Kezdőlap > Bluehole > Újabb aggasztó információk a megjelenésről

Újabb aggasztó információk a megjelenésről

Újabb aggasztó információk láttak napvilágot. Ezek persze részben spekulációk, de a források viszont ezúttal is hivatalosak. A TERA japán (hivatalos) fejlesztői blogján ma megjelent egy bejegyzés, ami egyértelművé teszi, hogy a Japán kiadás minden fázisa (beleértve a zárt, nyílt bétákat és magát a kiadást is), 2011 nyarán fog zajlani. Tehát azon spekulációk, mely szerint már nyár előtt megjelenne a TERA Japánban ezennel szerte foszlottak. Nyilván a szokásos ütemtervet követik, tehát a nyáron egy elnyújtott zárt béta periódust kezdenek el, majd a nyár legvégén indul a JP-obt, ami egyből retailbe is fordul valamikor szeptember elején/közepén.

A dev blog még megerősítette, hogy terveik szerint a Japán kiadás meg fog egyezni a koreai klienssel.

Ez az információ minden bizonnyal a sárba döngölte a Japán Tera fanok nagy részét, azonban felmerülhet a kérdés, hogy miért is fáj ez nekünk? Aki esetleg nem emlékezne rá: a kOBT startot megelőzően a BHS (Bluehole Studio – Tera fejlesztő cég), egy interjúban a következőt mondta a játék nyugati kiadásával kapcsolatban: ‘A nyugati verziók (EU/USA) egyidőben és azonos tartalommal fognak megjelenni, és a teszteléseket egy hónappal a Japán kiadás után fogjuk megkezdeni‘. Ha a lényegi CBT tesztelés valóban csak szeptember után várható, akkor sajnos erősen prognosztizálható egy 2011-es végi megjelenés a játékhoz.

Az információ és a következtetések a terafans.com azonos posztjából származnak. Szívesen mondanám, hogy nem osztom a konklúzió kapcsán a véleményüket, dehát nem így van.

Hogy miért nem kezdik el a TERA-JP-t most? A választ csak a BHS tudhatja, bár szerintem a válasz elég egyszerű: A játék valószínűleg nem áll még készen a koreai piacra, valószínűleg ezért is a limitált szintezés és content… Még kell nekik néhány hónap, hogy hazai piacon véglegesíteni tudjanak mindent


Kategóriák:Bluehole Címke: , , ,
 1. TokodBokom
  január 28, 2011 - 5:38 du.

  hahahaha

 2. január 28, 2011 - 5:46 du.

  Mindezért Hondo a felelős!

  Hondo :Nem akarok károgni, de korábbi tapasztalatok alapján kicsit túl bizakodónak gondolom a 2011. szeptemberi EU megjelenést. Még OBT-t sem hinném ez évben.

 3. Beast
  január 28, 2011 - 5:56 du.

  Csodálatos… -.-

 4. Finyak
  január 28, 2011 - 6:03 du.

  Igen várható volt, hiszen annyire de annyira nincsen készen a game hogy az hihetetlen. Mert hogy nekem senki netudja beadni azt, hogy már egy élesben futo MMO end game tartalmárol csak azért nemtudunk semmit mert üzleti fogás…Ez van, csak hát addigra mire kijön, már egy GW2es béta is esedékes lehet, ami ugye “kicsit” árnyékolhatja TERA-t. Ami engem azért zavarna, mert jelen álláspontom szerint szerettem volna GW2 elött kiTERAzin magamat, mert amennyire nemtetszett régebben, most egyre jobban tetszik:) Bár hozzáteszem vannak a játék tartóssága terén aggodalmaim:(

  • menorel
   január 28, 2011 - 7:31 du.

   Szerény véleményem szerint (amivel nyilván nem akarok flamet indítani), ha a TERA csak december 31-én jelenne meg, akkor is bőven ki tudnád ‘Terázni’ magad mielőtt a GW2 első bétája egyáltalán kitűzésre kerülne.

 5. Des
  január 28, 2011 - 6:50 du.

  FUUUUU :O

  OFF: Menorel, ment egy mail amúgy.

