Kezdőlap > Útvesztők (Dungeons), Bluehole, TERA Online > lvl20-as quest instance tapasztalatok

lvl20-as quest instance tapasztalatok

Éppen a lvl20-as story quest instance-t csináljuk a srácokkal. Akit érdekel, az live streamre kattanjon rá!

Na akkor következzék az élménybeszámoló: Miért is annyira nagy dolog ez az instance? Bár nem ez az első instance a szintezés során, de ez tekinthető az első ‘komoly’ instancenak. A party tagok – szerintem – egybehangzó véleménye szerint az instance nagyon élvezetes messze rosszabbra számítottunk. Az első instanceban már találkoztunk agyon scriptelt bossokkal (Az ugrálós boss nagyon OP, ha a healer áll legtávolabb akkor folyamatosan rá ugrik ki..), scriptelt eventekkel (ajtó csak akkor nyílik ki, ha megölsz előtte egy boss-t és ami a legizgalmasabb: Találkoztunk LOOTOKKAL! Igen, még tegnap este két kört is futottunk az instában (egyébként egy-másfél órát vesz igénybe egy full partyval) mindkét run során folyamatosan hullottak a zöld itemek (runonként kb 5-8 db) az endboss pedig mindkét esetben dobott kék besorolású fegyvert. Első runon egy kék balta esett, a másodikon pedig egy priest staff. Az első runon egyébként a kék balta mellé esett még egy kék csizma is a főbossból. Hogy miért ennyire fontos ez? Azt gondolom, hogy aki játszott Aionnal még az ősidőkben az pontosan tudja, hogy miért fontos, hogy itt van egyáltalán loot…

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Na de nézzük az érdekességeket címszavakban:

 • Az instance több száz mobot tartalmaz, ezek cirka fele elit mobpackokból, másik fele pedig nonelit multipackokból állt.
 • Megfelelő csapattal (nálunk két lvl24-es warrior volt), szinte minden termet össze lehet húzni és mehet az AOE. Elég beteg élmény látni, ahogy akár 20-30 mob kapja meg egyik másik támadásból a sebzést. (lásd screenshotokon később…)
 • Ha jól számoltam az instance három boss-t tartalmaz. Ezek közül komolyabb érdekességet a kőgólem és az endboss tudott okozni. Meeleként a kőgólem nagyon szívatós. Folyamatosan csinál maga körül ilyen AoE effektet, amivel szénné veri a szerencsétlen Slayer-t. Első runon kb 2x meg is haltam. Másodikra viszont már kiismerhető az instance és a bossok is, szóval megfelelő kiismeréssel, taktikázással simán kezelhető.
 • Az instance egyébként egy nagyon fontos tanulságot is hozott nekem: Ez a játék nagyon nem arról szól, hogy ‘tank-n-spank’. A bossok ugyanúgy intelligensek, mint az outdoor mobok. Egyetlen boss sem hagyja magát beszorítani a tank-tankok által. A bossok gyakorlatilag csak olyankor nem mozognak, ha sikerül feldönteni őket a lábukról. Igazából DPSelni is csak ilyenkor lehet őket igazán meeleként. Ha a boss nem tud máshogy kiszabadulni a szorításból, akkor egyszerűen elugrik.
 • Az instance felépítése alapvetően egyszerű. Barlangrendszer, amely cirka 10 termet érint. Mindenhol multipackok és elitpackok, plusz ugye a bossok.
 • Questek: Az instanceba két storyline quest és kb 6 sima quest szól. Ezek közül van 2-3 ismételhető is, amelyek kb 30k XP-t adnak pluszba körönként.
 • XP: A 2 storyline quest, a 6 normál quest és az instanceban felvehető további két quest összesen kb. 1 szintnyi XP-t ad lvl21 körül, ehhez jön még az instanceban körönként összeszedhető kb 3/4 szintnyi XP. Szóval a jó órás zúzásért cserébe bőséges XP várja a játékosokat.
 • Az instanceba történő bejutáshoz legalább három fős party kell, ha nincs fullon a party, akkor a játék kipótolja a party-t NPC helperekkel.
 • Item distribution: Nem szórakoztunk ezzel a részével, maradt a party opció alapértelmezetten. Mit is jelent ez: A földre potyogó dolgokat bárki felkapkodhatja, viszont a zöld vagy annál jobb besorolású itemek esetében a rendszer autorollol, passzolásra nincs lehetőség. Viszont azt itemeket szabadon lehet tradelni. Beleértve a zöld és kék itemeket is.
 • Soul Bound: az instanceből eső kék és zöld itemek soulboundosak (legalábbis amikkel találkoztunk), ez annyit jelent, hogy amikor equipelni akarod, akkor megkérdezi, hogy biztosan szeretnéd-e magadhoz kötni, ha jóváhagyod, akkor utána már tudod equipelni az adott itemet, viszont az item leírásában megjelenik annak a játékosnak a neve, akié az adott item.
 • Érdekesség, hogy az instanceba belépve (első alkalommal) egy szép és látványos cutscene-t kapunk, ami bemutatja az egész instance-t, a bossokat, stb. Az instanceon belül tovább 3-4 ilyen videóbejátszás fog várni mindenkit.
 • Condition: Úgy, hogyha senki nem hal meg, akkor is legalább 2-3 campire-re szükség van az instance során, hogy végig legyen elég condition. Szóval campfire-rel érdemes készülni és a meele classoknak néhány HP potival is.

