Kezdőlap > En Masse > Inkább solo vagy inkább group?

Inkább solo vagy inkább group?

A Tera-Online eheti kérdése igen egyszerű, százalékosan kell meghatározni, hogy a szintezés során milyen játékstílust milyen arányban preferálsz. A kOBT-s tapasztalatok alapján sokaknak komoly meglepetést okozott az hogy lvl25 körül a Solo gameplay eléggé egysíkúvá válik. Nem is csoda, hogy az EME pont ezzel a kérdéssel rukkol elő. Javaslom tegyünk érte, hogy a játék további fejlesztésében komoly szerepet kapjon a Solo gameplay erősítése: http://www.tera-online.com/forums/showthread.php?p=293718#post293718

 


Kategóriák:En Masse Címke:
 1. Xedo
  január 25, 2011 - 2:10 du.

  Még jó hogy szavazok 😀 Tényleg kell egy kis erősítés a solo részhez :/

  ui.: meno küldtem beszámolót a megadott email-re.

  • menorel
   január 25, 2011 - 2:47 du.

   Xedo: Megkaptam és hamarosan meg is fog jelenni. Egy pici türelmed kérném még. Bent áll még a queue-ban néhány beszámoló és nem akarom a blog olvasóira egyben rászakajtani az összeset, így legalább minden napra jut egy-egy olvasnivaló.

 2. Xedo
  január 25, 2011 - 4:32 du.

  Jah oké csak nem tudtam hogy áll a dolog mert nem volt visszajelzése ^^ akkor türelmesen várom 😀

 3. Lacci
  január 25, 2011 - 5:51 du.

  Szerintemnem biztos, hogy a solo játékra kellen1 kihegyezni 1 mmo, különben lesz mmo , szólózni lehet így is, party igazán csak a nagyon nagy elitekhez kell.Ha viszont simán lehet mindent solozni könnyen akkor mindneki egyedül, fog menni, és az nem tezs jót 1 klán életenéke, mert nem partyznak az emberek nem ismerik meg egymást, és igy pvpben sem lesznek össze szokott csapatok és csak a bénázás megy.Szóval szerintem jó igy, van solo rész is és grup is.
  Viszont ha valaki nagyon solozni akar akkor az vissza megy az elitekhez miután 2 szinte túllépte a mobot.

  • menorel
   január 25, 2011 - 6:01 du.

   Az addig oké, hogy szerinted jó ez így és tény, hogy megfelelő erős guildekkel és megfelelő erős vezetőkkel teljesen áthidalható ez a probléma. A gond csak az, hogy a játékosok NAGY része nem szokott ilyen guildekhez tartozni, sőt a játékosok nagy része leginkább nem is tartozik semmilyen guildhez. Végig éltem néhány MMOban, hogy a szintezés közben a játékosok megrekedtek 1-1 szint tartományban azért, mert döntően soloban képzelték el a szintezést. Majd ezek után – ahelyett, hogy groupokat kerestek volna -, máris jött a “de szar ez a játék… következő koreai grindfest.. blabla.” Jó lenne, ha ezt el akarnák kerülni.

 4. Lacci
  január 25, 2011 - 6:40 du.

  Az ilyen emberek ne játszanak mmo val,vagy törődjenek bele hogy egyedül sokkal lasabban fognak fejlődni. van számos szerepjáték ami nem online.Szerintem sem L2ben sem aionban nem volt könnyű egyedül fejlődni, grupban mindig könnyebb, és itt sem más a szitu lehet solozni is bár sokal könnyebb partyban.És nem kell midig a legerősebb guild és erős vezető, elég ha van 1 vagy 2 barátod.
  Amúgy ismerem a helyzetet amit modntál ainból privát serevern veztem légiót és sajnos sokan voltak akik nem fogták fel hogy ez multi player játék és sirtak, hogy milyen nehéz, nem bírtam rávenni őket, hogy partyzzanak.viszont ha elvitted őket partyzni akkor bénáztak , mert nem tudták mi a szerepük a partyban, halt miattuk a party stb.
  De az ilyen emberek miért akarnak mmoval játszani, ha nem képesek a szocializációra?

  • menorel
   január 25, 2011 - 6:51 du.

   Azért akarnak MMO-val játszani, mert az a trendi, mert a suliban arról beszélnek az osztálytársak, mert erről olvasnak a gamer magazinban/blogon és még sorolhatnám. A mai fiatalság igen nagy része antiszociális (tisztelet a kivételnek), lehet emiatt hőbörögni, de nézz csak körül egy középiskolában…
   Persze lehet mondani, hogy aki solo párti az ne játszon MMO-val, de nyilván nem ez viszi előre a szekeret. A casual playerek adják a legtöbb jó hírnevű mmonak a komolyabb játékos bázisát. Márpedig a casual player pontosan ugyanannyit fizet a játékért mint a hardcore. Ez van, ezt kell szeretni.

 5. Lacci
  január 25, 2011 - 6:48 du.

  Az mmok legjobb részeihez általába grup kell ahol mindnenkinek meg van a saját szerepe és azért vannak a grupos küldik elit mobok,hogy megtanuljunk ezeket.de nem ragozom tobb a dolgot azt hiszem elég nyilván való a véleményem.

