Kezdőlap > En Masse > Baljós árnyak…

Baljós árnyak…

Mint az várható volt, előbb vagy utóbb le kellene végre hullania a lepelnek az korábbi ígérgetés tenger kapcsán is. Az EnMasse úgy néz ki, hogy erre az idei GDC-t választotta megfelelő alkalomnak. Már korábban kiderült, hogy cenzúrázni akarják az Elin fajt (amit eddig megtudtunk: a bugyi helyett kis short lesz rajta).Mindezen túl a TERAFans összeszedte a közösség legfontosabb kérdéseit, amikre Brian Knox megpróbált válaszolni. Bár a kérdések nagy részére továbbra csak a bullshitek záporoznak, de azért végre néhány aggasztó tény végre kiderült. Csak mazsolázok belőle mivel rohannom kell melózni, talán majd délután lefordítom, ha lesz rá időm. Addig is:

 • A sokat emlegetett houseing funkció valahogy fura módon sehol nincs benne a játékban. Brian válasza alapján még ‘fejlesztés alatt van’, de ez bizos, hogy olyan dolog lesz amit látni fogunk a nyugati TERA-ban. (Ha volna hozzá kedvem megkeresném az Aion blogon azt a postot, ahol pontosan ugyanezt ígérte még az Aion megjelenése előtt. Fura módon az Aionban a houseing a mai napig csak ígérgetés…)
 • Az extrém nagy critek és ezzel együtt a one-hites problémákat, valamit a gearrel kapcsolatos sebzés skálázódási problémák megoldását a balanceban látják. Nekik legyen igazuk, de én valahogy nem látom ebben az összefüggést.
 • PK system PVE szervereken: Egyszerűen ki lesz kapcsolva, mégcsak self-flaggelés szinten sem lesz elérhető a PK system PVE szervereken.
 • PK system PVP szervereken: Idézném Brian-t: “Tervezünk némi variálást a koreai rendszerhez képest, de az alapja ugyanaz lesz, ami most koreában is van”… Erre most inkább nem írok semmit. Megint csak a hülyítés ment hónapokon keresztül, hogy mennyire más lesz…
 • Kérdés: “Will players be able to queue for BGs anywhere in the world in western TERA?” Válasz -> Fúúú, hááát erről még nagyon egyeztetünk a vezető fejlesztőkkel, úgyhogy a válasz: nem biztos…
 • Kérdés: “Lehet majd valahogy letiltani vagy átboundolni a combo action-t a space-ről?” Válasz-> Fúúú, ez egy jó kérdés, na majd lehet hogy megkérdezem.
 • Kérdés: “Várhatunk újabb mozgatható, szeparálható, nem lapozható action barokat?” Válasz-> lásd előző pont.

Van persze pozitívum is az interjúban, pl. példa értékűnek tekintik az NHN TERA startját és nagyon agyalnak rajta, hogy hogyan tudnák annyira kényelmesre és queue mentesre tervezni a sajátjukat. Vagy pl. jelezte Brian, hogy most a legnagyobb feladatuknak azt látják, hogy a játék szintezését solo szempontból sokkal kényelmesebbé, könnyebbé tegyék. (Ezen törekvés egyébként látszik már a márc 17-ei koreai patchben is, függetlenül attól, hogy ehhez konkrétan mennyire van köze az EME-nek…)

Még elég sok idejük van az EU/NA megjelenésig, itt az ideje, hogy végre a loval közé csapjanak.


Kategóriák:En Masse Címke: ,
 1. Rdei
  március 10, 2011 - 8:47 de.

  Hát…ez olyan….Brian Knoxos. Nuff said.

 2. Goren
  március 10, 2011 - 11:29 de.

  Az extrém critekre ezt a megoldást ki a franc találta ki? Állítom hogy azt sem tudja miről van szó ha legyengítik a kasztokat akkor a mobokba is kevesebbet fognak ütni kisebb lesz a dps a solo játékosok megint mg lesznek lőve XD. Van rá egy tök egyszerű megoldás mivel a játékosoknak csak tizedannyi hp ja van mint a moboknak, be kell rakni egy algoritmust ami arányosan csökkenti a játékosokra mért sebzést.(pvp def növelő buff ha úgy tetszik)Így a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad. Nem hiszem el hogy egy ennyire egyszerű megoldásra nem képesek rájönni. Helyette felborítják az egész játékmenetet és plusz melót csinálnak maguknak. Nálunk van egy mondás “A jó programozó a lusta programozó.”

