajad, miközben fogalmazol…. Sajnálom ezt a dolgot, viszont örülök, addig van időn felújítani a “kávéfőzőmet” 😀

 13. Agiido
  június 9, 2011 - 8:05 de.

  Nincs az a sorok között, egyenesen megkaptuk.
  Igen ez az igazi Déja vu! NCWest = EME.
  Nem tudom mennyi reményünk van ahhoz hogy a Frogster más lesz. Nagyon más játékot nem hiszem hogy kiad. Kb kizárt hogy tök mást kapunk mint az amcsik.

  • június 9, 2011 - 8:07 de.

   Az Aionnal – miután végre nagy nehezen megjelent – egyetlen komolyabb gond volt: Az pedig a support teljes mértékű tudatlansága és hiánya. Márpedig ezen a téren a két cég teljesen független.

 14. Delebriel
  június 9, 2011 - 8:07 de.

  Legközelebb linkelj egy képet magadról, ahogy a stream-et nézed, sokat dobna a kifejezés módon. 🙂 Amúgy már várom, hogy mi az a nagy bejelentés, főleg ha külön post-ot érdemel.

 15. Z
  június 9, 2011 - 10:07 de.

  Nekem tegnap elfogyott a lelkesedésem egy időre, tegnap realizálódott bennem hogy ez a videó megosztó tout meg twitter tipikusan azok amiket NCwest is használt, aztán jött a teljesen lehangoló e3 trailer, utána a frogster press anyaga, plusz ahogyan az “tálalva” volt, végül pedig a developer chat. Ez így 24h alatt eléggé helyrerakta a rajongásomat.

 16. 0zirisz
  június 9, 2011 - 10:38 de.

  Ez pontosan az az eset, amikor azt mondják a szülök a gyermeknek, hogy az okos ember más kárán tanul. Úgy látszik ők nem tanultak más kárán, sőt még összeszedték azt az embert akinek eddig sem köszönhettünk sokat. Vagy lehet hogy azért szerencsétlenkednek ennyit mert félnek, hogy az Aion sorsára fog jutni a játék, ha nem adják ki rendesen “kész” állapotban rendes supportal?

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s