 6. Lacci
  január 25, 2011 - 7:27 du.

  Nem hőbörögtem szerintem, csak megírtam a véleményem és nem bánom ha 1 jó kis vita kialakul ebből.
  Nem baj az ha megpróbáljuk meg győzni egymást.
  Ám ha valaki azért játszik mert az iskolába hallott róla akkor neki van kivel játszani, hisz gondolom az osztálytárástól hallotta.
  De akkor megpróbálok nem ilyen indokokkal jönni,hanem a tapasztalatim írom le.
  Minden terület szóló küldikkel indul, van 33 ig találtam bőven bár 30 föltt már a normás mobokk között is volt ami szivatós volt, de el lehett velük boldogulni, sőt még a normál elit mobokkal is el lehet boldogulni bár időigényes és szivatós.A nagy elitehez meg igen is kelljen a party.
  Amugy meg nem kell 5 fős party a mobokhoz 2 is bőven elég.2 warriorral nagyon öltük a mobokat.
  Valahol azt mér leírtam, hogy szerintem 1 mmo része a fejlődés, hisz ezalatt tanulod meg használ a karaktered és nem jó ha ez tul gyors, mert hamar bele un az ember ha csak instázik vagy bb be jár , nem kell itemert bossolni stb.
  Na most ha gyengítenek a mobokon, hogy kielégítsék a szóló játékosokat, akkor azok akik amúgy is partyba játszanának, még ennél is hamarabb elérnék a max szintet és semmivel nem lenének előbbre hozzájuk képest a szóló játékosok,sőt akkor azért sírnának mert azok a kockák 2 nap alatt max szinten vannak ők meg még csak felénél járnak.
  Előbbre lennének akkor ha gyengítenék a mobokat?Szerintem nem, csak tulságosan felgyorsulna a fejlődés és hamar ráunnánk a játékra.
  Akik annyira szóló játékosok azoknak bizony el kell könyvelni, hogy 1 mmoban nekik nehezebb a dolguk, nem kell miattuk össze vissza állogatni a játékot, amit szerintem jól eltaláltak, egyedül is el lehet boldogulni.Lehet hogy a solo játékosoknak több küldi nélküli grindelés jut, de ök ezt az utat választották azzal, hogy szóló játékosok lesznek.
  Ha minden siránkozás miatt kiírnak 1 szavazás és halgatnak a népre az nem szokott jót tenni a játéknak.

  • Arkyon
   január 25, 2011 - 9:49 du.

   Lacci: A solo játék igen is hozzá tartozik az mmorpg-hez, legalábbis egy mmoRPG-hez, mint a Tera is. Nem véletlenül, hisz az egyjátékos rpg stílusból nőtte ki magát. Az sem véletlen, hogy a legsikeresebb mmorpg pont azzal tudja a játékosait hosszú távon is szórakoztatni, hogy kiváló egyjátékos solozható részeket készít a játékhoz, és a “multi” részében is egyenlő esélyeket biztosít a játékosok számára.
   Hozzátenném, hogy én is imádok soloban játszani, és multiban is egyaránt. Nem is lehetne állandóan multizni, főleg, hogy egy csapatról van szó. Én is és a barátaim is mind úgy kezdtünk mmo-zni, hogy csinálunk egy partyt, amivel majd járunk bossolni, instázni, fejlődni stb…, azonban ez többnyire hétvégén van, mivel egyikünk délutánios, én éjszakás vagyok, a másikunk meg tanul délelőtt…, szóval igen nehéz összehozni a partyt. Most mondhatnánk, hogy akkor játsz mással partyban, ugyanaz…, pedig nem. Pont azért kezdtük a jétékot mert mi négyen-öten már régről barátok voltunk iskolából, munkahelyről stb… És ha csak hétvégén tudunk együtt játszani, akkor hétvégén fogunk. Idővel úgy is megismerünk a játékban más játékosokat is, és lesznek új ismerősok, játékostársak, de mégis az eredeti party fontos. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy szeretünk minden nap egy kicsit mi is fejlődni, nem lehet állandóan egymást várogatni két napért, így mindenki játszik soloban is hétközben. lényegében így fejlődünk. És sztem ez az emberek nagy részére is igaz, hogy egy kicsit fejlődik solo-ban, és aztán megbeszélik, hogy húú milyen új helyen járt, merre milyen az xp, hol milyen jópofa questekkel találkozott, melyik helyeket érdemes megnézni, és milyen cuccok estek neki és ha valaki talált egy jó helyet, azt együtt végigvinni. lényegében erről szól a játék egyik fele. A másik meg a multi insták és a nagybetűs PVP!. Tehát egy mmorpg-re nem lehet rámondani, hogy csak single, vagy csak party legyen, ha csak solo, az egy kutya közönséges rpg lenne mint a Morrowind, vagy az Icewinddale, Oblivion stb… Ezek is kiváló jétékok, szeretjük is őket. A másik véglet a csak multi, arra ott a Dota, League of Legend stb. társai játék, ahol rpg karakterekkel csak multizhatsz a haverokkal, nem kell fejlődni, nem kell questelni… Ezeknek a játékoknak is meg van a maguk szépsége, mai napig LoL-ozok én is, és a MassEffect1-2-t is rendszeresen előveszem mert szórakoztató.
   Tehát megvan a multi és a solo részének is a szerepe a játékban. Ez esetben is megvan mind a kettő, és a szavazás sztem nem csak arról szól, hogy nincs benne, és legyen, vagy hogy az legyen túlsúlyban, hanem annak a “minősége”. Ne legyenek unalmasak a questek, legyen bennük változatosság, és kihívás, legyen megfelelő jutalmazás, (mivel senki sem szeret a semmiért dolgozni/aion retro, L2/) és nagyon fontos hogy változatosak legyenek, kössék le a figyelmed, élvezd a kalandot, ne csak egy unalmas “már megint ölj meg 500 mobot…” quest legyen. Pl nem fényezni akarom egyik játékot sem, de több olyan mmo is van amelyikben 5-10-50x annyi quest van, mint amennyi a szintlépéshez kéne, köztük az a bizonyos W-vel kezdődő és végződő mmorpg-is, és az EverQuestII, Allods, D&Donline, Lotro stb…
   Az, hogy neked nem tetszik a solo része, és csak groupokban játszanál egyéni vélemény, tiszteletben tartjuk, de ne fikázd azt aki meg szereti a játéknak ezt az aspektusát is. Ha a Tera-ból olyan mmo-t akarnak faragni ami megállja a helyét a nyugati piacon is, akkor igen is szükség van mindkét oldal erősítésére is.
   Sry a hosszú kommentért.

 7. TokodBokom
  január 25, 2011 - 7:41 du.

  Hat akinek gondjai vannak a solo playel teraban az valoszinuleg szellemi fogyatekos. Tokeletesen el lehet solozgatni… Questekkel persze. Vagy anelkul… nem mind1? Meg miaz hogy egysikuva valik 25 utan nem is ertem.

  • menorel
   január 25, 2011 - 11:28 du.

