Kezdőlap > TERA KOR > One man show…

One man show…

Valahogy nem nagyon vagyok mostanában szerencsés formában. Kicsit dejavu feelingem van már annyiszor kezdtem ‘újra’ a TERA-t relatív rövid időd alatt. A kCBT#4-en már harmadik alkalommal zúztam végig Island of Dawn-t. a kOBT-n felhúztam egy Slayer lvl27-ig a Bahar szerveren. Majd ezek után a nagy ‘hangame verification issue’ után úgy döntöttem, hogy csak elkezdek egy új accountot biztos ami biztos. Persze az kOBT-s accountom fura módon azóta sincs kizárva és nyugodtan tolhatnám (btw. Ha kell valakinek az account és bevállalja, hogy állítólag bármikor kizárhatnák, de eddig fura módon lassan egy hónapja nem tették, az keressen meg…). Na de lássuk a tovább után sanyarú sorsom és egy kis kRetail összefoglalót.

Barátságos környék...

Az új accountommal az Arachne szerveren kötöttem ki, mivel akkor még nagyon bizonytalan volt, hogy marad-e a magyar communityből bárki is a Baharon (pedig a kOBT végén még vadul dobálta mindenki, hogy ‘áááá Én tuti nem tolom retailen’). Az Arachne-t abban a reményben választottam, hogy ott gyülekezik a legnagyobb európai international guild (Ethics Violtion), melynek egyébként Cori is tagja. Erre bedobja a Frogster, hogy márciusban EU béta és fű alatt megsúgja az EV-nek, hogy számíthatnak egy masszív béta kulcs csomagra. Eredmény: a legtöbb EV-s szépen pakol és búcsúzik a kRetailtől. Úgyhogy ismét beszívtam. Ott rohadok egy szerveren, ahol jóformán csak Cori jön onlinera és segít amiben tud. Persze ennek is megvan a maga szépsége. Így bőven van időm együtt partyzni a koreai játékosokkal. Érdekes, hogy a legtöbbnek a szókincse kimerül az ‘ok’, ‘hi’ és ‘bye’ szavakban. Ehhez képest viszont bármit írok azt megértik. Picit egyoldalú,de azért működőképes.

Nincs 'language barrier'. Az 'inv me, plx'-et mindenki megéri. Simán lehet vele instance groupot is találni 🙂

Nagyon időm sem volt az elmúlt két hétben játszani (most a héten szinte semennyit nem tudtam játszani, ami azért meglátszott a blog aktivitásomon is), ehhez képest azért csak eljutottam odáig, ahol abbahagytam a kOBT-n felhúzott karakteremet. Ma megdingeltem a lvl27-et. Ezzel végre eljutottam oda, ahol anno a kOBT-n letámasztottam a karaktert, úgyhogy remélhetőleg véget ér a deja-vu és végre újra láthatok valami újat, valami érdekeset.

Néhány gondolat, amiket a kOBT utána tapasztaltam. Ebből is látszik, hogy a content mellett a játék okosítására is odafigyel a BHS:

 • Ha megveszel egy skillbookot, akkor nem kell külön ráklikkelni, hanem egyből megtanulod.
 • Ha olyan skillt tanulsz meg, amit már korábban is tudtál, akkor az újabb rankkal automatikusan updateli az action bart.
 • A játék kézen fogva vezet a questek kapcsán. Bekerült a kOBT óta néhány átvezető quest (ilyen aprópénz questek XP szempontjából, de arra jók, hogy nyugodtan megtaláld a következő questhubot)
 • Két azonos funkciójú és azonos szintű enhancement crystalból nem lehet kettőt socketelni, tehát nem lehet stackelni a crystalok hatását (korábban volt erre kérdés)
 • meele classként érdemes plafonig stackelni a bandage-t. Két szinttel alacsonyabb normál eliteket és minion elite groupokat simán lehet solozni pl. slayerrel, de nem árt ha van tartalékon bandage. Ha szorul a hurok, akkor el lehet kezdeni körbe körbe futni a mob körül egy relatív nagyobb ívben. A legtöbb mob még a sprint képességeivel sem ér után. Érdemes figyelni, hogy mást ne húzz be. 25-30 másodperc után Out-of-combatba kerülsz, de ha nem távolodsz el nagyon a mobtól, akkor nem szakad le rólad. Ilyenkor két bandage-zsal szinte full HP-ra tudod magad tölteni és lehet tovább ölni az elitet.
 • A húzósabb questekért kapsz HP töltő potit is. (Piros üvegcse): Ezekkel a következő a teendő: NEM ISZOD MEG! Hanem elballagsz vele a bankba és elrakod jobb napokra. A játékban nincs alkímia vagy bármilyen más szakma amivel HP potit lehetne gyártani. Tehát egyetlen megoldás marad: vásárlod őket. Tudod vásárolni pénzért és medálért. Mindkettő overpriced. Tehát jobb ezeket a potikat jól elrakni. Nekem lvl27-en már 27 db van a bankomban. Ha most beraknám AH-ba, akkor darabjáért akár 10k goldot is kapnék. Amivel konkrétan megdupláznám a jelenlegi vagyonomat.
 • A mobok az alábbi típusokba sorolhatók be:
  • Minion groupok: Rendszerint 6-10 vagy akár még több kicsi mobból álló csoportosulás. Szinten belül onehitelni lehet a legtöbb esetben őket. Rendszerint egy csoport ad annyi XP-t, mint egy ‘Normál mob’. Viszont gyorsabban lehet őket ölni.
  • Normál mob: Az esetek nagy többségében vagy egyedül vannak, vagy párban, vagy egy minion grouppal vegyesen.
  • Normál parancsnok mobok: Jellegzetességük, hogy a nevük alatt van egy extra title kapcsos zárójelben ‘[Én vagyok a Jani!]’. Ezeknél a moboknál már ésszel kell élni. Szinten belül nem ritkán ütésenként leszakítják a HP 20-25%-át. Tehát itt a burst dmg helyett inkább a védekezésre, hátírásra, kitérésre kell koncentrálni.
  • Elit mobok/mobcsoportok: Mindhárom előző mob kategóriából van elit típus is. Az eliteket onnan lehet megismerni, hogy a nevük előtt van egy halálfej. Amennyiben tudod normálisan használni a karaktered, akkor egy elit nem lehet komoly akadály. Folyamatosan hárítani kell, és csak akkor támadni, amikor arra tényleg van okod és végig tudsz csinálni egy teljes combo sort. Az azonos mobhoz képest rendszer 7-10x több XP-t kapsz, viszont a megölésük alig tart 2-3x több ideig, tehát bőven megérni, a gond ugye csak az, hogy bőven lowHP-n lehet csak kijönni soloban egy elit ölésből. Tehát a regen miatt elveszted a nyert időt. Pont ezért is hatékony már egy dupla csapat is az elitek ellen, pláne ha az egyik fél mystic vagy priest. Innen is látszik, hogy megfelelő csapattal elit mobokon akár 2-3x gyorsabban lehet fejlődni.
  • ‘Medium’ Elitek: Legfőképpen arról lehet őket megismerni, hogy NAGYOK. Ezeket a legtöbb esetben maximum Lancerrel lehet szólózni, minden más classnak be kell érnie a csapatjátékkal. Ha eltalál (és eltalál…), akkor leszakítja rendszerint a fél HP-dat, folyamatosan AoE támadásokkal operál. Nem szeressük clothos meeleként őket.
  • Field Bossok: Ezek lennének a partyval ölhető world bossok, jellegzetességük, hogy belőlünk egyszerre időben csak egy darab létezik, értékes lootokat dobnak. Nevük elején a halálfej ikon előtt még egy extra ikon található. Komplett, életképes csapat nélkül nem igazán van értelme neki menni sem.
 • Korábban volt ilyen kérdés: A ló instant hívható elő, akár mozgás közben is és instant el is lehet rakni. Van neki egy kb 5-6 másodperces CD-je. Viszont combatban nem lehet elővenni és ha megütnek a lovon akkor automatikusan dismount. Ellenben ahogy fentebb is leírtam: Simán el lehet kiteolni a mobokat ha baj van és OOC-ben lehet egyből mountolni, akkor is ha egyébként rád van ragadva a fél terület.