update#1: Egy dolgot felejtettem ki, ami viszont fontos: Az instance legtöbb termében nagyon sok-sok mob található. Van olyan terem ahol simán 50-60 mobot húztunk össze. 60 mob plusz a playerek effektjei rendesen használják a gépet. Mint azt a screenshotokon is láthatjátok fullHD-ban játszottam és 6-os (ultra) video potion-ön néha azért egy-egy pillanatra megakadt a kép az én gépemen is. Az első ilyen akadásnál lehúztam high-ra a grafikát (nem igazán érezhető a különbség látványban) és onnantól már nem volt ilyen gond. Szóval ha valóban komoly látványt akarsz kicsikarni, akkor ezen a ponton már nagyon kell egy top felső kategóriás gép, persze ha az ember alább adja a 1920×1080-as felbontásnál, akkor ez nyilván látványosan csökken, de ki a franc akarja abból manapság már alább adni? (egyébként a notebook, amin nekem ezeket a képeket produkálja a gép: alienware m15x, 1,87-es i7-es proci, 6 giga ram, nvidia 460GTX)

Röviden ennyi az élményekről, tapasztalatokról. A tovább után képgaléria:


 1. Chiccoo
  január 15, 2011 - 9:01 du.

  én egy mysticet látok solozni nem instát :S vagy rosszat nézek? 😀

 2. Chiccoo
  január 15, 2011 - 9:37 du.

  na most már jó csak szaggat nekem. másnak is?

 3. menorel
  január 15, 2011 - 9:39 du.

  Eléggé ramaty volt a stream ezért lelőttük, sorry a félrevezetésért 😉 Majd lesz róla beszámoló hamarosan.

 4. Chiccoo
  január 15, 2011 - 9:53 du.

  oksa kösz azért jó szorakozást és gazdag dropot! 😀

 5. január 16, 2011 - 12:50 de.

  Ejjj 😀 😀 Ez megért egy postot 😛

 6. meridian
  január 16, 2011 - 6:46 de.

  csinájatok videót, ha van elég HDD kapacitásotok 😉

 7. Tyron
  január 16, 2011 - 1:31 du.

  Mit összetoporogtam a bejáratnál, hogy végre valaki partyba vegyen, hogy én is bejussak, aztán ez kimaradt :/. Az első instaszerű hely (nekem) asszem a 24 vagy 25-s campaign questnél volt,amikor meg kellett védeni a hullámokban támadó moboktól egy szekeret (azért ez mert a low campaignokat még mindíg nem csináltam meg :D).

  Volt egy hangulata, az biztos, bár nekem nem volt vészes tankként, mert csak agroztam őket magamra, amikor a szekérre mentek +volt kb 3 npc helper is. 4 percig kellett kibírni,elsőre faileltem, de ahogy észre vettem minden szintlépés után újra lehet próbálkozni, aztán másodjára már simán megvolt.

  Az ilyen típusú questekért viszont le a kalappal a tera fejlesztők előtt.

  • DrSorin
   január 17, 2011 - 4:03 de.

   fura… az a quest elott legalabb 4 insta szeru hely van, ha nevezhetjuk instanak, de ha te a szekereset instanak nevezed akkor biztos h legalabb 4 olyan hely van elotte ami olyan,
   -elsokent is ugye a hidas quest lvl8-9korul amikor a hidat kell megvedeni
   -majd a a vegso camping quest olyan 10 korul!
   -lvl20ason van 1 instance
   -lvl23on van 1 hasonlo mind a szekeres csak 1 varost kell megvedeni, ezt hivjuk lovas eloquestnek igy magunk kozt 🙂
   -26on meg van ugye a masik insta ott az elohalottaknal es a bazinagy tojas pokoknal!

 8. meridian
  január 16, 2011 - 1:33 du.

  szuper a leírás!