   Ebben az esetben én minden bizonnyal szellemi fogyatékos vagyok, mert nekem van vele gondom. Gyakorlatilag lvl22-től finoman szólva is de vadászni kellett a solo questeket. Mivel a játék nem igazán segít (vagy legalábbis a koreai kliensből nem derül ki), abban, hogy melyik quest groupos és melyik nem, ezért mérföldeket futkorásztam nem egyszer egy olyan questért amit soloban nem is tudtam megcsinálni. Az egysíkúság pedig magáért beszél. Lvl27-ig jutottam el a kOBT alatt, de gyakorlatilag lvl22-től a questek csak arról szóltak, hogy öljek meg ebből és ebből a mobból 7-10-22-50-60 db-ot. Ezt persze megszakította a 2 db story quest, amiben dinamikus környezetben kellett ugye megvédeni egy NPC-t (lovas küldi) és egy karavánt, de ezt leszámítva a Pora Eluni-s solo questek mind csak arról szólnak hogy ölj le X mobot. Ezzel szemben viszont a group questek igencsak élvezetesek, hiszen ott tényleg vannak összefüggő történetek, stb.-stb. Nyilván ez egy privát vélemény, nem is próbálom beállítani tényként, de szerintem igencsak ráfeküdhetnének a solo gameplay szintesítésére is.

   • TokodBokom
    január 25, 2011 - 11:39 du.

    Ezt sajnalattal hallom Meno. Nos elite kuldiket egy rovid kis iras jeloli a kuldetes neve vegen. Az meg hogy vadaszni kell a kuldiket.. Hat nem tom. Engem mindig elvezetett egy kis mellekkuldi egy-egy uj helyre, ahol megin talaltam par uj kuldetest. Az meg hogy csak ilyen kuldik vannak hogy olj le ezt azt, hat konyorgom mit akarunk? Az teny hogy KOBT vege fele ami 38, elegge megfogyatkoztak a solo kuldik. De persze lehet, hogy en vagyok a fogyatekos, hogy nekem sikerult solo kuldikkel fejlodnom, a tobbi hulyenek meg nem.

   • TokodBokom
    január 25, 2011 - 11:50 du.

    “Tény, hogy a questek nagy része az, hogy öljek meg X mobot, de köztük bőven van egyéb quest is (escort, gyüjtögetős és instanceolt questek is, pl. a védd meg a karavánt, stb.).”

 8. Arkyon
  január 25, 2011 - 9:51 du.

  Hú bakker de hosszúra sikeredett az előző kommentem…
  Remélem azért érthető mit akartam kifejezni vele, nem csak Laccinak.

  • Lacci
   január 25, 2011 - 10:32 du.

   Sikerült igen és talán kicsit nyers voltam nem akartam fikázni senkit.Igazából nem a solo játéksokkal van bajom.
   Szerintem nem kellene bántani a Terat jó úgy ahogy van, simán el lehet boldogulni egyedül is, bár egyedül nagyobb a kihívás.Én is élveztem mikor egyedül, percekig küzdöttem az elit mobbal, Szerintem bőven van elég szóló küldi,hogy elüsd az időt míg nincsenek a barátok.33 ig jutottam úgy hogy zömében nem volt partym, bár amint jött valaki kaptam az alkalmon.

 9. menorel
  január 26, 2011 - 12:07 de.

  TokodBokom :

  Ezt sajnalattal hallom Meno. Nos elite kuldiket egy rovid kis iras jeloli a kuldetes neve vegen. Az meg hogy vadaszni kell a kuldiket.. Hat nem tom. Engem mindig elvezetett egy kis mellekkuldi egy-egy uj helyre, ahol megin talaltam par uj kuldetest. Az meg hogy csak ilyen kuldik vannak hogy olj le ezt azt, hat konyorgom mit akarunk? Az teny hogy KOBT vege fele ami 38, elegge megfogyatkoztak a solo kuldik. De persze lehet, hogy en vagyok a fogyatekos, hogy nekem sikerult solo kuldikkel fejlodnom, a tobbi hulyenek meg nem.

  Amikor Solo gameplayről beszélünk, akkor az tényleg azt jelenti, hogy egyedül akarsz haladni. a kOBT alatt igazából ezt én direkt erőltettem magamra, mert tényleg kíváncsi voltam, hogy mit lehet kihozni solo gameplay kapcsán. Egy kezemen elfér, hogy mennyit groupoltam a kOBT alatt, azt is inkább csak olyankor, amikor egy-egy elit quest miatt beragadtam a story quest lineban (merthogy ugye ilyen is volt). Szerintem az nem solo quest, hogy 5 percig ölöm az elit disznókat, amiből kell 15 db. Nyilván a Slayerrel meg tudtam csinálni különösebb izgalom nélkül, bár a bandázst két pofára zabáltam néha, de arra nem mernék megesküdni, hogy ezt minden classal meg tudnám csinálni.
  Csakhogy félreértés ne legyen, én a legkevésbé sem gondolom azt, hogy különösebb baj lenne a TERA quest rendszerével, nyilván élesben nem fogok azzal szüttyögni, hogy egyedül kommandózzak az elit mobok között, addigra meglesz a guild és meglesz valami fix csapat is és hasítunk ahogy tudunk. A témához kapcsolódó véleményemet egyfajta aggodalomként fejeztem ki, mivel már látom magam előtt, hogy – amennyiben ez így marad -, akkor mekkora sírások lesznek itt a live startkor az emóboyoktól.

  Egyébként a dolog látszólag okafogyottá vált. Leírtam teraonlineon a véleményem a leveling curve kapcsán és az egyik admin (Scapes) egyből le is csapott a témára és közölte, hogy a ‘westernizált’ TERA-ban, nagyon máshogy fog kinézni a lvling curve (jelenleg a kOBT-s tapasztalatok alapján eléggé hiperbolisztikus:

 10. TokodBokom
  január 26, 2011 - 12:31 de.

  Meno hidd el nekem se volt tul sokszor partim. Ha volt is akkor is tobbnyire a nalam mar 10lvl-el kissebb eliteket oltem a low lvl karikkal karoltve, ami kb annyit ert mint halottnak a beontes. Ossznepi cry meg lesz mindenfelekeppen, ha vert pisalok akkor is. Es persze hogy majd nekunk euba meg beraknak majd 3x ennyi kuldit. Amikre igazabol semmi szukseg nem lenne, mert a jelenlegiekkel is boldogan lehet fejlodgetni. A solo playt en nem direkt eroltettem magamra, csak egyszeruen nem volt mas lehetosegem. Az meg hogy olj le 5 disznot szedj fel 5 szart a foldrol menj el ide vagy oda, az boven solo play. Es mivel nekem sikerult igy elerni nagyjabol 35ig, ezert nem ertem, hogy mi a problema a solo resszel. Az mar megin mas kerdes, hogy most majd 38 utan hogyan fog ez az egesz kinezni. A lenyeg szamomra, hogy egy mmoban azt csinaljak amit akarok es ugy ahogyan akarom, persze az mmo keretein belul. Ha en solozni akarok terraba, egy dologban biztos vagyok mar most. Nyugodtan fogok tudni soloban is haladni kulonosebb agyhalott grind nelkul. Legalabbis 35ig biztosan. A lehetoseg, hogy mehetek partiban masokkal elite kuldiket csinalni csak a hab az urnan.