Röviden ennyi, amit a kOBT kapcsán megosztani gondoltam. Remélem hamarosan végre olyan dolgokról is be tudok számolni, amit ezeddig nem volt alkalmam még látni a játékban.


Kategóriák:TERA KOR Címke: , , , ,
 1. Rdei
  február 21, 2011 - 12:29 de.

  Én örömmel kipróbálnék egy Elin Archert azon az accounton ^^

  • menorel
   február 21, 2011 - 12:52 de.

   Csakhogy tiszta legyen, mert Chiccoo is rászaladt erre első nekifutásra: Az account teljesen használható és jelenleg nincs is rajta verification required status. Tehát teljesen jól lehet rajta játszani. Viszont bármikor úgy dönthet a hangame, hogy akkor most pont ezt az accot akarja visszaellenőrizni.
   Viszont ami még ennél is fontosabb: az accounton természetesen nincs timecard feltöltve. Tehát ha ki akarod próbálni, akkor egyrészt risket futsz a verification miatt, másrészt meg még rá is kell töltened egy 30 napos timecardot. Ha így is érdekel, akkor menorel kukac variance pont hu-ra dobjál egy email-t.

   • Rdei
    február 21, 2011 - 12:53 du.

    ment a mail

 2. TokodBokom
  február 21, 2011 - 4:41 de.

  az 5 secenkent 20 manat tolto kristalybol egyszerre berakhatsz tobbet is.

 3. február 21, 2011 - 8:20 de.

  “Két azonos funkciójú és azonos szintű enhancement crystalból nem lehet kettőt socketelni, tehát nem lehet stackelni a crystalok hatását”
  Bettenni be lehet, de lehet, hogy nem érvényeseül. Én is tette mbe azonos kristályt, de azt nem is néztem, hogy az adott + statokat duplázza-e.

  • Lacci
   február 21, 2011 - 9:36 de.

   Van olyan amiből lehet ilyan a hp/mp crystal, nekem warriorként 3 +61hp van most és rendre ott a fejem fölött a 3*+61

   • dantesward
    február 21, 2011 - 10:58 de.

    ez így van

 4. menorel
  február 21, 2011 - 8:36 de.

  Még island of dawnon próbálgattam ezt a sima kövekkel. Azokból – amiket én néztem – jónéhány esetében nem lehetett azonos crystal socketelni sem (tehát berakni sem sikerült). Ebből vontam le a fentebbi következtetést. Szóval helyesebben: vannak olyan crstalok amikől lehet többet socketelni és vannak amelyeket nem.

 5. Ritsuka
  február 21, 2011 - 9:47 de.

  Csak nekem nem tünik fel az az überjo grafika ezeken a képeken mint amivel beharangozták a játékot, vagy ennyire levan véve a grafika menonál?

  • menorel
   február 21, 2011 - 10:57 de.

   A fenti képek fullHD felbontásúak és max grafikai beállításon készültek.
   Minden játéknak vannak rosszul/hanyagul dizájnolt/ingerszegény részei, a fenti két képpen úgy néz ki, pont ezeket a részeket kaptam el. Van ez így.

   • nithaex
    február 21, 2011 - 12:26 du.

    Meno, biztos hogy minden élsimítás be van kapcsolva? 🙂 Elég pixelesnek tűnik nekem ez a screenshot, és ezt szerintem nem a jpg tömörítés miatt lett ilyen. Bá, azt hiszem maga a játék nem jpg sceenshootokat csinál.

  • február 21, 2011 - 12:11 du.