  A pk/pvp system megoldás meg nevetséges erre a megoldásra nem kell külön pvp szerver. Esetleg úgy elképzelhető hogy másoknak nem jelzi a szándékodat de ez a az azonnali flag elődés sántít még így is. Mondjuk ez így életképes lenne mert az L2 ben ezt a funkiót a ctrl gomb folyamatos nyomása látta el. ÉS bevallom őszintén volt olyan hogy öcsémet kértem meg arra hogy nyomja nekem a ctrl-t mert nem tudtam elérni az egész skillbart mert nyova kelett tartanom azt a nyomorult gomobot.

 3. Szergely
  március 10, 2011 - 12:33 du.

  Hát hát hát… PvP szerverrel kapcsolatban volt egy ilyen érzésem, de azért reménykedtam… Innentől kezdve a “Tervezünk némi variálást a koreai rendszerhez képest” duma csak vakítás szvsz, nem lesz belőle semmi.
  A sok bizonytalan választ pedig a játék koreai mivoltának tudom be, Aionban is szar a kommunikáció a fejlesztőcsapattal, itt sem hiszem, hogy másképp lesz.
  Na annyira nem tudott letörni a hír, de azért mégiscsak…

 4. rekotye
  március 10, 2011 - 1:05 du.

  Elinen gatya…. remélem nem valami rémes alsógatyát adnak rá, hanem valami szolidabbat, ami nem látszódik ki.

  Bezzeg a poporik.. 😀

  • Szergely
   március 10, 2011 - 1:26 du.

   Pá-pá nyuszibugyis nyuszilányok:

   • negativ_figura
    március 11, 2011 - 9:22 de.

    Majd kicserélünk 2-3 fájlt és probléma megoldva 😀

 5. Sagrath
  március 10, 2011 - 1:08 du.

  Na bumm Brian bátyó itt is kezd alakitani 😦 Remélhetőleg a többiek nem engedik neki túlontúl elk..ni ezt a játékot is! HA igen akkor csak Brian “Gyurcsány” Knox bátyó lesz a szemeben aki igérni tud de egy gameconon max csak annyit tud majd kinyökögni, hogy “Uraim ezt elk..tuk nem kicsit, nagyon.Folyamatosan csak hazudtunk és ténylegesen elk..uk és nem csináltunk semmit” :((

 6. Goren
  március 10, 2011 - 1:36 du.

  Ez a cenzúra dolog is nevetséges érdekes az L2 őt nem cenzúrázzák ki pedig aztán a Darkelf nők ott is vadul tudnak öltözködni ráadásul pucsítanak is 😀 . Ez megint valami unatkozó világmegjobbító szervezet műve lehet.
  Buggyos bugyit mindenkinek szervezet…

  • Cori
   március 10, 2011 - 1:58 du.

   Igazából ez a PEGI meg az ESRB besorolás miatt van, legalábbis én úgy tudom.

   • Szergely
    március 10, 2011 - 2:21 du.

    Csak a vér ne legyen zöld… (németeknél sztem így is az lesz :D)

 7. Cori
  március 10, 2011 - 2:27 du.

  Ha jól emlékszem eddig 3 színben láttam ingame: piros, zöld és fekete 🙂

 8. Rdei
  március 10, 2011 - 2:47 du.

  Szerintem a cenzúrázásnak a szándéka bőven elég lenne. Dönthesse el aki akarja, hogy mit szeretne látni, de nehogy már mások “kárára” csesszék el a karakterek kinézetét. Tökéletes megoldás lenne, hogy launcherben/optionben be lehessen állítani, hogy cenzúrázott klienssel szeretne e az ember játszani vagy sem.
  Egy ember nagyszerűen megfogalmazta offi fórumon: “Időpocsékolás egy kéretlen tartalomra.”

