Kezdőlap > Game Mechanism, TERA KOR, TERA Online > TERA KOR – Bot helyzet

TERA KOR – Bot helyzet

Lassan, de biztosan kezdik a koreai játékosok elárasztani a fórumokat a bot jelentésekkel. Ti is számoltatok már be megfigyeléseitekről ezügyben. A koreai inven portál is górcső alá vette a jelenlegi helyzetet, egyeseknek talán meglepetést okozhat manapság mennyire “okosak” már a bot programok (már ha abból indulunk ki, hogy nem ázsiai biorobotok napi betevőjükért folytatott munkájukról van szó). Kezdjük is rögtön egy kis szemléltető anyaggal:

Már alacsonyabb szintű helyeken is megjelennek, mozgásuk változatos. A fentebb látható videóban már-már Mysticek teleportálásait megszégyenítő módon közlekednek mobról mobra. A megfigyelések alapján, a furcsa karakterneveken kívül, a következőket mondhatjuk el a botokról:

■ rendszerint falvak vagy külső őrhelyek közelében ténykednek
■ a karakterek mozgásának iránya többnyire megegyező
■ gyakori a teleportáló mozgás a frissen spawnolt mobok mellé
■ az esetek nagy részében Slayer vagy Berserker kasztról van szó (AoE, nem kell célozni)
■ sokuk képes campfire-t kirakni és még charmokat is használnak
■ egyes esetekben még a whisperekre is képesek válaszolni: “ㅇㅇ”, “ㅋㅋ”, “네?”, “sp”

Néhány koreai játékos a késő esti órákban PK üzemmódban levadássza őket, mivel azonban a TERA rendszerében nem jár semmilyen előnnyel ez, sőt..inkább maradnak a jelentgetéseknél.

Egyre többen jelzik a fórumokon az észleléseket, és egyre többen adnak hangot az elégedetlenségüknek hiszen még egy hónap sem telt el a hivatalos megjelenés óta és a szerverek már hemzsegnek a botoktól.


 1. nithaex
  február 9, 2011 - 12:06 du.

  A botokat mindenki utálja, de sajnos az mmok velejárója ez a dolog. A gameguard semmire nem jó, minél több helyen van használva annál könnyebb használható botot szerezni hozzá. Valakinek össze kell farmolnia az eladható goldot a játékosoknak. Szánalmas dolog, de ezzel úgy fest nem tudnak mit tenni. Mint minden játékban itt is szánalmasnak tartom ha vki csalással szerez meg valamit és neki ez megfelel. Mondjuk jelen esetben inkább kő kemény üzlet áll a rengeteg bot hátterében, ami ellen meg még egy nagy cég sem sok mindent tud tenni (lsd: blizzard aki néha fel-fel számol egy-egy goldseller oldalt de nem mindent). Amíg lesz kereslet a játékban goldra addig lesznek goldsellerek is akik pedig botokkal fogják kifarmolni a pénzt amit eladhatnak. Persze később valószínűleg átállnak acc lopásra, ami lássuk be nem a legjobb dolog.
  Azért kiváncsi vagyok mit tudnak kiharcolni a botok ellen. Az biztos, hogy nem szabad a játékosok kezébe adni a botok felszámolását, mert akkor visszaélnek vele. :S

