Kezdőlap > Glyph rendszer, Gyorstalpaló, TERA Online > Glyph rendszer – ássunk a mélyére

Glyph rendszer – ássunk a mélyére

Jelen post a nightside francia guild által készített “Tera KR – Glyphs explained” guide alapján készült. Köszönet Ino-nak a guide megírásáért és Riddell-nek a kipostolásért. Továbbá köszönet Tokennek a Renegade Legion guild vezetőjének, aki lefordította ezt nekünk. (bár igaz a post felét át kellett írni 🙂

Glyph – Amit már minden bizonnyal tudsz…

Mint azt talán már minden olvasó tudja, a TERA-ban van lehetőség a skillek fejlesztésére. Ezt a rendszert az angol kliens – tévesen – “Glyph system” nevezi; mely – téves – elnevezéshez kénytelenek vagyunk ragaszkodni. (Ez legalább egy annyira téves fordítás, mint hogy a item strengtheting/enhancingot tévesen enchanting-nak fordították le és azóta megrögzötten ragaszkodnak is hozzá…) Na de térjünk vissza a glyphekhez: A legtöbb karakter skillhez egy vagy több glyph érhető el. Ezen glyphek bizonyos mértékben befolyásolják az adott skill használatát. Minden egyes glyph be van sorolva annak értéke alapján, melyet egy 2 és 7 közötti “glyph pont” érték határoz meg. Lvl25-ön a karaktert 10 glyph pontot kap, melyet követően minden szinten további egy extra pontot kap. lvl60-on így összesen 45 glyph ponttal rendelkezhet. Ezen pontokat megvásárolt glyphek aktiválására használhatja. Némi pénzmag feláldozásáért cserébe bármikor resetelni lehet a ‘glyph tree’-t.

Glyph kategóriák

A fenti információk nevezhetőek általános tudásnak a Glyphek kapcsán. Azonban a nightsideos csapat egyik tagja felfigyelt még egy apróságra. A Glyphek színe alapján is csoportosítható azok tulajdonsága. Ennek megfelelően:

 • A világoskék glypheket nevezhetjük ‘passzív glypheknek’. Ezek az adott skill egy-egy tulajdonságát módosítják, legyen az pl: mana használat, casting time, távolság, célpontok száma, stb.
 • A vörös glyphek az ‘aktív glyphek’. Ezek aktiválódására bizonyos esély van az alap skill használata esetén. Itt olyan glypheket kell elképzelni mint pl: dupla sebzés, nem kerül mana-ba az adott skill, növekedik az attack speed, stb. Tehát ezek a skillek csak ritkán és véletlenszerűen aktiválódnak a skill használata esetén, azonban ha aktiválódnak, akkor komoly hatást fejtenek ki.
 • A zöld glyphek minden esetben a chainben következő skillre gyakorolnak hatást. Tehát amennyiben használod az adott skill-t, majd utána nem felejted el használni a chain következő skilljét sem (space lenyomásával), akkor az effekt a következő skillre hat. Itt ilyenekre kell gondolni: megnöveli az attack power-t, csökkenti a mana használatot.
 • Az utolsó egyedi glyph szín a sötét kék: Ezek a glyphek az adott skillből – a karakterre gyakorolt – negatív hatást csökkentik. Vannak bizonyos skillek, amik pl. csökkentik a használó karakter HP-ját is a nagyobb ütés/sebzés érdekében. A sötétkék glyphek ezeket a negatív hatásokat csökkentik.

A glpyh elnevezése minden esetben két tagból áll a következőképpen: Skill név – Glyph név. Pl. a “Combo Attack – Glyph of Power” nevű glyph használata fixen megnöveli a Slayer “Combo Attack” skilljének az attack powerét 25%-kal. Ezen glyph abban segít, hogy magasabb ‘Defense” értékkel bíró ellenfelekbe is normális sebzést tudjon bevinni a Slayer.