 9. Goren
  március 10, 2011 - 3:59 du.

  Milyen besorolást kapott a játék 12+? (teljesen elvonatkoztatott kérdés csak szimplán érdekel) A cenzúra különben sem megoldás mert ha jól tudom nem csak a tangára kapja a besorolást. Ezt a játékot szerintem a 16+ kategóriába rakták (Ebben a kategóriában pedig már az emberek általában tudják h a gyereket nem a gólya hozza és hogy a micsodájuk nem csak pisilésre való) az erőszak, a vér, és s csúnya beszéd miatt. ÉS amondó vagyok hogyha rá van téve egy korhatár akkor az alatta lévő kiskorú hogy jut hozzá? Persze anyuka apuka megveszi neki. De ez már az ő bajuk meg lehet tiltani h ezzel játszon. Anno én is meg öcséim is el voltunk tiltva a doom, counter strike, halflife meg hasonló játékoktól. A gépre is lehet szűrőt telepíteni. Egy kis felelősségtudat kéne az emberekbe. Zárójelben jegyezném meg hogy nyáron egy strandon durvább dolgokat lehet látni tangába öltözött kis nyuszifüles lányoknál.

  • március 10, 2011 - 6:01 du.

   Egyet értek veled, de egy olyan korban felelősségtudatról beszélni, amikor a reptéri kis zacskós mogyoróra rá kell írni, hogy “fogyasztás elött felbontandó” hogy várjuk el a néptől, hogy gondolkozzon?

  • Lacci
   március 10, 2011 - 11:42 du.

   Szerintem 18+os besorolást kapott legalább is a játék indításakor látható hatalmas 18 kiírásból arra következtetek.
   Vajon velikában a csöcsös csajt hogy fogják cenzúrázni?A pegazus leszállóval szemben felmész a lépcsőn és két hatalmas kő cs_cs néz veled szembe.Na meg ott van a27 es isnsta ahol az egyik teremben tocsogsz vérben és ott figyel 1 vér szökőkút a terem közepén.

 10. siedrenn
  március 10, 2011 - 7:00 du.

  Ennyi erőből cenzúrázhatnák az összes csaj ruháját, nem csak az Elinekét, mert mindegyik olyan,mint valami sarkonálló kurva, és úgy is riszálja magát. Már bocs a kifejezésért,de nevezzük már nevén a dolgokat:)
  A többi várható volt. A nagy változások,meg hallgatni fogunk a nyugati rajongók kéréseire csak egy nagy kamu marketingduma volt. A lényeg az,h a barominagy westernizáció ki fog abban merülni,h nyugati nyelveken kapjuk meg a klienset és szevasz. Lesz itt bukta akkora,h viszi magával az egész En Massét is.

 11. Lacci
  március 10, 2011 - 11:54 du.

  NA igen a cenzúrával vannak elfoglalva, mikor a pvp system 1 nagy rakás sz_r.Miért keljen rátennem valakire 1 gombbal váltsak csak pvp módbe és ne pk módba, hisz a pk csak akkor következik be ha ki is csinálom az ellenfelet,.ÉS ott van az is, hogy ha vissza üt akkor ne legyen pk csak egyszerű pvp és nem kell büntetés.
  Ha megölöm, úgy hogy nem üt vissza akkor legyen csak pk és csak akkor vonja le azt az itemet, ha tényleg elkövettem a pk, ne büntessék már a pvp gondolatát is.
  Menorel ezt nyugodtan lehetne javasolni szerintem.
  A nagy critekkel addig viszont tényleg nincs értelme foglakozni, míg nincs kész úgy nagyjából a balansz.

  Ez a globá pvp damge csökentés azért nem lenne jó mert akkor el lehetne felejteni warriort, hisz azzal aztán nem lehet akkora criteket ütni.kb egyede méretűt critelek ugyan abba a mobba ugyan akkora szintem mint 1 ijjász.
  Ha ennél is kisebben ütnék akkor aztán végképp nem lenne esélyem a ranged kasztok ellen, pedig már most sincs túl sok.
  Na meg foglalkozhatnának a valós andgame-val és elhinthetnének némi hírmorzsát ezzel kapcsolatban.

 12. rekotye
  március 11, 2011 - 9:30 de.

  Abszolút ELIN jutott az eszembe erről a képről 😀

 13. Sblat
  március 14, 2011 - 11:54 du.

  Nee!! Bele fogok halni hogyha a kis elinecske megváltozik ‘-.-
  Még a végén Nemlehet majd rám mondani hogy pedo karival tolom azt nem lesz indokom nem healelni a pedozokat 😦

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s