 2. Goren
  február 9, 2011 - 12:49 du.

  A botokkal sajnos nekem az a tapasztalatom hogy 1-2 privát szerver sokkal nagyobb sikert könyvelhet el magának az ellenük folytatott harcban mint az eredetiek. És ez nem csak a játékosok számától függ. Voltam sok sok szerveren még anno L2 vel és egyre különböző módokat eszeltek ki a szerver tulajdonosai az automatikus botszűrésre. Ilyen volt pl h véletlenszerűen felugrott egy ablak benne egy képpel amiben betűk és számok voltak ezt a kódsort 30 mp belül be elett ütni helyesen különben már repült is disconnect és 3 ilyen húzás után meg a account ban. Egy másik megoldás h ha valaki sokat ölt 1 helyen akkor olyan mobok spawnoltak amit a normál játékos nem át mert nincs skinje. A hülye bot meg ráugrik az meg szépen összerakta vagy anchorozta. Volt olyan is hogy ha repoltoltak x időn belül többen egy playert h bot gyanús azt elteleportálta egy helyre ahol sok sok erős mobocska volt és egy random nevű npc vel kilehetett teleportáltani magad vissza ahonnan iderakott. Szóval lehet mit tenni a botok ellen csak az a baj hogy mivel a bot gazdája is fizeti a havidíjat ezért csak korlátozott lépéseket tesznek ellenük. Lásd Aion ahol 2-3 havonta (vagy több) jött a hatalmas nagy hír hogy kivágtak pár ezer bot ot. Na puff neki. Kivárták amíg lejárt az ajándék 1 hónap és befizettettek még 2 hónapot a botok tulajával. Azt amikor meg megjött a következő havidíjra a pénz kibannolták őket. Szóval már csak üzleti szempontokból sem éri meg túl nagy hangsúlyt fektetni a folyamatos bot bannolgatásokra. Elég ha néha jön ki 1-2 hír h foglalkozunk vele és tess kis is bannoltuk az összeset (persze amiket bevallanak de állítom h felét minimum bennhagyták).

  • nithaex
   február 9, 2011 - 1:01 du.

   Igen, ez az egyik probléma, hogy mivel az endgamet nem zavarják egy idő után kevés játékos találkozik a botokkal, és a botok is fizetnek havidíjat. :S
   Egyébkétn amiket leírtál nem is rossz ötletek, a képkódos felugrás az engem speciel zavarna de a többi mókás 😀

   • Achen
    február 9, 2011 - 2:39 du.

    Képkódos megoldás, elég ratyi :). Mivan ha valaki éppen afk ? Én sem mindig lépek ki a játékból ha elmegyek egy 10-15 percre a géptől, nameg pl Aionban aki private storeban van és fél napja árulja a dolgot :D? Bot gyanus azt bumm ki :D? Ez nem jó. A másik kettő nagyon tetszik, ám legjobban a láthatatlan mobos megoldás. Mivel egy pro bot-ot át tudnak programozni, hogy ha bekerül arra a helyre az npcvel ki teleportáltassa magát. Olvashattad is, egyes botok már válaszolnak is a whispre. =/

 3. Gerappa
  február 9, 2011 - 3:54 du.

  Mókás ennek a Lancernak a speedje…szegény mystic néha azt se tudja hova tűnt a Lancer.

 4. Gerappa
  február 9, 2011 - 3:57 du.

  Engem az is érdekelne, hogy ha botnak ilyen sebességet be lehet programozni, akkor mi gátolná meg őket abban,hogy félisten karaktereket csináljanak?

 5. nithaex
  február 9, 2011 - 4:06 du.

  Igen, ha egy bot tud “teleportálni” akkor egy játékos is simán tud olyan “hax”-okat leszedni amivel teleportál. Én elég sokat wowoztam és ott is megfigyelhető volt az hogy egyes játékosok csalással játszanak. Pl. csak akkor kezd el iszonyatosan laggolni mikor épp pvp combatba kerül és egyszerűen nem látod hogy az illető épp hol is van. Itt pedig ez a fajta csalás is durva előnyökhöz vezet..

 6. Delebriel
  február 9, 2011 - 4:09 du.

  Hogy a túróba teleportálgat?

 7. Goren
  február 9, 2011 - 4:15 du.

  Ezeket a módszereket nem én találtam ki hanem láttam már pár private szerókon ilyeneket. A képkódos megoldásnál a kód felugrott a bejelntkezés után rögtön sé utána annyira véletlenszerűen h valamikor tíz óra múlva sem kaptál de volt amikor fél órában kettő is felugrott nemtudom mi alapján jözz elő. A private store meg az offline shop volt a megoldás ott nem dobta fel. Ha meg akkor voltál éppen AFK amikor felugrott az mondjuk tényleg szívás de az első elmulasztásnál még csak disconnectelt és utána vissza lehetett lépni. A whisp re válaszolás nem újdonság egy már L2 ben is válaszolgattak sát a sima üzenetekre is valahogy szűrték h melyik szól hozzájuk.