  • menorel
   január 26, 2011 - 7:33 de.

   Szerintem mindketten eléggé nyitott gondolkodásúak vagyunk ahhoz, hogy megértsük egymást. Én nem mondom, hogy rossz a quest rendszer, te pedig nem mondod, hogy jó. Mindketten tudjuk, hogy volna rajta mit csiszolni. Az összes olyan beszámoló, amit lvl38 vagy azt megközelítő player írt arról szól, hogy bőven kellett neki repeatable questet csinálni, azt is tudjuk mindketten, hogy a story quest chain már lvl20 körül megszakad, ha nincs party-d. Nyilvánvalóan ez egy MMO, tehát igenis szerezzél ezekre party-t. Ezzel együtt is tartom továbbra is, hogy volna még mit csiszolni a játék solo gameplayén, hogy az tényleg mindenki számára kényelmes lehessen. Maga a téma indító szavazás is arra utal, hogy az EME pont arra kíváncsi, mennyire solo párti a játékos tömeg. Márpedig eddig a többség a 60-80% feletti solo contentet kívánja, ami szerintem bőven alátámasztja az aggodalmamat. A 60-80% solo content nem lehet egyenlő azzal, hogy beraknak még 10 db repeatable grind questet, amiért cserébe végül is vehetek frankó zöld gear-t, a nép ezt nem eszi meg, különösen Aion után nem.

   • TokodBokom
    január 26, 2011 - 12:27 du.

    En nem osztom az aggodalmad, de persze uj kuldik sosem artanak ez teny. Minel tobb van annal jobb. Ez igaz. En nem vagyok itt a kerdez-felelek meg a szavazosdi ellen, en csupan csak annyit mondtam, hogy a jelenlegivel sincs kulonosebb baj SZERINTEM. Ettol fuggetlenul johetnek a kuldik minden mennyisegben.

 11. dantesward
  január 26, 2011 - 1:08 de.

  te atya úr isten ez már no comment gyerekek gyorsan huzatok le egy forró kakaót és nyomás aludni ha nem tudjátok el fogadni a játékot annak amilyen re csinálják el lehet menni erre csak ennyit tudok mondani ha van benne hiba az emberek szólnak meg nézik és ha úgy gondolják akkor változtatnak rajta. ha meg nem akkor úgy sem tudsz rajta változtatni de én is csak azt tudom mondani hogy a solo kell egy mmo ban minden félekép mert néha én is jobban szeretek egyedül játszogatni de a party fílinget nem tudja felülmúlni ugy sem csak ha nagyon izgalmas a story line és ezt koreain ugye nem tudom el olvasni szóval erről nem nyilatkoznék én így is értetem nagyjából mi mi akart lenni a kis videók és animációk rendesen fel dobják a játékot csak találd meg benne ami tetszik fogd meg két kézzel és ne erezd ha nem tetszik akkor meg úgy is mindegy mert nem tudsz mellette kitartani és megette a fene az egészet.
  most kelle nagy guild nagy party kis baráti társaság vagy bármi miért ne?
  Ha így jobban esik a játék akkor kell ha 2 emberel jobban érzem magam mint másik 2000 akkor miért ne de ha 2000 erel jobban érzem magam mert közösség tagja vagyok és hasznos tagja akarok lenni miért ne, Guild vagy party társak a 2 meg nem zárja ki egy mást minden i fog mindent csinálni hiába mondja hogy nem érdekli a party vagy a dungeon ez tiszta pszichiátria egy mmo rengeteg lehetőségel rendkívül nagy látvány világgal rendelkezik aminek be kell tudni szippantani a játékosokat hogy meg ragadja őket mint valami jó könyv vagy film .
  De így végezetül meg jegyezném ha már a lábjegyzeten meg a tartalom jegyzéken hibát keresel nincs is nagyon értelme fojtatni mert a későbbiekben is csak a hibákat keresed a helyett hogy hagynád ki fórrni a dolgokat.

  • menorel
   január 26, 2011 - 7:41 de.

   Nem értem, hogyha a véleményed az, hogy no comment, akkor utána miért fejted ki a véleményed egy A4-es gépelt oldal terjedelemben. Ha valami no comment, akkor ez az.
   Alapvetően egy igencsak kulturált beszélgetés folyik a témában, ami egyébként kifejezetten szórakoztató szerintem. Nyilván a cél, hogy meggyőzzük egymást valamiről, vagy ha ez nem is megy, akkor legalább jól kibeszéljük magunkat. Itt nem arról van szó, hogy valami tetszik vagy nem tetszik. Egyébként meg nyilván ezt jeleztük is a kiadónak (EME), aki – mint azt fentebb olvashattad is – már vissza is jelzett, hogy a westernizált verzióban nagyon nem így fog kinézni a lvling curve. Innentől a beszélgetés inkább teoretikus.

   Egyébként az utolsó bekezdés tényleg azt akarja jelenteni, ami oda van írva, tehát szerintem azok akik kritizálni merik a játékot (tehát konkrétan pl. most Én), azok inkább húzzanak el a f*szba, mivel ő csak bomlasztanak és nem hagyják kiforrni a dolgot?

   • Hondo
    január 26, 2011 - 8:12 de.

    Nos másokat szellemifogyatékosnak nevezni, lehülyézni számomra nem tűnik kultúrált dolognak. Nem veled van bajom és nem is TokodBokom-el, hanem azzal, ha az ilyen stílus már kultúráltnak számíthat!