Nézzünk néhány példát a négy glyph kategóriákra:

 • Slayer: “Combo Attack 1 – Glyph of Spirit” – Minden egyes sikeresen bevitt combo támadás esetén 10%-kal megnöveli a combo attackból származó MP visszatöltést 10%-kal.
 • Slayer: “Evasion Roll – Glyph of Fleetfoot” – Evasion Roll használata esetén (elugrás skil) 30% eséllyel 10 másodpercig 15%-kal megnő az attack speed.
 • Slayer:”Knockdown Strike – Glyph of Powerlink” – Amennyiben a Knockdown Strike után chainben használja a játékos a Whirlwindet, akkor az arra jutó attack power 25%-kal megnövekszik arra az ütésre.
 • Berserker:”Thunder Strike – Glyph of Sanative” – A Thunder Strike skill maxra töltése esetén az nem csak a célpontot, de a Berserkert is sebzi, azonban a Glyph of Sanative megfelezi az ebből fakadó HP veszteséget.

Glyph archetípusok

A másik érdekesség, hogy a skill – glyph kombinációk egyáltalán nem egyediek valójában cirka 20 glpyh archetípus van, amelyeket kombinálják az egyes skillekkel. A Slayer ‘Combo Attack”-jához pl az alábbi három glyphet lehet aktiválni: (forrás: teracodex)

Glyph of Fleetfoot
10% chance to increase attack speed 15% for 10 seconds.
Level: 25     Cost:  10,635     Glyph Points: 5
Glyph of Power
Increases power by 25%.
Level: 25     Cost:  10,635     Glyph Points: 6
Glyph of Spirit
Increases MP regeneration by 10%.
Level: 25     Cost:  10,635     Glyph Points: 4

A Berserker azonos nevű skilljéhez az alábbi glypheket lehet aktiválni: (forrás – teracodex)

Glyph of Carving
Increases critical hit rate by 4 times.
Level: 25     Cost:  10,635     Glyph Points: 6
Glyph of Spirit
Increases MP regeneration by 15%.
Level: 25     Cost:  10,635     Glyph Points: 4

Látható, hogy a két különböző class azonos nevű skillje esetén pl. a Glyph of Spirit a közös pont.

Lássuk a jelenleg elérhető Glyph archetípusokat:

Glyph of Impulsion
A percentage chance to reset the cooldown of the associated skill.
Glyph of Protection
Decreases damage received by a certain percentage.
Glyph of Fleetfoot
A percentage chance to increase attack speed.
Glyph of Lingering
Increases effect duration by a certain percentage.
Glyph of Piercing
A percentage chance to deal double damage.
Glyph of Bloom
Restores a certain percentage of HP.
Glyph of Impulsion
A percentage chance to eliminate MP cost.
Glyph of Multiplication
Increases number of lock-on targets by X.
Glyph of Numbing
A percentage chance to reduce an opponent’s movement speed.
Glyph of Brilliance
Decreases MP consumption by a certain amount.
Glyph of Sap
A percentage chance to stun an opponent.
Glyph of Mindspark
Restores a certain percentage of MP.
Glyph of Powerlink
Increases power of the next chain skill by a certain percentage.
Glyph of Spirit
Increases MP regeneration by a certain percentage.
Glyph of Influence
Reduces MP cost of the next chain skill by a certain percentage.
Glyph of the Slick
Removes slowed movement restriction.
Glyph of Sanative
Decreases HP consumption by 50%.
Glyph of Longshot
Increases range by X meters.
Glyph of Threat/Glyph of Fear
Increases enmity to monsters by a certain percentage.
Glyph of Resistance
Increases knock-down resistance by a certain percentage.
Glyph of Power
Increases skill power by a certain percentage.
Glyph of Determination
Increases skill’s efficiency by a certain percentage.
Glyph of Energy
Decreases cooldown by a certain percentage.
Glyph of Blaze
Increases casting speed by a certain percentage.
Glyph of Carving
Increases critical hit rate by X times.
Glyph of Grounding
Reduces oppoent’s movement speed by a certain percentage.
Glyph of Restoration

Increases HP regeneration by a certain percentage.

A Glyph rendszer jövője

Felmerülhet a kérdés, hogy a jelenlegi glyph rendszer vajon mennyire statikus és mennyire lehet ezekre az információkra hosszú távon építeni. Erre a kérdésre nehéz válaszolni. A jelenlegi 27 db. Glyph archetípus szinte minden fontosabb statot lefed, de nyilván azért még várható jó néhány újabb archetípust. A néhány napja leközölt “Dark Awakening: új skillek és glyphek” postban classonként megjelent 4-4 új glyph között is lehet találni néhány olyat, amit nem lehet lefedni ezzel a 27 archetípussal. Ilyen pl: a Warrior – Evasive Strike-jára létrehozott glyph, ami a leírása alapján: “Amennyiben evasion után Poison Blade-t használsz, akkor 3% HP-t visszatölt”. Ez nyilván egy vadi új zöld glyph archetípus.