  ON: Kicsit inaktív voltam mostanában, de folyamatosan olvastam a blogot, olvastam a beszámolókat és néztem a videókat amit ti, és a kedves olvasók linkeltek be. Be kell valljam, az utóbbi 2-3 hónapban lelankadt a TERA iránti vágyam.. DE!!
  Ez az OBT infódömping és a “content” (igaz, még nem beszélhetünk róla semmit, mert nagyon nincs is..), de visszarángatott TERA világába. Ez a hír nagyon lelombozott egyrészt, másrészt örülök neki, hogy nem fog a tanulás és az érettségi/felvételim útjába állni a TERA.
  Mellesleg, nem tudom ki emlékszik rá, eddig nagy Sorcerer és Lancer fan voltam. Hát, az igazat megvallva, mostanában egyre többet szemezek az Elin Berserkerrel.. BRUTÁLIS egy kaszt.. de mellette a Elin Sorcerer is még imponál nekem. Bár, az biztos, hogy az összes kasztból fogok csinálni egy 20-25-ös karaktert amint lehetőség adódik rá, mert egy játékos (személy szerint), NEM tudja eldönteni, hogy milyen kaszttal és karakterrel játsszon addig, amíg ki nem próbálja és tapasztalja meg az adott kaszt és karakter előnyeit és hátrányait. De leszűrve a videókból, a Sorcerer, Berserker és a Mystic áll közel hozzám. Tetszik a Mystic, meg minden, de én PVP beállítottságú vagyok és a videók alapján, nem érzem úgy, hogy erős lenne. de amint leírtam feljebb is, majd kiderül, amint kipróbáltam őket.
  Sajnálatos módon, nem volt alkalmam a kOBT alatt kipróbálni a játékot.

  Öhh, rég írtam már ennyit.. 🙂 Lehetséges nem vág annyira a témába, de le kellett írnom valahova.. xD

  • január 28, 2011 - 7:43 du.

   Pont ezt teszem most. Minden kasztot ki fogok próbálni mire ide ér Európába a game. 🙂

 6. menorel
  január 28, 2011 - 7:34 du.

  Des :

  OFF: Menorel, ment egy mail amúgy.

  Akkor szerintem nézz körül a SPAM folderedben, mert valamikor du 2 körül én válaszoltam is. Egyébként welcome back on the board.

  • Des
   január 28, 2011 - 9:15 du.

   Köszi, nemrég érkezett meg.. 😀 Ideje e-mail-t cserélnem.. 🙂

 7. Finyak
  január 28, 2011 - 7:38 du.

  Hát Menorel, most az egyszer remélem hogy nincsen igazad, mert terveim szerint jövö év elején kell hogy ideérjen GW2 :DD Ahoz pedig még idén bétázgatni kellene:) Na de mind1 majd meglátjuk, lehet jövö év végére sem érkezik meg…Na de TERA azért már egy helyen megjelent, igy már lehet spekulálni 🙂

  • január 28, 2011 - 7:46 du.

   Terveid? Irigyellek, ha tudod befolyásolni a kiedás dátumát. 🙂
   Egyébként engem nem zavat, hogy nincs még endgame info. Hiszen igen messze vagyunk még (remélhetőleg) az endgame-töl. Ha nem, akkor ez pénzkidobás, mert nem szeretnék egy olyan játékra költeni, aminek a végét a kiadás után egy héttel, vagy hónappal már elérjük. (ázsiai atomkockák nem számítanak)

  • menorel
   január 28, 2011 - 7:50 du.

   Spekulálni persze hogy lehet. Egyébként a GW2 kapcsán csak magamat tudom idézni, korábban a NCSoft befektetői teleconfon elhangzott, hogy a BnS és a GW2-őt párhuzamosan fogják kiadni és bár reménykednek benne, hogy még 2011-ben el tud indulni a tesztelés, de valószínűbb, hogy inkább csak 2012 elején. Nyilván ez még nagyon messze van, addig még az is lehet, hogy varázsütésre befejezik a játékot. Bár mondjuk erre túl sok pénzt nem tennék. A Guild Wars2 egyébként tipikusan az a játék, ami brutálisan feltüzeli a játékosokat, akik szeretik azokat azért, akik nem, azokat meg azért. A GW2 kapcsán nincs olyan tipizált előitélet, hogy grind, koreai, barbik, stb. Pont ezért egy lövésük van. Vagy egyből adnak ki egy kurva jó játékot (hiszen nálunk nincs olyan, hogy kiadják Koreában, majd 1 év múlva EU-ban…), vagy a nyugati játékos közönség egyöntetűen fordul el a játéktól.