 12. Sagrath
  január 26, 2011 - 7:16 de.

  Szerintem a solozás is erőteljesen hozzátartozna a játékhoz de nem mondom azt, hogy a bossokhoz ne kelljen party.Az eddigi 2 mmo alapján tapasztalt partyzások miatt viszont azt kell mondjam, hogy a solozás nagyon fontos lenne.Sajnos a mai világban igen sok embernek nagyon maga felé hajlik a keze és szarnak arra hogy mi kell a többségnek.Antiszociális világban élünk.Nem egyszer kétszer voltan sajnos olyan partykban, hogy az embernek megvolt az ami kellet aztán azonnal off lett, nem érdekelte a party többi tagja és megyek aludni, fenthagytam a tejet a gázon stb mindenféle szutyok kifogásokkal kilépett a partyból azt teljesen tönkretéve.LFG party keresés meg egy vicc nagyon sok esetben.Nem biztos, hogy olyan értelmes társaságot fogsz ki akivel nem pusztulsz be 1000 alkalommal egy hardcore helyen, ami bizonyos játékok Death Penalty rendszere miatt több kárt okoz a nehezen felépitett karakterednek mint hasznot.Guildek-légiok magját álltalában egy nagyon szűk baráti társaság alkotja akik álltalában ha játszanak akkor egymással partyznak ennek okán viszont az ember nem mindig fér bele egy faja guild partyba mivel xy sokkal jobb barátom mint zx aki valahonnét c helyről keveredett a légiomhoz stb.XY-ékkal hamar fejlődünk végigzúzzuk a csúnya insta partykat és mivel ismerjük a játékstilusát stb igy lényegében főleg hasznot hajt a a karakterünk épitéséhez.Sokan ezért már zx et nem is szivesen vesszük be a partyba 1 nem ismerjük esetleg szemályesen is, játékstilusát azonnal te mekkora egy noob vagy vazzeg jelzökkel illetjük stb :(.Ebből aztán a te noob azonnal ragequitel a partynkból tönkretéve azt.Sajnos a tapasztalatok alapján ha nem tartozol a hardcore elitista belső maghoz/vagy nem voltál azokkal 10000 elöző mmo-ban eggyütt akkor úgye nehezebben fogadjátok el.Lehet maximálisan jó arc de sokkal kevesebb tapasztalattal rendelkezik ilyen játékok terén, vagy időbeosztása lehetetlenné teszi azt hogy annyira húzosan fejlödjön egy játékban,és akkor a kedvelt / választott légiója sem segit mert ők már 1000000 szinttel felette járnak és mi a P….t csináljanak már azon a boss runon mivel nekik semmit sem dob kevés XP-t ad stb alapon probálj LFG-n partyt keresni van!!!!Ráadásnak ott van egy csomó helyen még az is ha az élethelyzeted úgy diktálja,hogy te most nem tudsz belépni játékba 3 hétig mert a munkád aztán meg fáradt vagy stb akkor mire belépsz meglepödve veszed észre, hogy be akarsz köszönni a légiós bajtársaknak és YOU Are NOt Members of a legion üzenet fogad!!!!És olyankor van, hogy nekem ezt meg kell oldani, hogy meglegyen mert kell XP extra cucc stb és 2- 3 napig keresel egy partyt LFG-n adott instához mert már mindenki 1000 szinttel feletted van és nagy ivben tesznek rá hogy neked is kellene.És ezt senki se vegye magára ne sértödjön meg de ezt tapasztaltam Magyar illetve idegen légiokban is!!!!Ennek ellenére én el fogom fogadni olyannak a terát amilyen.Minden szituációt meg fogok/probálok majd oldani,és biztos hogy szeretni fogom ezt a játékot ahogy azt a fejlesztök kitalálták, nem akarok változtatni rajt a többség rovására.A fejlesztők úgyis tesznek rá hogy a kisebbség mit szeretne :)Akik meg már alapitottak légiót azoknak úgysem kell mondani hogy a baráti társaságot alapitó atyákat össze lehet tartani,viszont 100 embert már annál nehezebb feladat és nem mindig lehetséges.Magyarokra sajnos ez különösen igaz!!!És ez pedig nem csak egy mmoban vagy igy hanem az életben is!!!Lehet ezzel e véleménnyel nem leszek népszerű a köreitekben 🙂 de az igazság sajnos akkor is ez ha tetszik nekűnk ha nem.És ha visszatekintetek mindannyian az elmúlt mmos beli tapasztalataitokra akkor szerintem itt lessz a pont nálam.Igaz nem vagyok es ős mmos de én is szeretek ilyen kis játékokkal KIKAPCSOLODNI<————-!!!!!!Nem pedig Munka szerüen csinálni ezt az egészet.Nálam a SOLO játék = a PARTY játékkal prioritásban,de nem minden áron.Bocsi a wall of textért.

 13. Lacci
  január 26, 2011 - 8:10 de.

  Fu azt hiszem kezd kicsit személyessé válni a dolog, pedig nem kellene.Ám kezdem elveszteni a fonalat: mi is a baj akkor most a játékkal? egyszer azt lovasom, hogy kevés a szóló küldi aztán azt, hogy egysíkú a dolog stb.
  Milyen küldiket szeretnétek?Én speciel nem csípem azokat a küldiket amibe elküldenek 20 helyre, ennél unalmasabb nincs, akkor inkább legyen 20 grindelös küldi, mondjuk tényleg lehetne több védd meg ezt védd meg azt küldi.
  A küldik történetét koreai nyelvtudás nélkül nem értettem, de valamilyen indokkal, mindig elküldenek 1 másik nps hez, aki azt megkér minket pár feladatra, majd ha megtettük neki ö is tovább küld.Szerintem a történetet nem küldinként kell nézni, hanem területenként amit szépen megismerünk, ha megcsináltuk a küldiket.Bár erre csak következtetni tudok a nyelvtudás híján.
  Aztb meg nem várhatjuk el hogy minden kis részküldinek komplett történetet faragjanak, mert akkor várhatnánk még 1 évet a megjelenésre amilyen sok küldi van.

