Kezdőlap > TERA Online > Craftolás: hasznos/hasztalan?

Craftolás: hasznos/hasztalan?

Első körben sokan eléggé leírták a TERA craftolási rendszerét. Nem is csoda, első ránézésre tényleg nagyon bugyutára sikeredett, de úgy néz ki ezen a téren is okozott néhány meglepetést a bluehope. A gamechosun utána járt, hogy mi is a helyzet craft ügyben. Megkeresték az egyik legmagasabb szintre eljutott craftert (lvl47-es priest egyébként), akinek már az összes craft skillje 200 pont felett van (300 a plafon). Az interjúból kiszemezgettem néhány érdekesebb gondolatot:

 • A kOBT-ig a craft skill határ elvileg 150 volt, de ahogy elindult a retail ezt felemelték 200-ra.
 • A srác szerint 10 craftolásból max 1-2 szokott failelni, saját saccolása alapján 80-90%-ra teszi a success rate-t. (fair enought!)
 • A szintezés kezdetétől minden bejövő pénzét a craftba ölte. lvl47-re kb 15 millió goldot dolgozott bele a skillek fejlesztésébe
 • A srác alapvetően drágának tartja egyelőre a craftolást alapanyag tekintetében, de ebben még benne van, hogy a piac is eléggé gyerek cipőben jár. Vannak craftoláshoz szükséges reagensek, alapanyagok, amikért AH-ban akár 400k goldot is elkérnek.

A craftolt itemek ráadásul egy picit statban rosszabbak is, mint a közel azonos szintű drop itemek, egy példa:

Left: normal lvl44 drop; Right: crafted lvl45 item

Persze felmerülhet a kérdés, hogy amennyiben a craftolás drága mulatság, ráadásul van egy minimális fail esély is és még statokban is egy picit gyengébb, akkor miért éri meg egyáltalán craftolni.

A válasz ott van bizony a fentebbi összehasonlító képen. Bár látható, hogy a lvl44-es drop item egy kicsit erősebb, ellenben a craftolt itemen három helyett négy upgrade/enhancement bónusz van. Tehát a szokásos 3,6,9-es upgrade bonuszok mellett, a craftolt fegyverek és ruhák 3,5,7 és 9-es szinteken kapnak extra bónuszt.

Kérdés persze, hogy ez a plusz egy bónusz vajon kompenzálja-e a stat különbséget. Erre a választ majd csak a későbbi tapasztalat fogja megadni, de mindenesetre ötletes, hogy ilyen apróságokkal próbálják hasznosabbá tenni a craftolást.

De, csakhogy mutassak egy valóban látványos különbséget:

Left: lvl47 dropped shoes; Right: lvl45 crafted shoes

lvl45-ös craftolt cipő vs. lvl47-es drop cipő. Mint azt tudjuk, minden itemet addig lehet upgradelni/enhanceolni ami az adott itemen a legmagasabb bonusz szintje. Tehát a drop cipőt +3-ra lehet upgradelni, míg a craftolt cipőt +6-ra, amiért két bonusz is jár. (A francokat… Szóval mindkettőt lehet tovább is upgradelni, csak a craftolt annyiban jobb, hogy nem egy hanem két upgrade bonusza van.)


Kategóriák:TERA Online Címke: , , ,
 1. TokodBokom
  február 1, 2011 - 12:10 de.

  Az en cipom +4es, es droppolt pipello

  • menorel
   február 1, 2011 - 2:29 de.

   Akkor bizony egy újabb mítosz dőlt meg a mai napon 🙂 Javítom a postban. Köszi!

   • TokodBokom
    február 1, 2011 - 3:07 de.

    Maskor is:)

 2. Rdei
  február 1, 2011 - 12:17 de.

  Én ódzkodtam Aionban a craftolástól mert eléggé nagy goldsink volt, de ahogy nézem a koreai szinthez képest felettébb magas a droprate és a craft is meglehetősen leegyszerűsített (pozitív értelemben). Idővel majd elválik, hogy mi éri meg jobban.

 3. Lacci
  február 1, 2011 - 7:40 de.

  És ahogy nézem a ruhánál még az alap bónusz is 1 el több+ ott van még az 1 el több enchant bónus. ez így korrekt.Bár lehetne javasolni az erópai cspataknak hogy 1 gyártott cucc mindig legyen kicsit gyengébb a dropoltnál, hisz azzal is el lehet lenni, viszont, csaóerébe legyen olcsóbb a craft(vagyis ne legyen túl drága,viszonylag könnyen lehessen craftolni). a siker aráyn mondjuk, hogy kicsit talán túl jó, (a craft legyen olcsóbb/könnyeb, de mondjuk csak 75%sikerrel).

  NA de arra akartam kijukadni,hogy ha ez így meg van , hogy könny craft nem kell sokat szenvedni a cucc viszont és az legyen ritka és valóban epic erejű.
  Szerintem ez igy lenne jó kombináció miután viszonylag könnyen csináltál magadnak 1 egész jó ruhát amiben lehet menni az állitolag nagyon erős instákba utána lehet hajtani a dropolt itekre.

 4. február 1, 2011 - 9:07 de.

  De gondolom a Poti féléket megéri craftolni, nem? Vagy egyebeket…

 5. menorel
  február 1, 2011 - 9:11 de.

  Nincs a játékban alkímia vagy bármilyen más szakma amivel potikat lehetne gyártani.

 6. Rdei
  február 1, 2011 - 9:31 de.

  Akkor potik szerzése egyedül a mobokból lehetséges?

  btw: egyik korábbi postban volt, hogy elvileg a craftolás senem critelhet senem failelhet. Ez azóta ezekszerint változott?

  • menorel
   február 1, 2011 - 10:29 de.

   Igen változott. A GamesComon még azt mondták, hogy sem crit, sem fail nincs, cserébe viszont az itemek lényegesen gyengébbek az azonos szintű drop itemeknél. Viszont a 2010 második féléves fejlesztés során nagyon sokmindent átalakítottak (pl. bejött az item upgrade, spéci crystalok, egyedi item bonusok, stb.) és ennek hozadékaként módosították a craft rendszert is.

   Potikat egyébként mobok mellett abból is szerezhetsz, hogy eljársz BG-zni vagy bármilyen más -eddig ismeretlen – PVP eventre, ahol dicsőséget szerezve a Valkyon Föderációnak medálokat kapsz, amiket azonos potikra tudsz beváltani.

 7. Tanus
  február 1, 2011 - 6:59 du.

  Szerintem az alap sorrend a egyes tárgyak tekintetében: npctől vett –> craftolt –> droppolt cucc. Csak így van értelme szerintem, és így logikus is, a küldikből kapott tárgyak pedig szerintem a droppolt minőséget semmiképp sem szabad hogy meghaladják, logikai alapon, de a craftolt itemek szintjét viszont meghaladhatja adott esetben.

 1. január 4, 2012 - 12:08 du.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s