 8. Delebriel
  január 28, 2011 - 8:31 du.

  Hát érdekes. De ki tudja, hátha belehúznak még jobban. Eddig is elég keményen belejöttek a fejlesztők, hátha kapnak egy kapucsínó beöntést.

 9. Achen
  január 28, 2011 - 9:23 du.

  Ha a piacot nézzük… ( szintén spekuláció ) ez kedvez az NCnek 🙂 mivel pts-n (KOR) értesüléseim szerint pár hónap múlva elérhető lesz a 2.5 EU-ba max 2 hónap csúszással jön + a pts utáni még 2 hónap esedékes a tényleges kiadásig.

  De nézzük csak ez mit is jelent időben :
  Május közepe-vége fele ha minden hír igaz kidobja nc kor ptsre 2.5-öt, amit nálunk valamikor júli. végén, aug. elején dob ( nc-t ismerve ) várhatóan ptsre, ezt követően 1,5-2 hónap, ergo szeptember vége okt. eleje lehetne a befutási idő.

  Na most ha fáj ha nem ha tetszik hanem mi az Nc és egyé Kor fejlesztő cégek szemében a légy vagyunk a levesestálban. Az Eunál mindenhonnan több bevétel fut a céghez. ( Most mondhatnám azt is hogy NC lese szar minket sok esetben :D)

  DE! Tegyük fel, hogy jofejek az NCsek :D. Szal, Tera megjelenés 2010dec-2011??. Namost ha NC piacra dobja szept-okt a 2.5öt amiben elég nagy vonalú újítások lesznek, ( a teljes patch note szerintem még nincs 100% tisztázva, tartogat meglepetéseket: személy szerint én Abyss átdolgozásáról semmit nem tudok még :D. )esetleg, meggyőzi a volt/meglévő/leendő playereket, hogy még 1-2 hónap előfizu legyen. Ha bejön a 2.5 az embereknek akkor személy szerint elég nagyvonalú népvándorlást várok az Aionra vissza 🙂 . Nem Euról beszélek csak , KORról is.

  A kérdés, ez mennyiben fogja érinteni a Tera piaci sikereit?

  Ennek a commentnek most 99,9%a spekuláció, mert minden közbe jöhet, lehet 2.5öt elszúrják, esetleg lehet hogy Tera fejlesztők belecsapnak a lecsóba még jobban, sok minden közbe jöhet, de nagy vonalakban vázolva, NCnek ez egy tökéletes előre törési lehetőség, már ha kihasználja rendesen. ( De ahogy NC-t ismerem ^^” )

 10. Achen
  január 28, 2011 - 9:26 du.

  Ui: Én mindkét játékot szeretem, Aion-t nagyon, Tera-t nagyon várom már.
  Csak annyit akartam ezzel mondani, hogy NC-t ne írjuk le teljesen, elképzelhető ,hogy tartogatnak még ütőkártyákat. ( Most pl, Aionnal kapcsolatban, de ott van Gw2 , BnS etc. )

 11. Meridian
  január 29, 2011 - 12:43 de.

  Ha ez így van, akkor én valszeg már nem fogok tera-zni, mivel addigra nagyon esedékes lesz a GW2.

 12. Sagrath
  január 29, 2011 - 9:20 de.

  Nem baj ez.Inkább jöjjön később de legyen minden ízében maximálisan kidolgozott/elkészitett zseniális remekmű.Biztosan jobban fogja élvezni mindenki ha egy tökéletes egészet tart a kezében mintha valami a tömeg nyomására Hamarabb kiadott félkész valamit.Időnk van.Bár eggyesek szerint 2012 itt a világvége :))) Akkor meg már kit érdekel???Pedifg nagyon reménykedtem, hogy legkésőbb már szeptemberben kockulhatok rajt ezerrel…

 13. Finyak
  január 29, 2011 - 11:43 de.

  Valaki mintha igért volne egy sorci beszámolot?!:)

 14. január 29, 2011 - 11:56 de.