  Menorel: én azt vettem észre, hogy a küldik csoportosítva vannak és az elit küldik előtt halálfej van a szóló küldik előtt nem.

  Ha nem boldogultam a küldikkel, akkor átmentem a következő területre, mert áttudtam ,megcsináltam a solo küldiket, közbe partyztam kicsit az elitek között, majd miután léptem közben 2 szintet, vissza mentem és csináltam az elites küldiket egyedül, mert ha 2 szintel nagyobb vagy amobnál óriásit változnak az erőviszonyok.

  • menorel
   január 26, 2011 - 9:12 de.

   Az, hogy kevés van és az hogy egysíkú, az ugye még nem zárja ki egymást. Nyilván nem láttam annyit a contentből mint akár Töki, akár Te, de amit láttam, ott én el tudnék képzelni több olyan questet, min pl amik lvl20 alatt voltak (több escort, több ‘védd meg’, több ‘fogd be a disznókat’, stb.), nyilván én sem arra vágyom, hogy a fél világot kelljen körbe utazni egy-egy nyamvadt questért. (Báár ezen a téren pl. a WoW-ban a ‘missing diplomat’ quest chainnel is tudtak nagyot alkotni…)
   Lehetséges, egyébként hogy az egysíkúság érzés főleg abból fakad, hogy nyilván a questekből egyetlen dolgot láttam, az pedig a kék banner volt, amire ráklikkelve megmutatta, hogy mit kell megölni, azokat a questeket meg meg sem csináltam, amiben nem volt kék cimke, így lehet hogy sok-sok izgalmas és változatos questet kihagytam. Ha ez így van, és csak ezért tűnt nekem egysíkúnak, akkor nyilván mea cuplázni fogok. Majd az első EU/US CBT-ben ez elválik.

   A halálfejes indikátorral az a baj, hogy az nem a questek neve előtt van, hanem a questhub csoport neve előtt, tehát abból nem derül ki, hogy maga a quest groupos vagy solo. Bár ahogy Töki írta fentebb, ez elvileg kiderül a quest szövegéből, amit persze szintén nem érthettünk.

   Egyébként abban tényleg teljesen igazad van, hogy egy két szinttel alacsonyabb elitet relatív könnyen lehet ölni.

 14. menorel
  január 26, 2011 - 9:19 de.

  Hondo :

  Nos másokat szellemifogyatékosnak nevezni, lehülyézni számomra nem tűnik kultúrált dolognak. Nem veled van bajom és nem is TokodBokom-el, hanem azzal, ha az ilyen stílus már kultúráltnak számíthat!

  Mindenhol vannak túlkapások. Nyilván nekifoghattam volna hisztizni azon, hogy Töki szefósnak állít be, de képes voltam megérteni azt, hogy általánosít és csak a mondandójának akar kéretlen hangsúlyt adni. Egyébként szerintem ezidáig senki senkit nem hülyézett le, és csak azért, mert Tökinek elgurult a gyógyszere, szerintem még maga a vita igenis építő jellegű (számomra legalábbis biztos az), nem biztos, hogy egyetlen lekezelő gondolat miatt kellene negatívan megítélni az egész témát.

  • TokodBokom
   január 26, 2011 - 12:19 du.

   Termeszetesen altalanossagban fogalmaztam mint mindig. Az, hogy Meno erre azt irta, hogy akkor o az, azzal nem tudtam erdemben mit kezdeni, igyhat igazat adtam neki. Persze tudom, hogy nem vette magara. Egyebkent meg akinek nem inge nem veszi magara. Ettol fuggetlenul tartom a velemenyem es magasrol lekakkantom, hogy kulturaltnak tartja-e valaki vagy sem. A gyogyszerem meg mar jo regen elgurult es jo messzire.

 15. január 26, 2011 - 9:39 de.

  Szerintem vegyünk hasonlítási alapnak egy népszerű MMORPG-t, a WoW-ot:
  Ott simán végigfejlődsz a max szintre tök egyedül, minden nehézség nélkül, ÉS group questek nélkül IS megtudod ezt tenni, grind nélkül.

  a wowban kb olyan a helyzet, hogy 1 group questre : 15solo jut (kb!)

  A teraban meg 1 group questre : 1,5 solo quest jut (kb!)

  Na és ez a nem mindegy. Jó ha van group quest, kell is. Csak ne ennyit 😀
  80%solo 20% group, az még elmegy.