   Kattints itt a nevemre és láthatsz a picasa albumonban jópár tucat képet, melyek ingame készültek a kezdő pályán és az azt követő területeken. Azok is full HD-s képek voltak, de a picasa kicsit levesz belőle. Szerintem über brutál. full felbontáson a futás közben a fű, a por száll a nyomodban pl.

  • nithaex
   február 21, 2011 - 12:21 du.

   Ezek a képek csalókák, nálam is FULL HD max grafika, és egyáltalán nem így nézett ki 🙂

 6. Lacci
  február 21, 2011 - 10:04 de.

  Nem ide vágó hozzászólás,de tegnap tökivel néztük hogy is működik ez a pk system és meg kell állapítanom jelenleg ez vicc, alapjaiban kell hogy átalakítsák EUra.
  Jelnleg nem más mint 1 duel ami még pénzbe is kerül a különbség mindössze annyi, hogy más gombbal indítod és nem kell elfogadni a kiszemeltnek.
  De szánalmas hogy ott kell lenni teljesen a célpont seggében kb 5m re, hogy rá tud tenni és ami még jobb hogy vissza számol,nem csak annak aki indítja a pk hanem annak is akire a pk tetted.Így egyáltalán nincs értelme oda a meglepetés ereje.A pk ért járó büntetést levonja akkor is meg sem sikerül ölni az ellenfelet.
  Ami warriorként szinte biztos,ha az ellenfél úgy dönt,hogy menekül, ennek az oka, hogy a skillek animációja közben az ellenfél simán kifut a skill hatótávolságából.Bár a warrior alap ütése minden nemű mozgásban korlátozzák az ellenfelet, még elugrani sem tud csak nagyon nehezen.Viszont szinte lehetetlen,hogy letudj úgy fogni valakit ezekel a csapásokkal hogy az ne tudjon elmozogni,mivel fut előled te utoléred,de amint elindítasz 1 csapást a karaktered megáll, sőt vissza kerül oda ahol elindult a skill animációja, igy még a sima balklikkes ütés elől is kiszaldnak.Mivel a rash skill nem lock on azzal sem lehet utolérni senkit ha mozog. mardt a területi stun aminek félperces a cdje és kozel sem biztos hogy bejön és ha bejön akkor is csak 4sec ami sokszor le is jár mire oda érsz.
  Tehát a warriornak távolsági kasztok ellen szinte semmi esélyetelen , a skillek használatával nem is érdemes próbálkozni.Ami segítene a helyzeten az az lenne ha a rash lock on lenne és balklikkes csapások közben nem szakadna meg a futás.
  Bár várjuk ki hogy europain is ki tudjuk próbálni, mert lehet nagyban nehezítette a helyzetet a távolság,hisz sokszor azt vettük észre, hogy egész máshol látom én tökit mi ő magát és fordítva.

  • dantesward
   február 21, 2011 - 11:03 de.

   nem azért lacci de én ezt már elég rég óta szajkózóm de úgy látszik csak a saját bőrödön veted csak észre a laggot 🙂

   • Lacci
    február 21, 2011 - 12:08 du.

    azok a problémák amiket írtam 1 távolsági és mili kaszt közötti pvpnél a lagg nélkül is fenn fognak állni,viszont talán nem ekkora mértékben, de az hogy warrioral értelmetlen 1 távolsági kaszt ellen skillt használni az elég gáz.Nagyon sok javítani való van még a balanszon.

  • TokodBokom
   február 21, 2011 - 3:50 du.

   Helyesbitenelek Laci. Nem a PK-ert jaro buntetest vonja le, mert a PKert jaro buntetes a debuff lenne amit megkapsz, ha nincs nalad olyan pardoner levelecske. De ha van akkor abbol von le igy nem kapod meg a buntetest vagyis a debuffot.
   Tehat gyakorlatilag akinek sok penze van, az mindenfele kovetkezmeny nelkul olhet le barkit, ami persze onmagaban nem lenne baj. A baj az sztem amit te is mondtal, hogy odamesz es 2 meterrol gyakorlatilag rakuldesz egy duelt ami PKnak van irva.

 7. rekotye
  február 21, 2011 - 11:08 de.