 9. Siedrenn
  január 16, 2011 - 1:59 du.

  Ha már a végén szó esett a konfigokról, lenne egy kérdésem. Jelenleg épp laptopvásárlás előtt állok, amit kinéztem magamnak az Core i3-370M procival van ellátva, 4GB DDR3 RAMmal, és egy 512es Radeon 5470 van benne. A procival meg a memóriával nem is lesz szerintem baj, az az 5470 viszont nem egy túl erős stuff. Bár nincsenek nagy igényeim, kb olyan 1280*800 és medium graf beállításnál nagyobb nekem kell. Valaki van,aki ehhez hasonló konfiggal tolja a bétát? Ha igen írja már le nekem a tapasztalatait legyen szíves. Köszi előre is.

 10. Delebriel
  január 16, 2011 - 2:12 du.

  egy-másfél órás insták. Hmm és még csak lvl20. 🙂

 11. Tanus
  január 16, 2011 - 2:41 du.

  nem rossz nem rossz:) engem is ez fogott meg.. lvl 20 körül vagytok, és ilyen jó kis insták vannak már..:)) mondjuk a party loottal, látom lesznek még gondok..:D

  • DrSorin
   január 17, 2011 - 4:06 de.

   szerintem ha igenyes partyval mesz be akor nincs gond a lootal sem! meglehet azt beszelni h ha vkihez olyan esik ami neki nem kell es a masiknak jol jonne akkor at tradelik egyms kozt! szerintem ez alap, guildon belul meg foleg!

 12. Arkyon
  január 16, 2011 - 3:34 du.

  Príma jó leírás, tele hasznos infókkal, és egy kis gépigény betekintés. Remélem lesz még ilyen, más instákról is, és érdekesebb helyekről.

 13. január 16, 2011 - 4:58 du.

  Köszönjük ezt a beszámolót is! 🙂
  Sajnos én a multkor nem jutottam be, most meg melózok. Talán holnap délután, mert kedden megint estig melózok. De kéne ez a huszas insta nekem is. 🙂

 14. Xedo
  január 16, 2011 - 6:30 du.

  Ne aggódj pocak 😀 Dante meg én vagyunk az úgymond “sereghajtók” mi levagyunk maradva 2-3 szinttel a többiektől néhány ok miatt 😀 + sokan 1 karival tolják , és csak néhányan többel.. Szóval mi szerintem lazán bemegyünk majd veled ^^

  • január 16, 2011 - 6:45 du.

   Köszi!
   Tegnap koradélután két meló között alvás helyett eltévedtem valami sivatagba, ahol csoportmobok egymás hegyén hátán. 😛 Nem nagyon bírtam úgy farmolni, hogy ne huzzak magamra második csoportot. 😛 Fogyott az élet pia emiatt néha.

 15. dantesward
  január 16, 2011 - 6:48 du.

  Azt el felejteted mondani hogy ha van egy bererker aparty ban akkor felezödik az idő hossza 😛

  • menorel
   január 16, 2011 - 7:04 du.

   Törekedtem rá, hogy csak a realitásokat írjam le.

  • DrSorin
   január 17, 2011 - 4:12 de.

   azt kell h mondjam, h telleg 1 normalis DPS nelkul eleg nehez es hosszu ideig tart 1 nagyobb elit vagy eseteg 1 boss leirtasa!
   ma delutan 2 warriral voltam eliteket olni, nem volt 1szeru, 1 kis ido utan csapodott hozzan 1 harmadik koreai jatekos is, jopofa volt, szoval 3 warriort kellett hellelni meg persze az en torekeny testemre is oda figyelni kozben, volt bukas par bukas,,,, kesobb istaba jott mellenk 1 jopar lvlel nagyobb dps, Grinder neven, ha nem volt egyszeru vele sem, de nelkule nem tudom mikor ertunk volna az insta vegere, ha egyaltalan oda ertunk vna!
   szoval azt akarom mondani h 26os szinten 26+os instaba full party nelkul ne induljatok el!
   full partyt azt ertem h slayer bersaker heller dps,,,,,

 16. Liri
  január 16, 2011 - 11:35 du.

  Az itemek törnek halál esetén?

  • menorel
   január 17, 2011 - 12:10 de.

   Az itemek nem, viszont a socketel enhancement crystalok viszont igen. A jó hír, hogy ezek filléres dolgok, pár ezerből pótolható és akár (felkészülve az ilyesmire, stackelni lehet őket a táskában)

  • Liri
   január 17, 2011 - 12:33 du.

   Még 1 eszembe jutott: Halálkor kell perkálni rendesen? Vagy nem kell erre elkölteni az összekuporgatott vagyonodat? 🙂

   • DrSorin
    január 17, 2011 - 12:47 du.

    igazabol felsem tunt eddig, de ha meghalsz nem is nagyon kell semmi penalty-val szenvedni, legalabbis nem nagyon lattam/figyeltem eddig! annyi h a condition-od lemegy plusz vissza kell futni az legkozelebbi kek varosbol!

 1. március 2, 2011 - 3:49 du.

Van erről véleményed? Jöhet!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s