 16. Sagrath
  január 26, 2011 - 9:39 de.

  Lacca ha nekem gondoltad a személyeskedés jelzőt, hidd el véletlen sem szántam annak.Sajnos ez van és ha te is visszatekintesz mmos múltadra ami valszeg nagyobb mint az enyém akkor te is látod a saját tapasztalataid alapján.Ennek ellenére én mégis úgy vélem, hogy a tera egy zseniális játék lessz és még az sincs ellenemre, hogyha 50-50 % ban teszik lehetővé a solo és a party fejlődést.Mindig megoldottam a dolgaimat mégha néha napokig is kellett LFG-z ni egy nyamvadt kis questért ami soloban lehetetlen volt.Ráadás abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy melóhelyről is jelentős időt tudok eltölteni egy egy játékban,de sajnos onnan Party = teljességgel lehetetlen sajnos.Ha jön egy vendégem akkor ki kellene lépnem partyból ezzel a többiek játékélményét esetleg questjét tenném tönkre.Éppen ezért melóhely = solo quest+grind mint egy rízsevő, ha otthon vagyok akkor meg ha találok partyt esetleg adott légió amiben vagyok csinál egy runt akkor kőkeményen úgy nyomatom.Itt viszont konkrétan tudok példát hoznni nektek Aion 8 karakter 1 el egy nagy Magyar leégióba vagyok a töbivel pedig egy vegyes felvágottban.A nagy légióban igazából tesznek arra hogy a kisebb karaktereknek miben kellene segiteni de elvárják ha olyan a helyzet akkor te menjél élő húspajzsnak.A kisebb és vegyesfelvágottban meg odafigyelnek egymásra és ha valakinek valami kell akkor a lvl 55-ös is jön azt segit, hogy a szerencsétlennek is meglegyen ami kell.A nagy légióban benne voltam már az alapitásnál is és azt tapasztaltam, hogy a légió alapitó tagjai közűl már sok nincs is bent vagy teljesen off hónapok óta.Ha bejelentkezek a nagy karimmal és beköszönök akkor van hogy vissza sem köszönnek!!!!!Tehát úgymond a jóbarátok már odavannak.Az új arcok meg jönnek és lehet hogy nem jobbak mint te de megmagyarázzák neked még hogy hogyan is mükszik a játék illetve adott group questet hogyan kell megoldani “Roflmao” nem akarom bántani a Wow-osokat mert izlések és pofonok de általában ezek az emberek többségében onnan jönnek 🙂 és mert ott max lvl-es karijaik vannak stb igy nálad már alapból mindent sokkal jobban tudnak lol.Ennek okán sokszor szerintem nálatok is az marad, hogy party questek a barátokkal akik nem arcoskodnak és magyarázzák meg neked azt amit te sokkal jobban tudsz!!!Solo sima ügy mindenkinek.Azok meg kimondottan szerencsések akik oléyan emberekkel tudnak eggyütt nyomulni akik lehet,hogy éppen a szomszéd lakótömbben/utcában stb élnek és vagy fórumról/más játékból ismeretlenül is de cyber jóbarátok lettek!!!!Nagyon merem remélni hogy ha ez a game elindul akkor bátran lehet csatlakozni majd a magyar légióhoz mert a tagok mindenkinek,az ügyes bajos dolgait segítenek megoldani,hogy egy kifejezetten erős nagy légióvá váljon és az ember teljesen büszke legyen arra hogy tagja a légiónak ha már az idejét egy ilyen játékra áldozza.És ez akkor is érvényes lessz majd ha adott on line tagok esetleg már joval magasabb szinten állnak adott taghoz képest!!!Ha jól gondolom akkor egy ilyen játékban(Egységben az erő) :)))))Na már megint wall of text :((( Nem offolok itt tovább és floodolni sem akarok.Csak remélem hogy ez ebben a játékban inkább lessz igy, nem pedig mint a többiben és akkor biztos senki sem fog sirni akkor sem ha 80% party fejlődés és csak 20 % solo lehetőség lessz……..

 17. Sagrath
  január 26, 2011 - 9:51 de.

  Még egy kis szösszenet zavaros elmémből.Nagyon nem lennék a fejlesztők helyében.MIndenkinek jót tenni nagyon nehéz lehet sőt szerintem lehetlen.Kiváncsi vagyok arr ahogy ez az egész hogyan fog alakulni mert minden egyes játékos úgyanannyi pénzt fog az egészre kicsengetni!!!Meg szerintem lehet,hogy nem igy lessz de ezekbe a dolgokba a játék politikai rendszere is keményen bele fog szólni(mármint a légiok élettartamába mert ha anagyok /vezetők majd a group bulihoz úgy állnak hozzá akkor lessz a “mondjon le, vagy majd ragequit, aztán beprobálkozik az ember a légió alapitással.Ahogy ezt már láttam aion pl .Rengeteg kis légió max 5 taggal lol.

 18. Xhator
  január 26, 2011 - 11:29 de.

  Ezt a kilóméteres hozzászólás gyűjteményt… Erőt kell gyűjtenem, hogy végig bírjam olvasni 😀 .

  Egyébbként jelenleg ez tűnik az átlagnak: 60% Solo and 40% Group. Ha a kazsuálok nem szavaznak többen akkor marad úgy minden ahogy van érzésem szerint.

 19. Lacci
  január 26, 2011 - 11:56 de.

  Fu mire végig olvastam a hozzászólásokat elfelejtettem az elejét:)
  Hát már nem nem tudom pontosan mióta játszom mmokkal kb 5éve, bár eddig nem offon voltam.Először L2, bár ott nem beszélhetünk küldikről hisz nem igazán voltak, kö kemény grind és materiál farmolásból állt amin aztán fel is fejlődtél, de szerintem az sem volt igazán könnyebb szóló játék hisz a key materiálok és a receptek általában kemény helyen estek, arról nem is beszélve, hogy kellett 1 spoilos törp melléd na meg 1 buffer, sok esetben healer is, hacsak nem volt rahtad annyi vámpirik,katakomba meg a sok cancel miatt volt szívás az is gáz volt egyedül.
  L2 után jött az aion, és az sem volt 1 piskóta,bár ott kicsit jobb volt az arány a szóló és a grup küldik között, viszont ahogy nőt a szinted a szóló küldik is úgy fogytak helyette voltak több expes elit es küldik.
  Az aráynon talán javíthatnának, bár ha valamibe belenyulna az hozza magával azt hogy máshoz is hozzá kell nyúlniuk.
  Menorel leveling curve görbélyében mi kivetnivalót találsz?mert én személyszerint semmi.’ bizonyos szint ig viszonylag gyorsan el lehet jutni, majd a max level háromnegyedénél megtorpan kicsit és egyre nagyobb aráynban emelkedik a következő szükséges exp. ami szerintem jó mert szerintem a végjátéknak nott kell kezdődni,mikor eléred a max szintet.

 20. dantesward
  január 26, 2011 - 11:58 de.

  Hát akkor én már lesem írom mi re szavaztam mert le mazoistázna mindenki 🙂
  De legyen 60% Solo and 40% Group szavaztam nem azért mert nem szeretek egyedül fejlödgetni hanem azért mert ha egyedül akarok feladatokat csinálni azt egyedül is akarom de ha partyzni akarok akkor legyen is hova menni és legyen értelme a partynak kifejezeten nem szeretek partyban sárga feladatokat csinálni egyébként KOBT-s Tapasztalatom azt mutatta hogy egész jó partyban sárga feladatokat csinálni egész jól adja az xp-t meg mindent csak azért a tempóba bele szól amit mondjuk ha van pár óránk játszani elég kellemetlen tud lenni de persze ez mindig helyzet függő szóval ne igen lehet róla konkrét véleményt mondani a party feladatok tényleg a partyról szóljanak, a solo feladatok meg az egyéni játékról mert ha nincs egyéni játék stílusa a játékosnak az a jövőben sok mindenben hátráltatni fogja öt a haladásban.
  ha meg nincs elég party tapasztalata akkor meg a guild életben és a nagyobb eseményeken fogja sok negatívum érni a játékost és erre itt az élő példa a WOW: teljesen szolo lehetőség be megy 85ön a hc ba és nem fog tudni semmit a játék ról mert rohan előre lövöldöz vagy mindet üt mint egy vad barom és csodálkozik ha folyton meg hal és leszidják a társai.
  vagy a másik véglet folyton dungeonozik és nem csinál semmi mást nem ismeri meg a térképet semmit mást nem fog tudni a játékról és mindent kezd het előről és ha meg támadják a mapon sír hogy ez nem ér mert ő pve-s és nem pvp-s és csak haverok miat ment pvp szervere és ez egy szar játék nincs benne balanc mert ő full lila és miért nem tudta legyőzni a rosszabb cucban lévő gyereket.
  Szóval mint live strimen is sokat említett mondatom újra el hangozzék.
  (Ehhez a játékhoz sok idő és tapasztalat kell hogy minden téren jól tudjunk játszani)