  Az 1. képen az elf kardja kellemesen benne van a lóban 🙂 Nagyon tetszik 😀

  • menorel
   február 21, 2011 - 11:18 de.

   Nem elf hanem castanic, de egyébként ja, nincs ilyen szintű modell ilesztés a játékban (ahogy ezeddig egyetlen másik MMOban sem láttam még ilyen funkciót)

   • rekotye
    február 21, 2011 - 4:22 du.

    Igen, tényleg, csak annyira a hátterébe olvadt a leányzó szarva, nem vettem észre, csak a hajat figyeltem 🙂 Attól függetlenül tényleg tetszik az efféle “hiba”, elmosolyodik az ember rajta 🙂

  • február 21, 2011 - 12:15 du.

   Igen. Ezt már beszéltük, hogy atomtengeralatjáró kéne, ha lemodelleznének minde tárgyat fizikailag egyesével és úgy illesztenék.

 8. nagyonnagyon
  február 21, 2011 - 12:10 du.

  guild-guild csetepaté jó mókának ígérkezik, a poti dolog nem jön be annyira de hát az élet kegyetlen 🙂

  • Lacci
   február 21, 2011 - 5:26 du.

   nagyonnagyon :
   guild-guild csetepaté jó mókának ígérkezik, a poti dolog nem jön be annyira de hát az élet kegyetlen

   A GvsG valóban jó móka, de remélem tényleg kitalálnak valamit a siege helyett ami elvileg jobb lesz, mert a GvsG önmagában kevés, mi értelme van a klán war nak ha nincs miért háborúzni, azon kívül,hogy lerendezed a nézeteltéréseket,bár azzal hogy nem érdemes ellopni a mobot/dropot kiszűrtek konfloktus keltő dolgot.
   Remélem nem a 15vs15 BG lesz a nagy durranás,mert eddig úgy tűnik,hogy azt hiszik a GBkkal akkora nagyot alkottak,és ez helyettesítheti a komoly pvp,pedig nem ezeknek max L2olympid vagy tvt szintjén kellene számítani.

 9. menorel
  február 21, 2011 - 1:04 du.

  nithaex :

  Meno, biztos hogy minden élsimítás be van kapcsolva? :) Elég pixelesnek tűnik nekem ez a screenshot, és ezt szerintem nem a jpg tömörítés miatt lett ilyen. Bá, azt hiszem maga a játék nem jpg sceenshootokat csinál.

  A játék PNG shotokat készít, ami azért lényegesen jobb minőségű (najó nem lényegesen de jobb). Az unreal3 engine nem támogatja a pixel élsimítást (Anti-aliasing), aminek tudomásom szerint az az oka, hogy alapvetően minden tárgy dinamikus és a folyamatos mozgások miatt amúgy sincs értelme nagyon az élsimítással foglalkozni, hiszen ingame semmilyen szinten nem látszik pixelesnek a grafika. (tényleg dinamikus minden, a fák lombja mozog, stb.)

  Természetesen ha akarnám ettől függetlenül be tudnám kapcsolni azt élsimítást közvetlenül a videó kártyán. De mivel a játéknak a grafikája (játék közben) így is kifogástalan ezért nem terhelem feleslegesen ezzel a GPU-t.

  • Szergely
   február 21, 2011 - 1:27 du.

   Pff, legalább fotosoppban kisimogathattad volna azokat az éleket, ennyire azért ne legyünk már igénytelenek, Madonna is keni magát ránctalanítóval, hogy simák legyenek az élei! Azért már mégiscsak na…

 10. rekotye
  február 21, 2011 - 4:18 du.

  Tényleg ez a legnagyobb problémátok? 🙂 Hogy nem élsimított a kép? Figy, nem muszáj megnézni… Majd legközelebb Meno egy darab shootot se rak ki, aztan majd hiányozni fognak ezek a “szar” képek…
  (már elnézést, hogy én is beleszólok)

  • menorel
   február 21, 2011 - 4:21 du.