  A félisten karakterek létrehozásában elvileg semmi nem gátolná meg őket hacsak az nem hogy akkor már túl nagy feltűnést keltenének és hamarabb repülne a ban.(Mert ugye akkor a rage hullám is nagyobb lenne és arra komolyabban kéne reagálni a fejlesztőknek.) Erre mondjuk Aionos ellenpélda az attack speed hack amiért nem sok embert bannoltak vagy ha bannoltak is nem eleget vagy visszaengedték őket mindre volt példa.

 8. fafee
  február 9, 2011 - 9:17 du.

  Speedhacket illetve ezt a teleportálgatást illene felismernie a szervernek és ha mást nem egy automatizált ticketet létrehozni egy GM számára hogy azonnal vagy utólag nézzen rá, ha nagyonmuszály. De én úgy vagyok vele hogy az ilyen törést gyakorlatilag azonnal automatikusan ki tudná banolni egy normális védő kód. Amelyik játékban ilyen durva hackeket is futni hagynak ott nagy a baj. Az ilyen az ahol én azt mondom hogy a pénz se kéne hogy zavarja őket, aki képes ilyet használni bármilyen okból is az kapjon globál KSSN bant és akasszák fel.

  A botoknál meg nagyon egyet tudok érteni azzal hogy a cég számára ők is fizető vendégek, szar-szar, nemkéne-nemkéne de sajnos Hangame-nél sem ők szarják maguknak a pénzt, igy később is csak annyira fogják szoritani a nyakukat hogy levegőhöz még jussanak. Azért mondom hogy “később” mert most szerintem minden határ túl van lépve, ezt ily módon folytatódni nem kéne hagyni. Nem is fogják sztem, most csak megy a dráma aztán vége lesz, legalább szó van a játékról…

  • fafee
   február 9, 2011 - 9:21 du.

   Doublepost, ezekkel a felugró ablak, etc dolgokkal az a baj hogy privát szerón teljes joggal az a hozzáállás hogyha nem teccik akkor lehet menni zabot hegyezni máshová, itt viszont a fizető és becsületes játékosok is szivnák a gázt a csekkolásokkal, ezt egy AAA játék PR csapata soha nem fogja hagyni. Tessék kitalálni rá mást, meg állitsanak rá több csinket és foglalkozzanak a reportokkal.

 9. menorel
  február 9, 2011 - 9:27 du.

  Ezt az ‘ők is fizető vendégek’ dolgot már menni starting MMOnál meghallgattam már 🙂 (beleértve a WOW-ot is).
  Azonban azt látni kell, hogy a botok támogatásának a kérdése kétélű fegyver. Lehet hogy ezzel az NHN magának extra bevételt teremt, azonban a másik oldalon játékosok tömegei adják fel és hagyják abba a játékot, mondván: nem lehet csinálni semmit a botoktól.
  A nyugati Aion is – többek között- pont ebbe bukott bele. Nem lehetett normálisan szintezni hiszen minden tele volt botokkal. Az NCWest képtelen volt tenni ellene bármit is. Persze a játékosok ez miatt le is léptek és mi történt ezután? Természetesen a botok is ‘leléptek’, hiszen elment a fizetőképes kereslet.
  Szóval ez a dolog igencsak rövidtávú stratégia és sem a BHS-nek, sem az NHN-nek nem lehet ez a stratégiája, hiszen ez közel 40 millió USD-ből fejlesztett játékról beszélünk, ami ha hazai pályán megbukna a botok miatt, akkor már nem lesz nekik második esélyük.

  Szóval az én szememben ez a ‘fizető vendég’ dolog továbbra is egy vicces konspiráció marad, ami bár tény, hogy nagyon jól előadható, de lényegében minden valódi ténnyel szemben áll.

 10. Achen
  február 9, 2011 - 9:35 du.

  Ez csupán kifogás. Egy szoftver fejlesztő cégnek képesnek kell lennie és kell is olyan guardot betenni a játékba amely észleli a speedhacket, teleportációt etc. Az hgy fizető vendégek…. mi éri meg jobban nekik ?
  – Ja hogy itt is botok ? akkor szevasz….

  Vagy az hogy a játék úgy válik ismerté mint ahol nagyon minimális a bot szám… hosszútávon ez pénzben is jobban megérné nekik… mert ahogy Meno is írta :

  lenni bot, menni player, menni player menni bot -> szerver lenni üres = FAIL

 11. február 9, 2011 - 10:15 du.

