Kezdőlap > Blog > Guild felmérés (második kör) – eredmények…

Guild felmérés (második kör) – eredmények…

Lezajlott a Guildekkel kapcsolatos közvélemény kutatás második köre is (az első kör arról szólt, hogy ki mikor kezd el guildet keresni magának). A második kör témája: ‘Milyen guildhez szeretnél csatlakozni?‘. Az előző szavazással ellentétben ezen körben lényegesen alacsonyabb volt a részvétel, alig 140-es adták le voksaikat. A válaszadók 12%-a jelezte, hogy már tagja valamilyen induló guildnek, úgyhogy nem érintett.

Meglepő módon a válaszadók alig egyharmada (30%) biztos csak abban, hogy Magyar orientációjú guildet fog keresni, ezzel szemben majd 20% biztos abban, hogy nemzetközi guildet keres. A motiváció nyilván mindenkinél más és más, de sokak számára a korábbi játékokban szerzett negatív tapasztalatok riasztóak, ezért is fordul inkább nemzetközi guild felé. A válaszadók 37%-a képezi a bizonytalan többséget. Ők alapvetően magyar illetékességű guildet keresnének, de ők még nem találták meg azt a guildet, ami igazán passzolni az elvárásaikhoz. Közülük is 26% úgy gondolja, hogy ha tényleg nem lesz megfelelő guild, akkor legfeljebb elmennek egy nemzetközi guildbe.

A fennmaradó 13% úgy gondolja, hogy sem hazai, sem nemzetközi guildhez nem kíván csatlakozni, jól el lesz magában/haverjaival a játékban. Hamarosan következik a harmadik kérdés a témában.


Kategóriák:Blog Címke: , ,
 1. Lacci
  március 28, 2011 - 10:13 du.

  Szrintem nem kellene az előző mmokban begyűjtött tapasztalatok alapján dönteni.Ám miért jobb 1 nemzetközi guild? ott is vannak problémák csak ott értitek annyira mi is a probléma.De van ez annyira jó? jobb mint egy olyan közösséghez tartozni ahol mindenkit megértesz és esetleg megpróbálod megoldani a problémákat a csapattal?Mi ért ne lehetne megpróbálni?azt ha nem jönbe akkor is át lehet menni és nemzetközi guildbe.De ez csak az az én véleményem.

  • Szergely
   március 28, 2011 - 10:40 du.

   S miért ne lehetne nemzetközibe menni, miért kéne olyan elveket követnem, amiket nem tartok magaménak? A kommunikáció sem probléma mindenkinek, nem kell általánosítani.
   Ne érts félre, örülök, ha összefogás van. Viszont van egy véleményem a túlzott nagyravágyásról (magyar és nemzetközi vonatkoztatásban is…), ami nem éppen pozitív.
   Meglátjuk…

 2. Des
  március 28, 2011 - 10:30 du.

  Sose voltam az a nagy Guild rajongó, ha voltam is magyar guildben, sose volt jó tapasztalatom. International guildben problémám nem volt eddig.. 😀

  ..majd meglátjuk, hányan leszünk magyarok EU startnál és majd elválik.

 3. Goren
  március 28, 2011 - 11:05 du.

  A nemzetközi quildekben is van probléma csak ott az emberek sokszor lusták angolul megszólalni és inkább lenyelik a békát. Tipikus ne szólj szám nem fáj fejem szindróma. De nekem aztán szinte tök mind1 hogy nemzetközi vagy magyar. Vezettem már mind a két fajtát és tagja is voltam ilyeneknek. Problémák egyedül az ún “Elit Giuldekben” nincsenek ahol kemény felvételi protokoll van. Emlékszem anno L2 ben 2,5 órás kérdez feleleket folytattam az egyik guild leaderével és volt még valami amit meg kelett csinálnom de arra már nem emlékszem. Na ott megválogatták az embereket. Egy a lényeg az pedig a szórakozás ha azt egy akár full Kínai guildben találom meg akkor ott leszek.

 4. menorel
  március 29, 2011 - 12:07 de.

  A nemzetközi guildeknél valóban azok az ‘előnyök’ amit Goren is írt, de én ezt egy picit másképpen tálalnám. A ‘nemzetközi’ európában annyit jelent: egy nagy guild, ahol a tagok nagy része olyan nyelven kommunikál egymással, ami nem az anyanyelve. Ennek megfelelően a kommunikáció lényegesen formálisabb és szinte egyáltalán nem emocionális. A nacionális guildeknél gyakran találkoztam azzal a problémával (akár csak tag voltak, akár tisztséget töltöttem be), hogy a játékosok szeretik beleszőni az összes világfájdalmukat a problémáikba, különösen ha már elfogytak az ‘észérvek’. Egy internat guildben idáig ritkán fajul a helyzet, hiszen a legtöbb tag nem igazán beszéli ilyen szinten az adott nyelvet, de ha még beszéled is, akkor is inkább fejezed magad ki tárgyilagosabban, hiszen azt mindenki megérti.
  Nem tudom és nem is akarom egyik opciót sem protezsálni, mindkettővel van sok pozitív és néhány negatív tapasztalatom. Ám az kétségtelenül levonható már a szavazás eredményéből is, hogy a többség koránt sem akarja elsietni ezt a kérdést és komoly alternatívaként kezeli akár a nemzetközi guildeket is. Szép meg jó amit Lacci ír ‘közösséghez tartozni, ahol mindenkit megértesz…’, kérdés, hogy valóban meg akarsz-e érteni mindenkit? 🙂

 5. psychedelic
  március 29, 2011 - 12:46 de.

