Kezdőlap > Offtopic > NCSoft kontra NHN – változások a piacon

NCSoft kontra NHN – változások a piacon

Nem önszántamból forszírozom természetesen a kérdést, de az alábbi olvasói commentre úgy döntöttem, hogy megpróbálok alaposabb választ adni:

Finyak :

Egy off kérdés: Koreában most, hogy kijött a TERA, milyen hatása lett az Aionra elöfizetök szempontjábol számügyileg? Van vmi ilyesmi adat vagy spekuláció? Pusztán kiváncsiság:)

A tovább után egy alaposabb elemzés következik, amelynek természetesen egy része spekuláció, másik része viszont pénzügyi adatokkal alátámasztott statisztikázás…

Erre a kérdésre természetesen nincs hivatalos válasz, hiszen a kiadók – saját érdekükben nem adják ki ezeket a számokat, legfeljebb csak akkor, amikor az aktív játékosok száma megdönt egy-egy rekordot. Az Aionnál kb egy éve volt ha jól emlékszem egy 3,5 milliós szám, ami úgy egyébként brutálisan sok az ország teljes lakosságához mérten.

Azért is nehéz egyébként ilyen számokra rálelni, hiszen a két játék eléggé eltérő üzleti modellt alkalmaz. Míg az Aion esetében játék időt vásárolhatsz, amit akkor játszol le amikor jól esik, addig a TERA esetében ugye havidíjat kell fizetni. Tehát az Aionnál eléggé szubjektív, hogy kit is neveznek aktív előfizetőnek és kit nem.

Mindensetre az tény, hogy a TERA retailre kerülésével egy időben nem publikált (legalábbis én nem láttam) az NHN játékos bázis számot (míg pl. a TERA kOBT indulásakor ezt megtette), tehát valószínűsíthető, hogy nem történt látványos elugrás (vagy még várnak a sajtóközleménnyel).

Viszont a kiadók is pénzből élnek, mindkét kiadó megtalálható a Dél-Koreai tőzsdén és mindkét cégnek elég nagy a külföldi befektetői kitettsége.  (Az NCSoftnál pl. 65%-a a befektetetőknek tartozik az ‘other’ kategóriába). Pont ez miatt nagyon is komoly kérdés, hogy miközben az NHN előrukkolt a TERA-val, vajon hogyan változott a saját és az NCSoft tőzsdei megitélése. Ennek bemutatására készítettem egy diagrammot:

Nyilván a trendek nem feltétlenül kell, hogy bármit is jelentsenek. Aki egy picit is ismeri a tőzsdék működését, az pontosan tudja, hogy az árfolyamok ilyen távú változását miként is érdemes értelmezni. Jól látszik, hogy az NCSoftnál volt több ‘stop-loss’ szint is, ahol a befektetők kiexiteltek a papírból. Ugyanígy látszik, hogy az NHN-nél is a kOBT startkor nagyon sokan kiszáltak a papírba, akik még szeptemberben beléptek 170-es árfolyamnál. (3 hónap alatt közel 30%-os profit? Gz nekik…). Jól látszanak viszont a fontosabb dátumok, így pl. látszik, hogy a Január 4-e előtt villámgyorsan emelkedett az NCSoft részvénye, hiszen ekkora volt bejelentve a 2.5. Nemsokkal ezután be is zuhant a részvény, amikor realizálódott, hogy mi is a helyzet. Az is tény, hogy alig két hónap alatt az NCSoft folyamatos bukta mellett 40%-os részvényenkénti buktát könyvelt el, ennek egyébként a befektetők nagyon nem örülnek, előzetes infók alapján a 2010Q4-es invesztor confon ez nagyon súlyos téma lesz. Mindezek ellenére az NCSoftnak nyilván nincs mitől félnie, hiszen két brand new termék esetén is komolyabb hírverés várható az idei évben (GW2 és BnS), amik nyilván szépen fognak fialni már a megjelenés előtt is.

Konklúzió? Az nem nagyon van. Az NHN részvényeit csak minimálisan hatotta meg a TERA megjelenése, ez főleg annak köszönhető, hogy az NHN portfóliójában a TERA elhanyagolható légypiszok, hiszen közel 30-40 online játékot futtat egyszerre a kiadó óriás, amiben egyébként van több mint 10 MMO. Ezzel szemben a TERA megjelenése (és természetesen az NCSoft ingerszegény kommunkációja az összes brand terén (Aion, BnS, GW2) igencsak negatív irányba sodorta az NCSoft pénzpiaci megítélését.


Kategóriák:Offtopic Címke: , , ,
  1. Finyak
    január 28, 2011 - 7:33 du.

    Hát kiváncsi leszek majd 3-4 honap mulva milyen pénzügyi adatokat fognak kiadni, ugy TERA vs Aion viszonylatban, a többi annyira nemizgat:)

  1. január 28, 2011 - 3:32 du.
  2. február 10, 2011 - 6:38 de.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s