Tehát az megállapítható, hogy a BHS komolyan épít a glyph rendszerre. Nem csak ülnek a babérjaikon és megelégszenek a jelenlegiekkel és azok jövőbeli kombinációival, de az egyes patchekkel vadi új típusokat is létrehoznak.


 1. Rosert
  május 7, 2011 - 3:49 du.

  Köszönjük szépen a mindenre kiterjedő hasznos információkat. Annyi kérdésem van, hogy van e valami megkötés abban, hogy egy színből mennyi lehet, vagy csak a pontok szabnak határt a glph-tree nek ?

  • spooky
   április 28, 2014 - 7:39 du.

   Hello! Nem tudom hogy ezt olvassa e valaki, de van egy 24es archerem pár napja kezdtem, mikor érdemes a glyph pontokat elhasználni már amikor megkaptam akkor vagy bármikor? Mert most 24nél kaptam npctol 5ot asszem.

 2. Z
  május 7, 2011 - 3:58 du.

  Jelentjük főtörzsőrmesternek, hogy a szökevényeket, kik a PTR kliensben kerestek menedéket maradéktalanul begyűjtöttük. o> Nyehehehe 😦
  Sajnos a jós aszondta a jövőt 100%osan megjósolni telehetlen de a jelekből lehet rá következtetni. ¿uɐɹéɔnd ¿zíʌ ɐ-%08 ʞǝuıɯɐ ɐɹóƃʎןoq uɐʎןo ʎƃǝ ʞǝʇʇöɾǝpı ʞɐɾɐʞ ǝpNemaz! Ja, szóval nemazokajelek azt mondják hogy piros oszlop felülről lefelé, mondjuk piros oszlopot nem látok itt a környéken de azért folyatom?tatom?
  1 – Attack power.
  2 – MP restore.
  3 – Te vagy az én párom.♥
  4 – Poison izé, ezeket e jeleket nem ismerem, ilyet nem láttam a földi csillagkapun.O.o
  5 – Speed ↑.
  Aztán van egy zöld oszlop is, állítólag:
  I. HP+MP regen
  II. Skill cancer (ror), mintha nem vonná le a manát ha megszakítod/ják a skillt, jósnő azt mondja hogy tojásrántottát reggelizett, ja meg hogy kiderül ha éles lesz (nem tom mire gondolt).
  III. Ez vagy megint speed növelés vagy x dmg retailate, 100 forintnak 50 a fele.-áfa-adó-járulékok.
  IIII. Egyelőre ezek az új archeto…acrhe, archeó? archetikus…bázz pedig vagy 50x le volt írva a postban ez a szó, szóval altípusok.

  • Szergely
   május 7, 2011 - 4:55 du.

   Lol, még el sem olvastam a hírt, de ez ütött 😀 Akarom mondani ez ütődött! xD

 3. Xedo
  május 7, 2011 - 4:40 du.

  Bocsi meno de elírtad : lv 60-on 45 glyph pontod lenne , 35 az lv 50-en lesz meg!

  • menorel
   május 7, 2011 - 5:14 du.

   Igaz! Én nem tudni számolni 🙂 Javítom, köszi! Felmerülhet bárkiben, hogy vajon miért írtam lvl60-at? Holott ugye lvl50 a mostani szinthatár és még a Dark Awakening után is csak lvl58 lesz. Lehet hogy tudok valamit, amit nem akarok elmondani, vagy nem mondhatok el? Fene se érti…

   • Szergely
    május 7, 2011 - 5:27 du.

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

   • Rosert
    május 7, 2011 - 5:42 du.

    Fake az egész :P:D

   • Xedo
    május 7, 2011 - 9:38 du.

    lehet valami nagy dolog van a berlini hírekben?:D

   • Kouta
    május 8, 2011 - 12:07 de.

    szerintem ott még ilyenről szó sincs 🙂

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s