  Kérdés, mennyi magyar fog elkezdeni Terazni, ha egyszer annyi magyar tolja majd mint amennyi wowban van, akkor talán lesz értelme magyak klánban tolni, de ha csak ilyen aion szinten a szerver népességének 5-10%-a magyar, akkor felejtös a dolog szerintem.
  Hogy miért? 2000 emberböl, lazán találsz mondjuk 50-et, akivel közös célokat tudtok kitüzni, hasonlóan gondolkodtok, és még a skill is talán egy szinten van, stb.
  Viszont ha játszik összesen 100-200 magyar, abból, sose fogsz, mondjuk 50-et összehozni, akik ugyanazt akarják, ugyanannyit képesek beletenni a dologba, és még a skill/tapasztalat is megvan.

  Számomra ott bukik a magyar klán dolog, hogy semmi értelme egy klán név alá bepakolni mondjuk 100 embert, amiböl van 10 über kocka aki a topra hajt, van 20 átlag player aki ugy elvan, még használható is vmire, aztán emellé jön 30 casual, aki fél évvel késöbb éri el a max szintet, közben sir, hogy a nagyok miért nem segitenek, aztán ha van vmi klános megmozdulás akkor baszik jönni, mert öt nem érdekli a pvp, nincs kedve, nem ér rá stb, illetve még van 30 olyan ember, aki tök fogalmatlan a játékhoz, és még az egérrel fordulás is komoly content számára.
  Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb magyar klánban a vezetés teljesen alkalmatlan a dologra, és képtelenek összetartani az embereket. Persze klánt csinálni mindnek volt kedve.

  Nemtudom, teraban mi lesz a klánok felépitése, hány ember kell, illetve egy kisebb létszámu 5-10 fös klánal mire lehet jutni. Szivem szerint, én magyar klánban tolnám, de csak olyanban, ami kellöen profin áll a dolgokhoz, és egy szerver top klán szintet megtud ütni, ha ilyen nem lesz, akkor marad a nemzetközi klán.
  De olyan guild alapból kilőve nálam, ahol mindenféle megkötés nélkül, boldog boldogtalant felvesznek, legyen az játék, sport vagy bármi, ha a csapatnak, nem közösek a céljai, és nem akarják ugyanannyira, semmire nem fognak jutni.

  • menorel
   március 29, 2011 - 12:55 de.

   Néhány nappal ezelőttig azt mondtam volna, hogy bőven elég az 5-10 fős guild a TERAhoz, sőt ezt még most is tartom egy apró megkötéssel, ez pedig az unalomig ismételt: Political System. Ma reggel picit szétnézem TERA KOR-on és meg mondom őszintén nagyon komoly hatással volt rám a political system végeredménye. Az, hogy sub-zóna váltásnál a zóna neve felett megjelenik egy cizellált részben a helyi lordot adó guild neve és custom logója, az, hogy a logó ott van a mappon, a logóra klikkelve tényleg egy csomó aprólékos infó érhető el, többek között a guild saját üzenete a zónához, bla-bla-bla. Na ez valami olyan feelinget kölcsönöz, mint amikor hosszú hetek szenvedése után először ki tudtunk hozni magunkból annyi DPS-t, hogy benyúljunk Aion-ban egy alsó abyssi fortresst és utána napokig ott virított az erődön a légió logója. Fogalmam sincs, hogy még mi lesz ebből a political systemből, de az egyszer biztos, hogy vizuálisan odatették magukat rendesen a tervezők.

  • Agiido
   március 29, 2011 - 9:46 de.

   maximálisan egyetértek.
   Sok rossz tapasztalat nálam is bejátszik

   • Agiido
    március 29, 2011 - 9:47 de.

    Hmmm a válasz nem ment Psyhedelic-hez, pedig oda szántam

 6. Szergely
  március 29, 2011 - 9:52 de.

  Off: Check your mail, peeps! 😀

 7. Trident
  március 29, 2011 - 2:21 du.

  Nekem az elso es utolso jo magyar guildem l2-ben volt sok-sok evvel ezelott. Azota minden nagyobb mmo cimet kiprobaltam, es mindig a magyar guild mellett tettem le a voksomat. Egyikben sem maradtam sokaig, de ez az en hibam: egyszeruen nem fekszik, ha repkednek a “bazmegek”, a “gecik”, meg a tobbi hasonlo izes magyar megszolalasok.. Persze akinek nem inge, ne vegye magara, de ugy altalaban az a tapasztalatom, hogy a melyen szanto tartalmas beszelgetesek beszelgetesek altalaban magyar sajatossagok (pl. ha jol remlik itt volt live stream par honapja, amit addig neztem, mig azt nem kezdtek el taglalni stream kozben, hogy “ki milyen rohadt budoset fingott”…
  Most a rift-tel jatszom, es ezuttal a nemzetkozi guild-re szavaztam es RP serverre, es nem bantam meg egyaltalan: sokkal erettebb es kulturaltabb tarsasag van, mint barmelyik korabbi magyar guildemben.. Lehet, hogy csak veletlen, de szamomra soha tobbet magyar guild…

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s