  Hááát ilyet…Erre kell visszatérnem ilyen hosszú idő után??? Na mind1 az idő nem áll meg (: (:

 15. KecskeE
  január 29, 2011 - 12:10 du.

  Fasza… megyek hibernáltatom magam 1 évre mire fölkelek tutimegvan

 16. Arkyon
  január 29, 2011 - 1:10 du.

  Amíg megjelenik a tera, most találtam ezt a kis aranyosságot, el lehet majd ütni vele az időt. Elvileg még idén érkezik. Sztem nagyon hangulatos.
  http://www.gamestar.hu/rift-cinematic-trailer.html

 17. Arkyon
  január 29, 2011 - 1:12 du.  A grafikája nagyon megkapó, “fílinges” , az animációk még kicsit darabosak, de látszik, hogy a játékban van fantázia… (és elvileg nemsokára jön, ma még tart az openbéta :D)

  és sry a dupláért, de egybe nem mehet három link 😀

 18. Finyak
  január 29, 2011 - 2:01 du.

  Az a baj hogy fizetös, és elég bénácskának néz ki:) De ha valaki tolja az infokat rola és jonak látom lehet megprobálom majd:)

  • Arkyon
   január 29, 2011 - 2:19 du.

   Miért, a Tera nem lesz fizetős? 😀
   A hivatalos oldal http://www.riftgame.com és ott a the world fül alatt a területekről, instákról, zónákról lehet rengeteg infót szerezni, mindhez van 3 kép és álltalában 1 videó. érdemes megnézni őket, nagyon hangulatosak. (megjegyezném, hogy a grafikus motorba még nincs beépítve az antialising, ezért kicsit szögletes/pixeles )
   Ha a Tera tényleg nem jelenik meg, csak év végén, akkor a GW2 mellett még egy nagy konkurenciát is fog kapni a hátába, a SWTOR-t is. Meg jöhet némi blizz meglepetés is.

 19. menorel
  január 29, 2011 - 2:15 du.

  RIFT témában a frostshock!-on is lehet olvasni egy érdekes beszámolót, érdemes beleolvasni a commentekbe, sokan kipróbálták és le is írták a véleményüket: http://frostshock.eu/2011/01/27/rift-trailer/
  Az én ismeretségemben ketten tolták aktívan a RIFT bétát. Chiccoo arról számolt be, hogy behányt az egész játéktól, míg Koni ezzel szemben dicsőítette a játékot. Szóval elég erősen megosztja a népeket. Összességében általában a grafikai igénytelensége miatt szidják sokan – elismerve, hogy játék szinten egyébként tényleg van benne egy-két (sajnos nem több) valódi újdonság-. Az egy dolog, hogy az animációk darabosak, de úgy egyébként az átlag véleménye szerint valahogy az egész szét van esve. Állítólag nem nagyon létezik ma még olyan számítógép, amin a Rift képes lenne komolyabb csata környezetben fullHD felbontáson élsimítással elfutni 30-40 FPS-sel. Szóval ezen a téren picit Aion utánérzése lehet grafikailag a játéknak. (Azzal a különbséggel, hogy az Aion legalább úgy egyébként szép volt).
  Akit részletesebben érdekel bármi is a Rift kapcsán, annak csak ajánlani tudom Gyógyító blogját: http://rifthungary.wordpress.com/

 20. Finyak
  január 29, 2011 - 2:24 du.

  Arykon: nem az zavar hogy fizetös, hanem hogy gagyi:) Ahoz hogy egy gagyinak tünö vmit kiprobáljak nemakarok fizetni, erre akartam célozni:) Amugy azota néztem a RIFTböl pvp videokat, és sajnos minden képzeletet alulmul, szal most már tuti hogy nemfogom kiprobálni.

 21. Agiido
  január 29, 2011 - 3:16 du.

  Ha hozzászolhatok a RIFT-hez, bár eléggé OFFba megyünk át, én azokt táborát gyarapítom, akik kipróbálták, és azokét is akik szerint gagyi. A grafika kb 2007 szintű, pl AION után pocsék, a questek unalmasak, és a hangulatát sem sikerült elkapnom. 2 jó ötlet van benne: a talent rendszer ötletes, illetve a rift-ek (egy rövid ideig sajnos csak, de hamar unalmas lesz, én pl az 5.-6. rifthez már nem szaladtam). Szóval én inkább várok a TERA-ra

 22. Arkyon
  január 29, 2011 - 3:31 du.

  Off: utolsó off hozzászólásom, nem szeretném tovább firtatni a dolgokat, csak egy alternatív javaslat volt amíg kijön a Tera.
  Amúgy nehéz jó felbontású videókat találni róla, és nagyon reklámja sincs, szal ha bikik, akkor ez eddig ami leginkább közbejátszik. A questrendszere nagyon hasonlít a warhammer online-hoz, amiben kiváló volt, és a pvp is eléggé arra hajaz, szal azzal nem nagyon van gond.
  két ingame videó a korábbi bétékból, sztem nem néz ki olyan rosszul 😛
  pve: http://www.youtube.com/watch?v=I8_saK1kWog&feature=related
  pvp: http://www.youtube.com/watch?v=5AoM8HCICFg&feature=related
  1080p-ben érdemes nézi őket 🙂
  mostantól ON 🙂

  • menorel
   január 29, 2011 - 6:01 du.