 21. menorel
  január 26, 2011 - 12:52 du.

  Lacci :

  Menorel leveling curve görbélyében mi kivetnivalót találsz?

  Szerintem ha megnézed a curve-ön a tendenciát és képzeletben tovább rajzolod, akkor neked is ki fog alakulni egy elképzelésed, hogy vajon lvl50-lvl60 között milyen léptékekre számíthatunk.Nyilván azt, nem tudjuk, hogy mennyi XP-t fognak adni ezeken a szinteken a mobok/questek, tehát ez a része természetesen csak prekoncepció. Azt viszont tudjuk, hogy miközben lvl38-hoz kell 3,2 milla XP, addig még az egyébként valószínűleg bugos solo mobok is 3000-4000XP-t adnak. Amennyiben (és ez is csak prekoncepció), igaz az, hogy lvl35-től 38-ig lényegében soloban csak repeatable questekkel lehet haladni, akkor ez az arány eléggé aggasztó lehet.

  • TokodBokom
   január 26, 2011 - 1:02 du.

   Igen ebben egyetertek 35 utan valoban necces. Viszont! Tyron (remelem jol irom a nevet), mondta epp tegnap, hogy solo kuldik 40 utan neki iyen 100-150k expeket adtak. Szoval meg van remeny:)

 22. Sagrath
  január 26, 2011 - 2:34 du.

  A 60-40 es arányt én jónak találom.?ert a fentebb irtakhoz visszanyúlva azért nekem sem csak a negativ tapasztalat jött az elöző játkékokból.Bár abból is akadt több mint eklég.Viszont ha jó faja összetartó légióba kerültem még úgyis, hogy abban a secundumban ismertek meg a többiek mikor csatlakoztam,marha jó kis partykat toltunk, ment a marhulás meg röhögés Ventrin vagy Ts en.Sőt nem egy nem két úgymond cyberbarát is érkezett ezen partyzások után.Igenis szükség van a party questekre ez tiszta sor.Az úgye senkinek sem lenne jó ha mindent megcsinálsz soloban minden extra cuccot kicsapkodsz a bossokból egyedűl, mert akkor mindenki übergearekben rohangál és unalmassá vállik az egész PVP content stb.Meg az már milyen MMO-t nyomunk azt egy k…a szot sem szolunk senkihez sem.Abból sem kérnék mert akkor fogom azt witcher és társit tolom 100000000-val.És néha csak azon is röhög az ember mikor egy cyberbarát benyomja te mekkora egy kocka marha vagy :)))))

 23. Xedo
  január 26, 2011 - 3:17 du.

  Rövid válasz : EU-ban úgy is javítanak a Soloban és nem fogják hagyni hogy only solo legyen a játék a guildek miatt. Haggyuk rájuk hogy ezt hogy oldják meg ^^ Nem kell arról veszekedni hogy milyen volt egy béta ^^ Majd talán ha kijön a teljes.. De addigra meg nem lesz ilyesfajta probléma ^^

  • menorel
   január 26, 2011 - 3:44 du.

   Szerintem továbbra sem veszekszünk és a bétáknak pont az a lényege, hogy feedbacket adjon a fejlesztőknek, nyilván ha rájuk hagynánk, akkor abból semmi nem lenne. A vita egyébként koránt sem partalan, a devek igenis kíváncsiak a véleményünkre, amiket mi rendszeresen meg is osztunk velük.

 24. Xedo
  január 26, 2011 - 5:31 du.

  Igaz , igaz , meg se mukkantam 😀

 25. Dussy
  január 26, 2011 - 11:10 du.

  Végre van mit olvasni!!!

  Egy kérdés:
  Fejlesztői oldalról nézve questeket pakolni a játékba időigényes strapás meló???

  • január 27, 2011 - 12:22 de.

   A leprogramozásuk nem tudom mennyit vesz igénybe, de általában írói gárda dolgozik a fejlesztőknek, úgynevezett kreativ csapat. Kifejezetten az a dolguk, hogy sztorit írjanak. A küldetések többnyire ilyen kis történetekhez kötődnek. XY NPC-nek elkóboroltak az állata, amiket öldös egy akármi. Védd meg őke,t tereld haza őket. Y-nek elgazosodot a földje, írtsd ki az életrekelt gazt. stb. stb.

   • Dussy
    január 27, 2011 - 8:49 du.

    De az írás nem hiszem el hogy sok időbe kerül. Mármint gondoljunk bele 5 ember ül egy terembe. Egy story mondjuk 2 óra(és itt nem olyan szintű quetekre gondolok hogy “állj bosszút az alkoholista Bonsaiútonállókon mert a hazafelé tartó Margitka butykosát elvették és felitták! Ezért reszeldd le mindd!!”Ehhez nem kell esszé meg agyalás csak a fatövébe legenrálni egy Tanyát meg egy krumpliföldet és köré szórni 3 npc-t) Akkor 12 óra alatt( 30 quest) 1hét alatt 150 egy hónap alatt 600 szeptemberig az kb 5000. Ezeket átültetni a gaméba az mennyi idő lehet???
    Nekem ez nem triviális mert fingom nincs a játékfejlesztéshez Szerintetek mennyi idő??

 26. DrSorin
  január 27, 2011 - 2:11 de.

  huuuhuuu, amig ezt vegig olvasom! 🙂

 1. No trackbacks yet.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s