   Szerintem erre most egy picit ráfutottál. Szergely csak szarkazmizált.

   • rekotye
    február 21, 2011 - 4:24 du.

    Akkor nem szóltam, de a betűkön valahogy nem jött át 🙂 Amilyen rosszindulatú emberekkel találkoztam én már…..

  • nithaex
   február 21, 2011 - 8:05 du.

   Neeeemm! 😀 Csak nem vágtam mi az oka annak hogy ennyire pixelesnek tűnik a screenshot 🙂 Én voltam a tudatlan elnézést érte 😀

 11. Szergely
  február 21, 2011 - 4:52 du.

  rekotye :
  Akkor nem szóltam, de a betűkön valahogy nem jött át Amilyen rosszindulatú emberekkel találkoztam én már…..

  Meno már ismer kommentelés terén, de azért tényleg nem gondoltam volna, hogy lesz aki komolyan vesz 😀
  És rosszindulatú sem vagyok, csak szimplán gonosz x]

  • Chiccoo
   február 21, 2011 - 8:55 du.

   Na végre, hogy kimondtad a nyilvánosság előtt!! 😉 coming out by Szergi 😀

 12. Hondo
  február 21, 2011 - 5:23 du.

  Hol lehet lovat venni? Nem találom és az istálos csávó a kis faluban nem ad el.

 13. Tyron
  február 21, 2011 - 6:23 du.

  Főváros előtti pajtában 210k-ért asszem. Amúgy campaign questből is jön valahol huszonx környékén. Ha ott jártál és nem engedte megvenni,lehet hogy a lvled még nem elég.

  Amúgy Meno a Medium eliteket elég sok class tudja solozni (tudom, írtad, hogy MAJDNEM minden esetben csak a lancer). Amiért talán eu/na playerek közül nem sokan próbálják lanceren kívül, az a delay. Nemrég láttam egy koreai warriort, aki úgy körbetáncolta, hogy szerintem egy hitet nem kapott és solohoz képest nevetséges időn belül lerendezte. Archerből sem egy ilyet láttam már, ahogy sorciből is volt pár. Nem kizárt hogy 50esek voltak easy xpért visszatérve, de saját lvlen sem lehetetlen.

  Sterapunak néztem a rákölős videóját. Rohantam is tesztelni. Rohadt hosszú, de megvalósítható és az a majd 800k xp sem rossz. Ezen a helyen, castanica mellett a tengerparton ezeket a crabeket majdnem mindenki solozza, zerkerek, lancerek, etc.

  • Hondo
   február 21, 2011 - 6:39 du.

   -ös vagyok, de nem tudom, hogy hol ez a pajta. Map-on megtudod mutani?

   • Hondo
    február 21, 2011 - 6:39 du.

    25-ös.

  • Lacci
   február 21, 2011 - 9:36 du.

   Én is szólóztam warriorral elitet, de elég nehéz bár lehet a lagg miatt nehezebb a helyzetem mint a koreaiaknak,de megoldható,bár 1 hiba és vége,meg türelmesnek kell lenni ,nem szabad elkapkodni,ami velem megesett párszor.

 14. Tyron
  február 21, 2011 - 6:48 du.

  http://www.teraportal.cz/index.php/mapa-sveta

  ha itt rámész a Velika jelölésű régióra a városból kiinduló déli út mellett meg fogod találni.

  • Hondo
   február 21, 2011 - 7:07 du.

   Hát ez király volt 210k-ért kaptam egy könyvetm amire rákattintva el is használtam, loval meg sehol. 😦

 15. Tyron
  február 21, 2011 - 7:11 du.

  Skilljeid között keresd. Lenyomod a “K” gombot,előjön a skillist és ott lesz egy ilyen világoszöld lovas skill. Kirakod skilbarra, lenyomod a megfelelő gombot és nyargalsz.

  • Hondo
   február 21, 2011 - 9:54 du.

   kösszziiii

   • február 21, 2011 - 10:53 du.

    Ne égess! Ne légy noob! 🙂

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s