   Hihetetlen, hogy vannak dolgok, amikben ez a RIFT még a több mint 6 éves WoW-ot is képes alul múlni. Az egy dolog, hogy ronda a mozgás, de mégis mi az az scrolling combat text ami a karakterek feje velett van? Ilyet ki mernek adni 2011-ben? Örülök egyébként, hogy belinkelted ezeket a videókat. Megerősítést adtál a TERA iránt egyébként picit szunnyadó lendületemnek. De mostmár végre újra világos, hogy miért hagytam abba évekkel ezelőtt a WoW-ot és milyen játékot keresek azóta is. Ilyen ocsmány grafikával – nem-nem-soha…

 23. Xedo
  január 29, 2011 - 4:48 du.

  Már megint húzzák az időt .. :/ Nehéz lesz kibírni de hát nincs mit tenni..

 24. rekotye
  január 29, 2011 - 8:08 du.

  Hmm, sebaj, addig is van idő PC-t venni (Ha-Ha…).

  Egyébként érdekes lesz ez a sok újdonság erre az évre, mert úgy olvastam valamerre, hogy a Blade and Soul is 2011 Q4 időszakában kezd “felébredni”… :S

 25. Achen
  január 29, 2011 - 8:41 du.

  Amúgy meg… aki játszott ős Aionnal, az tudja, hogy Tera-t miért nem adják ki most japánba. Félkész játékot kiadni őrültség, pénz pazarlás. Aionnál ugyan ez volt. BlueHole úgy látszik tanult belőle és ők most okosba terveznek nem pedig minél hamarabbi bevételt tekintik fő célnak.

 26. Xhator
  január 29, 2011 - 11:46 du.

  Te Meno nincs kis ellentmondás a cikkben?

  “…ma megjelent egy bejegyzés, ami egyértelművé teszi, hogy a Japán kiadás minden fázisa (beleértve a zárt, nyílt bétákat és magát — a kiadást is –)…”

  “…ami egyből retailbe is fordul valamikor szeptember elején/közepén.”

  • menorel
   január 29, 2011 - 11:57 du.

   Teljesen jogos az észrevétel. A postban a “és magát a kiadást is” rész téves. Csak az CBT-ket és az OBT-t írják nyárra. Valamint annyi szerepel még, hogy az OBT után nem sokkal jön a retail. A szeptember eleje/közepe nyilván egy spekuláció a részemről (bár erre felhívtam a post elején a figyelmet), amit arra alapozok, hogy minden bizonnyal Japánban sem menő a legnagyobb nyári uborkaszezonban kiadni egy új MMO-t.

 27. Xhator
  január 31, 2011 - 11:05 de.

  Elolvasva a Tera Fans cikkét ott is felvetik Amirának, hogy a relase date nincs jelezve a postba de Amira az egyik BHS CEO commentjére alapozva írta a nyári japán relase dátumot.

  • menorel
   január 31, 2011 - 1:29 du.

   Ez ebben a formában nem teljesen fedi a valóságot. Ha megnézed a japán blog bejegyzését, akkor az ezt tartalmazza:
   2011年夏 TERA発表会(予定)
   2011年夏 CBT(クローズドベータテスト)開催(予定)
   2011年夏 OBT(オープンベータテスト)開催(予定)

   OBT終了後、あまり時間をあけず正式リリース予定!!

   Translating powered by Google:
   2011 nyár: TERA előzetes bemutató
   2011 nyár: CBT (tervezett)
   2011 nyár: OBT (tervezett)
   Az OBT után sok idő kell, hogy elteljen még a végleges megjelenésig!

   Ez szerintem elég egyértelmű.

   A BHS vezér interjújában pedig az hangzik el, hogy a TERA-JP kiadása után egy hónappal fogják megkezdeni a nyugati (EU/NA) teszteléseket.

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s