  Hehe, jó olvasni egy két ismerős megoldást korábbról is. A láthatatlan mobokat előszőr a mystic l2 szerveren ismertem meg. Nekik saját fejlesztés volt. Azaz egy non-profit amatőr csapat lazán megoldotta 1 programozóval a bot kérdést. Nevetséges, hogy ilyen ötleteket nem tudnak megvalósítani hivatalos szervereken.

  Amúgy az, hogy whisperel egy bot nem tudok miért számít újdonságnak…

  Aki ismert L2-es körökben, tudhatja, hogy utáltam expelni, hogy PvPzhessek. Nem tagadom, nem kevés karaktert húztam 70-75 majd 80ra azért, hogy a játék élvezetesebb részét elérjem.
  – Anno állítottam úgy be botot, hogy a srác 10 percig beszélgetett vele, majd továbbállt. Csupán a logokból tudtam meg, hogy ott járt.
  – Ha GM, Admin, vagy bármilyen más nagyobb jogkörrel rendelkező játékos jött a közelembe, a karakter kilépett fél órára, majd vissza loggolt és folytatta, ahogy abbahagyta.
  – Törpével beállítottam, hogy ha elfogyott a Soulshoot akkor gyártott magának 2-3 mob után mindig egy adagot.
  – CSináltam anno komplett partyt. Konkrétan három kliens, három bot egy gépen. Ha jól emlékszem BD, Sorci, Prophet volt… egy este alatt irdatlan mennyiségű mobot ledaráltak lebukásmentesen.

  A dolog csak az adminok hozzáállásától függ. A régi magyar szerverekkel tudok példálódzni. NFen kezdtem, sok mindenért bannoltak akkoriban, de botozáson soha nem kaptak rajta, mert jobban törődtek a káromkodásszűrővel, mint a fair playyel. Mysticen pedig csak azért tudtam felhúzni pár karit 75re mert ismertem a tulajt, aki szivatásból megvárta hogy felbotozzam és utána bannolt, hogy jót röhöghessen amikor személyesen találkoztunk és elmesélte. 🙂

  A fenti példákat tessék a sötét múltnak tekinteni, évek óta nem nyúltam szer… izé… bothoz. 🙂

  Ha akarnak kezdeni valamit a botozással, tudnak. Ha nem… akkor azt lesz, ami elvitte az Aion off szervereket, amiért nem CODozom hivatalos szervereken és még nagyon sok példa lenne rá…

  • TokodBokom
   február 9, 2011 - 11:27 du.

   Buszke lehetsz magadra

 12. február 9, 2011 - 10:17 du.

  Az pedig nem annyira egyszerű mint sokan gondolják, hogy logokból előbogarászni a botozókat. Rosszul megírt botot le lehet buktatni, de előbb utóbb logból nehéz szűrni. A megoldás csupán tényleg annyi lenne, hogy szerverenként egy embert megfizetni akinek nincs más dolga, mint a reportolt játékosokat azon nyomban csekkolni.

 13. menorel
  február 9, 2011 - 11:29 du.

  Hagyjuk már a drámázást pls. Tényleg koreai szervereken vannak botok? Húhhh mik vannak, ember a holdon?
  A játék még alig fut egy hete, bolond az aki azt gondolta, hogy a start után nem lepik el a játékot a botok. Nem az a kérdés, hogy mi a helyzet most (hiszen ez kb annyi embert érint közülünk, akik mondjuk számszerűen elférnek egy kezemen), a kérdés az hogy mikorra és mit fog tenni ez ellen a BHS/NHN páros.

 14. Agiido
  február 10, 2011 - 1:09 de.

  Mondjuk többek között ezért is örülök hogy nem nálunk megy a nagy (fizetős) béta teszt. Remélem addigra a bot kérdést is megoldják. Én ahol most játszok, ott gyakorlatilag nincs bot. Aion-ban meg egy időben több volt a bot mint a nem bot, kb játszhatatlan is lett a game. Mire elér hozzánk, 1./ remélem megoldják a bot kérdést 2./ lesz endgame 3./ lesz class balance(többé kevésbé – tökéletes sose lesz sehol). És akkor én is játszani fogok

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s